HomeKit in iOS 15: Home Keys en meer.

HomeKit in iOS 15, watchOS 8 en meer: de 8 beste functies

Apple heeft weer diverse verbeteringen voor HomeKit op de planning in iOS 15, watchOS 8 en tvOS 15. In deze round-up lees je alle nieuwe functies van HomeKit. Je kunt nu updaten en het gebruiken.

HomeKit in iOS 15 en meer: dit is er nieuw

HomeKit wordt met het jaar volwassener, met tal van handige en slimme nieuwe functies die het bedienen van je smart home-apparaten makkelijker maakt. Ook in iOS 15, watchOS 8 en tvOS 15 staan diverse HomeKit-verbeteringen paraat. De verbeteringen zijn dit jaar wat meer bescheiden dan voorgaande jaren, maar desalniettemin zijn het handige verbeteringen om enthousiast van te worden.


#1 Home Keys: huissleutels in Wallet
Geschikt voor: iOS 15, watchOS 8
HomeKit-deursloten bieden al het voordeel dat je op een afstand je deuren kunt openen en op slot kunt zetten vanaf je iPhone of Apple Watch. Maar Home Keys gaat nog een stapje verder. Met deze functie wordt er een digitale huissleutel toegevoegd aan de Wallet-app. Via NFC kun je vervolgens je deurslot openen, gewoon door je iPhone of Apple Watch bij het slot te houden. Je hoeft dan dus niet meer de Woning-app te openen of op de melding te tikken die verschijnt als je bij je huis bent.

HomeKit in iOS 15: Home Keys en meer.

Makers van HomeKit-deursloten moeten de functie wel ondersteunen, dus het komt niet meteen voor alle modellen beschikbaar. HomeKit-fabrikant Aqara hint er al naar dat ze de functie gaan ondersteunen. Bekende merken zoals Assa Abloy doen ook mee, maar een complete lijst van geschikte modellen ontbreekt nog.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#2 Siri op HomeKit-producten
Geschikt voor: iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8
Een groot nadeel van Siri was voorheen dat de assistent alleen leeft op Apple-apparaten. Dat is bij de Google Assistent en Amazon Alexa wel anders: die vind je al jaren ook op de speakers en andere apparaten, bijvoorbeeld van Sonos. Daar is eindelijk verandering in gekomen, want Siri werkt straks ook in thermostaten, speakers of andere geschikte HomeKit-producten. Een kanttekening is dat je daar wel een HomePod of HomePod mini voor nodig hebt. De HomePod verwerkt namelijk je spraakverzoek, om ervoor te zorgen dat je spraakopdracht niet door derden opgepakt wordt.

Siri op een HomeKit thermostaat.

#3 Bediening inplannen met Siri
Geschikt voor: iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, tvOS 15, HomePod-software versie 15
Een handige verbetering is dat je nu tegen Siri op je iPhone, Apple Watch of HomePod kan zeggen om een lamp in te schakelen op een bepaald tijdstip. Zeg bijvoorbeeld tegen Siri op je iPhone “Zet de slaapkamerlamp aan om 23:00”. Je kunt ook zeggen dat alle lampen uit moeten gaan zodra je van huis vertrekt. Het is dus een soort eenmalige automatisering, waarbij je een actie voor een accessoire inplant via Siri.

#4 Pakjesdetectie voor camera’s
Geschikt voor: iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, macOS Monterey, tvOS 15
Camera’s die HomeKit Secure Video ondersteunen, herkennen mensen, dieren en voertuigen. In iOS 15 herkent een camera, zoals een deurbel, ook pakjes die voor de deur afgeleverd worden. De camera waarschuwt je dan als er een pakketje voor je deur achtergelaten wordt. Of we daar in Nederland veel aan hebben, is nog maar de vraag. Het is bij ons niet zo gebruikelijk dat pakketjes zomaar voor de deur achtergelaten worden, terwijl dat in de VS veel vaker gebeurt.

#5 Meer camera’s voor HomeKit Secure Video
Over HomeKit Secure Video gesproken: daar heeft Apple ook een kleine verbetering voor uitgebracht. Voorheen gold een limiet van vijf camera’s voor de duurste iCloud-opslag van 2TB, maar die limiet is verplaatst naar het iCloud-abonnement met 200GB (dat was één camera). In plaats daarvan kun je met 2TB iCloud-opslag straks een onbeperkt aantal HomeKit Secure Video-camera’s instellen. Dit is ook onderdeel van iCloud+, de nieuwe naam van de betaalde iCloud-dienst.

Dit zijn de nieuwe limieten per iCloud-opslag.

  • 50GB iCloud-account (€0,99 per maand): 10 dagen historie, 1 camera
  • 200GB iCloud-account (€2,99 per maand): 10 dagen historie, 5 camera
  • 2TB iCloud-account (€9,99 per maand): 10 dagen historie, onbeperkt aantal camera’s

Bekijk ook

iCloud+: deze extra functies krijg je bij een betaald iCloud-lidmaatschap

iCloud+ is Apple's betaalde clouddienst, waar extra functies beschikbaar zijn op onder andere het gebied van privacy. We leggen je uit wat iCloud+ is, hoe je er gebruik van maakt en wat de prijs van iCloud+ is.

#6 Verbeterde Woning-app op Apple Watch
Geschikt voor: watchOS 8
De Woning-app voor de Apple Watch heeft voor het eerst een flinke update gekregen. Bovenin de app verschijnen nu de statussymbolen die je al kent van de Woning-app op de iPhone, iPad en Mac. Je ziet dan dus sneller wat de status is van enkele belangrijke accessoires en wat de temperatuur in je woning is. Ook nieuw is dat je verderop in de app kan schakelen naar specifieke kamers of alleen je favorieten kan bekijken. Er is ook een aparte Camera’s-sectie, waar je alle camera’s van je woning bij elkaar kan bekijken. Tot slot geeft de Woning-app op de Apple Watch suggesties voor scènes en het bedienen van accessoires, op basis van het moment van de dag. Zo zal de Welterusten-scène ’s avonds laat bovenaan staan, terwijl de Goedemorgen-scène juist ’s ochtends vroeg bovenaan staat.

watchOS 8 met Woning-app voor HomeKit.

#7 Apple TV krijgt meer HomeKit-functies
Geschikt voor: tvOS 15
In tvOS 15 heeft de Apple TV een aantal kleinere HomeKit-verbeteringen gekregen. Sinds tvOS 14 kun je al beelden van HomeKit-camera’s bekijken op je televisie, maar als je er meerdere hebt kan je ze nu ook allemaal tegelijk bekijken in een raster van vier. Daardoor heb je één overzicht van vier camera’s, als een soort control room voor je huis. Ook nieuw is dat je via de hoek onderaan het scherm meteen enkele belangrijke scènes en apparaten kan bedienen. Tot slot kun je in de instellingen van tvOS aangeven wat voor type meldingen camera’s mogen geven. Je kan bijvoorbeeld kiezen om alleen meldingen van nieuwe bewaarde fragmenten te krijgen of als er een specifieke beweging herkend wordt (bijvoorbeeld van mensen, dieren, voertuigen of pakketten).

In het Bedieningspaneel op de Apple TV kan je nu ook makkelijker scrollen tussen je verschillende camera’s. Een complete Woning-app ontbreekt nog steeds, evenals de bediening van individuele accessoires. Daar kun je nog wel steeds Siri voor gebruiken, mocht je dat willen.

#8 Ondersteuning voor Matter
Matter is het nieuwste platform voor smart home, dat ontstaan is uit een samenwerking tussen Apple, Google, Zigbee, Amazon en andere partijen. Apple heeft ondersteuning voor Matter toegevoegd in HomeKit in iOS 15. Dat betekent dat alle accessoires die werken met Matter ook HomeKit-compatibel zijn, maar daar heb je dus wel iOS 15 voor nodig.

https://www.iculture.nl/gids/matter-smart-home/

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.