Tim Cook Wonderlust-logo

Dit kun je verwachten van Apple’s iPhone 15-event van vandaag

September is iPhone-maand. Vandaag onthult Apple tijdens het grootse iPhone-event van september de iPhone 15-serie, maar er komt nog veel meer aan. In deze vooruitblik lees je onze verwachtingen van Apple's iPhone 15-event.

Wil je een nieuwe iPhone kopen? Wacht dan nog eventjes, want de iPhone 15-serie komt eraan. Tijdens Apple’s jaarlijkse iPhone-event van vandaag worden de nieuwste modellen gepresenteerd, met alle details die je nodig hebt. Denk aan de prijs van de iPhone 15, maar ook de iPhone 15-releasedatum, verbeteringen, nieuwe functies en nog veel meer. Het september-event is dus voor Apple-fans een belangrijke evenement. Maar er zit nog meer in de pijpleiding en met deze vooruitblik ben je in één klap op de hoogte van alles wat we verwachten van Apple’s grootse iPhone-event van 2023.

Datum iPhone 15-event: wanneer is het?
Op 29 augustus 2023 heeft Apple de datum van het iPhone-event van 2023 aangekondigd. Vandaag, op 12 september 2023, organiseert Apple het event, om 19:00 Nederlandse tijd. In ons aparte datumartikel vind je nog de officiële uitnodiging zoals Apple die verstuurd heeft.

Bekijk ook

De uitnodigingen zijn er: op deze datum kondigt Apple de iPhone 15 aan

Wanneer is de aankondiging van de iPhone 15, de dag waarop Apple weer nieuwe producten gaat onhullen? Apple heeft de datum van het iPhone-event van 2023 aangekondigd en de uitnodigingen verstuurd. Het is weer bijna zover!

Wonderlust iPhone event 2023

iPhone 15-event verwachtingen in het kort

Dit zijn de meest waarschijnlijke aankondigingen die Apple tijdens het event zal doen. Over niet alle aankondigingen is 100% zekerheid. Momenteel lijkt het erop dat je geen nieuwe iPad hoeft te verwachten. Ook kan Apple nog enkele andere verrassingen hebben, al gaan we daar gezien de aankondigingen uit het verleden niet van uit.

iPhone 15-serie: vrijwel zeker

De naamgever van het september-event: de iPhone 15-serie! Dit zijn de modellen waar het tijdens de presentatie voornamelijk om draait, met in totaal vier nieuwe modellen als opvolgers van de 2022-serie. Inmiddels is er ook al het één en ander bekend over deze nieuwe modellen.

iPhone 15 – 6,1-inch

De gewone iPhone 15 is het nieuwe standaardmodel van de iPhone 2023 line-up. Net als bij de voorgangers zit er een 6,1-inch display in. Verschil is wel dat de iPhone 15 dit jaar ook het Dynamic Island krijgt, net als in de iPhone 14 Pro. Ook zijn er verbeteringen voor de camera (mogelijk ook met 48-megapixel) en maakt dit model de overstap naar usb-c. In de iPhone 15 vinden we niet de grootste vernieuwingen, maar door de update kan dit model weer jarenlang mee.

Bekijk ook

iPhone 15 nu verkrijgbaar: dit is er nieuw

Apple heeft de iPhone 15 aangekondigd als nieuwe iPhone van 2023. De iPhone 15 heeft een verbeterd scherm, usb-c en een vernieuwde camera met 2x zoom.

iPhone 15 Plus – 6,7-inch

De iPhone 15 Plus wordt de grotere versie van de gewone iPhone 15. Daarin vinden we dan ook dezelfde verbeteringen: Dynamic Island, usb-c, betere camera, een iets snellere chip en nieuwe kleurtjes voor de behuizing. Vorig jaar bracht Apple voor het eerst een groter niet-Pro model op de markt. De iPhone 14 Plus deed het echter minder goed dan gehoopt, maar Apple zou met de iPhone 15 Plus weer een nieuw poging willen wagen.

Bekijk ook

iPhone 15 Plus: het vernieuwde grote standaardmodel

De iPhone 15 Plus is het nieuwe grote standaardmodel. Dit is het tweede jaar op rij dat Apple met een grotere versie komt van de standaard iPhone. Wat is er vernieuwd en welke functies kun je verwachten als je gaat upgraden?

iPhone 15 Pro – 6,1-inch

Eén van de twee nieuwe modellen waar de meeste aandacht naar uit gaat, is de iPhone 15 Pro. Dit model krijgt een nieuw design, met wat minder scherpe hoeken bij de rand. Maar belangrijker: Apple zou roestvrij staal willen inruilen voor titanium. Dat is een stuk lichter qua gewicht en met de Apple Watch Ultra heeft Apple onlangs bewezen dat titanium een goed materiaal is. Daarnaast krijgt de iPhone 15 Pro een snellere A17-chip, een verbeterde camera met betere lenzen, een scherm met de dunste schermranden ooit, usb-c en een nieuwe Actieknop. Deze komt in plaats van de zijschakelaar. Daar krijg je dan weer allemaal nieuwe functies bij, zoals het snel openen van de camera of het uitvoeren van een Siri Shortcut.

Bekijk ook

iPhone 15 Pro: het nieuwe topmodel met titanium en actieknop

De iPhone 15 Pro is het topmodel van dit moment. Wat is er vernieuwd ten opzichte van zijn voorganger? Welke functies zijn toegevoegd waar je naar kunt uitkijken als je wilt upgraden? Alles wat je moet weten over de specs, prijzen en opties voor de iPhone 15 Pro lees je hier!

iPhone 15 Pro Max – 6,7-inch

Ook de iPhone 15 Pro krijgt een grotere versie, de iPhone 15 Pro Max. Daarin zitten wederom dezelfde verbeteringen, maar dit model krijgt vermoedelijk ook wat extra’s. Alleen in de grote uitvoering vind je de nieuwe periscopische cameralens, waarmee je nog weer verder optisch kunt inzoomen. Verwacht verder een extra lange batterijduur, groot scherm met dunne randen en usb-c. Doordat Apple ook hier wisselt van roestvrij staal naar titanium, zal dit één van de lichtste en grootste iPhone ooit worden.

Bekijk ook

iPhone 15 Pro Max nu verkrijgbaar: het topmodel met 5x optische zoom

De iPhone 15 Pro Max is een feit. De grootste smartphone van Apple heeft nog steeds een 6,7-inch scherm, maar ook een aantal verbeteringen ten opzichte van de iPhone 14 Pro Max, zoals een titanium behuizing, een actieknop en een 5x zoomlens. Alles wat je moet weten over de iPhone 15 Pro Max lees je hier!

Apple Watch Series 9: vrijwel zeker

Wat gaat Apple dit jaar met de Apple Watch doen? Allereerst verwachten we de Apple Watch Series 9. Dit model zal vooral interessant zijn voor iedereen die nog een ouder model heeft en graag wil upgraden. Heb je bijvoorbeeld nog een Apple Watch Series 4 en is deze nu echt toe aan vernieuwing? Dan zou dit model zeker interessant kunnen zijn. Voor het eerst in drie jaar gaan de prestaties van de Apple Watch er op vooruit, met een snellere S9-chip. Ook zou er een verbeterde hartslagsensor in zitten, inclusief een nieuwe U2-chip. Maar verder verschilt de Apple Watch Series 9 naar verwachting weinig van de voorganger. Apple zal vermoedelijk nog wat nieuwe kleuren van de aluminium versie gaan uitbrengen, maar dat was het dan ook wel. Niet per se interessant dus voor mensen met een Series 7 of Series 8.

Bekijk ook

Apple Watch Series 9: de nieuwste generatie Apple Watch

Apple heeft de Apple Watch Series 9 aangekondigd tijdens het grote september 2023-event. Wat is er allemaal nieuw in de Apple Watch Series 9, wat wordt de prijs en wanneer ligt hij in de winkels? Op deze pagina lees je alles over Apple's gloednieuwe Apple Watch.

Apple Watch Ultra 2: vrijwel zeker

Het lijkt erop dat de Apple Watch Ultra al na één jaar een update krijgt. De Apple Watch Ultra 2, of Apple Watch Ultra 2023, krijgt vermoedelijk een snellere chip. Dit zal dezelfde S9-chip zijn als in de Apple Watch Series 9. Het kan immers niet zo zijn dat de Apple Watch Ultra dezelfde chip behoudt als vorig jaar en daarmee trager is dan de Apple Watch Series 9, terwijl de Apple Watch Ultra veel duurder is en vooral voor veeleisende gebruikers bedoeld is. Wat we verder nog verwachten, is een nieuwe donkere versie.

Apple Watch Ultra 2 donker titanium

Nieuwe AirPods met usb-c: zeer grote kans

Is het alweer bijna tijd voor nieuwe AirPods? Hoewel Apple vorig jaar de AirPods Pro 2 uitgebracht heeft en de derde generatie AirPods van een jaar daarvoor is, zou het zomaar kunnen dat we toch al nieuwe oordopjes te zien krijgen. Maar daarbij gaat het om een kleine update. Er is namelijk een gerucht dat Apple dit najaar de AirPods Pro een usb-c-poort geeft (in de oplaadcase welteverstaan). Immers is Apple door EU-regels verplicht om de Lightning-poort te vervangen, dus het zou zomaar kunnen dat de AirPods Pro vernieuwd worden met een gereviseerde oplaadcase. Het lijkt er niet op dat de oordopjes zelf nog vernieuwd worden, dus het blijft bij een vernieuwde oplaadcase met usb-c. Er was nog even twijfel over welke AirPods-modellen de update krijgen, maar het blijft vermoedelijk alleen bij de nieuwste AirPods Pro. De AirPods Max en gewone AirPods komen later aan de beurt.

Bekijk ook

AirPods Pro met usb-c-oplaadcase: dit kunnen we verwachten

Binnenkort komen er bijgewerkte AirPods met usb-c-poort in de oplaadcase aan. Het gaat in ieder geval om de AirPods Pro. Komen er nog andere hardwarematige verbeteringen naast de usb-c-poort?

Meer accessoires met usb-c: zeer waarschijnlijk

De overstap naar usb-c in de iPhone is een belangrijke stap voor Apple. Maar dat heeft ook gevolgen voor wat andere accessoires. Zo verwachten we dat Apple een usb-c-versie van de bedrade EarPods uit gaat brengen en we verwachten eigenlijk ook nog wel dat de koptelefoonadapter in een usb-c-versie komt (al dan niet van een andere partij). Daarnaast is er nog een aantal andere accessoires die Apple heeft (gehad) die nog Lightning hebben, waaronder de MagSafe Battery Pack en de MagSafe Duo-oplader. Uiteindelijk zullen hier nieuwe versies van komen, al is nog onduidelijk of die meteen na het event beschikbaar komen.

Apple heeft verder ook nog de Magic-accessoires voor de Mac die Lightning hebben, maar die komen pas later aan de beurt. We verwachten niet dat deze nu overgezet worden naar usb-c. Het lijkt logischer dat Apple dat combineert met een nieuwe Mac, die eventueel nog later dit jaar of begin volgend jaar beschikbaar komt.

Nieuwe iPads voor 2023: onwaarschijnlijk

Het is de laatste tijd behoorlijk stil rondom de iPad. In oktober vorig jaar bracht Apple de iPad 2022 uit, een controversieel model met een vernieuwd design en een flink hoger prijskaartje. Apple hield daarom het 2021-model (nog met thuisknop) in het assortiment. Daarnaast was er veel te doen om het gebruik van de eerste generatie Apple Pencil, waar je (door het gebrek aan Lightning) een adapter voor nodig hebt. Het zou ons niet verbazen als Apple deze generatie nog in het assortiment houdt, maar dan voor een lagere prijs. Er zijn geen geruchten dat Apple een update van het 2022-model gepland heeft (bijvoorbeeld met een snellere chip), hoewel Apple de afgelopen zes jaar wel elk jaar een nieuwe instap-iPad aangekondigd heeft. Dat was meestal in september, maar dit jaar lijkt Apple over te slaan. De Pro-modellen komen pas in 2024 weer aan bod.

Er was wel één bron die stelde dat de release van de iPad mini 7 niet ver weg is, maar de kans dat we deze tijdens het september-event gaan zien is klein. Apple zou volgens een meer betrouwbare bron alleen nog een nieuwe iPad Air gepland hebben dit jaar en die komt volgens diezelfde bron pas in oktober. Verwacht dus weinig iPad-gerelateerd nieuws tijdens dit september-event.

Apple software

Uitbreiding van diensten: mogelijk

Diensten worden voor Apple steeds belangrijker, simpelweg omdat er steeds meer mee te verdienen valt. Apple Music heeft de afgelopen jaren al een aantal fijne updates gekregen (bijvoorbeeld met Dolby Atmos en lossless audio), maar Apple’s andere diensten lopen qua ontwikkelingen iets achter. Wellicht dat Apple Arcade nog een spannende nieuwe toevoeging krijgt of dat er nog iets interessants gepland staat voor Apple TV+. Wij hopen vooral dat Apple de ondersteuning van Apple Fitness+ eens gaat uitbreiden, bijvoorbeeld naar Nederland en België. Dan kunnen we ook eindelijk profiteren van een grotere Apple One-bundel.

Apple Fitness Plus met prestatiebalk

Releasedata software-updates: zo goed als zeker

Vergeet ook niet dat Apple nog een aantal software-updates in het verschiet heeft. Via de voetnoten van de persberichten van de nieuwe producten, krijgen we doorgaans te weten wanneer de nieuwe iOS-updates en meer verschijnen. Tijdens de presentatie zal dan ook duidelijk worden wat de releasedatum van iOS 17 wordt. Maar ook verwachten we meer te horen over de datum van iPadOS 17, watchOS 10 en tvOS 17. De updates komen mogelijk een week na het event uit voor iedereen. macOS Sonoma verwachten we pas in oktober, omdat er ook dan nieuwe Macs verwacht worden.

Bekijk ook

Wanneer komt iOS 17 uit? Dit is de releasedatum van iOS 17 (en de andere updates)

Nu de testperiode van iOS 17 al een heel eind op weg is, wil je nog maar één ding weten: wanneer kan jij ermee aan de slag? Apple heeft inmiddels de releasedatum van iOS 17 en de andere updates bekendgemaakt. Dit is wanneer jij kan downloaden!

Overige aankondigingen: mogelijk pas later

Komt er nog een grote verrassing? Hoe zit het met de Macs en horen we meer over de Vision Pro-headset? We verwachten niet dat Apple nog meer aankondigingen gaat doen wat betreft nieuwe producten. Het leek er lange tijd op dat er in oktober nog een aankondiging met nieuwe M3 Macs volgde, maar volgens recente berichten zouden de eerste MacBooks met M3 niet meer dit jaar uit komen. Hoe dan ook: tijdens het september 2023-event ga je geen nieuwe Macs of MacBooks zien.

Ook de Vision Pro verwachten we niet voorbij te zien komen. Apple heeft tijdens de WWDC al de eerste preview getoond, maar de headset ligt pas vanaf begin 2024 in de Amerikaanse schappen. Apple hoeft dus nog geen haast te maken om meer details aan te kondigen. We verwachten daarom pas begin 2024 meer te horen over de headset en de verdere plannen die Apple daarmee heeft.

Wat kun je van iCulture verwachten?

Bij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Alles over de nieuwe iPhone 15, Apple Watch Series 9 en andere nieuwe producten vind je op de site terug in uitgebreide artikelen zodra het nieuws bekendgemaakt wordt. Zodra het event op 12 september van start gaat, houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers. Ben je niet thuis, in de buurt van een computer of heb je geen tijd om het op je iPhone of iPad te volgen? Al het nieuws lees je natuurlijk meteen op de website op je iPhone, iPad of Mac. Met de iCulture webapp en de iCulture-pushnotificaties ben je op de hoogte terwijl het nieuws aangekondigd wordt. In onze tip lees je waar je de livestream van Apple’s september 2023-event kan volgen.

Lees ook ons grote overzicht met alle Apple-producten van 2023.

Bekijk ook

Apple-producten in 2023: dit heeft Apple allemaal uitgebracht

Welke producten heeft Apple in 2023 allemaal uitgebracht? In dit overzicht lees je precies wat er van Apple allemaal verschenen is dit jaar, lees je de belangrijkste details en welke producten doorgeschoven zijn naar volgend jaar.

Actuele iPhone 15 deals

Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra is de 49mm Apple Watch, bedoeld voor actieve sporters. Het model is gemaakt van extra stevig titanium en heeft een aangepast design, dat beter bestand is tegen stoten en breuken. De vernieuwde Digital Crown en zijknop zijn makkelijker te bedienen (ook met handschoenen) en zitten samen verwerkt in een extra breed balkje ter bescherming van de Apple Watch. Aan de andere zijkant is een programmeerbare Actieknop voor de Apple Watch. Het scherm is plat en de behuizing steekt iets boven het display uit om deze te beschermen. De Apple Watch Ultra heeft ook exclusieve wijzerplaten en bandjes. In 2023 bracht Apple de Apple Watch Ultra 2 uit, met een verbeterde chip, helderder display en ondersteuning voor Tik dubbel. Lees ook ons artikel over de Apple Watch kopen voor de prijzen van actuele modellen.

Apple Watch Ultra

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.