Apple Vision Pro is nu officieel
Tijdens WWDC 2023 heeft Apple de langverwachte mixed reality-bril aangekondigd. De Vision Pro is vanaf begin volgend jaar verkrijgbaar in de Verenigde Staten en is behoorlijk aan de prijs: 3499 dollar wil Apple ervoor vragen. Wat is er precies over aangekondigd tijdens de keynote van WWDC 2023? Dat lees je hier!
Apple Vision Pro in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Vision Pro:
- Eerste mixed reality-headset van Apple
- Vision Pro is een soort projectiescherm op je hoofd
- Draait op visionOS, een nieuw platform voor spatial computing
- Krijgt eigen App Store
- Eerste versie gericht op ontwikkelaars voor het maken van toepassingen
- Release begin 2024 in de VS, andere landen volgen later
- Prijs $3.499,- exclusief accessoires
Naam van de Vision Pro-headset
Er gingen al jaren geruchten over de aanstaande Apple-headset. naam lekte ook al uit: Apple Reality Pro. Dit blijkt echter niet de naam die Apple heeft gekozen: het is Apple Vision Pro geworden. Ook de naam van het besturingssysteem blijkt heel anders te zijn geworden: niet RealityOS of xrOS, maar visionOS.
Vision Pro: prijs en release
Door eerdere geruchten waren we al voorbereid op een hoge prijs: er werd gesproken over 3000 dollar. Apple heeft er nog een schepje bovenop gedaan en is van plan om 3499 dollar te vragen voor de Apple Vision Pro. Dat ligt een stuk hoger dan headsets van de concurrentie. Meta kondigde vorige week nog een nieuwe VR-bril aan, de Meta Quest 3. Die is duurder en krachtiger dan het voorgaande model, maar kost slechts 500 dollar. Sony heeft de PlayStation VR2-bril, die voor 600 euro in de winkel ligt, maar wel een PlayStation 5 vereist.
Apple denkt een hogere prijs te kunnen vragen vanwege de geavanceerde sensoren en technologie die erin zit. Je zult in de Apple Store moeten zijn om een demo te boeken. Aanvankelijk zal de headset alleen in de VS verkrijgbaar zijn, later volgen andere landen. Voor de uitrol is nog geen schema bekendgemaakt.
Nieuw tijdperk: Spatial Computing
Volgens Apple is de Vision Pro het startpunt van een nieuw computertijdperk, namelijk Spatial Computing. CEO Tim Cook hield voorgaande jaren regelmatig een lofzang op augmented reality (AR), maar tijdens de WWDC-keynote werd die term nauwelijks gebezigd. Sterker nog, de term Virtual Reality (VR) kwam helemaal niet voorbij. Apple denkt dat Spatial Computing een nieuwe revolutie teweeg brengt, net zoals eerder is gedaan met de Mac en de iPhone.
Cook zei erover: “Net zoals de Mac ons liet kennismaken met personal computing en de iPhone ons liet kennismaken met mobiel computergebruik, laat Apple Vision Pro ons kennismaken met ruimtelijk computergebruik”. Cook wekt daarmee de indruk dat Apple iets compleet nieuws heeft uitgevonden, dat anders is dan bestaande headsets, en dat het voortrekker zal zijn in deze nieuwe revolutie. Apple belooft ook dat er voor het eerst een perfecte 3D-interface is gemaakt. Dat schept hoge verwachtingen.
Design van de Vision Pro-headset
Zoals al eerder uitlekte krijgt de Vision Pro-headset het uiterlijk van een soort skibril, maar dan nét iets stijlvoller. Aan de zijkant zit een Digital Crown. Er is dus geen fysieke controller, maar je gebruikt je handen, ogen en de draaiknop. Oogsensoren registreren waar je naar kijkt, zodat je een selectie kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een zoekveld en vervolgens beginnen te dicteren. Ook het invoeren van een URL zul je moeten dicteren. Met handbewegingen selecteer je wat je wilt kiezen. Door aan de Digital Crown te draaien kun je de kamer zichtbaar maken of jezelf juist helemaal afschermen van de omgeving, om bijvoorbeeld een film te kijken. Komt er iemand naar jou toegelopen, dan zal deze gaandeweg zichtbaar worden zodat je niet schrikt.
EyeSight en 3D-persona’s
De Vision Pro is voorzien van een aantal camera’s en diverse sensoren. Een van de meest bijzondere eigenschappen is EyeSight, dat het gebogen OLED-paneel gebruikt om je ogen te projecteren. Aan de voorkant is een scherm aanwezig, waarop de ogen van de gebruiker te zien zijn. De voorzijde van de bril lijkt transparant, maar het is eigenlijk een projectie. Anderen kunnen dankzij deze projectie je ogen en gezichtsuitdrukkingen zien, door het glas heen. Een dergelijk display is radicaal anders dan gebruikelijke VR-brillen, waarbij je volledig bent afgeschermd van je omgeving.
Om jouw gezicht zo realistisch mogelijk weer te geven moet er een zogenaamde ‘3D-persona’ worden gemaakt. Deze 3D-persona’s werken ook in Microsoft Teams, Webex, Zoom en andere diensten. Apple heeft hierbij niet gekozen voor Memoji, maar voor echte gezichten.
Er loopt een duidelijke kabel aan de achterkant van je hoofd, waar de batterij aan is verbonden. Deze batterij gaat 2 uur mee. De Vision Pro is qua draagcomfort zodanig ontworpen dat je ‘m de hele dag kunt dragen, maar dat lukt alleen als je met het stopcontact verbonden bent. Zo niet, dan zul je na 2 uur de batterij weer moeten opladen. De voorkant bestaat uit één stuk glas, terwijl de achterkant gemaakt is van 3D-breiwerk. Je kunt de grootte van de band wijzigen door te verwisselen of door aan een knop te draaien. Aanpassen en de juiste maat kiezen kan in de Apple Store.
Vision Pro-accessoires
De headset gaat $3.499,- kosten in de standaarduitvoering. Daarnaast zijn tegen meerprijs allerlei accessoires zichtbaar, bijvoorbeeld magnetische lenzen voor brildragers. Die moeten op maat worden besteld, zijn ontwikkeld door Zeiss en zijn afgestemd op jouw brilrecept. De binnenruimte in de headset is namelijk te krap om over een normale bril te dragen. Het dragen van contactlenzen is wél mogelijk in combinatie met de bril.
Vision Pro werkt met Bluetooth-accessoires en is ook te koppelen met een Mac, muis en toetsenbord. Zo kun je je Mac gebruiken terwijl je de Vision Pro op je hoofd hebt. Het scherm is dan extra goed zichtbaar, zodat je geen extern display meer nodig hebt. Tijdens het reizen kun je in een virtueel kantoor zitten door de headset op je hoofd te zetten. Daarnaast kun je de headset gebruiken om films en series te kijken, waarbij een ‘immersive’ effect ontstaat omdat het scherm beeldvullend is.
Functies van de Vision Pro-headset
De Vision Pro is geschikt voor diverse toepassingen. Apple probeert voor de headset een brede groep toekomstige gebruikers te interesseren, met toepassingen op het gebied van samenwerken, games en productiviteit.
Bij het opzetten van de bril krijg je je thuisomgeving te zien, met daarin zwevend een laag met apps en toepassingen. De apps worden dus geprojecteerd. Je kunt aan de Digital Crown draaien om te wisselen tussen ‘fully immersion’ in VR of teruggaan naar je huiskameromgeving. Er zitten allerlei mogelijkheden in, zoals een 3D-object uit een bericht trekken en projecteren. Dit doet wel denken aan de eerste AR-toepassingen, waarbij je een IKEA-meubelstuk in de kamer kon plaatsen. Je ziet dit nu niet op je iPhone scherm, maar in een ‘immersive’ omgeving via je headset. De videobeelden zijn 4K en het geheel wordt aangedreven door een nieuwe R1-chip. Daarnaast zit er een M2-chip in.
Op de bril zijn 3D-films te kijken, zoals de Avatar-films. Disney-topman Bob Iger beklom tijdens de keynote het podium om te laten zien hoe Disney-films te zien zullen zijn op de Vision Pro. Zo kun je tijdens het kijken van The Mandalorian extra infopagina’s opvragen. Daarnaast werkt Disney aan nieuwe AR-ervaringen. De Disney+ app zal vanaf de eerste dag aanwezig zijn.
Er zullen bij de start meer dan 100 Apple Arcade-titels beschikbaar zijn op Vision Pro.
Om te zorgen dat alles zo realistisch mogelijk klinkt is er sprake van Spacial Audio. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van LiDAR en Audio Ray Tracing om de audio aan te passen aan jouw kamer.
De Vision Pro draait op het besturingssysteem visionOS, dat eigenschappen van iOS, iPadOS en macOS combineert. Volgens Apple is visionOS het eerste besturingsysteem dat vanaf de grond is opgebouwd voor spatial computing.
Speciaal voor ontwikkelaars komt er een nieuwe app, genaamd Reality Composer Pro. Een voorbeeld is Adobe Lightroom, die je met je handen en ogen kunt bedienen. Ook komt Unity naar de Vision Pro en er is een nieuw authenticatiesysteem, genaamd Optic ID. Dit maakt gebruik van een irisscanner.
Er zijn 5.000 patenten vastgelegd om deze headset mogelijk te maken. Het is volgens Apple “the most advanced personal electronics device ever”.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!