Veelgehoorde klachten in iOS 11: zo los je het op [poll]

Loop je tegen problemen aan in iOS 11 of denk je en bug ontdekt te hebben? In dit artikel vatten we de meest gehoorde klachten en problemen samen en zetten we enkele bugs op een rij. Check ook hier of jouw probleem inmiddels al opgelost is.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 11 is de nieuwste versie van iOS en zoals elk jaar zijn er wel weer een aantal veranderingen waar mensen aan moeten wennen, instellingen die verplaatst zijn of problemen waar gebruikers tegenaan lopen. In dit artikel bespreken we de bugs, foutjes en veelgehoorde klachten en problemen in iOS 11.

iOS 11 iCulture.

Meest gerapporteerde fouten iOS 11

Voor de volledigheid hebben we hieronder de meest gerapporteerde problemen met iOS 11 opgesomd:

 • Verdwenen datum, tijd en meldingen van toegangsscherm
 • Batterij gaat sneller leeg
 • iPhone reageert trager
 • Apps starten langzamer op
 • Toestel dat vastloopt of uit zichzelf herstart
 • Hé Siri werkt niet lekker meer (geen kans om iets te zeggen)
 • CarPlay werkt trager
 • App Store-updates komen niet door of worden niet geïnstalleerd
 • Tragere Wi-Fi
 • Haperingen bij scrollen en wisselen tussen apps

iOS 11 bugs en problemen: dit zijn de oplossingen

De afgelopen tijd hebben we veel klachten en problemen via verschillende kanalen binnengekregen, waaronder ons zeer uitgebreide iOS 11 Praat Mee-topic. Veel klachten hebben vooral betrekking op gewijzigde functies en verplaatste instellingen. Toch is er ook een aantal onhandige bugs die voorbij gekomen zijn. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Bugs in iOS 11

Hieronder lees je de specifieke bugs en problemen die momenteel in iOS 11 zitten. Apple zal deze problemen vermoedelijk met volgende updates verhelpen. In de meeste gevallen zit er niks op dan afwachten totdat het probleem verholpen is.

Batterij loopt sneller leeg

Een veelgehoorde klacht: de batterij na een nieuwe iOS-update loopt sneller leeg. Dit kan meerdere redenen hebben:

Ben je dermate ontevreden over de batterijduur van je iPhone, dan kun je je iPhone-batterij goedkoper laten vervangen bij de Apple Store. Tot en met december 2018 kun je met de iPhone 6 (Plus) en nieuwer bij Apple terecht voor een goedkopere batterijvervanging van €29. Meer over deze tijdelijke actie lees je in onze FAQ over de batterijvervanging.

Bekijk ook

Apple verhoogt tarieven voor iPhone-batterijvervanging in 2019

Presteert je iPhone-accu niet zo goed meer? Apple biedt je de mogelijkheid om de batterij te vervangen. In 2018 werd daarvoor een speciaal programma opgezet, maar ook in 2019 kun je nog je batterij voor een relatief schappelijke prijs laten vervangen. In dit artikel vind je de complete uitleg: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.

iPhone is trager geworden met iOS 11

Voelt je iPhone trager sinds iOS 11? Dit kan ook te maken hebben met de batterij van je iPhone. Als deze dermate versleten is, verlaagt Apple bewust de prestaties op sommige momenten. Hiermee voorkomt Apple dat je iPhone spontaan opnieuw opstart, omdat de batterij zwaardere processen niet aan kan. Deze techniek wordt toegepast op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en de iPhone SE. Vanaf iOS 11.2 wordt dit ook toegepast op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Nieuwere toestellen hebben hier geen last van.

Je kunt je iPhone sneller maken via een aantal stappen, maar de beste oplossing is het vervangen van je batterij. Tot en met december 2018 biedt Apple een goedkopere batterijvervanging aan, waardoor je je batterij voor €29 kunt laten vervangen. In onze FAQ over de batterijvervanging lees je de meest gestelde vragen en vind je alle informatie bij elkaar.

Bekijk ook

Apple verhoogt tarieven voor iPhone-batterijvervanging in 2019

Presteert je iPhone-accu niet zo goed meer? Apple biedt je de mogelijkheid om de batterij te vervangen. In 2018 werd daarvoor een speciaal programma opgezet, maar ook in 2019 kun je nog je batterij voor een relatief schappelijke prijs laten vervangen. In dit artikel vind je de complete uitleg: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.

In iOS 11.3 biedt Apple de mogelijkheid om deze vorm van accubeheer uit te schakelen dankzij de functie Batterijconditie. Je hebt als iPhone-bezitter dan zelf de keuze om je iPhone trager te maken, al heeft dit dus wel invloed op je batterijduur. iOS 11.3 is nu voor iedereen beschikbaar.

Bekijk ook

Zo werkt 'Batterijconditie' op de iPhone

Met de functie 'Batterijconditie' kun je zien wat de conditie en maximale capaciteit van je batterij is. Je kunt hier ook het vertragen van je iPhone uitschakelen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de gevolgen zijn van een vertraagde iPhone.

Geen 4G-verbinding bij Vodafone

Klanten van Vodafone met iOS 11 kampen met een haperende 4G-verbinding. Bij uitschakelen van Wi-Fi lukt het niet om verbinding te maken met het 4G-netwerk. We hebben hier een apart artikel over.

Bekijk ook

Heb jij 4G verbindingsproblemen met Vodafone in iOS 11? [poll]

Gebruikers met Vodafone 4G hebben een verbindingsprobleem in iOS 11. Help mee om te achterhalen wat de oorzaak is door onze poll in te vullen!

Nummerherkenning werkt niet

Bij klanten van meerdere providers speelt het probleem dat nummerherkenning opeens niet meer werk in iOS 11. De fout zou al in de publieke beta van iOS 11 zijn aangetroffen, maar is nog niet opgelost. De instelling voor nummerherkenning wordt genegeerd, zodat je oproep van een anoniem nummer lijkt te komen. Apple moet het probleem met een software-update oplossen. Je kunt het probleem korte tijd oplossen door via Instellingen > Telefoon > Nummerherkenning de nummerherkenning even uit en aan te zetten, maar dit werkt korte tijd.

Wi-Fi en Bluetooth uitschakelen via Bedieningspaneel

Tijdens de beta-periode kwam dit al voorbij en sinds de publieke release van iOS 11 ontdekten veel gebruikers dat Apple iets anders gedaan heeft met het Bedieningspaneel. De schakelaars voor Wi-Fi en Bluetooth kun je niet meer gebruiken om de communicatie helemaal uit te schakelen. Je zet Wi-Fi en Bluetooth dus niet meer uit, want je verbreekt alleen de verbinding met je huidige aangesloten netwerken en apparaten. Dit is een bewuste keuze van Apple, omdat er volgens hen zo nog steeds verbinding kan worden gemaakt met bepaalde accessoires en functies niet helemaal uitgeschakeld worden, zoals AirDrop. Meer over deze verandering lees je hieronder. Je kunt Wi-Fi en Bluetooth wel uitschakelen via de Instellingen-app.

Bekijk ook

Wi-Fi en Bluetooth worden in iOS 11 Bedieningspaneel niet meer uitgeschakeld

Gebruik je vaak het Bedieningspaneel om Bluetooth en Wi-Fi uit te schakelen? Vanaf iOS 11 worden Wi-Fi en Bluetooth niet meer uitgeschakeld via het Bedieningspaneel, maar wordt alleen de verbinding verbroken.

Wekker laat geen geluid horen

Sommige gebruikers hebben gemerkt dat de wekker in iOS 11 geen geluid laat horen. De wekker gaat wel af en op het toegangsscherm kun je de wekker uitzetten, maar doordat er geen geluid afgespeeld wordt, wordt je mogelijk niet wakker. In precieze oplossing is er nog niet en in onderstaand artikel lees je er meer over.

Bekijk ook

Bug in iOS 11 laat wekkers afgaan zonder geluid: heb jij er last van? [poll]

Is het je de laatste tijd overkomen dat je niet wakker gemaakt werd door de wekker op je iPhone? iOS 11 is wellicht de boosdoener, want een bug zorgt ervoor dat er geen geluid afgaat. Heb jij er last van?

Geen verlanglijstje in App Store meer

Een andere verandering in de App Store lijkt een wat permanenter karakter te hebben: het verlanglijstje voor apps is verdwenen en lijkt ook niet meer terug te komen in de App Store. Je zult dus op een andere manier je favoriete apps moeten bijhouden. Het is een van de veranderingen in de App Store in iOS 11.

Bekijk ook

Dit zijn de 7 grootste vernieuwingen in de App Store van iOS 11

Apple gaat diverse veranderingen doorvoeren in de App Store van iOS 11. Een nieuw uiterlijk, meer video's, verhalen en gefaseerde uitrol moeten zorgen voor meer betrokkenheid van gebruikers. Dit zijn de 7 grootste veranderingen in de App Store.

Standaard avatar in App Store

Een bug waar wij zelf veel last van hebben: in de App Store wordt bij de avatar rechtsboven geen foto getoond, maar verschijnt een standaard blauw poppetje. Dit probleem lijkt niet bij iedereen te spelen, want er zijn ook veel lezers waar wel gewoon de foto verschijnt die aan het Apple ID gekoppeld is. Bij onze toestellen wordt inmiddels weer de juiste foto getoond. Mocht je hier nog last van hebben, werk je iPhone of iPad dan bij naar de meest recente versie van iOS 11.

Klachten van blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden melden meerdere problemen met iOS 11. Op de website Applevis hebben ze de klachten ingedeeld van ernstig naar minder ernstig. Wij beperken ons even tot de ernstige problemen:

 • Bij het gebruik van een brailleleesregel of -toetsenbord herkent de vertaler niet alle tekst als je snel typt.
 • Het lukt niet meer om met VoiceOver een gesprek te wissen uit de iMessage-app.
 • Het openen en lezen van PDF-bestanden met VoiceOver werkt niet altijd.
 • Je kunt niet langer over het scherm vegen om naar het begin van een document te gaan in VoiceOver.

Daarnaast kregen we meldingen van blinden en slechtzienden dat ze apps niet langer kunnen verplaatsen met VoiceOver.

Leeg toegangsscherm in iOS 11 (opgelost)

Gebruikers klaagden de afgelopen tijd over een toegangsscherm in iOS 11 dat regelmatig leeg is. Hierdoor zijn alle meldingen verdwenen, wordt de tijd niet meer weergegeven en zijn ook de widgets niet te openen. De enige (tijdelijke) oplossing van dit probleem was het herstarten van je iPhone. Apple was op de hoogte van het lege toegangsscherm in iOS 11 en heeft lang aan een oplossing gewerkt. Die oplossing is er nu in de vorm van iOS 11.3. iOS 11.3 is voor iedereen beschikbaar, dus snel downloaden als je nog last had van dit probleem.

Bekijk ook

Leeg toegangsscherm in iOS 11: heb jij er ook last van? [poll]

Veel gebruikers klagen over een leeg toegangsscherm op de iPhone, waardoor de tijd, widgets en meldingen niet meer zichtbaar zijn. Apple heeft lange tijd gewerkt aan een oplossing en deze is nu beschikbaar in iOS 11.3. Snel downloaden dus!

Muziek op je iPhone selecteren via je Apple Watch niet meer mogelijk (opgelost)

Met ingang van watchOS 4 is het voor Apple Watch-gebruikers niet meer mogelijk om je door je iPhone-muziekbibliotheek te bladeren vanaf je Apple Watch. Veel gebruikers waren hier niet blij mee, maar er is goed nieuws. Vanaf watchOS 4.3 is dit weer mogelijk, waardoor je gewoon vanaf je Apple Watch een nummer op je iPhone kunt afspelen. watchOS 4.3 is nu beschikbaar.

Bekijk ook

watchOS 4.3 laat je weer door je iPhone-muziekbibliotheek bladeren op Apple Watch

Goed nieuws voor iedereen met een Apple Watch: het is weer mogelijk om door de iPhone-muziekbibliotheek te bladeren vanaf je Apple Watch. Hierdoor hoef je dus niet meer je iPhone erbij te pakken om naar een muziekje te luisteren.

WhatsApp-meldingen komen niet aan (opgelost)

Toen iOS 11 net verscheen, hadden veel WhatsApp-gebruikers last van het probleem dat er geen WhatsApp-meldingen in iOS 11 getoond werden. Hierdoor kon je belangrijke berichten missen, omdat je de berichten alleen zag als je WhatsApp openende. Met een update in oktober 2017 heeft WhatsApp dit probleem verholpen, dus zorg ervoor dat je de meest recente versie van WhatsApp geïnstalleerd hebt. WhatsApp raadt ook aan om de app niet geforceerd af te sluiten, omdat dit voorkomt dat je meldingen ontvangt. Hou WhatsApp dus in de appkiezer als je er zeker van wil zijn dat je meldingen blijft ontvangen.

Bekijk ook

WhatsApp brengt update uit, belooft probleem met meldingen te hebben opgelost

Heb je last van het probleem met WhatsApp, waardoor meldingen niet meer doorkomen? Dan is er goed nieuws, want WhatsApp heeft een bugfixupdate waardoor dit opgelost is.

Op de linker schermrand drukken voor de appkiezer (opgelost)

Ken je deze truc om snel naar de appkiezer te gaan? Je drukte met 3D Touch op de linker schermrand en kreeg dan een overzicht van je apps te zien. In iOS 11 was deze functie een korte tijd afwezig. Wil je dit weer gebruiken, werk je toestel dan bij naar iOS 11.1 of later. Vanaf deze versie kun je de appkiezer weer openen door stevig op de zijkant te drukken.

Bekijk ook

Op de linker schermrand drukken om te wisselen tussen apps: zo werkt het

Wist je dat je 3D Touch ook kunt gebruiken om tussen apps te wisselen? Door stevig aan de zijkant van het scherm te drukken, kun je wisselen tussen apps zonder de homeknop in te drukken.

Problemen met de Mail-app (opgelost)

Update 26 september: De problemen met de Mail-app in combinatie met Outlook-accounts is verholpen in iOS 11.0.1. Zorg dus dat je up-to-date bent als je nog last hebt van deze bug.

Bekijk ook

iOS 11.0.1 nu te downloaden: Apple brengt bugfix-update voor iOS 11 uit

Apple heeft de eerste bugfix-update voor iOS 11 uitgebracht. In iOS 11.0.1 worden de eerste foutjes van iOS 11 opgelost.

De Mail-app in iOS 11 heeft sinds 20 september last van problemen met Outlook- en andere Microsoft-accounts waardoor het versturen van mails niet werkt. Zowel Apple als Microsoft zijn hiervan op de hoogte. In de tussentijd kun je gebruikmaken van de Outlook-app. In ons aparte artikel lees je meer over de problemen met Mail en Outlook in iOS 11.

Bekijk ook

Mail-app in iOS 11 werkt niet met Outlook, oplossing is onderweg

Gebruik je de standaard Mail-app in iOS 11 met een Outlook-account? Je stuit daarbij op problemen, omdat je geen mail kunt versturen. Microsoft en Apple werken aan een oplossing, maar je kunt zelf ook stappen nemen.

Verkeerde vertaling in Agenda (opgelost)

Update 27 september: Dit probleem is verholpen in iOS 11.1 beta 1 en zal dus bij de publieke release van iOS 11.1 ook zijn opgelost.

Niet zozeer een bug, maar de afgelopen dagen is dit probleem vaak bij ons gemeld. Zodra je in de Agenda-app in iOS 11 een nieuwe afspraak inplant, heb je de optie om deze afspraak op een bepaalde manier weer te geven. In het Engels wordt dit aangeduid met Busy en Free, maar de vertaling naar het Nederlands is niet helemaal goed gegaan. Busy is netjes vertaald naar Bezig, maar de vertaler dacht bij Free eerder aan Gratis. Een beetje gek natuurlijk, voor een agenda-afspraak. Het is wachten op een toekomstige iOS-update om dit te verhelpen.

“Waar zijn mijn nieuwe emoji’s?” (opgelost)

Zit je nog op een vroege versie van iOS 11 en ben je op zoek naar de nieuwe emoji’s die Apple eerder aankondigde? Werk je toestel dan bij naar iOS 11.1, want daarin vind je meer dan zeventig nieuwe emoji’s.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe emoji's van iOS 11.1

Ze zijn er: de nieuwe emoji's. In iOS 11.1 worden meer dan zeventig nieuwe emoji's toegevoegd. In dit artikel vind je ze allemaal op een rij.

Klachten in het gebruik van iOS 11

Veel problemen die lezers nu met iOS 11 hebben, komen voort uit gewijzigde instellingen of andere aanpassingen die Apple doorgevoerd heeft. Het gaat dus niet specifiek om bugs die met een iOS-update opgelost worden, maar om een door Apple gemaakte keuze waar je als gebruiker aan moet wennen.

“Night Shift (nachtmodus) is verdwenen in het Bedieningspaneel”

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de knop voor Night Shift verdwenen is uit het Bedieningspaneel, maar dat is gelukkig niet het geval. Er zijn helaas wel extra handelingen nodig. De knop voor Night Shift vind je nu achter de schuifknop voor de helderheid. Druk stevig op deze schuifknop met 3D Touch (of houd deze langer ingedrukt) en de knop voor de nachtmodus verschijnt onderaan. Uiteraard kun je Night Shift ook nog steeds automatisch laten in- en uitschakelen via de instellingen van iOS.

“Help, automatische helderheid is verdwenen!”

Geen paniek, de instelling om automatische helderheid uit te schakelen is niet verdwenen. Apple heeft deze instelling alleen een andere plek gegeven. In plaats van bij Beeldscherm en helderheid bij Instellingen, vind je dit nu bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave. Het is dus even zoeken, maar gelukkig heb je deze instelling ook niet dagelijks nodig. En nee, wij vinden die nieuwe plek ook niet logisch.

Toetsenbord in landschapsweergave is kleiner

Ook een klacht die we binnen kregen: het toetsenbord op de iPhone is kleiner geworden als je je iPhone op z’n kant houdt. In iOS 10 kreeg je op de grotere iPhones nog extra knoppen aan de linker- en rechterkant, bijvoorbeeld om de microfoon te gebruiken, de cursor te verplaatsen en om sneller een punt en komma te zetten. In iOS 11 zijn deze extra knoppen verdwenen en helaas is hier ook geen instelling voor te vinden. Wel heeft Apple een nieuw eenhandig toetsenbord toegevoegd (maar daar krijg je de extra knoppen niet mee terug…).

Toetsenbord in iOS 11 is iets kleiner geworden.

Alle meldingen/notificaties tegelijk verwijderen

Deze klacht is ons de laatste dagen ook veel gemeld: het zou niet meer mogelijk zijn om alle meldingen tegelijk te verwijderen. Toch is er in iOS 11 ten opzichte van iOS 10 niet veel veranderd. Het is nog steeds mogelijk om alle meldingen in het vernieuwde Berichtencentrum te verwijderen, alleen moet je hiervoor iets verder naar beneden scrollen. Net als in iOS 10 moet je het kruisje om de notificaties te sluiten stevig indrukken met 3D Touch. Maar let op, dit kruisje vind je alleen naast het kopje Eerder vandaag. Heb je veel recente meldingen, dan moet je dus iets verder naar beneden scrollen. Alle meldingen tegelijk verwijderen op een toestel zonder 3D Touch is helaas nog steeds niet mogelijk.

Berichtencentrum op het toegangsscherm

Het Berichtencentrum en toegangsscherm in iOS 11 zijn één en hetzelfde scherm geworden. Dat betekent dat als je vanaf het beginscherm of een app van boven naar beneden veegt, je meteen het toegangsscherm in beeld krijgt, inclusief alle gemiste meldingen. Zit je al op het toegangsscherm met een vergrendelde iPhone, dan moet je omhoog vegen om je meldingen te kunnen zien. Je veegt dan dus niet naar beneden, maar omhoog.

Bekijk ook

Zo werken het nieuwe Toegangsscherm en Berichtencentrum in iOS 11

In iOS 11 heeft Apple het Toegangsscherm een kleine facelift gegeven. Het Berichtencentrum is hier nu in verwerkt, waardoor je zowel je nieuwe meldingen als oudere meldingen op één plek vindt.

Updates App Store verschijnen niet automatisch

Updates van geïnstalleerde apps verschijnen niet meer automatisch in het Updates-tabblad zodra je de App Store opent. Het is nu nodig om deze pagina te verversen (Pull To Refresh). Voorheen kon dat door tien keer achter elkaar op de Updates-knop in de menubalk te tikken, maar nu doe je dit door de Updates-pagina naar beneden te trekken. Je iPhone of iPad controleert dan meteen op nieuwe app-updates.

“Nieuwe Siri stem klinkt blikkerig”

Wilde je de nieuwe Siri-stem proberen, maar was je teleurgesteld omdat die ineens heel blikkerig klinkt? Dit is eenvoudig op te lossen. Als je de Siri-stem vlak na het installeren van iOS 11 probeert, is het wellicht nodig om de Siri-stem apart te downloaden. Ga hiervoor naar Instellingen > Siri en zoeken > Siri-stem. Selecteer daar de stem die je wil hebben (man of vrouw) en deze zal vervolgens worden gedownload. Daarna kun je de nieuwe Siri-stem gebruiken.

“Help, mijn favoriete app start niet meer op!”

Heb je problemen met je favoriete app die niet meer opstart in iOS 11? Dan gaat het waarschijnlijk om een oude app die niet bijgewerkt is voor 64-bit. Het was ver van tevoren aangekondigd dat iOS 11 alleen nog werkt met 64-bit-apps, waardoor 32-bit apps niet meer werken. Start je app niet meer op, dan zit er niks anders op dan zoeken naar een alternatief of downgraden naar iOS 10. Je kunt ook contact opnemen met de ontwikkelaar en vragen of hij of zij de app wil bijwerken naar iOS 11. Hieronder vind je meer opties wat je kunt doen als je favoriete 32-bit app niet meer werkt.

Bekijk ook

Help, mijn favoriete 32-bit app gaat verdwijnen, wat kan ik doen?

Sinds iOS 11 werken 32-bit apps niet meer en in 2019 geldt dit ook voor de Mac met macOS 10.15. Wat kun je doen als jouw favoriete app niet meer wordt ondersteund? Hoe vind je een alternatief, hoe bereik je de ontwikkelaar? Dit artikel legt het uit.

Geen appnamen meer in onderste rij

De onderste rij apps op je iPhone en iPad is iets aangepast. In iOS 11 staan de appnamen niet meer onder de apps die in je Dock staan. Het is dus geen bug, maar een bewuste keuze van Apple. Aangezien dit toch de apps zijn die je het meest gebruikt, is het volgens Apple niet meer nodig om hier de naam bij te zetten.

Heb jij zelf nog echte bugs of problemen in iOS 11 ontdekt? Laat het ons weten in de reacties.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 26 januari: Artikel is bijgewerkt met de meest recente informatie over de batterijvervanging, tragere iPhones en meer.
 • 2017 - 13 oktober: Problemen met Vodafone, WhatsApp en nummerherkenning toegevoegd.
 • 2017 - 04 oktober: We hebben een poll toegevoegd in hoeverre iOS 11 bevalt.
 • 2017 - 22 september: Het openen van de appkiezer met 3D Touch komt in een toekomstige versie van iOS 11 weer terug.
 • 2017 - 21 september: Ontbreken van verlanglijstje en appkiezer toegevoegd aan de lijst.

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties: 396 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.