watchOS 4 logo

watchOS 4 voor Apple Watch: complete overzicht met de nieuwe functies

Alles over watchOS 4 voor de Apple Watch: lees alles over watchOS 4 downloaden en installeren, geschikte Apple Watch-modellen en de nieuwe functies.

watchOS 4 voor de Apple Watch is beschikbaar! Lees hoe je watchOS 4 moet installeren op jouw Apple Watch. Ook bespreken we kort de belangrijkste nieuwe functies van watchOS 4.

watchOS 4 downloaden

Iedereen met een Apple Watch kan watchOS 4 downloaden en installeren. Elk model is namelijk geschikt, dus het maakt niet uit of je de Series 0 of de Nike+ Apple Watch hebt.

watchOS 4 op de Apple Watch.

Voordat je watchOS 4 kunt installeren heb je wel een viertal dingen nodig:

 • Apple Watch en gekoppelde iPhone binnen bereik.
 • iOS 11 op de gekoppelde iPhone. Update je iPhone eerst voordat je aan de slag gaat met je Apple Watch.
 • Een Wi-Fi-verbinding om watchOS 4 te downloaden.
 • De Apple Watch-oplader. Om watchOS 4 op je Apple Watch te installeren, moet deze minimaal 50% opgeladen zijn en aangesloten worden op de oplader.

Heb je voldaan aan bovenstaande criteria, dan kun je aan de slag gaan met het updaten van je Apple Watch naar watchOS 4. Volg daarvoor onderstaande stappen:

 1. Plaats de Apple Watch aan de oplader en open op de gekoppelde iPhone de Watch-app.
 2. Kies in het tabblad Mijn Watch voor Algemeen.
 3. Tik op Software-update.
 4. De iPhone gaat nu zoeken naar watchOS 4.
 5. Tik in het volgende scherm op Download en installeer en accepteer de voorwaarden. Voer ook je iPhone-pincode in.
 6. Zodra watchOS 4 gedownload is, tik je in dit scherm op Installeren.
 7. Het installeren kan ruim een uur duren. Het is dus belangrijk dat je geduld hebt met het updaten van je Apple Watch. Haal hem in de tussentijd ook niet van de lader af./li>

watchOS 4 final iCulture.

Nieuwe functies in watchOS 4

watchOS 4 brengt een aantal nieuwe functies naar je Apple Watch. We zetten de belangrijkste verbeteringen hieronder voor je op een rij.

watchOS 4: meer wijzerplaten

De Apple Watch heeft met watchOS 4 nieuwe wijzerplaten. Er is een nieuwe wijzerplaat die gebruikmaakt van Siri, waardoor je altijd de juiste informatie in beeld krijgt op basis van het verkeer, je afspraken en meer. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je zien wat er in het verschiet ligt. Ook zie je informatie van third-party apps. Met de wijzerplaat komt vooral de intelligentie van Siri naar voren. Denk bijvoorbeeld aan een agenda-afspraak, de verkeersdrukte naar je werk of een bioscoopkaartje in Wallet.

Nieuwe wijzerplaten in watchOS 4 op Apple Watch.

Een andere nieuwe wijzerplaat is Caleidoscoop. Standaard zijn er zes foto’s beschikbaar die gedurende de dag in een caleidoscoop van vorm en beeld veranderen. Je kunt ook je eigen foto kiezen die in een caleidoscoop weergegeven wordt. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je de afbeelding versneld laten veranderen. Je kunt bij deze wijzerplaat ook weer de nodige complicaties instellen: twee kleine in de boven hoek en een lange onderaan.

Toy Story met Buzz Lightyear op de Apple Watch.

Tot slot krijgen Mickey Mouse en Minnie Mouse gezelschap van drie andere Disney-personages: Woody, Jessie en Buzz Lightyear. Met telkens een andere animatie verschijnen ze op een leuke manier op de wijzerplaat. We hebben een apart artikel waarin je de Toy Story-wijzerplaten in actie ziet.

watchOS 4: meer focus op sport

watchOS 4 legt nog meer de focus op sport. Zowel de Workout-, Hartslag- als de Activiteit-app hebben in watchOS 4 nieuwe mogelijkheden. De Activiteit-app heeft nieuwe animaties om je aan te moedigen, houdt je op de hoogte van je vorderingen (bijvoorbeeld om te zorgen dat je aan het einde van je dag je doelen haalt) en heeft een maandelijkse uitdaging voor je klaar staan. Deze is gebaseerd op de prestaties van de vorige maand. Heb je in augustus vijf workouts gedaan, dan wordt je in september aangemoedigd om er zes te voltooien.

Nieuwe functies voor Workout in watchOS 4 op Apple Watch.

De Workout-app is vernieuwd, zodat je sneller je favoriete sessie kunt starten. Na het afronden van een activiteit activeer je direct een nieuwe. Hierdoor hoef je niet meer elke sessie apart af te sluiten, maar worden de activiteiten gecombineerd in tot één resultaat.

Zwemmen met de Apple Watch is ook verbeterd; zo houdt de app nu ook rusttijden en snelheid en afstand voor afzonderlijke zwemslagen bij. Er zijn meer sporten aanwezig, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een High Intensity Interval Training (HITT) vast te leggen.

watchOS 4: vernieuwde Muziek-app

De Muziek-app voor de Apple Watch wordt vernieuwd in watchOS 4. Door aan de Digital Crown te draaien kun je zo eenvoudig de juiste muziek selecteren. Vooral in combinatie met de AirPods moet de Muziek-app een stuk beter werken en krijg je sneller je favoriete muziek te zien. Bovendien wordt altijd het afspeelscherm getoond als je muziek luistert via je Apple Watch, waardoor je dus niet meer hoeft te navigeren naar de bedieningsknoppen via bijvoorbeeld de Dock. Helaas is het niet meer mogelijk om de Muziek-app op je iPhone te bedienen via je Apple Watch.

Dock in watchOS 4

De Dock werd al in watchOS 3 toegevoegd, maar is in watchOS 4 opnieuw ontworpen. In plaats van horizontaal scrol je nu verticaal door je favoriete apps. Dit kan eenvoudig via de Digital Crown of het touchscreen, zodat je sneller je favoriete app vindt. In een aparte tip leggen we uit hoe het dock in watchOS werkt.

Nieuwe Dock in watchOS 4 op Apple Watch.

Nieuw is dat je de Dock kunt instellen op twee soorten apps: favorieten of recente. De recente-optie is nieuw: hier verschijnen apps die je het laatst hebt gebruikt. Dit komt dus overeen met de standaard appkiezer op iOS, al is het op de Apple Watch nog steeds beperkt tot tien stuks.

Nieuw beginscherm in watchOS 4

Naast de standaard honingraatweergave, kun je in watchOS 4 ook kiezen voor een lijstweergave. Het voordeel hiervan is dat je meteen de appnamen bij de icoontjes ziet. Deze lijstweergave komt vooral van pas als je niet zoveel apps geïnstalleerd hebt. Heb je er meer, dan kan zo’n lange scrolbare lijst wat onoverzichtelijk zijn. Je activeert de nieuwe lijstweergave door stevig te drukken op het appscherm.

Apple Watch met lijstweergave.

Andere watchOS 4 functies

Er komt ook een zaklamp op de Apple Watch, die te vinden is in het Bedieningspaneel en goed van pas komt als je in een noodsituatie zit. Zodra je de optie aantikt, kleurt het scherm van je Apple Watch fel wit. Je kunt ook een knipperend wit licht activeren of een rode variant kiezen. Een kleine vernieuwing is dat watchOS 4 je feliciteert met je verjaardag, waarbij de ballonnen over het scherm vliegen.

Zaklamp in watchOS 4 op Apple Watch.

watchOS 4 is daarnaast standaard geïnstalleerd op de Apple Watch Series 3. De Apple Watch Series 3 heeft onder andere een eigen 4G-verbinding, al wordt dit model nog niet in Nederland verkocht. Wil je meer weten over de Apple Watch Series 3, dan lees je daar hieronder meer over.

watchOS 4 versies

De volgende watchOS updates zijn inmiddels verschenen:

 • watchOS 4: 19 september 2017, eerste versie met de hierboven genoemde functies.
 • watchOS 4.0.1: 4 oktober 2017, update uitsluitend voor de 4G-versie van de Apple Watch Series 3 met LTE-functie, dus niet relevant voor Nederland en België.
 • watchOS 4.1: 31 oktober 2017: nieuwe Radio-app en iCloud-muziekbibliotheek op de Apple Watch Series 3 en nieuwe emoji’s.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!