watchOS 4 logo

watchOS 4 voor de Apple Watch: alles over functies, versies en meer

Lees hier alles over watchOS 4 voor de Apple Watch: de nieuwe functies, geschikte Apple Watch-modellen, versies en hoe je watchOS 4 kunt downloaden en installeren. In één keer weet je alles!

watchOS 4 verscheen in 2017 als update voor de Apple Watch. De update legt sterk de nadruk op sport, met onder andere de mogelijkheid om met GymKit een koppeling met fitnesstoestellen in de sportschool te maken. Ook zitten er maandelijkse uitdagingen in en is er een nieuwe dock.

watchOS 4 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS 4:

 • Verscheen op 19 september 2017 voor alle Apple Watch-modellen.
 • Nieuwe wijzerplaten van Toy Story en een Siri-wijzerplaat.
 • Meer nadruk op sport, waaronder maandelijkse uitdagingen en vernieuwde Workout-app.
 • Samenwerking met fitnessapparaten dankzij GymKit.
 • Vernieuwde dock waarbij je verticaal scrolt door apps.
 • Nieuw beginscherm met lijstweergave.
 • Meer ondersteuning voor Bluetooth-accessoires van derden.
 • Zaklamp op de Apple Watch.

watchOS 4 op de Apple Watch.

watchOS 4 releasedatum

watchOS 4 verscheen in 2017 en is geschikt voor alle Apple Watch-modellen. De definitieve versie van watchOS 4 verscheen op 19 september, een paar dagen voordat de Apple Watch Series 3 op de markt kwam. Deze nieuwe Apple Watch is standaard voorzien van watchOS 4.

watchOS 4 final iCulture.

watchOS 4 functies

Dit zijn de belangrijkste functies van watchOS 4:

Nieuwe wijzerplaten in watchOS 4 op Apple Watch.

watchOS 4: meer wijzerplaten met Toy Story en Siri

De Apple Watch heeft in watchOS 4 nieuwe wijzerplaten gekregen. Er is een Siri-wijzerplaat waarmee je informatie op maat krijgt over het verkeer, je afspraken en meer. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je zien wat er in het verschiet ligt. Ook zie je informatie van third-party apps. Met de wijzerplaat komt vooral de intelligentie van Siri naar voren. Denk bijvoorbeeld aan een agenda-afspraak, de verkeersdrukte naar je werk of een bioscoopkaartje in Wallet. Je leest meer over de nieuwe Siri-wijzerplaat in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Siri-wijzerplaat op de Apple Watch: aanpassen en gebruiken doe je zo

Op de Apple Watch heeft Siri een eigen wijzerplaat. Hoe werkt de Siri-wijzerplaat op de Apple Watch en hoe kun je hem aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren? Kies zelf de items op de wijzerplaat en de gegevensbronnen van de informatiekaarten die in beeld verschijnen. Deze tip legt uit hoe je dat kunt doen.

Een andere nieuwe wijzerplaat is Caleidoscoop. Standaard zijn er zes foto’s beschikbaar die gedurende de dag in een caleidoscoop van vorm en beeld veranderen. Je kunt ook je eigen wijzerplaat maken met caleidoscoop-effect. Daarbij gebruik je een zelfgekozen foto. Door aan de Digital Crown te draaien kun je de afbeelding versneld laten veranderen. Je kunt bij deze wijzerplaat ook weer de nodige complicaties instellen: twee kleine in de bovenhoek en een lange onderaan.

Toy Story met Buzz Lightyear op de Apple Watch.

Tot slot hebben Mickey Mouse en Minnie Mouse gezelschap gekregen van drie andere Disney-personages: Woody, Jessie en Buzz Lightyear. Met telkens een andere animatie verschijnen ze op een leuke manier op de wijzerplaat. We hebben een apart artikel waarin je de Toy Story-wijzerplaten in actie ziet.

Meer focus op sport

watchOS 4 legt nog meer de focus op sport. Zowel de Workout- als de Activiteit-app hebben nieuwe mogelijkheden gekregen. De Activiteit-app heeft nieuwe animaties om je aan te moedigen, houdt je op de hoogte van je vorderingen (bijvoorbeeld om te zorgen dat je aan het einde van je dag je doelen haalt) en heeft een persoonlijke uitdaging voor je klaar staan. Deze is gebaseerd op de prestaties van de vorige maand. Heb je bijvoorbeeld in mei vijf workouts gedaan, dan wordt je in juni aangemoedigd om er zes te voltooien.

Nieuwe functies voor Workout in watchOS 4 op Apple Watch.

De Workout-app is vernieuwd, zodat je sneller je favoriete sessie kunt starten. Na het afronden van een activiteit activeer je direct een nieuwe. Hierdoor hoef je niet meer elke sessie apart af te sluiten, maar worden de activiteiten gecombineerd in tot één resultaat.

Zwemmen met de Apple Watch is ook verbeterd; zo houdt de app nu ook het aantal gezwommen baantjes bij. Er zijn meer sporten aanwezig, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een High Intensity Interval Training (HITT) vast te leggen.

De Apple Watch gaat ook samenwerken met fitnesstoestellen van TechnoGym en andere populaire merken. Fabrikanten kunnen hiervoor aan de slag met GymKit. Door de Apple Watch bij het toestel te houden, wordt automatisch de juiste workout gestart en wisselen beide apparaten data uit over je prestaties. Je hartslag wordt bijvoorbeeld van de Apple Watch doorgestuurd naar het fitnesstoestel.

GymKit Apple Watch in sportscholen

Deze functie is mogelijk dankzij de NFC-chip. Hiervoor gaat Apple de NFC-chip van de Apple Watch openstellen voor meer functies.

De Muziek-app voor de Apple Watch wordt vernieuwd in watchOS 4. Door aan de Digital Crown te draaien kun je zo eenvoudig de juiste muziek selecteren. Vooral in combinatie met de AirPods moet de Muziek-app een stuk beter werken en krijg je sneller je favoriete muziek te zien.

Dock in watchOS 4

De Dock werd al in watchOS 3watchOS 3 toegevoegd, maar is in watchOS 4 opnieuw ontworpen. In plaats van horizontaal scrol je nu verticaal door je favoriete apps. Dit kan eenvoudig via de Digital Crown of het touchscreen, zodat je sneller je favoriete app vindt. In een aparte tip leggen we uit hoe het dock in watchOS werkt.

Nieuwe Dock in watchOS 4 op Apple Watch.

Nieuw is dat je de Dock kunt instellen op twee soorten apps: favorieten of recente. De recente-optie is nieuw: hier verschijnen apps die je het laatst hebt gebruikt. Dit komt dus overeen met de standaard appkiezer op iOS, al is het op de Apple Watch nog steeds beperkt tot tien stuks.

Nieuw beginscherm

Naast de standaard honingraatweergave, kun je in watchOS 4 ook kiezen voor een lijstweergave. Het voordeel hiervan is dat je meteen de appnamen bij de icoontjes ziet. Deze lijstweergave komt vooral van pas als je niet zoveel apps geïnstalleerd hebt. Heb je er meer, dan kan zo’n lange scrolbare lijst wat onoverzichtelijk zijn. Je activeert de nieuwe lijstweergave door stevig te drukken op het appscherm.

Apple Watch met lijstweergave.

Andere watchOS 4 functies

Er zitten in watchOS 4 nog meer handige functies. Hieronder bespreken we er een aantal.

Externe fabrikanten van accessoires kunnen via Bluetooth verbinding maken met de Apple Watch. Daardoor is er meer mogelijk met de Apple Watch in combinatie met allerlei accessoires.

Er komt ook een zaklamp op de Apple Watch, die te vinden is in het Bedieningspaneel en goed van pas komt als je in een noodsituatie zit. Zodra je de optie aantikt, kleurt het scherm van je Apple Watch fel wit. Je kunt ook een knipperend wit licht activeren of een rode variant kiezen.

Zaklamp in watchOS 4 op Apple Watch.

Een kleine vernieuwing is dat watchOS 4 je feliciteert met je verjaardag, waarbij de ballonnen over het scherm vliegen.

watchOS 4: geschikte Apple Watch-modellen

watchOS 4 is beschikbaar zijn voor elk model van de Apple Watch. Dat betekent dat gebruikers met onderstaande Apple Watch modellen kunnen updaten:

Uiteraard geldt dit ook voor de speciale uitvoeringen zoals de Apple Watch Nike+, Apple Watch Hermès en Apple Watch Edition.

Siri-wijzerplaat in watchOS 4 op de Apple Watch.

watchOS 4 versies

De volgende watchOS updates zijn inmiddels verschenen:

 • watchOS 4: 19 september, eerste versie met de hierboven genoemde functies.
 • watchOS 4.0.1: 4 oktober, update uitsluitend voor de 4G-versie van de Apple Watch Series 3 met LTE-functie, dus niet relevant voor Nederland en België.
 • watchOS 4.1: 31 oktober, nieuwe Radio-app en iCloud-muziekbibliotheek op de Apple Watch Series 3 en nieuwe emoji’s.
 • watchOS 4.2: 5 december, bugfixes en nieuwe wintersportfuncties.
 • watchOS 4.2.2: 23 januari, alleen bugfixes maar geen nieuwe functies.
 • watchOS 4.2.3: 19 februari, lost bug op waarbij bepaalde karakters apps konden doen crashen.
 • watchOS 4.3: 29 maart, diverse HomePod-functies, muziekbediening, verbeterde Nightstand en meer.
 • watchOS 4.3.1: 29 mei, bugfixes o.a. bij vastlopen op Apple-logo.
 • watchOS 4.3.2: 9 juli, bugfixes.

Inmiddels zijn er nieuwere versies van watchOS verschenen. Bekijk ons algemene overzicht voor de meest recente en de verwachte versie!

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.