Conditie van de batterij in iOS 11.3

Zo werkt de nieuwe functie ‘Conditie van de batterij’ in iOS 11.3

In iOS 11.3 vind je de nieuwe functie 'Conditie van de batterij', waarmee je kunt zien wat de conditie en maximale capaciteit van je batterij is. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

In iOS 11.3 gaat Apple een nieuwe functie invoeren: ‘Conditie van de batterij’. Hiermee kun je duidelijker zien of de batterij nog in goede conditie is of moet worden vervangen. In deze tip leggen we uit hoe de functie werkt en hoe je kunt kiezen tussen een langere batterijduur of een betere performance. De maatregelen die hieronder worden genoemd zijn op het moment alleen van toepassing op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Conditie van de batterij in iOS 11.3

Conditie van de batterij is een nieuwe functie in iOS 11.3 en later. Momenteel zul je de functie dus nog alleen in de betaversie van iOS 11.3 aantreffen en alleen op de iPhone 6 en nieuwer. Je vindt deze functie via Instellingen > Batterij > Conditie van de batterij. Onderstaande functies zijn alleen te vinden op de iPhone 6 en nieuwer.

Conditie van de batterij in iOS 11.3

Je ziet op dit scherm twee items, die we hieronder zullen bespreken:

Maximumcapaciteit van de batterij

Een gloednieuwe iPhone heeft een batterij met een maximale capaciteit van 100%. Naarmate de batterij langer wordt gebruikt lukt het steeds minder goed om de batterij volledig op te laden. Op de afbeelding hierboven is te zien dat onze iPhone 6 nog maar een batterijcapaciteit van 93% heeft. Het lukt dus niet meer om de maximale batterijcapaciteit te gebruiken.

Door veroudering en slijtage kun je steeds minder goed opladen, waardoor je iPhone minder lang meegaat. Apple heeft de batterijen van de iPhone zo ontworpen dat je na 500 volledige oplaadcycli nog steeds een capaciteit van 80% of meer haalt. Is dat niet het geval, dan zul je contact met Apple moeten opnemen om te kijken of je in aanmerking komt voor garantie. Je kunt zelf achterhalen hoe vaak de batterij van je iPhone is opgeladen aan de hand van het aantal oplaadcycli.

Piekprestaties

Naarmate de conditie van de batterij slechter wordt, is de iPhone ook minder goed in staat om bij piekbelasting goed te blijven presteren. Apple maakt iPhones met een verouderde batterij daarom met opzet wat trager. Dit zorgt ervoor dat je een lange batterijduur houdt, maar het betekent ook dat de iPhone trager reageert en niet meer zo goed in staat is om zware grafische games te draaien.

Er zijn hier vijf opties mogelijk:

#1 Prestaties zijn normaal

Als de batterij normale piekbelasting aan kan, zie je het volgende bericht:

Je batterij ondersteunt momenteel normale piekprestaties.

Apple heeft in dat geval jouw iPhone niet opzettelijk trager gemaakt. Je kunt de iPhone gewoon blijven gebruiken en zult profiteren van maximale prestaties.

In dit geval hoef je dus niets te doen, je batterij is nog in prima conditie en de iPhone presteert op maximaal vermogen.

Conditie van de batterij is normaal

Is de conditie van je batterij niet meer zo goed (bijv. 85%) maar geeft het scherm aan dat alles oké is en dat de prestaties normaal zijn? Dat kan kloppen als je iOS 11.3 net hebt geïnstalleerd, want er is op dat moment nog geen piekbelasting geweest. De status verandert pas als de iPhone te maken heeft gehad met een zware belasting van de batterij, waarna de energiebeheerfunctie automatisch wordt ingeschakeld.


#2 Conditie van de batterij verslechterd

Als de conditie van de batterij is verslechterd is het nodig om de batterij te laten vervangen. De batterij zal dan waarschijnlijk onder de capaciteit van 80% zijn gezakt. Je krijgt de volgende melding, die je adviseert om contact met Apple op te nemen.

De conditie van je batterij is aanzienlijk verminderd. Een erkende Apple serviceprovider kan de batterij vervangen om volledige prestaties en capaciteit te herstellen. Meer info over serviceopties…

Conditie van de batterij is slecht

In 2018 heb je de mogelijkheid om de batterij voor €29 te laten vervangen. Wij raden aan om dit te doen, omdat het een redelijke prijs is en je iPhone er niet alleen sneller door wordt, maar ook weer langer meegaat. Vind je het bedrag te hoog, dan zou je naar een niet-erkend reparatiebedrijf kunnen gaan, maar daar zul je niet goedkoper uit zijn. Bovendien heb je bij Apple de zekerheid dat er met originele onderdelen wordt gewerkt en dat je na de reparatie wat gemakkelijker terug kan als er toch iets blijkt te zijn misgegaan.

Besluit je (om welke reden dan ook) om de batterij toch niet te laten vervangen, dan is dat geen enkel probleem. Je kunt de iPhone gewoon blijven gebruiken en loopt geen veiligheidsrisico’s. De batterij gaat alleen wat korter mee en de prestaties zijn niet optimaal.


#3 Conditie van de batterij onbekend

Je krijgt deze melding te zien als de conditie van je iPhone niet bepaald kan worden. Dit kan gebeuren als de batterij is vervangen door een niet-erkend reparatiebedrijf of als de batterij niet goed is geïnstalleerd. Er is in dat geval iets mis met de batterij, dus neem even contact op met Apple om ernaar te laten kijken. De volgende melding is te zien:

Deze iPhone kan de conditie van de batterij niet bepalen. Een erkende Apple serviceprovider kan de batterij repareren. Meer info over serviceopties…

Conditie van de batterij onbekend


#4 Energiebeheerfunctie toegepast

Oh-oh… dit geeft aan dat Apple jouw iPhone trager heeft gemaakt. De batterij is nog niet zo slecht dat vervanging nodig is, maar Apple heeft uit voorzorg wel de prestaties teruggeschroefd. Er zal dan geen piekbelasting meer plaatsvinden. Je ziet de melding:

Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren. De energiebeheerfunctie is toegepast om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Schakel uit…

Wil je niet dat Apple jouw toestel trager maakt, maar wil je op maximale prestaties blijven werken, dan tik je op het linkje Schakel uit. Als je de energiebeheerfunctie uitschakelt kun je het niet meer handmatig inschakelen. Je zult moeten wachten tot het volgende piekmoment zich weer voordoet, waardoor Apple de energiebeheerfunctie weer automatisch inschakelt.

Conditie van de batterij: Energiebeheerfunctie aan, toestel trager gemaakt

Apple heeft het linkje om uit te schakelen zo klein mogelijk gemaakt, omdat ze eigenlijk niet willen dat je het gebruikt.

Overigens beschikken alle iPhones over een energiebeheerfunctie, om te zorgen dat alles veilig functioneert. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de iPhone tijdelijk uitschakelt bij te hoge temperaturen, zodat het toestel kan afkoelen. Deze basisfuncties van energiebeheer kun je niet uitschakelen.


#5 Energiebeheerfunctie uitgeschakeld

Je wil niet dat Apple je iPhone trager maakt en hebt daarom de energiebeheerfunctie (zoals getoond in de vorige paragraaf) uitgeschakeld. In dat geval zie je het volgende bericht:

Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren. Je hebt de energiebeheerfunctie handmatig uitgeschakeld.

Conditie van de batterij: energiebeheerfuncties uit

Heb je spijt van je keuze? Je kunt de energiebeheerfunctie niet meer handmatig inschakelen, maar zult moeten wachten tot er opnieuw een piekbelasting plaatsvindt. In dat geval zal de energiebeheerfunctie weer automatisch worden ingeschakeld en krijg je de optie om het het uit te schakelen. Wil je altijd met maximale prestaties werken, dan zul je dus na elke onverwachte piekbelasting weer op Schakel uit moeten drukken.

Wil je meer weten over de batterijcapaciteit van je iPhone? Lees dan onze tip ‘Hoe vaak is de batterij van jouw iPhone of iPad opgeladen?

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp batterij
Devices iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE, iPhone X
Software iOS 11