Eenhandig toetsenbord iOS

Zo werkt het eenhandige toetsenbord in iOS 11

Met het eenhandige toetsenbord in iOS 11 kun je makkelijker grotere iPhones met één hand bedienen, linkshandig of rechtshandig. In deze tip vind je alle uitleg.

In iOS 11 voert Apple een eenhandig toetsenbord in, waarmee je gemakkelijker kunt typen met één hand. Dit is vooral handig voor mensen met een wat grotere iPhone. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Eenhandig toetsenbord iOS

iOS 11: eenhandig toetsenbord

Via de App Store was het al mogelijk om speciale toetsenborden te downloaden, die beter geschikt zijn voor de grotere iPhone-schermen. In iOS 11 komt er een goed alternatief bij: een eenhandig toetsenbord, gericht op bediening met één hand. Zoals de naam al aangeeft is dit toetsenbord bedoeld voor situaties waar je geen twee handen vrij hebt en met name op de Plus-modellen met groter scherm.

Het eenhandige toetsenbord schuift alle knoppen naar de linkerkant of rechterkant. De knoppen nemen daardoor minder ruimte in beslag en zijn makkelijker te bereiken. De knoppen worden wel iets smaller.

Eenhandig toetsenbord links en rechts

Eenhandig toetsenbord in iOS 11 activeren

Het activeren van het eenhandige toetsenbord in iOS 11 is heel simpel:

  1. Open een app waarin je tekst wilt invoeren, bijvoorbeeld Notities.
  2. Houd de wereldbol ingedrukt tot het menu verschijnt.
  3. Kies het links- of rechtshandige toetsenbord.
  4. Het toetsenbord schuift op en je kunt het meteen gebruiken.

Toetsenbord ook voor linkshandigen

Apple houdt ook rekening met mensen die hun iPhone linkshandig gebruiken. Handig is dat dit op systeemniveau werkt, dus als je het eenmaal hebt ingesteld werkt het in alle apps met tekstinvoer. Het toetsenbordje dat je te zien krijgt is ongeveer hetzelfde formaat als op de iPhone SE en is dus nog prima te gebruiken. Wil je teruggaan naar de normale weergave, dan druk je nogmaals op het wereldbolletje en kies je de normale gecentreerde weergave.

In liggende weergave is het speciale toetsenbordje niet beschikbaar, maar dat is ook logisch. Als je je iPhone in landscape vasthoudt doe je dat meestal om een filmpje te kijken, niet om teksten te typen. Ook is het eenhandige toetsenbordje niet beschikbaar op iPhones met ingezoomd scherm en op iPads. Je hebt op de iPad sinds iOS 5 wel een gesplitst toetsenbord om met twee duimen te kunnen tikken.

Toetsenbord landscape

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios 11, toetsenbord
Software iOS 11