iPhone sneller maken

iPhone sneller maken: 10 tips die altijd werken

Heb je last van een trage iPhone of werken apps niet lekker mee? Maak je iPhone sneller met deze 10 tips, die ook werken op de iPad en iPod touch.

Hoe maak je je iPhone sneller?

Een lekker snel toestel wil iedereen: je wilt apps vlot openen, wisselen tussen apps en geen gestotter als je een game speelt. Bij een nieuw ingerichte iPhone voelt alles nog ‘snappy’ aan maar dat verandert na verloop van tijd. Met enkele simpele tips en handigheidjes kun je ervoor zorgen dat je iPhone snel blijft. Maak er een gewoonte van om ze regelmatig even langs te lopen, als je merkt dat je iPhone weer wat trager is geworden. De meeste tips werken op elk model, ook op de iPad en op oudere toestellen.

Dat je iPhone trager wordt na een paar maanden is wel te verklaren. Je hebt meer apps geïnstalleerd, er zijn meerdere apps gelijktijdig actief en er kunnen processen op de achtergrond actief zijn. Het kan nog meer oorzaken hebben: er kan een app zijn vastgelopen of het werkgeheugen kan gaandeweg vol raken. Al deze mogelijke oorzaken en problemen lossen we op met de tips hieronder.

#1 iPhone sneller maken in 10 seconden

iPhone uitschakelenDe iPhone regelt zelf het gebruik van het werkgeheugen. Toch kan het gebeuren dat het toestel wat traag wordt. Als je helemaal opnieuw opstarten (rebooten) te veel gedoe vindt, kan het ook op een snellere manier.

Het duurt maar 10 seconden en je iPhone wordt merkbaar sneller!

Om het werkgeheugen van je iPhone in 10 seconden vrij te maken, moet je de drie onderstaande stappen volgen:

  1. Zorg ervoor dat je iPhone ontgrendeld is.
  2. Op toestellen met thuisknop hou je de aan/uit-knop ingedrukt (dit geldt voor de meeste oudere toestellen). Op nieuwere toestellen met Face ID zoals de IPhone X druk je de zijknop en Volume omhoog gelijktijdig in.
  3. Het Zet uit-scherm verschijnt nu.
  4. Druk vervolgens de thuisknop enkele seconden in. Het Zet uit-scherm verdwijnt en je keert terug naar het beginscherm.

Het werkgeheugen van je iPhone is nu vrijgemaakt. Hierdoor is je iPhone weer een stukje sneller geworden. Alle apps staan nog wel in de het multitaskingscherm, maar moeten wel opnieuw geladen worden.

#2 Schone iOS-installatie

Apple brengt regelmatig iOS-updates uit, die ook allerlei optimalisaties bevatten. Zo zorgde iOS 9 ervoor dat je toestel energiezuiniger en sneller werd. Die optimalisaties waren vooral gericht op oudere iPhones en iPads. Het is daarom slim om regelmatig te updaten naar de nieuwste iOS-versie. Dit doe je door naar Instellingen > Algemeen > Software-update te gaan.

Als er net een nieuwe iOS-versie uit is, is het meestal wel verstandig om nog even te wachten. Vooral als je een wat ouder toestel hebt, of als je sterk afhankelijk bent van bepaalde functies, wil je zeker weten dat er geen nieuwe bugs in zitten. Het is regelmatig voorgekomen dat een iOS-update bepaalde bugs oplost, maar ook weer nieuwe introduceerde waardoor mensen bijvoorbeeld opeens niet meer konden bellen of internetten.

Belangrijk is om regelmatig (ongeveer elke twee jaar) te kiezen voor een volledige, schone installatie. Als je elk jaar backups terugzet verzamel je gaandeweg een hoop troep en slecht presterende apps, die de prestaties van je toestel nadelig beïnvloeden.

#3 Zet locatievoorzieningen uit

De locatievoorzieningen in de app checken waar je je bevindt. Dit gebeurt op de achtergrond, ook als je zelf geen actieve apps gebruikt. Hoe meer apps er op de achtergrond je locatie aan het checken zijn, hoe langzamer je toestel wordt en hoe meer batterij er wordt verbruikt. Kies daarom via Instellingen > Privacy welke apps je locatie mogen weten. Dat is ook beter voor je privacy. Zorg dat alleen echt nuttige apps staan aangevinkt en blokkeer apps die je maar zelden gebruikt of waarbij de locatie niet relevant is, zoals games.

#4 Alleen belangrijke apps verversen op de achtergrond

Sommige apps worden op de achtergrond automatisch ververst. Dit zorgt ervoor dat je toestel langzamer wordt én dat je batterij sneller leegloopt. Zet daarom alleen automatisch verversen aan bij apps die erg belangrijk voor je zijn. Dit doe je via Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond. Hoe minder apps, hoe sneller je toestel is.

#5 Verwijder overbodige apps

Vooral als je een toestel met maar weinig opslagruimte hebt, zoals 8GB of 16GB, zul je het wel gemerkt hebben: als je iPhone bijna vol raakt, wordt het toestel steeds trager. Ga dus met een kritisch oog door je collectie apps heen. Bekijk welke apps je echt gebruikt en welke je kunt verwijderen. Je denkt misschien dat het niet uitmaakt, omdat je de apps toch niet continu gebruikt, maar het heeft wel degelijk effect.

#6 Verwijder overbodige foto’s en video’

Wat je hierboven hebt gelezen over overbodige apps, geldt net zo goed voor foto’s, video’s, muziek en podcasts. Wellicht heb je allerlei foto’s en video’s op je toestel staan, die je niet regelmatig nodig hebt. Maak een backup (bijvoorbeeld met Google Foto’s) en verwijder ze van je toestel. Je kunt ze altijd weer bekijken als je zou willen. In de map ‘Onlangs verwijderd’ vind je eerder verwijderde foto’s, die je ook definitief kunt wegdoen.

#7 Start je iPhone regelmatig opnieuw op

Het is een kleine moeite als je tanden staat te poetsen of gaat douchen: maak er een gewoonte van om je iPhone regelmatig even opnieuw op te starten. Dat hoeft niet elke dag; elke twee weken is goed genoeg. Je kunt ook de hierboven genoemde tip bij punt 1 uitvoeren, om het werkgeheugen leeg te maken.

iPads met apps

#8 Verwijder oude berichten

Niet alleen apps en muziek nemen veel ruimte in beslag, tekstberichten kunnen ook flink wat ruimte innemen. Wis regelmatig de gesprekken in WhatsApp die je toch niet wilde teruglezen. Let vooral op foto- en videobestanden, stickers, gifjes en audiobestanden die je met anderen hebt uitgewisseld. Verwijder ook berichten uit iMessage en andere diensten die je gebruikt.

#9 Ruim je Safari-cache op

Je iPhone is een computer, dus behandel ‘m ook op die manier! Schoon regelmatig de cache van je browser op, zodat er weer wat geheugen wordt vrijgemaakt. Je kunt ook de geschiedenis van Safari wissen, als je toch niet van plan bent er weer in te gaan kijken. Belangrijke pagina’s kun je het beste opslaan als bladwijzer en niet eindeloos in de geschiedenis laten staan. Om de geschiedenis en cache van Safari te verwijderen ga je naar Instellingen > Safari > Wis geschiedenis & wis cookies en gegevens. Doe dit bijvoorbeeld maandelijks.

#10 Verminder animaties en beweging

Door verminder beweging in te schakelen hoeft je iPhone minder moeite te doen om apps te openen of berichten te openen. Daardoor voelt het meteen sneller aan. Je mist wel de animaties bij het openen en sluiten van apps, maar daar krijg je een gevoel van snelheid voor terug. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging en zet de schakelaar aan. Het werkt alleen op de iPhone 5 en nieuwere modellen.

https://www.iculture.nl/sneller-apps-starten-in-ios-7-0-3-met-verminder-beweging/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen iPhone, snelheid, werkgeheugen