Dit zijn de 7 grootste vernieuwingen in de App Store van iOS 11

Apple gaat diverse veranderingen doorvoeren in de App Store van iOS 11. Een nieuw uiterlijk, meer video's, verhalen en gefaseerde uitrol moeten zorgen voor meer betrokkenheid van gebruikers. Dit zijn de 7 grootste veranderingen in de App Store.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

App Store iOS 11

De App Store krijgt in iOS 11 een compleet nieuw uiterlijk, dat aan Apple Music doet denken. Dikgedrukte tussenkopjes, video’s en meer aanvullende informatie moeten ervoor zorgen dat de App Store meer te bieden heeft. Het is de eerste keer in negen jaar tijd dat Apple een compleet nieuw design invoert. Wij hebben de 7 grootste veranderingen in de App Store van iOS 11 voor je op een rijtje gezet.


App Store iOS 11

Compleet nieuw design voor de App Store

De App Store in iOS 11 krijgt een nieuwe Vandaag-sectie, er komen extra tabbladen en de nadruk ligt meer op games en aanvullende informatie. Dagelijks is er een nieuwe app van de dag en een game van de dag. De zoekfunctie toont relevantere resultaten, zodat je makkelijker apps en games ontdekt. Interviews, tips en lijstjes met apps rond een bepaald thema moeten ervoor zorgen dat je vaker gaat rondkijken in de app.

Geen App Store meer in iTunes
Tegelijk doet Apple ook een stap terug: de App Store is niet langer in iTunes te vinden en dat betekent dat je het beheren van apps voortaan op je iPhone of iPad kunt doen. Je kunt nog wel backups maken in iTunes en ook functies zoals Bestandsdeling bestaan nog steeds.

#1 Vandaag

De App Store krijgt een nieuw Vandaag-tabblad, waar je elke dag andere informatie vindt over apps, games en tips om meer uit apps te halen. Apple belooft interviews, met veel plaatjes en video’s, samengesteld door een wereldwijd team van App Store-redacteuren. Hiervoor heeft Apple de afgelopen maanden personeel geprobeerd te werven. Leuk om te weten: ook wij werden hiervoor benaderd.

Het maakt in ieder geval duidelijk dat Apple ook Nederlandstalige medewerkers gaat inschakelen, al is het de vraag in hoeverre de content écht lokaal is. Eerdere lijstjes met apps waren vaak nog wat Europees getint, met bijvoorbeeld apps voor banken en andere bedrijven die buiten Nederland actief zijn.

App Store Games

#2 Meer aandacht voor games

Games is de meest populaire categorie in de App Store. Vandaar dat er in de vernieuwde App Store een afgescheiden sectie voor Games is gemaakt. Net als bij apps krijg je aanbevelingen, nieuws over komende releases, video en ranglijstjes die helemaal op games zijn afgestemd. Er zijn meer dan een half miljoen games in de App Store, dus bezoekers hebben wel wat hulp nodig om iets te vinden dat ze aanspreekt. De Games-sectie in de App Store moet zowel de casual spelers als de hardcore spelers aanspreken. Bij games krijg je ‘Let’s Play’-filmpjes, waarbij andere gebruikers laten zien hoe een spel werkt. Apple toont meer info zoals de beoordeling door gebruikers, de plek op de ranglijst en eventuele awards die de game gewonnen heeft.

App Store in iOS 11: zoekfunctie

#3 Bredere zoekfunctie

De zoekfunctie in de App Store is verbeterd, zodat ook alle extra informatie in Vandaag, Games en Apps wordt doorzocht. Zoek je op ‘meditatie‘ dan krijg je dus eerder een handmatig samengesteld applijstje te zien die door de redactie is gemaakt, in plaats van een willekeurige lijst met apps die het woord ‘meditatie’ in de titel hebben. Je kunt zoeken op naam, categorie, ontwikkelaar of onderwerp en krijgt dan relevantere resultaten te zien.

App Store in iOS 11: score van app

#4 Meer info bij apps

Open je het vernieuwde productscherm van een app, dan zie je meteen de belangrijkste info: wat is de gemiddelde waardering die de app krijgt (bijv. 4,5 bij de iCulture-app), op welke plek staat de app in de ranglijst (#26 in Nieuws) en voor welke leeftijd is de app geschikt (4+). Alle info is in grote letters weergegeven, zodat je in één oogopslag alles ziet. Ontwikkelaars kunnen maximaal 3 video’s en 5 screenshots toevoegen, die kunnen zijn afgestemd op het land van de gebruiker.

#5 Update-info staat bovenaan

Als je een app opzoekt in de vernieuwde App Store, zie je de update-info bovenaan staan in plaats van een algemene beschrijving van de app. Je kunt daardoor sneller zien wat er veranderd is in je favoriete apps en games.

#6 Makkelijker in-app aankopen bekijken

Apple maakt het duidelijker dat er in-app aankopen in sommige apps zitten. De in-app aankopen verschijnen op de productpagina van een app en ook in de zoekresultaten. Het is zelfs mogelijk dat in-app aankopen in het zonnetje worden gezet in artikelen op de Today-, Games- en Apps-pagina’s. Zo zou Apple reclame kunnen maken voor een nieuw pakket levels in een game, waarna je meteen op een linkje kunt klikken om ze aan te schaffen. Je kunt dit meteen doen vanuit de App Store zelf, waarbij je in de app of game wordt doorgestuurd naar het juiste scherm waar je de aankoop kunt doen.

App Store vernieuwingen in iOS 11

#7 Gefaseerde uitrol van apps

Bij populaire apps is er nog wel eens het probleem, dat te veel nieuwe gebruikers tegelijk willen downloaden. Daardoor worden de systemen te sterk belast, waardoor een app niet meer bruikbaar is. Dit heeft Apple opgelost door gefaseerde uitrol aan te bieden. Voor sommige mensen is een app of update al beschikbaar, terwijl anderen iets langer moeten wachten. Dat maakt het natuurlijk wel lastiger voor nieuwssites zoals iCulture: als wij melden dat een bepaalde appupdate beschikbaar is in de App Store, kunnen er lezers zijn die de update pas later krijgen.

De vernieuwde App Store is beschikbaar vanaf iOS 11, dat op 19 september beschikbaar komt voor iedereen. Je kunt hier lezen op welke toestellen iOS 11 te installeren is:

Verlanglijstje App Store verdwenen

Helaas is niet alles goud wat er blinkt. Bij het op de schop gooien van de App Store heeft Apple ook gemeend een populaire optie te moeten verwijderen: het App Store verlanglijstje is er niet meer in iOS 11. Je zou daar zelf bijvoorbeeld nu een notitie voor kunnen gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 17 september: Artikel geactualiseerd, omdat de officiële release dichtbij is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2017, 14:03
Categorie Apps
Onderwerpen app store, ios 11
Software iOS 11
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.