oudere iPhone 5s

Dit is waarom jouw iPhone steeds trager aanvoelt

Voelt je iPhone trager aan? Het zit niet tussen je oren! Er zijn meerdere redenen waarom je iPhone trager aanvoelt en in deze tip vertellen we wat je daar zelf aan kunt doen. Ook leggen we uit wat de reden is dat Apple je toestel trager maakt.

Naarmate je je iPhone langer gebruikt, lijkt je iPhone steeds trager te worden. Zit het tussen je oren, of maakt Apple je iPhone opzettelijk trager? In deze gids bespreken we waarom je iPhone steeds trager lijkt te functioneren en wat je er zelf aan kunt doen.

Trage iPhone: bewuste actie vanuit Apple?

We horen regelmatig verhalen dat Apple je toestel opzettelijk trager maakt, om te zorgen dat je sneller een nieuw toestel koopt. Deze samenzweringstheorie staat bekend onder de naam geplande veroudering (‘planned obsolescence’). Door het toestel bij elke iOS-update iets trager te maken, bereik je vanzelf een punt dat de frustratie zo groot wordt, dat je een nieuwe wil.

oudere iPhone 5s

Deze theorie klopt maar gedeeltelijk. Apple heeft toegegeven dat ze oudere iPhones trager maken, maar dat ze hiermee een heel ander doel voor ogen hebben: zorgen dat een oudere iPhone prettiger in gebruik blijft. Zodra de conditie van de batterij achteruit gaat schroeft Apple de performance omlaag, zodat het toestel niet zomaar zal crashen of uitschakelen. Daarbij zorgt Apple vooral dat de piekbelasting minder wordt, zodat de iPhone normaal blijft functioneren. Het toestel voelt alleen wel iets trager aan.

Bij oudere toestellen is dat niet zo’n gekke gedachte: deze iPhones worden meestal gebruikt door mensen die hun toestel niet zo heel intensief gebruiken. Apple is een van de weinige smartphone-fabrikanten die toestellen nog jarenlang blijft ondersteunen met software-updates.

Volgens Apple is het een manier om de levensduur van toestellen te verlengen, al zullen sommige mensen blijven volhouden dat het een verkooptruc is.

Ook goed om te beseffen is dat de performance alleen omlaag wordt gebracht als de batterij wat ouder is. Een nieuwe iPhone 7 uit de winkel zal de best mogelijke performance hebben. Pas als er batterijslijtage optreedt verlaagt Apple de prestaties. Dat blijkt ook uit een onderzoek van Futuremark: bij nieuwe iPhones blijft de performance in de loop van de tijd hetzelfde en is het lang niet altijd zo dat een iOS-update je toestel trager maakt.

Belangrijkste reden: slechtere batterij
Een minder goede batterij heeft wel degelijk invloed op de prestaties van je iPhone. Dit kwam voor het eerst aan het licht toen de iPhone 6s last kreeg van spontane crashes. Apple loste dit op in iOS 10.2.1 door de performance van de iPhone 6s te verlagen als de batterij tekenen van slijtage vertoonde. Met ingang van iOS 11.2 geldt dit ook voor de iPhone 7. Het zit dus niet tussen je oren als blijkt dat je iPhone na een jaar wat trager geworden is, want Apple heeft zelf aangegeven de iPhone bewust wat trager te maken, mits de batterij onder een bepaald capaciteitsniveau gekomen is. Niet om ervoor te zorgen dat je sneller een nieuwe iPhone koopt, maar vooral om ervoor te zorgen dat je iPhone niet constant uitvalt en nog goed blijft presteren.

Wil je voorkomen dat Apple jouw iPhone trager maakt door een mindere kwaliteit batterij, dan kun je een aantal dingen doen. De beste oplossing is om de iPhone-batterij te vervangen. Als je batterij binnen twee jaar al slijtage vertoont, dan valt dit binnen de garantie. Apple zal je batterij dan kosteloos vervangen. In andere gevallen kost dit ongeveer €89. Als je de batterij bij Apple of een geautoriseerde reparatiedienst laat vervangen, weet je zeker dat het goed gebeurt. Hieronder lees je wat de opties zijn om je iPhone batterij te vervangen.

Bekijk ook

iPhone-batterij vervangen: dit zijn de opties als de accu slechter wordt

Moet je de iPhone batterij vervangen, omdat de accu steeds slechter presteert? In deze tip lees je alles over de iPhone batterij vervangen door Apple, reparatiebedrijven en zelf de reparatie uitvoeren. Ook vertellen we hoe je de conditie van de iPhone-batterij controleert.

Dit kun je zelf doen om een trage iPhone te voorkomen
Het bovenstaande geldt alleen voor oudere toestellen die al langere tijd in gebruik zijn. Een gloednieuwe iPhone 6s (die oorspronkelijk in 2015 uitgebracht werd) zal niet per definitie een mindere prestatie krijgen door een iOS-update. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je iPhone trager wordt of trager aanvoelt.

In sommige gevallen kun je zelf actie ondernemen, zonder dat dit meteen geld kost.

#1 Kies elke twee jaar voor een schone installatie
Mensen kiezen zelden voor een schone installatie. Heb je de iPhone 5s in 2013 gekocht en elk jaar backups teruggezet, dan heb je de overblijfselen van jarenlang intensief gebruik verzameld. Slecht gemaakte apps of processen die maar op de achtergrond blijven draaien kunnen je toestel traag maken. Als je al jarenlang geen schone installatie meer hebt gedaan, dan heb je misschien wel tien of twintig ondeugdelijke apps verzameld die je gebruiksplezier in de weg staan. iOS heeft af en toe een schone installatie nodig om alles weer helemaal opnieuw in te richten.

De oplossing is simpel: zet bij het verschijnen van een nieuwe iOS-update geen oude backup terug, maar begin weer eens met een schone installatie. Op de iCulture-redactie doen we dat ongeveer elke twee jaar, zodat we alle verzamelde cruft in één keer kwijt zijn.

Spacegrijze iPhones

#2 Het toestel van je vrienden is sneller
Als Apple nieuwe iPhones uitbrengt, dan is er vaak sprake van 50% of zelfs 70% verbetering van de prestaties van de processor (CPU) of de grafische chip (GPU). Dat is duidelijk merkbaar: een toestel uit 2017 is op papier gemakkelijk drie of vier keer zo krachtig als een toestel uit 2013. Als je eenmaal zo’n sneller toestel in handen hebt gehad, voelt jouw eigen toestel opmerkelijk traag. Het is een bekend fenomeen: overstappen van een Skoda naar een Ferrari lukt moeiteloos. Maar als je weer terug moet naar de Skoda, valt extra op hoe traag de auto optrekt bij het stoplicht.

#3 Leuke nieuwe functies zijn ontworpen voor snellere iPhones
Hoe sneller de processor in de iPhone wordt, hoe meer mogelijkheden Apple heeft om indrukwekkende functies te introduceren. Die zijn echter vooral ontworpen om op de nieuwste toestellen te draaien. Jouw iPhone met een processor uit 2013 is daar minder op berekend. Om teleurstelling te voorkomen werken sommige functies dan ook niet. Voor augmented reality-toepassingen met ARKit is de iPhone 6s het absolute minimum. Op oudere toestellen schakelt Apple de functie uit, omdat de performance niet goed genoeg is.

Maar er zijn ook nieuwe iOS-functies die nét goed genoeg zijn om op oudere iPhones aan te beiden, zoals de app-lade binnen iMessage.

Er is niet echt een oplossing voor, maar wat misschien helpt is om eens na te denken hoe je je iPhone jaren geleden gebruikte. Waarschijnlijk gebruikte je toen veel simpeler toepassingen. Ontwikkelingen zoals Live Photos en gifjes stonden nog in de kinderschoenen.

Apple zou dit probleem rigoureus kunnen verhelpen, door nog maar één of twee jaar updates uit te brengen voor toestellen. iOS 11 zou dan alleen nog op de iPhone 7 geïnstalleerd mogen worden. Bij Android-toestellen is dat heel gebruikelijk. Maar dat willen we liever ook niet. Sterker nog – dan zou er nog harder geklaagd worden over ‘geplande veroudering’.

#4 Ontwikkelaars houden minder rekening met jouw oude toestel
De traagheid is ook te merken in apps van derden. In iOS-updates voegt Apple nieuwe technieken toe, zoals Metal 2 en CoreML. Ontwikkelaars zijn enthousiast over die nieuwe functies en gaan ze ondersteunen in hun apps. Ontwikkelaars werken zelf vaak met de nieuwste toestellen en besteden veel minder tijd aan het testen op oudere modellen. Daardoor beseffen ze niet dat die fantastische nieuwe functie jouw toestel onbruikbaar maakt.

iphone 5s

Gebruik je een wat ouder toestel, dan kun je dus het beste wat selectiever zijn met welke apps je gebruikt. De meeste standaard apps zoals WhatsApp, Twitter en Facebook zullen het goed blijven doen, maar geavanceerde apps kunnen zorgen voor een tragere iPhone.

#5 Nieuwe iOS-updates bevatten nog bugs
Het gebeurt elk jaar als er een nieuwe iOS-versie verschijnt: sommige mensen krijgen meteen na de installatie te maken met een extreem korte batterijduur, terwijl anderen klagen dat de performance met sprongen achteruit is gegaan. Dat komt omdat er nog kleine bugs zitten in iOS zelf en in de apps die je gebruikt. Ook is de nieuwe firmware nog aan het optimaliseren, met indexeringsprocessen en andere achtergrondtaken. Die bugs en processen worden in de maanden na de release wel opgelost, maar dat heeft tijd nodig. En niet te vergeten: na een nieuwe release ben je ook intensiever bezig om alles te ontdekken. Dat heeft ook invloed op je iPhone batterijduur.

Heb je een wat oudere iPhone, dan kun je het beste de kat uit de boom kijken bij een nieuwe update. Wacht de eerste reacties af van mensen die de update al wel geïnstalleerd hebben voordat jij op de update-knop drukt. Je kunt ook een half jaartje wachten, nadat Apple de nieuwste iOS-versie verder geoptimaliseerd heeft.

Ben je nog lang niet toe aan een nieuw toestel en wil je je huidige iPhone sneller maken? Dan hebben we hieronder een aantal tips!

Bekijk ook

iPhone sneller maken: deze 10 tips kunnen helpen

Heb je last van een trage iPhone of werken apps niet lekker mee? Maak je iPhone sneller met deze 10 tips, die ook werken op de iPad en iPod touch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS

iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie.

iOS