Kinderen tijdens Koningsdag, foto via Shutterstock (shutterstock_190044260).

Koningsdag 2024: de beste apps voor een onbezorgde feestdag

Voor Koningsnacht en Koningsdag zetten we alle handige apps op een rijtje, van het zoeken naar leuke feestjes tot het volgen van de feestelijkheden op tv.

Op 27 april 2024 vieren we in Nederland Koningsdag. In het gehele land zijn activiteiten te vinden, van vrijmarkten tot festivals. iCulture zet de handigste iPhone-apps op een rij die jou laten genieten van een onbezorgde Koningsnacht en Koningsdag 2024. Of je nu op reis gaat of gewoon thuisblijft in je eigen stad of dorp: er is altijd iets te doen. Met apps om je tweedehands spullen te verkopen, veilig af te rekenen en de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren, voel je je zelf als een echte koning.

Koningsdag-apps voor de vrijmarkt

Kom je iets leuks tegen op de vrijmarkt en heb je geen cash op zak, dan kun je ook digitaal betalen. Afrekenen met Tikkie werkt erg goed, ook voor mensen die je niet kent. Zo kun je de uitbaters van kraampjes betalen, zonder contactgegevens te hoeven uitwisselen. Bovendien kun je het ook gebruiken om de kosten van een rondje bier te delen met vrienden.

Ben je van plan om zelf iets te gaan verkopen en heb je geen zin om een aparte app te moeten installeren, dan kun je in de meeste gevallen ook gewoon de mobiel bankieren-app van jouw bank gebruiken om een betaalverzoek aan te maken. Je potentiële kopers kunnen dan direct bij je afrekenen, waarna het geld meteen op jouw rekening staat. Hiervoor kun je een QR-code genereren en printen, zodat iedereen makkelijk kan betalen. Je klanten hoeven dan alleen nog de QR-code te scannen, het overeengekomen bedrag in te voeren en op verzenden te tikken. In onze lijst van de beste apps voor betaalverzoeken vind je ongetwijfeld een mogelijkheid die voor jou het beste is.

Bekijk ook

De beste apps voor betaalverzoeken en snelle onderlinge betalingen

Met een betaalverzoek kun je snel geld ontvangen van een vriend of vriendin die jou nog geld verschuldigd is. Maar met welke app kun je nou het beste zo'n betaalverzoek maken? Wij zetten ze op een rij.

De beste voorbereiding op Koningsdag met apps

Een goede voorbereiding is het halve werk. Rond Koningsdag verschijnen er altijd diverse lijstjes online waarmee je kunt zien waar de activiteiten, festivals en feesten op in de nacht van 26 op 27 april en op Koningsdag zelf gehouden worden. Je kan ook even kijken in het huis-aan-huisblad of op de lokale nieuwssite om te zien waar de feestjes te vinden zijn.

Welk weer het ook wordt, het is altijd handig om het weerbericht in de gaten te houden. Wanneer is het tijd om een café op te zoeken en wat is het moment om de vrijmarkt af te struinen? Je krijgt het allemaal te zien in de apps van Buienradar en Buienalarm. Beide apps laten zien wanneer er regen, hagel of andere onverwachte weersituaties op komst zijn. Je kunt ook vooruit kijken of op de kaart kijken hoe de buien zich ontwikkelen.

Bekijk ook

Dit zijn de beste weerapps voor iPhone en iPad

Dit zijn de beste weerapps voor de iPhone en iPad. Wat is de beste gratis weerapp en welke is het mooist? Welke andere weerapps zijn nog meer de moeite waard? In deze gids zetten we de leukste en meest betrouwbare weerapps voor je op een rij.

Op pad op Koningsdag 2024: zo pak je het aan

Als je op de fiets naar het centrum van jouw dorp of stad gaat, weet je natuurlijk wel waar je moet zijn. Maar ga je vanuit Maastricht bijvoorbeeld naar Emmen, dan is het wel handig om de juiste informatie bij de hand te hebben. Met de trein reizen is het meest ideaal, dus houd de officiële NS-app in de gaten voor actuele treintijden en meldingen over storingen en wijzigingen onderweg. Hou ook rekening met de speciale Oranjedienstregeling, waardoor vertrektijden kunnen afwijken van je dagelijkse treinreis. Zo rijden er in centrum Amsterdam op Koningsdag geen trams. Ga je met de bus of een ander openbaar vervoersmiddel, dan zijn er ook handige ov-apps voor iPhone en iPad die je van A naar B brengen.

Maar ook hiervoor zijn natuurlijk alternatieve trein-apps in de App Store verkrijgbaar. Onderweg kun je bijvoorbeeld een boek of krant lezen op je iPhone, muziek luisteren of gewoon uit het raam staren.


Koningsnacht en Koningsdag: op locatie

Ben je eenmaal aangekomen, dan kun je met Google Maps, Apple Kaarten en andere locatie-apps zien waar de dichtstbijzijnde toiletten en pinautomaten zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige restaurants, winkels en andere locaties mogelijk andere openingstijden hebben op Koningsdag of misschien zelfs helemaal gesloten zijn. In sommige steden zijn extra toiletten geplaatst speciaal voor deze dag, dus die zul je niet op de kaart vinden.

Festivals bijwonen met Woov

Koningsdag is een typische festivaldag. De echt leuke festivals vinden kost wel wat moeite, maar gelukkig zijn ook daar apps voor. Onze aanrader is de Woov-app, die zich al jarenlang bewezen heeft als bekende festival-app. De Woov-app is vooral nuttig als je al een festival hebt gekozen, maar kan ook helpen als je nog geen beslissing gemaakt hebt. Je ziet algemene info van het festival (zoals locatie en tijden), maar ook de volledige line-up, wie wanneer optreedt en je kunt met andere feestgangers communiceren voor de community van het festival.

Met Woov blijf je ook in contact met je vrienden die naar hetzelfde festival gaan. Je maakt een persoonlijk tijdschema van de acts die je wilt bezoeken, zodat je vrienden weten waar je uithangt. Ze kunnen ook op de kaart kijken.

Toilet vinden

Met een volle blaas is het niet prettig feestvieren. Gelukkig is er de app HogeNood, die je helpt om het dichtstbijzijnde toilet te vinden. HogeNood bevat een database van openbare toiletten, die tijdens Koningsdag 2024 uiteraard wel veelal betaald zullen zijn. Je ziet de afstand en de openingstijden van het toilet.

iPhone of vrienden kwijt

Mocht je iPhone in de mensenmassa gestolen worden, dan is het handig als je Zoek mijn iPhone geactiveerd hebt. Zo kun je ‘m in ieder geval weer terugvinden en eventueel op afstand wissen. Bij de meeste mensen zal Zoek mijn iPhone standaard aan staan, maar het kan geen kwaad om je instellingen nog even goed te checken voordat je op pad gaat. In onze handleiding van Zoek mijn iPhone lees je ook hoe je je iPhone terugvindt.

Bekijk ook

Zoek mijn iPhone: zo werkt de functie Find My iPhone

Met Zoek mijn iPhone kun je op elk moment je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch terugvinden op de kaart, een noodbericht sturen en op afstand wissen. Deze gids legt uit hoe het werkt.

In het feestgedruis kan het natuurlijk ook gebeuren dat je elkaar kwijtraakt. Daar helpt Apple’s functie Zoek mijn Vrienden een handje, al moeten je vrienden dan wel een iPhone bezitten. Zoek mijn Vrienden maakt onderdeel uit van de Zoek mijn-app. We hebben een apart artikel over het terugvinden van vrienden op festivals. Eén van die apps is de al eerder genoemde Woov-app.

Ga je ook met Android-vrienden op pad, dan kun je het beste de live locatie-functie in WhatsApp gebruiken. Dit is vergelijkbaar met Zoek mijn vrienden en laat je live je locatie delen met je vrienden. Je kan zelf kiezen hoe lang je je locatie wil delen: een kwartiertje, een uur of acht uur.

Bekijk ook

Live locatie delen in WhatsApp: zo laat je vrienden weten waar je zit

In WhatsApp kun je live je locatie delen, waardoor vrienden precies kunnen zien waar je bent. Je kiest zelf voor hoe lang je je locatie deelt. Lees hier hoe het werkt.

Muziek herkennen

Koningsdag staat in het teken van muziek. Met allerlei festivals, lokale bandjes en meer wordt er in veel steden volop muziek gedraaid. Shazam komt daarom goed van pas, als je dat voor jou onbekende nummer graag aan je muziekbibliotheek toe wil voegen. Hou er echter wel rekening mee dat Shazam niet werkt met live muziek. Je hebt er dus alleen wat aan als een dj een gepubliceerde track afspeelt.

In geval van nood

Je hoopt het natuurlijk niet, maar een ongeluk zit in een klein hoekje: wat doe je bij een brandwond, alcoholvergiftiging of bijensteek? De officiële EHBO-app van het Rode Kruis biedt instructies voor vrijwel elk ongemak. Je kunt natuurlijk ook snel naar de eerste de beste EHBO-post rennen.

Foto’s maken op Koningsdag

Echte feestjes moeten gedeeld worden, dus ga livestreamen met Instagram, Snapchat of een van de andere apps die dit aanbieden. Als livestreamen voor jou een stapje te ver gaat, kun je natuurlijk ook gewoon de tofste selfies maken met al je vrienden. In onze lijst met de beste selfie apps vind je een overzicht van apps die jou helpen met het maken van de beste selfie. Je kunt bij nagenoeg alle apps je foto meteen delen op de bekende sociale media.

Bekijk ook

De beste selfie-apps voor je iPhone: hiermee sta je altijd leuk op zelfportretten

Wat zijn de beste selfie apps voor de iPhone? Laat jezelf van de beste of gekste kant zien met deze apps voor zelfportretten. Sommige proberen je mooier te maken dan je bent, terwijl anderen je een grappig effect geven.

Het Koninklijk bezoek op de voet volgen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen elk jaar af naar een andere stad of regio. Je kunt dit live volgen via de NOS-app. Dit jaar gaat de koninklijke familie naar Emmen.

Blijf je thuis, maar wil je tijdens Koningsdag 2024 het bezoek op je iPhone of iPad live volgen? Dat kan bijvoorbeeld via de website van de NPO, die het bezoek live uitzendt. Open je Safari op de iPhone- of iPad, ga naar npo.nl en tap vanaf 11:00 uur op ‘Koningsdag live’. Wil je liever kijken via de Apple TV, dan kun je daar ook de NOS-app voor gebruiken. Via de NPO-app kun je ook naar de feestelijkheden kijken. Vanaf even voor 11:00 kies je in de app voor NPO 1 voor de live-uitzending. Je kunt eventueel via de NPO-app ook naar uitzending gemist kijken.

Bij vrijwel alle digitale tv-aanbieders is het mogelijk om te kijken via de iPhone- of iPad-app, bijvoorbeeld via Ziggo Go, Odido of KPN. Check onze gidsen met de beste apps voor tv-kijken:

Wij hopen dat je met de apps en tips in dit app-overzicht voorbereid bent op een onbezorgde Koningsnacht en/of Koningsdag. Er zullen ongetwijfeld apps zijn die je zelf gebruikt en die niet zijn genoemd. Het is dan ook geen uitputtende lijst. We wensen je namens de gehele redactie een fantastische Koningsdag 2024 toe!

Openingsfoto: Cloud Mine Amsterdam / Shutterstock.com