Kinderen tijdens Koningsdag, foto via Shutterstock (shutterstock_190044260).

Koningsdag 2018: apps voor een onbezorgde feestdag

Voor Koningsdag 2018 zetten we alle handige apps op een rijtje, van het zoeken naar leuke feestjes tot het volgen van de feestelijkheden op tv. Ze zitten er allemaal bij!

Op 27 april vieren we in Nederland weer Koningsdag. In het gehele land zijn activiteiten te vinden, van vrijmarkten tot festivals. iCulture zet de handigste iPhone-apps op een rij die jou laten genieten van een onbezorgde Koningsdag. Of je nu op reis gaat of gewoon thuisblijft in je eigen stad of dorp: er is altijd iets te doen. Met apps om je tweedehands troep te verkopen, veilig af te rekenen en de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren, voel je je zelf als een echte koning.

Koningsdag 2018: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Rond Koningsdag verschijnen er altijd diverse lijstjes waarmee je kunt zien waar de activiteiten, festivals en feesten op 27 april gehouden worden. Vorig jaar waren er nog enkele apps die speciaal voor Koningsdag uitgebracht werden, maar die zijn dit jaar allemaal (nog) niet bijgewerkt. Je kan dus het beste even kijken in het huis-aan-huisblad of op de lokale nieuwssite om te zien waar de feestjes te vinden zijn.

Wel is er app genaamd Woov. In eerste instantie lijkt het op een buitenlandse app, maar hij is ontwikkeld door een Nederlandse partij. Met Woov vind je allerlei evenementen en festivals bij jou in de buurt. De app heeft ook een sectie voor Koningsdag met evenementen in Utrecht, Amsterdam en Alkmaar, maar ook in andere steden kun je zien waar er feestjes georganiseerd worden. Je kan de line-up bekijken en zelfs kaartjes kopen. Ondanks dat de app op een Nederlandse feestdag gefocust is, is nagenoeg alle tekst in de app in het Engels.

Deze Koningsdag-festivals zitten in Woov:

  • Tivoli Vredenburg Utrecht (Utrecht)
  • Oranjebloesem 2018 (Amsterdam)
  • Urban Music Festival (Amsterdam)
  • SLAM! Koningsdag 2018 (Rotterdam)
  • Kroon Festival (Rotterdam)
  • S’Oranje Kingsday Festival 2018 (Rotterdam)
  • Kralingse Bos Festival (Rotterdam)
  • Supersized Kingsday Festival (Eindhoven)

Het dreigt geen hele zonnige Koningsdag te worden, maar vooralsnog blijft het wel droog. Toch is het op dit soort dagen handig om het weerbericht in de gaten te houden. Wanneer is het tijd om een café op te zoeken en wat is het moment om de vrijmarkt af te struinen? Je krijgt het allemaal te zien in de apps van Buienradar en Buienalarm. Beide apps laten zien wanneer er regen, hagel of andere onverwachte weersituaties op komst zijn. Je kunt ook vooruit kijken of op de kaart kijken hoe de buien zich ontwikkelen.

Koningsdag 2018: op reis

Als je op de fiets naar het centrum van jouw dorp of stad gaat, weet je natuurlijk wel waar je moet zijn. Maar ga je vanuit Amsterdam bijvoorbeeld naar Utrecht of Groningen (om de koning een handje te schudden bijvoorbeeld), dan is het wel handig om de juiste informatie bij de hand te hebben. Veel mensen gaan waarschijnlijk met de trein, dus in dat geval kun je de officiële NS Reisplanner Xtra gebruiken voor actuele treintijden en meldingen over storingen en wijzigingen onderweg. Hou ook rekening met de speciale Oranjedienstregeling, waardoor vertrektijden dus afwijken van je dagelijkse treinreis. Ga je met de bus of een ander openbaar vervoersmiddel, dan zijn er ook handige OV-apps voor iPhone en iPad die je van A naar B brengen.

Trein in station

Maar ook hiervoor zijn natuurlijk alternatieve trein-apps in de App Store verkrijgbaar. Onderweg kun je bijvoorbeeld een boek of krant lezen op je iPhone, muziek luisteren of gewoon uit het raam staren. Speel een spelletje om de tijd te doden.

Koningsdag 2018: op locatie

De eerder besproken app Woov komt ook van pas op locatie. Je vindt hiermee het dichtstbijzijnde toilet, de kringloopcontainer en je kan zien waar je vrienden zijn als ze zich ervoor aanmelden.

Ben je in je eentje, dan hoeft dat geen probleem te zijn: je kunt met de app Party with a Local makkelijk een lokale inwoner of een mede-toerist vinden die wel jou op stap wil gaan.

Wie op Koningsdag in of rond de Amsterdamse grachten te vinden is, vindt in de app VaarWater 2 de ideale metgezel. Of je nou op zoek bent naar vaarroutes, stremmingen of de locatie van het dichtstbijzijnde toilet.

Mocht je iPhone in de mensenmassa gestolen worden, dan is het handig om Zoek mijn iPhone op je iPhone te activeren. Zo kun je ‘m in ieder geval weer terugvinden en eventueel op afstand wissen. Bij de meeste mensen zal Zoek mijn iPhone standaard aan staan, maar het kan geen kwaad om je instellingen nog even goed te checken voordat je op pad gaat. In onze handleiding van Zoek mijn iPhone lees je ook hoe je je iPhone terugvindt.

In het feestgedruis kan het natuurlijk ook gebeuren dat je elkaar kwijtraakt. Daar helpt Apple’s gratis app Zoek mijn Vrienden een handje, al moeten je vrienden dan wel een iPhone bezitten.

Ga je ook met Android-vrienden op pad, dan kun je het beste de live locatie-functie in WhatsApp gebruiken. Dit is vergelijkbaar met Zoek mijn vrienden en laat je live je locatie delen met je vrienden. Je kan zelf kiezen hoe lang je je locatie wil delen: een kwartiertje, een uur of acht uur.

Koningsdag staat vaak ook in het teken van muziek. Met allerlei festivals, lokale bandjes en meer wordt er in veel steden volop muziek gedraaid. Shazam komt daarom goed van pas, als je dat voor jou onbekende nummer graag aan je muziekbibliotheek toe wil voegen. Hou er echter wel rekening mee dat Shazam niet werkt met live muziek. Je hebt er dus alleen wat aan als een dj een track afspeelt.

Je hoopt het natuurlijk niet, maar een ongeluk zit in een klein hoekje: wat doe je bij een brandwond, alcoholvergiftiging of bijensteek? De officiële EHBO-app van het Rode Kruis biedt instructies voor vrijwel elk ongemak.

Koningsdag 2018: op de vrijmarkt

Kom je iets leuks tegen op de vrijmarkt en is de rij bij de pinautomaten te lang, dan kun je dit jaar ook digitaal betalen. Hiervoor is de Vrijmarkt App beschikbaar, die we eerder op iCulture hebben besproken. Maar eigenlijk is het wel zo handig om ook een app zoals Tikkie te installeren, want ook daarmee kun je uitbaters van kraampjes betalen, ook als je hun contactgegevens niet hebt. Bovendien kun je makkelijk de kosten delen als blijkt dat jij net iets minder rondjes hebt gegeven dan je vrienden.

Ben je van plan om zelf iets te gaan verkopen en heb je geen zin om een aparte app te moeten installeren, dan kun je in de meeste gevallen ook gewoon de mobiel bankieren-app van jouw bank gebruiken om een betaalverzoek aan te maken. Je potentiele kopers kunnen dan direct bij je afrekenen, waarna het geld meteen op jouw rekening staat. In onze lijst van de beste apps voor betaalverzoeken vind je ongetwijfeld een mogelijkheid die voor jou het beste is.

Koningsdag 2018: leg het vast

Echte feestjes moeten gedeeld worden, dus pak de Periscope-app erbij en laat zien hoe leuk het op jouw locatie is. Krijgt jouw livestream veel likes, dan zal deze stijgen in de Periscope-hitlijsten en wordt het misschien we opgepikt door tv-programma’s. Behalve met Periscope kun je tegenwoordig ook met Facebook en Instagram je eigen livestream starten. Ben je niet bekend met Periscope, dan kun je dus ook gewoon één van de andere sociale netwerken gebruiken.

Als livestreamen voor jou een stapje te ver gaat, kun je natuurlijk ook gewoon de tofste selfies maken met al je vrienden. In onze lijst met de beste selfie apps vind je een overzicht van apps die jou helpen met het maken van de beste selfie. Je kunt bij nagenoeg alle apps je foto meteen delen op de bekende sociale media. Er is ook een app genaamd Brandit, waarmee je logo’s en plaatjes op je eigen foto’s kan plakken. Speciaal voor Koningsdag zijn er ook vlaggetjes en andere Nederland-georienteerde plaatjes beschikbaar.

Koningsdag 2018: het Koninklijk bezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima reizen dit jaar af naar Groningen. Tussen 11:00 en 13:00 bezoeken zij de hoogtepunten van de hoofdstad van de provincie. Het laatste nieuws over de feestelijkheden volg je via de NOS-app.

Moet je thuisblijven en wil je tijdens Koningsdag het bezoek op je iPhone of iPad live volgen? Dat kan bijvoorbeeld via de website van de NPO, die het bezoek live uitzendt. Open je Safari op de iPhone- of iPad, ga naar npo.nl en tap vanaf 11:00 uur op ‘Koningsdag live’. Wil je liever kijken via de Apple TV, dan kun je daar ook de NOS-app voor gebruiken. Via de NPO-app kun je ook naar de feestelijkheden kijken. Vanaf 11:00 uur kies je in de app voor NPO1 voor de live-uitzending. Je kunt eventueel via de NPO-app ook naar uitzending gemist kijken.

Bij vrijwel alle digitale tv-aanbieders is het mogelijk om te kijken via de iPhone- of iPad-app, bijvoorbeeld via Ziggo Go, KPN iTV Online of KNIPPR. Kijk op de website van jouw tv-aanbieder of ze ook mogelijkheden bieden om live televisie te kijken.

Wij hopen dat je met de apps en tips in dit app-overzicht voorbereid bent op een onbezorgde Koningsdag. Er zullen ongetwijfeld apps zijn die je zelf gebruikt en die niet zijn genoemd. Het is dan ook geen uitputtende lijst. We wensen je namens de gehele redactie een fantastische Koningsdag toe!

Openingsfoto: Cloud Mine Amsterdam / Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, koningsdag, koninklijke familie
Software iOS