Twinkly HomeKit kerstverlichting ijspegels aan een gevel.

Kerstverlichting met HomeKit: dit zijn je opties

Voor binnen en buiten
Wat zijn de beste opties voor kerstverlichting met HomeKit? Wat is het aanbod en hoe kun je je bestaande kerstverlichting geschikt maken voor HomeKit? In deze gids laten we je de mogelijkheden zien.

Nu het weer vroeg donker is en de kerstdagen in zicht komen, maken we het zowel binnen als buiten gezelliger met lichtjes. De kerstboom wordt neergezet, de kerstverlichting aan de gevel gehangen en je haalt misschien nog wat extra kerstverlichting in huis. Maar om al die verlichting nou elke dag handmatig weer aan en uit te zetten is een heel gedoe. Door ze slim te maken en je kerstverlichting met HomeKit te bedienen kun je helemaal los gaan en het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. In deze gids laten we je zien hoe je kerstverlichting in HomeKit gebruikt. Van kant-en-klare kerstverlichting tot lichtslangen en stekkers voor binnen en buiten.

Slimme kerstverlichting met HomeKit

Er zijn steeds meer aanbieders voor slimme kerstverlichting. Zo is er de Philips Hue Festavia, die er nu in drie verschillende lengtes is. Ze zien eruit als traditionele kerstlampjes. Je kunt ze in de kerstboom hangen en de rest van het jaar gebruiken voor sfeervolle verlichting binnen of buiten.

Philips Hue Festavia in kerstboom

Een andere interessante aanbieder is Nanoleaf, waar je kerstverlichting met Matter-support vindt. Dit is ook aan te sturen via HomeKit. Tenslotte willen we Twinkly nog even noemen, een aanbieder die kerstverlichting in diverse uitvoeringen uitbrengt. De tweede generatie daarvan werkt ook met HomeKit. Bekijk in ons overzicht welke slimme kerstverlichting kant en klaar in de winkel ligt.

Bekijk ook

Feestdagen in zicht: maak je kerstverlichting slimmer

Het wordt weer kouder en de feestdagen zijn in zicht. Om je huis en tuin compleet in de kerststemming te brengen, vertellen we je in deze gids welke opties je hebt voor slimme kerstverlichting. Kies voor kerstverlichting met HomeKit, of maak je bestaande lampjes slim!

Je standaard kerstverlichting voor buiten via HomeKit

Als je al bestaande kerstverlichting voor buiten hebt, kun je dit eenvoudig aan HomeKit koppelen. De handigste manier om dat te doen is via een slimme buitenstekker met HomeKit. Een voorbeeld is de Meross dubbele stekker voor zowel binnen als buiten. Deze stekker met wifi is IP44-gecertificeerd en kan dus tegen een regenbui. Hij is vooral bedoeld voor in de tuin of op het terras, maar dus ook ideaal voor je kerstverlichting buiten. Met twee stekkers kun je zo bijvoorbeeld de lichtslang aan je gevel en de lichtslinger voor de boom buiten aansluiten en verbinden met HomeKit.

Bekijken: Meross wifi buitenstopcontact met twee aansluitingen

Meross buiten stekkerblok

Kerstverlichting binnen met HomeKit verbinden

Wat voor buiten geldt, geldt ook voor binnen. Een lichtgordijn voor je raam, een verlichte krans aan de voordeur: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met een stekker aan HomeKit verbinden. Als je stopcontacten te kort komt kun je het beste een HomeKit-stekkerdoos kiezen. Sommige hebben zelfs usb-poorten, mocht je iets met usb-kabel hebben.

Eve Energy Strip

De Eve Energy Strip is een favoriet en een zeer robuuste stekkerdoos met HomeKit. Maar er zijn ook goedkopere merken, zoals Refoss en Meross die met HomeKit hebben. En als je kerstverlichting binnen toch te ver uit elkaar hangt, dan kun je ook kiezen voor losse slimme stekkers die je in elk gewenst stopcontact kan steken. Daarvoor vinden we ook de Eve-stekker of die van Philips Hue geschikt (als je toch al Hue-verlichting en een bridge hebt).

Kerstboom met HomeKit

Je kerstboom met HomeKit koppelen is een fluitje van een cent, want ook dat kan met een slimme stekker. We hebben een aparte tip over de beste instelling die je kunt kiezen als je de verlichting in je kerstboom met HomeKit wil bedienen. Met automatiseringen en scènes heb je er zelf helemaal geen omkijken meer naar, waardoor het in- en uitschakelen helemaal automatisch gaat. Dat is wel zo handig, want je wil het snoer van je verlichting het liefst zo ver mogelijk weg stoppen en uit het zicht hebben. Doordat je alles kan bedienen met een app, je stem of volledig automatisch, kun je het zo mooi maken als je zelf wil.

Bekijk ook

Zo maak je je kerstboom geschikt voor HomeKit

Door gebruik te maken van een slimme stekker of stekkerdoos maak je de kerstboom of kerstverlichting eenvoudig geschikt voor HomeKit. Hierdoor kun je al je bestaande kerstspullen niet alleen bedienen met Siri, maar ook automatiseren. Hier lees je hoe dit moet.

Lichtslang als HomeKit-verlichting

Er zijn ook diverse lichtslangen en ledstrips met HomeKit beschikbaar. Wie slim is gebruikt deze voor de nodige sfeer in huis met een kersttintje. We vinden daar de Hue Gradient Lightstrip het beste voor geschikt. In deze lichtslang kan je meerdere kleuren tegelijkertijd tonen, waardoor je al snel in de kerstsfeer komt. En als je Spotify-gebruiker bent, kun je dit ook laten reageren op je kerstmuziek.

Philips Hue Gradient Lightstrip

Philips Hue heeft ook lichtslangen voor buiten, die je ook een kerstkleurtje kan geven (bijvoorbeeld groen of rood). Ben je meer van de subtiele kleuren, dan kies je gewoon voor warmwit. Doordat alle lichtslangen dimbaar zijn, kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Lees ook ons overzicht van de beste lichtslangen met HomeKit.

Lichtpanelen voor de ultieme kerstsfeer

Wat we ook erg geschikt vinden voor kerst, is de verlichting van Nanoleaf. Met name de lichtpanelen geven je de vrijheid om er echt iets unieks van te maken voor de feestdagen. Je kunt de driehoekige panelen bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom op je muur bevestigen en zo de panelen een individuele kleur geven. En als je daar nog allerlei kerstornamenten opplakt, is het net alsof je een kerstboom aan de muur hebt. Nanoleaf laat zelf in een video zien hoe je hier creatief mee om kan gaan.

Nanoleaf heeft diverse soorten en maten. We vinden de driehoekige panelen het best geschikt voor HomeKit, maar ook met de vierkante Canvas-versies kan je veel. Ga je liever voor een meer natuurlijke look, dan zijn de Nanoleaf Elements misschien wat meer voor jou. Kijk in onze Nanoleaf-gids wat er mogelijk is!

Bekijk ook

Alles over Nanoleaf, de slimme lichtpanelen met HomeKit

Nanoleaf is een fabrikant van slimme lichtpanelen, die je aan de wand kunt plakken. De lichtpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder driehoeken, vierkanten en zeshoeken. In deze gids zie je welke producten er verkrijgbaar zijn en wat je ermee kunt doen.