Snapchat-app

Alles over Snapchat: foto’s opslaan, bewerken en speciale tekst

De beste tips en apps voor Snapchat. Foto's opslaan, video's bewaren, grote tekst gebruiken, de temperatuur tonen en veel meer voor de iPhone.

Snapchat is een van de populairste gratis chatapps voor de iPhone, vooral onder jongeren. Het bijzondere is dat je elkaar foto’s en video’s stuurt die snel verdwijnen. Ook kiest Snapchat met opzet niet voor menu’s en knoppen waardoor de app voor ouderen lastig te begrijpen kan zijn. Toch zitten er heel veel mogelijkheden in de app en loopt Snapchat constant voorop met nieuwe functies. Deze gids vertellen we je er meer over.

Snapchat Memories Hawaii

Hoe werkt Snapchat?

Snapchat werkt anders dan andere berichtenapps. Je maakt eerst een foto of video en pas als je tevreden bent, druk je op de namen van vrienden die jouw boodschap mogen ontvangen. Je bepaalt zelf hoe lang vrienden de foto mogen zien. Linksonder vind je en timer waarmee je tussen 1 en 10 seconden kunt kiezen. Met de pijl rechts verzend je de foto. Als de ontvanger een foto eenmaal bekeken heeft, wordt het bericht verwijderd.

Je kunt ook foto’s en video’s toevoegen aan Mijn Verhaal, een compilatie van jouw leukste gebeurtenissen van de dag die al je vrienden kunnen zien en die na 24 uur vanzelf verdwijnt.

Snapchat-bericht versturen

Snapchat downloaden

Je kunt de Snapchat-app vinden in de App Store. De app is niet geoptimaliseerd voor de iPad, maar je kunt deze wel op de iPad gebruiken. Na het installeren start je de app en maak je een account aan. Snapchat wil ook je e-mailadres en geboortedatum weten.

Je kan op een later moment altijd nog je Snapchat-gebruikersnaam wijzigen en je accountnaam aanpassen. Desnoods kun je ook je SnapChat-account verwijderen en je profiel wissen.

Vrienden toevoegen in Snapchat

Je kunt vrienden toevoegen door op het camerascherm naar beneden te vegen of op het spookje bovenin je scherm te klikken en de optie Vrienden toevoegen te kiezen. Je het daarbij de mogelijkheid om te zoeken op basis van gebruikersnaam of locatie, maar je kunt ook een Snapcode scannen. De Snapcode is een QR-code die je makkelijk met een vriend kunt delen. Druk bovenin het het camerascherm op het spookje en jouw QR-code verschijnt.

Snapchat-vrienden

Maak je Snapchat selfies en foto’s leuker

Een bericht maken in Snapchat is kinderlijk eenvoudig. Je drukt kort op de cameraknop onderin beeld om een foto te schieten. Als je hem ingedrukt houdt, maakt Snapchat automatisch een video. Onder je vinger zie je dan een balkje rood vollopen. Als hij de balk vol is, kun je niet meer verder filmen. Daarna zie je het resultaat van de foto of video.

Snapchat camera

Je kan een foto of video in Snapchat op meerdere manieren leuker maken:

 • Tekst schrijven
  Tik op het beeld om een tekstbalk te krijgen. Het toetsenbord komt in beeld en je schrijft zo een regel tekst. Als je klaar bent, kan je de tekstregel vastpakken en verschuiven naar een andere hoogte, zodat hij niet midden in beeld staat. Je kunt met de schuifbalk rechts de kleur van de tekst bepalen. Druk je op het lettericoon rechtsboven in het scherm, dan krijg je grote letters zonder achtergrond.
 • Tekenen
  Met een tik op het potlood rechtsboven in beeld, kan je tekenen en handgeschreven tekst op je bericht zetten. Door je vinger over de kleurenbalk te vegen, kies je de kleur waarmee je tekent.
 • Links toevoegen
  Je kunt een link toevoegen aan een Snap door op het paperclipje te klikken na het maken van een foto of video. Mensen die je Snap bekijken, kunnen de link openen door omhoog te swipen.
 • Filters
  Je kan de temperatuur, de plaats en het tijdstip groot in beeld tonen op je bericht. Veeg na het maken van een foto naar links of naar rechts. Je ziet bijvoorbeeld het tijdstip en de huidige temperatuur, maar ook kleurenfilters.
 • Stickers en emoji
  Tik bovenin het scherm op het sticker-icoon en kies uit een van de vele stickers die standaard in Snapchat aanwezig zijn. Je hebt hier ook toegang tot Bitmoji, als je die app gebruikt en uiteraard zijn alles emoji ook beschikbaar als sticker. Met het schaar-icoon kun je ook zelf een sticker maken.
 • Lenzen
  Met lenzen kun je jezelf een totaal ander uiterlijk geven. Druk lang op je gezicht, totdat er een soort raster overheen komt te liggen. Vervolgens kun je kiezen uit de vele Lenzen die beschikbaar zijn. Extra geluidseffecten of animaties, worden duidelijk aangegeven in beeld.
 • Stemfilters
  Als je na het maken van een video op het speakertje linksonder klikt, kun je een stemfilter toepassen. Je kunt onder meer klinken als een robot of een hamster.
 • Achtergronden
  Wil je de achtergrond van een foto aanpassen, klik dan op het schaartje en vervolgens op het Backdrop-icoontje. Selecteer de persoon of het voorwerp op de voorgrand en kies een achtergrondje.

Snapchat lenzen gebruiken

Een leuke toepassing is ook de Snapchat Faceswap, waarbij je van gezicht wisselt met een vriend.

Tevreden met je foto of video? Sla hem voor jezelf op. Druk onderin beeld op de omlaag wijzende pijl voordat je een bericht verstuurt.

Foto’s opslaan in Snapchat

Snapchat is zo gebouwd dat je een ontvangen foto of video maar één keer mag bekijken. Maar helemaal vlekkeloos werkt dat niet. Met deze twee trucjes kan je foto’s en video’s in Snapchat alsnog opslaan en bewaren:

 • Een screenshot maken:
  Druk tijdens het bekijken van een ontvangen bericht tegelijk op de aan/uit-knop en de homeknop van de iPhone. De telefoon maakt dan een screenshot en je hebt een stilstaande momentopname van de foto of video gemaakt. Let op: de ontvanger krijgt een melding dat je een screenshot hebt gemaakt!
 • Gebruik een externe app:
  Snapchat heeft één grote designfout. Voordat foto’s geopend zijn in Snapchat zelf, kunnen andere apps erbij om ze te onderscheppen. De apps waarmee dat kan wisselen snel, dus check even in de App Store welke app het meest actueel is en goed werkt. Lees hiervoor de tip Zo kun je Snapchat-foto’s opslaan zonder dat je vrienden het weten.

Snapchat-berichten langer zichtbaar maken

Je kan je foto’s en video’s in Snapchat op twee manieren langer zichtbaar maken:

 • Toevoegen aan Mijn Verhaal
  Druk niet op het pijltje rechtsonder om een foto of video te versturen, maar op de knop onderin met het bijschrift ‘Verhaal’. De foto wordt dan toegevoegd aan jouw verzameling Snapchat-berichten, die anderen 24 uur lang kunnen terugkijken. Daarna verdwijnen de berichten alsnog. Je deelt Mijn Verhaal standaard met je vrienden, maar kunt hem ook openbaar beschikbaar maken.
 • Toevoegen aan Snapchat Herinneringen
  Met Snapchat Herinneringen kun je een archief aanleggen van alle snaps die je hebt verstuurd. Je kunt ze eventueel later nog een keer versturen of delen in je Verhaal. Ook kun je Herinneringen exporteren naar je fotorol.

Meer Snapchat-tips

We hebben nog veel meer tips over Snapchat. Je leest ze hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Apps
Onderwerp snapchat
Device iPhone
Software iOS