Fibaro Button met HomeKit

Alles over Z-Wave, het smart home-protocol

Z-Wave is een smart home-protocol dat door Fibaro, Somfy, Honeywell en andere fabrikanten wordt gebruikt. Het werkt niet altijd samen met HomeKit. Wat moet je weten over Z-Wave voor je smart home? Dat lees je hier!

Wat is Z-Wave?

Z-Wave is net als Zigbee een protocol voor smart home-toepassingen. Er zijn honderden bedrijven bij aangesloten, het bereik is groot (tot wel 100 meter) en het werkt op een speciale frequentie, waardoor je minder snel last hebt van interferentie met WiFi. Als een product geschikt is voor Z-Wave, dan is dat te herkennen aan het logo op de verpakking. Voor HomeKit-gebruikers zijn Z-Wave-producten meestal niet geschikt en kun je beter voor Zigbee of het nieuwere protocol Thread kiezen.


Fibaro is een bekende fabrikant van Z-Wave-producten. Het bedrijf heeft van de meeste accessoires twee varianten gemaakt: een Z-Wave-versie voor het eigen platform en een aparte HomeKit-versie. Je moet bij deze fabrikant dus altijd goed opletten dat je de juiste variant (Z-Wave of HomeKit) te pakken hebt.

Fibaro Heat Controller met app.

Thread is een nieuwe ontwikkeling: dit is een mesh-netwerk voor smart home-toepassingen dat onder andere door de Apple HomePod en accessoires van Eve en Netatmo wordt ondersteund. Accessoires moeten er wel speciaal geschikt voor worden gemaakt.

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Hoe werkt Z-Wave?

Z-Wave is ontwikkeld door het Deense bedrijf Zensys en is nu nog steeds in handen van een privébedrijf. Het plan was om een eenvoudiger en goedkoper alternatief voor Zigbee te maken, ook gericht op smart homes. Z-Wave gebruikt low-energy radiogolven om te communiceren tussen apparaten. Het verbruikt minder energie dan WiFi en heeft een groter bereik dan Bluetooth. Het functioneert in de frequentieband rond 900 MHz.

Bij Z-Wave heb je meestal één centrale hub die verbinding maakt met internet. De apparaten zelf (dus lampen en sensoren) hoeven niet in de buurt van de hub te staan, maar communiceren met elkaar via een mesh-netwerk. Er kunnen maximaal 232 apparaten op het netwerk zijn aangesloten. Dat is veel minder dan de 65.000 van Zigbee, maar voor een huishouden is 232 waarschijnlijk genoeg.

Z-Wave 700 heeft een bereik van 100 meter (alles over versienummers vind je hier). Het verbruikt zo weinig energie dat een sensor tien jaar kan meegaan op een enkele knoopcelbatterij. Z-Wave 700 werkt ook samen met oudere versies, dus je hoeft niet alle sensoren in huis te vervangen als het protocol wordt vernieuwd.

Z-Wave gebruikt dezelfde AES-128 symmetrische encryptie als Zigbee en staat bloot aan dezelfde kwetsbaarheden.

Voordelen van Z-Wave

Z-Wave heeft een aantal voordelen die we al even hebben genoemd, zoals een groot bereik en een frequentie die minder last heeft van interferentie. Grootste voordeel is echter dat alle Z-Wave-apparaten met elkaar samenwerken. Het protocol wordt onderhouden door een zelfstandige organisatie, de Z-Wave Alliance. Er zijn 700 leden en 2.400 gecertificeerde producten. Wereldwijd zijn al bijna 100 miljoen apparaten met Z-Wave in gebruik, al zul je er meestal geen weet van hebben.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Z-Wave-accessoires maken automatisch verbinding met elkaar, waardoor het mesh-netwerk in je huis steeds betere dekking krijgt naarmate je meer apparaten toevoegt. Het maakt niet uit als ze door verschillende fabrikanten zijn gemaakt. Wink, Samsung, Insteon, Honeywell, Somfy en Fibaro maken allemaal producten met Z-Wave. Vaak beschikken dergelijke apparaten over eigen apps voor de aansturing. Een aandachtspunt is dat ze wel boodschappen van elkaar kunnen doorgeven, maar dat ze niet altijd óp elkaar kunnen reageren. Voor het maken van regels (“als dit gebeurt, doe dan dat”) moet je gebruik maken van platformen als HomeKit of IFTTT.

Z-Wave en HomeKit

Vanwege veiligheidsbeperkingen in HomeKit zal niet elk Z-Wave-apparaat geschikt zijn voor HomeKit. Je kunt dit oplossen met een bridge, bijvoorbeeld de Z-Way van Z-Wave.Me (die gebruik maakt van een Raspberry Pi) of consumentenproducten zoals het Nederlandse Homey en het Duitse Homee. Een dergelijke bridge slaat de brug tussen HomeKit en Z-Wave-producten. Je zou ook kunnen kiezen voor een zelfbouwoplossing met HomeBridge.

Bekijk ook

Haal met Homebridge meer uit HomeKit en Siri

Met HomeBridge en een Raspberry Pi 3 kun je apparaten die normaal niet met HomeKit werken toch geschikt maken. Dit artikel helpt je op weg met HomeBridge.

Verschillen Z-Wave vs Zigbee

Sommige smart home-producten werken met Zigbee en Z-Wave, andere met één van beide. De twee protocollen hebben elk hun voor- en nadelen, die we hieronder zullen uitleggen.

De belangrijkste pluspunten van Z-Wave zijn:

 • Een groter bereik van 30 tot 100 meter, bij Zigbee is dat 10 tot 20 meter.
 • Z-Wave is low-power en gebruikt weinig energie.
 • Z-Wave functioneert op een frequentie (rond 900 MHz in plaats van 2,4 GHz) waar minder kans is op interferentie.
 • Z-Wave-producten werken altijd met elkaar samen, dankzij de terugwaartse compatibiliteit.

Nadelen van Z-Wave zijn onder andere:

 • Z-Wave is geen open standaard, Zigbee wel.
 • Z-Wave hanteert striktere regels.
 • Z-Wave is met 10 tot 100 kbps trager dan Zigbee.
 • Bij Z-Wave mogen er maximaal vier knooppunten zitten tussen de bediening en het apparaat dat je wilt aansturen. Bij Zigbee is dit onbeperkt.

Op deze punten zijn er weinig verschillen:

 • Beide maken gebruik van mesh netwerken, dus de accessoires geven het signaal aan elkaar door.
 • Beide gebruiken vaak een centrale hub (maar dit hoeft niet).
 • Beide gebruiken AES-128 symmetrische encryptie.

https://www.iculture.nl/gids/zigbee/

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2022
Onderwerp

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home