Velux-ramen en -rolgordijnen nu geschikt voor HomeKit

Heb je een schuin dakraam, dan ken je ongetwijfeld de kiepramen van Velux. Dankzij een samenwerking met Netatmo zijn de producten vanaf vandaag geschikt voor HomeKit.

De Velux Active-app is vanaf vandaag te vinden in de App Store. Daarmee wordt het mogelijk om zowel de kantelramen als de bijbehorende rolgordijnen met HomeKit te bedienen. Bijzonder is dat Apple zelf een persbericht uitbrengt om de nieuwe functies aan te kondigen – dat is nog niet eerder vertoond in de geschiedenis van HomeKit. Velux had de introductie op 3 juli al via de eigen website laten uitlekken.

Velux Active met HomeKit

Velux liet in januari 2017 voor het eerst een HomeKit-oplossing op de CES-beurs in Las Vegas zien. Aan de hand van sensordata over het weer en het klimaat in huis wordt het dakraam geopend en gaan de rolgordijnen open of dicht. Je kunt het ook regelen met Siri. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de sensoren uit de Netatmo-weerstations. Als de CO2-waarden, het daglichtniveau, de vochtigheidsgraad of de temperatuur buiten een bepaald bereik komen regelt Velux het openen en sluiten van de ramen. Het voorkomt dat het binnen te warm wordt of dat het binnen onfris gaat ruiken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het systeem kost 249 euro en bestaat uit drie delen: een schakelaar voor buitenshuis, een sensor voor het klimaat in de kamer en een internet-gateway. Velux Active werkt met alle elektrisch aangestuurde dakraam- en zonweringen uit de INTEGRA-serie. Heb je een handmatig bediend gordijn, dan kun je dit ook achteraf nog voorzien van automatisering.

Velux Active-apparaten

In juni 2016 werd al bekend dat Velux en Apple samen producten voor HomeKit zouden ontwikkelen. Het merk is al geruime tijd in de keynotes van Apple te zien als het over HomeKit gaat. De eerste producten zouden in de zomer of het najaar van 2017 verschijnen. Het is wat later geworden, maar vanaf vandaag kun je in ieder geval de benodigde app installeren en vervolgens naar de winkel rennen voor de producten zelf, die volgens de fabrikant plug-and-play zijn.

Velux Active-app

Het is wat ons betreft slim dat Velux ervoor gekozen heeft om samen te werken met een bedrijf dat al smart home-sensoren heeft ontwikkeld en niet zelf heeft geprobeerd iets te maken.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.