Aqara B1 Curtain Controller

Xiaomi gaat vernieuwde gordijnmotor met HomeKit uitbrengen

Xiaomi gaat op 15 maart een vernieuwde gordijnmotor voor HomeKit uitbrengen. De huidige Aqara Curtain Controller met modelnummer ZNCLDJ11LM zal worden vervangen door de nieuwere Aqara B1 Curtain Controller. Maar je moet nog wel even je Chinees bijspijkeren.

Aqara B1 Curtain Controller

Gordijnen bedienen met HomeKit is een hot topic voor veel iCulture-lezers. De mogelijkheden zijn nog niet heel erg uitgebreid, maar één fabrikant is alweer aan de tweede generatie toe: Xiaomi. De Chinese fabrikant die zowat ‘alles met een stekker’ maakt heeft een vernieuwde Aqara Curtain Controller aangekondigd. De B1 werkt ook met de Mijia- en Aqara-hubs en heeft modelnummer ZNCLDJ12LM.


Zoals we eerder al uitlegden is de gordijnaansturing van Xiaomi niet zomaar bij de MediaMarkt te vinden. Je zult de motor op Chinese koopjessites zoals AliExpress moeten aanschaffen. Het belangrijkste verschil bij dit nieuwe model is dat het ook op het stroomnet aan te sluiten is, als je geen gebruik wilt maken van de batterijversie. Je moet hierbij wel rekening ermee houden dat er geen Europese stekker aan zit.

Aqara Curtain Controller met stekker en batterij

Het model met lithium-batterij gaat 6 maanden mee op één lading en heeft een batterijcapaciteit van 3030 mAh, dus ook dat is goed te doen. De aansturing beschikt over slimme functies, zoals Intelligent Temperature Protection. Dit voorkomt dat de motor oververhit raakt. Ook is het apparaat bescherm tegen kortsluiting. En het werkt natuurlijk met HomeKit en Siri.

Aqara B1 Curtain Controller gordijnmotor

De nieuwe motor is makkelijker te installeren en comfortabeler in gebruik. Het werkt ook goed samen met andere apparaten in je HomeKit-gebaseerde smart home. Je zit dus niet vast aan de spullen van Aqara. Het motorgeluid is zo zacht mogelijk gehouden en als er een obstakel is houdt de motor daar rekening mee, in plaats van blijven proberen waardoor de motor kan doorbranden. Er zit in de Mi-app nu ook een slimme timer, waarmee je de gordijnen op gezette tijden kunt openen en sluiten.

Voor de Chinezen is er nog het pluspunt dat het nu ook met de XiaoAI spraakassistent werkt. Dit is een spraakassistent die met kunstmatige intelligentie reageert op je vragen. Mensen die al een Aqara Curtain Controller hebben kunnen hiervoor de firmware updaten.

Xiaomi gordijnmotor

Verkrijgbaarheid Aqara Curtain Controller

Het apparaat kost 549 yuan, of het equivalent in euro’s (ongeveer €70). Zoals gezegd is dit een oplossing waar je wat meer moeite voor moet doen, omdat de gordijnmotor in eerste instantie op de Chinese markt is gericht. Zoek je iets makkelijks via een Nederlandse leverancier, dan kun je beter kijken naar onze round-up met slimme gordijnen met HomeKit en bijvoorbeeld wachten tot IKEA de rolgordijnen met HomeKit op de markt brengt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.