Somfy TaHoma HomeKit-update.

Somfy TaHoma vanaf nu geschikt voor HomeKit: deze accessoires kun je gebruiken

Somfy TaHoma, het smart home-systeem van het bekende bedrijf, krijgt vanaf 1 december ondersteuning voor HomeKit. Na vele beloften moet het dan toch echt gaan gebeuren. Het smart home-platform wilde er in 2018 al klaar voor zijn.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 1 december: Zoals eerder al was gecommuniceerd, is de Somfy TaHoma-bridge, waar onder andere rolluiken en zonwering op aangesloten kan worden, nu geschikt voor HomeKit. Dat betekent dat je deze Somfy-apparaten kan bedienen met Siri en de Woning-app en kan laten samenwerken met andere HomeKit-producten. Alleen de tweede generatie TaHoma-box is geschikt voor de update. Je kan dus níet de eerste generatie TaHoma-box, Somfy Connexoon io, Somfy Connexoon RTS en TaHoma DIN-Rail gebruiken. Vanaf nu worden nieuwe exemplaren van de TaHoma-box V2 standaard geleverd met een HomeKit-code om de bridge toe te voegen. Bestaande eigenaren kunnen een software-update installeren en de box via de app toevoegen aan HomeKit. De update wordt nu uitgerold.

Geschikte Somfy-accessoires

Alleen producten die werken met het io-homecontrol protocol zijn geschikt (zogenaamde 2-weg bediening). Het gaat momenteel om deze types:

  • Rolluiken
  • Zonwering

Poorten, garagedeuren, ramen en deursloten van Somfy zijn op dit moment nog niet geschikt voor HomeKit. Op deze pagina bekijk je een volledige lijst van geschikte Somfy-accessoires voor HomeKit.

De Somfy TaHoma-box V2 kost zo’n €271 en is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue. Op de speciale infopagina van Somfy is meer te lezen over de functies. Er is ook een FAQ waar antwoord gegeven wordt op veelgestelde vragen.

Somfy TaHoma HomeKit-update.

Update 24 november: De Duitse website iFun meldt nu dat Somfy de HomeKit-update voor het Somfy TaHoma-platform vanaf 1 december uit gaat brengen. Eerder beloofde de fabrikant dat de update nog deze maand uit zou komen, zonder een concrete datum te noemen. Deze keer lijken ze zekerder van hun zaak te zijn, want vanaf 1 december zou de update beschikbaar zijn. Hierdoor is meteen een groot deel van de zonwering en rolluiken geschikt voor HomeKit.

Inmiddels staat op Apple’s website de Somfy TaHoma-bridge ook vermeld als apparaat met HomeKit-ondersteuning, wat opnieuw bevestigt dat de update er zeer snel aan zit te komen. Of de update meteen overal beschikbaar komt is nog niet duidelijk, maar lang zal het vermoedelijk niet meer duren.

Oorspronkelijk artikel 13 november

Somfy TaHoma krijgt HomeKit

We schreven eerder dat Somfy in 2018 klaar wilde zijn voor HomeKit. Daarna volgde de plechtige belofte dat Somfy zomer 2019 met HomeKit samen zou werken. Helemaal stilgezeten heeft de fabrikant niet, want een Somfy Outdoor Camera met HomeKit is er al. Die verscheen echter pas in juni 2020, dus veel later dan het allemaal gepland was. De Franse fabrikant zou de smart home-centrale TaHoma nog deze maand geschikt willen maken voor HomeKit.


Blijkbaar wil Somfy niet meer te veel loze beloften doen, want bij navaag wil de fabrikant de geruchten niet bevestigen. Somfy ontkent het echter niet en vraagt om nog wat extra geduld. Er wordt momenteel gewerkt aan de volgende software-update, waarvan de nieuwe functies volgende week bekendgemaakt zullen worden.

Somfy Tahoma

Somfy zou plannen hebben om op 24 november HomeKit te gaan ondersteunen, waardoor de TaHoma ook met Apple’s smart home-systeem werkt. De meeste mensen gebruiken Somfy voor zonwering. In andere landen is de oplossing ook populair voor rolluiken. Dankzij een overname van MyFox heeft Somfy ook een beveiligingssysteem in het assortiment.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 01 december: Artikel uitgebreid na beschikbaarheid van de update en lijst van geschikte accessoires.
  • 2020 - 24 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie over een release op 1 december 2020.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.