AirDrop iPhones

iPhone handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw iPhone bekijken en downloaden

Ben je op zoek naar de handleiding van de iPhone? Apple levert standaard geen iPhone-handleiding in de doos, maar je kunt deze wel online vinden of ons stappenplan voor het instellen van je iPhone volgen. Hier lees je er alles over.

Ben je op zoek naar de handleiding van de iPhone? Apple levert standaard geen iPhone-handleiding mee in de doos, maar je kunt deze wel online vinden. De iPhone-handleiding van Apple beschrijft alle basishandelingen zoals het in gebruik nemen van de iPhone en de vele functies. We bespreken hieronder twee onderwerpen: de iPhone-handleiding zelf en het in gebruik nemen van je iPhone voor beginners:

iPhone-handleiding downloaden

Heb je een iPhone maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Op iCulture vind je heel veel iPhone-tips waarmee je als nieuwe gebruiker aan de slag kunt. Maar als de iPhone nieuw voor je is, kunnen er soms dingen nog niet helemaal duidelijk zijn. Hoe zet je de iPhone aan? Hoe installeer je apps? Waar vind je de instellingen? In zo’n geval kan de iPhone-gebruiksaanwijzing van pas komen, want daarin staat voor elke knopje wat de functie is. Apple heeft een online iPhone-gebruikershandleiding waar je gemakkelijk doorheen kunt klikken. De handleiding is geoptimaliseerd voor elk apparaat, dus je kunt op het ene apparaat lezen, terwijl je ondertussen op de iPhone alle mogelijkheden ontdekt.

De iPhone-handleiding is te vinden op deze pagina bij Apple.

Zoek je een iPad-handleiding? We hebben een apart artikel over de iPad-gebruiksaanwijzing:

iPhone gebruikershandleiding als boek

Handleiding iPhone downloaden als boek

Wil je de oude iPhone-handleiding meenemen als digitaal boek op je iPhone of iPad? Dan is het ook mogelijk om deze vanuit de iBooks Store te downloaden. Dit doe je door de iBooks-app te starten en te zoeken naar ‘gebruikershandleiding’. Vaak zijn er meerdere varianten, afgestemd op de iOS-versie die jij hebt geïnstalleerd. Heb je een specifieke versie van iOS, zoek dan naar ‘gebruikershandleiding’ in combinatie met het versienummer en de toestelnaam. Hieronder zie je een voorbeeld:

iPhone XS Max en iPhone XS handleiding

iPhone XS kleuren.De iPhone XS en de iPhone XS Max zijn de opvolgers van de iPhone X uit 2017. De iPhone XS heeft een 5,8-inch scherm, terwijl de iPhone XS Max een groot 6,5-inch scherm heeft. Wil je de iPhone XS kopen? Dan kan je terecht bij diverse winkels. En wil je de iPhone XS Max kopen, dan geldt daarvoor hetzelfde.

Download hier de iPhone XS handleiding met informatie over gebruik en meer (ook als PDF).

iPhone X handleiding

iPhone X in kleuren.De iPhone is hét topmodel van 2017, met diverse vernieuwingen zoals gezichtsherkenning en een OLED-scherm. Apple heeft de iPhone X niet meer in het assortiment, maar je kunt nu alsnog voordelig de iPhone X kopen. Door het ontbreken van een thuisknop is de bediening van een iPhone X wel anders dan je gewend bent. Zo zijn er veel meer veegbewegingen en is ook de bediening van de knoppen net iets anders. In onderstaande iPhone X handleiding krijg je het stapsgewijs te zien.

Download hier de iPhone X handleiding met informatie over gebruik en meer (ook als PDF).

iPhone 8 Plus en iPhone 8 handleiding

iPhone 8 in kleuren.De iPhone 8 en de iPhone 8 Plus zijn toestellen die voor een grote groep gebruikers interessant zijn. Ze bevatten vernieuwingen zoals draadloos opladen en een supersnelle A11-processor. Het Plus-model biedt bovendien een dubbele camera voor portretbelichting. Dit zijn toestellen waar je lange tijd plezier van zult hebben, want er zullen de komende vier, vijf jaar nog gewoon updates voor verschijnen. Na een iPhone 8 kopen blader je meten door naar onderstaande handleiding om het maximale eruit te halen.

Download hier de iPhone 8 handleiding met informatie over gebruik en meer (ook als PDF).

Oudere iPhones

Apple heeft ook nog iPhone gebruiksaanwijzingen voor courante en oudere iPhones beschikbaar. Zo vind je op de website van Apple bijvoorbeeld de iPhone 7 Plus handleiding, maar ook nog de handleiding voor de iPhone SE of de iPhone 6s gebruiksaanwijzing. Hieronder vind je de snelkoppelingen naar de juiste iPhone handleiding.

iPhone 7 Plus en iPhone 7 handleiding

iPhone 7 in kleuren.Wil je een goed toestel maar niet te veel betalen? Dan kun je beter een iPhone 7 kopen. Dit toestel heeft een aluminium behuizing, is licht van gewicht en ligt prettig in de hand. Verder zitten er alle functies op die je van een hedendaagse iPhone verwacht, behalve dan draadloos opladen. De processor is snel genoeg voor veeleisende games en als je de Plus-versie kiest kun je ook nog mooie portretten maken.

Download hier de iPhone 7 handleiding met informatie over gebruik en meer (ook als PDF).

iPhone SE handleiding

iPhone SE kleurenDe kleinste iPhone van dit moment is populair vanwege het compacte formaat. Veel mensen zoeken nog een toestel dat gemakkelijk in je broekzak past, omdat ze vooral bezig zijn met whatsappen en bellen. Als je niet vaak video’s kijkt of andere toepassingen nodig hebt waar je een groot scherm voor nodig hebt, dan voldoet de iPhone SE aan al je eisen. Een iPhone SE kopen kan bij alle Nederlandse providers en voor de handleiding kun je hieronder terecht.

Download hier de iPhone SE handleiding met informatie over gebruik en meer (ook als PDF).

iPhone 6s Plus en iPhone 6s handleiding

iPhone 6s kleurenHeb je een klein budget, maar wil je toch een echte iPhone en geen goedkope Chinees? Of heb je een iPhone 6s gekregen van een huisgenoot en probeer je nu wijs te worden uit de functies en de knoppen? Met onderstaande handleiding ontdek je snel de basishandelingen zoals het plaatsen van de simkaart en het inschakelen van het toestel. Je kunt bij de meeste providers nog steeds een iPhone 6s kopen en daarnaast is dit toestel populair als refurbished iPhone.

Download hier de iPhone 6s Plus en iPhone 6s handleiding met informatie over gebruik en meer (ook als PDF).

iPhone voor beginners: iPhone in gebruik nemen

Je hebt een nieuwe iPhone en bent niet iemand die eerst de gebruiksaanwijzing van een nieuw apparaat doorleest? Geen probleem: we helpen je met onderstaande iPhone handleiding stapsgewijs met het instellen en het in gebruik nemen, zodat je snel aan de slag kunt.

Zodra je de iPhone voor het eerst uit de doos haalt en inschakelt, moet je een aantal stappen volgen. Bij deze stappen maak je bijvoorbeeld verbinding met het draadloze netwerk, stel je je Apple ID in en zorg je dat de standaardtaal op Nederlands is ingesteld. Maar je zult eerst de iPhone moeten inschakelen. Hoe dat werkt lees je in deze handleiding.

iPhone X doosje

Stap 1: Inschakelen

Schakel de iPhone in door de aan/uitknop even ingedrukt te houden. Je wordt begroet door een Hallo-scherm. Druk op de homeknop om door te gaan of volg de stappen op het scherm. Indien van toepassing, voer ook meteen je sim-kaart in, eventueel uit je vorige iPhone.

Regio en taal instellen op iPhone.

Stap 2: Taal en regio kiezen

Je wilt je nieuwe iPhone natuurlijk in het Nederlands gebruiken. Tik op de gewenste taal en je gaat door naar de volgende stap, waar je de gewenste regio kunt kiezen, bijvoorbeeld ‘Nederland’.

Stap 3: Begin direct of handmatig instellen

Je krijgt nu de keuze of je een ander toestel wil gebruiken om je nieuwe iPhone in te stellen (Begin direct). Heb je deze niet of wil je de belangrijkste stappen handmatig invoeren, tik dan op Configureer handmatig. Het voordeel van Begin direct is dat je geen Apple ID- of Wi-Fi-gegevens in hoeft te voeren.

Wil je deze instelmethode gebruiken, ga dan naar de volgende stap.

Wil je liever handmatig configureren, ga naar stap 8.

Begin direct bij instellen van je iPhone.

Verder gaan met Begin direct

Je hebt gekozen om je iPhone in te stellen met Begin direct. Pak nu je andere iPhone erbij met minimaal iOS 11 en hou deze in de buurt van je nieuwe iPhone.

Stap 4: Scan de code

Met je oude iPhone scan je vervolgens de code die op je nieuwe toestel in beeld verschijnt. Dit is een lichtblauw rond bolletje met allemaal kleine puntjes. Zorg ervoor dat deze precies in het rondje past dat op het scherm van je oude toestel verschijnt.

iPhone instellen via Begin direct en de code scannen.

Stap 5: Voer de oude toegangscode in

Tik vervolgens de oude toegangscode van je vorige iPhone in. Deze wordt dan meteen ook gebruikt voor je nieuwe toestel. Deze toegangscode gebruik je om je iPhone te ontgrendelen.

Stap 6: Stel Touch ID of Face ID in

Omdat Touch ID- en Face ID-gegevens lokaal op je iPhone opgeslagen staan, worden deze niet gesynchroniseerd. Stel Touch ID en Face ID dus in volgens de stappen die op beeld verschijnen.

Toegangscode en Touch ID instellen op iPhone met Begin direct.

Stap 7: Selecteer een backup

Selecteer een backup om terug te zetten. Op het scherm wordt weergegeven van wanneer de laatste reservekopie van je oude iPhone is. Tik op de blauwe knop Werk voor herstellen de reservekopie bij om nog één laatste en recente backup te maken. Je kunt daaronder ook tikken op de meest recente backup, mocht deze recent genoeg zijn. Wil je een andere reservekopie selecteren of je iPhone als nieuw instellen, tik dan op de onderste optie.

Let op: heb je een Apple Watch, dan wordt het aangeraden om een backup van je oude iPhone terug te zetten. Daarin zit ook de backup van je Apple Watch, waardoor je die eenvoudig kunt koppelen.

Ga nu verder naar stap 14.

Backup via Begin direct voor het instellen van je iPhone.

Stap 8: Draadloos netwerk instellen

Kies het juiste Wi-Fi netwerk waarmee je wil verbinden. Voer daarna het wachtwoord in van je gekozen netwerk om verder te gaan met de installatie.

Wi-fi bij het instellen van je iPhone.

Stap 9: Touch ID of Face ID instellen

In de volgende stap kun je Touch ID of Face ID instellen, indien beschikbaar. Volg de stappen die in beeld staan om Touch ID of Face ID in te stellen. Heb je een oudere iPhone of iPod touch zonder deze vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning, dan krijg je deze stap niet te zien.

Stap 10: Maak een code aan

Maak nu een toegangscode aan om je toestel te vergrendelen. Standaard kies je uit een zescijferige code, maar door te tikken op Toegangscodeopties kun je ook een viercijferige of ander soort toegangscode instellen. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dit wordt niet aangeraden.

Toegangscode en Apple ID instellen op de iPhone.

Stap 11: Voer je Apple ID in

Voer vervolgens je Apple ID-gegevens in. Heb je deze nog niet, dan kun je dit ook hier meteen aanmaken. Om je bestaande Apple ID in te voeren, heb je zowel je e-mailadres als je wachtwoord nodig. Heb je je Apple ID beschermd met tweefactorauthenticatie, geef op een ander toestel dan toestemming om in te loggen of gebruik je telefoonnummer voor het ontvangen van een eenmalige zescijferige code. Voer deze in.

Stap 12: Accepteer de voorwaarden

Om verder te gaan, moet je eerst de voorwaarden accepteren. Je kunt eventueel alle voorwaarden lezen, waarin onder andere het gebruik van de Apple-diensten omschreven wordt. Ga je akkoord, tik dan op de bijbehorende knop.

Voorwaarden en backup terugzetten bij instellen van je iPhone.

Stap 13: Backup terugzetten

Heb je al een andere iPhone gebruikt, dan is er mogelijk een backup van beschikbaar in iCloud of iTunes. Selecteer de juiste optie om een backup terug te zetten. Hieronder lees je meer hoe je een backup vanuit iCloud terugzet of hoe je een iTunes-backup herstelt. Je kunt ook overstappen vanaf een Android-apparaat. De stappen daar zijn net even anders.

Let op: heb je een Apple Watch, dan wordt het aangeraden om een backup van je oude iPhone terug te zetten. Daarin zit ook de backup van je Apple Watch, waardoor je die eenvoudig kunt koppelen.

Stap 14: Locatievoorzieningen inschakelen

Als je gebruik wil maken van diensten waarbij je locatie nodig is, dan zet je deze instelling aan. Dit is bijvoorbeeld nodig om te navigeren, maar ook om je locatie te delen met vrienden in bijvoorbeeld iMessage en WhatsApp. Je kunt later voor afzonderlijke apps aangeven of zij je locatie mogen ophalen.

Locatie en Siri instellen bij je iPhone.

Stap 15: Siri inschakelen

Met Siri kun je allerlei taken op je iPhone uitvoeren, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen. Je kunt berichten versturen, iemand bellen en ook algehele vragen stellen. Tik op Ga door om Siri te activeren. Je kunt nu ook Hé, Siri inschakelen, zodat je de assistent met dit commando kunt oproepen. Volg de stappen om dit in te stellen.

Stap 16: iPhone- en app-analyse instellen

Wil je Apple en ontwikkelaars helpen met het verbeteren van de producten, dan kun je dat hier aangeven. Je gegevens worden anoniem verstuurd. Tik op Deel met Apple en Deel met appontwikkelaars om dit te activeren.

iPhone- en app-analyse bij het instellen van je iPhone.

Stap 17: Stel de weergavezoom in (alleen iPhone)

Gebruik je een iPhone met een 4,7-inch of 5,5-inch scherm of een iPhone XS Max, dan kun je kiezen uit twee weergaveopties: standaard of ingezoomd. Met ingezoomd zijn appicoontjes een stuk groter en kun je een rij minder op het beginscherm plaatsen. In de voorbeelden kun je zien hoe dit eruit ziet.

Stap 18: Je bent er klaar voor

Je iPhone is nu klaar om gebruikt te worden. Je hebt alle stappen doorlopen. Heb je gekozen voor het terugzetten van een reservekopie via iCloud, dan wordt dit nu uitgevoerd. Dit kan, afhankelijk van de grootte van je reservekopie, een aantal minuten duren. Vervolgens worden je apps stuk voor stuk teruggezet, maar je kunt je iPhone in de tussentijd wel blijven gebruiken.

Weergavezoom en iPhone instellen afronden.

Je kunt van start gaan met het aanpassen van eventuele instellingen van je iPhone. Dit is ook het moment om apps te downloaden die je nog niet hebt of om je beginscherm eens opnieuw in te delen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!