iPhone en iPad backup stappenplan: zo maak je iPhone back-ups

Alles wat je wil weten over iPhone backups en iPad reservekopie

Een iPhone back-up (reservekopie) maken van je iPhone is altijd verstandig. En natuurlijk geldt dat net zo voor de iPad. In deze gids leggen we je alles uit over iCloud- en iTunes-back-ups voor iPhone en iPad.

Het is belangrijk om regelmatig een iPhone-backup te maken. Het voorkomt dat je dierbare foto’s en bestanden kwijtraakt als je iOS-apparaat wordt gestolen of kapot gaat. Maar ook in andere situaties komt een backup of reservekopie goed van pas. Het geeft een gerust gevoel als je weet dat al je gegevens veilig zijn bewaard. In deze gids lees je alles over het backuppen van je iPhone en iPad.

iPhone backups maken: waarom?

Op je iPhone en iPad sla je allerlei belangrijke info op, zoals foto’s, berichten, documenten en instellingen. De beste manier om deze informatie veilig te bewaren is het maken van een backup. Dit kan draadloos via iCloud of met je lokale computer via iTunes. Zorg dat je dagelijks een goede backup maakt, zodat je niets kwijtraakt.

Een backup van je iPhone bevat de instellingen van je toestel, data van apps, gezondheidsdata, indeling van je beginscherm en dergelijke. Foto’s en video’s worden alleen meegenomen in de backup als je iCloud-fotobibliotheek niet gebruikt. Maak je gebruik van iTunes, dan heb je voor het terugzetten de computer nodig waarmee je de backup is gemaakt.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Zo maak je een iCloud backup

De meest eenvoudige oplossing is het maken van een automatische iCloud-backup. Dit houdt in dat er dagelijks op een geschikt tijdstip (meestal ‘s nachts) een reservekopie van je toestel wordt gemaakt. Hiervoor moet je toestel verbonden zijn met Wi-Fi en zijn aangesloten op een stroombron. Hoe dit werkt lees je in onderstaande tip iCloud backup maken.

Dankzij de back-up is bekend welke apps je had geïnstalleerd en hoe je de appicoontjes op het homescreen had ingedeeld. Het terugzetten van een back-up is dan ook zo gepiept. Alleen het terugzetten van de foto’s en video’s kan veel tijd (en gigabytes) in beslag nemen. Daarna moeten nog wel de apps worden teruggezet, aan de hand van informatie uit het back-upbestand. De apps worden daarbij opnieuw uit de App Store gehaald, teruggezet en voorzien van de juiste instellingen, zodat alles weer werkt zoals voorheen. Voor het terugzetten van een back-up heb je dus wel een snelle internetverbinding en toegang tot de App Store nodig (d.w.z. de inloggegevens van het Apple ID waarmee je de back-up hebt gemaakt en de apps hebt gekocht).

Voor het maken van een back-up heb je maximaal 5GB op iCloud beschikbaar. Je kunt tegen betaling je opslagruimte uitbreiden. In de back-up via iCloud worden ook aangeschafte muzieknummers, films, tv-programma’s, apps en boeken meegenomen, zonder dat het bij de 5GB gratis iCloud-opslagruimte meetelt.

Zo maak je een iCloud backup handmatig

Je hoeft niet te wachten tot de automatische back-up. Heb je behoefte aan een back-up die onmiddellijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld omdat je je iPhone bij een reparatiedienst wilt inleveren en zeker wilt weten dat je niets kwijtraakt. Geen probleem: druk op Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie > Maak nu reservekopie. Daarna kun je je iPhone volledig wissen en terugzetten naar fabrieksinstellingen via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in. De reparatiedienst kan dan niet door je gegevens neuzen en jij weet dat jouw gegevens veilig zijn.

Waarschuwing voor backups op vakantie

Hou er rekening mee dat je op vakantie het maken van automatische back-ups via iCloud het best kunt uitschakelen als je gebruik maakt van een MiFi, Karma, Keepgo, Wereldwijd Wi-Fi (voorheen Droam) of ander persoonlijk hotspot-apparaatje. Voor je het weet heb je een paar gigabytes verstookt, omdat de iPhone denkt dat je op een Wi-Fi-netwerk zit. Ondertussen verbruik je ongemerkt het tegoed van je databundel. Zet automatische iCloud-back-ups dus uit als je een dergelijk hotspotje gebruikt. Een betere oplossing is om via publieke hotspots bij Starbucks, McDonalds of in je hotel dagelijks een handmatige back-up ta maken. Dit doe je via Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie > Maak nu reservekopie. Zolang je iPhone of iPad niet met een Wi-Fi-netwerk verbonden is, zal hij ook geen iCloud-back-up maken.

Zo maak je een iTunes backup automatisch

Back-up maken in iTunes.Het is simpel en het kost maar een paar minuten. Sluit je iPhone (of ander iOS-apparaat) aan op de computer en ga naar iTunes. Op het infoscherm van de zojuist aangesloten iPhone vind je de optie ‘Maak automatisch reservekopieën op’. Kies ‘Deze computer’ en er wordt een volledige back-up van je iPhone gemaakt. Als je wilt kun je de back-up versleutelen, zodat anderen geen informatie kunnen achterhalen als je MacBook wordt gestolen. Hiernaast zie je de optie die je moet aanvinken.

Zo maak je een iTunes backup handmatig

Handmatig een back-up maken in iTunes.Soms heb je snel even een back-up nodig, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe firmware wilt installeren of de iPhone moet laten repareren. In dat geval vind je op hetzelfde tabblad in iTunes de mogelijkheid om een handmatige back-up te maken. Klik op de knop ‘Maak reservekopie’. Je ziet ook meteen wanneer de laatste reservekopie is gemaakt. Al deze reservekopieën kun je gebruiken om later een back-up terug te zetten. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone gekocht, dan hoef je niet het hele toestel opnieuw in te richten. Geef aan dat je de reservekopie van een andere iPhone wilt terugzetten en binnen een paar minuten heb je je oude, vertrouwde iPhone weer terug met dezelfde apps en instellingen.

Keuzeprobleem: backup via iTunes of iCloud?

Er zijn twee manieren om back-ups te maken: via iTunes en iCloud. Welke methode voor jou het beste is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Ben je iemand die dagelijks achter de computer zit, dan kost een back-up via iTunes weinig moeite. Maar je bent daarmee wel afhankelijk van een fysiek apparaat. Gaat de computer kapot of wordt deze gestolen, dan ben je ook alle back-ups kwijt. Voor de meeste mensen zal een back-up via iCloud daarom de beste oplossing zijn. Bij calamiteiten heb je geen computer nodig om de back-up terug te zetten. Een recente back-up via iCloud is altijd aan te raden, want als je bijvoorbeeld op vakantie tegen problemen aanloopt heb je in een paar minuten je vertrouwde apps en instellingen terug.

iOS 9 op iPad en iPhone

Back-up via iTunes of iCloud, wat is het beste?

Er zit verschil tussen de back-ups die via iTunes en iCloud worden gemaakt. Om te voorkomen dat je geen waardevolle data van je iPhone of iPad kwijtraakt kijken we naar de cruciale verschillen tussen beide methoden.

Nadelen van back-up via iCloud

  • Een back-up via iCloud levert geen volledige back-up op. Apple slaat alleen de belangrijkste data van je iPhone of iPad op, zoals foto’s (alleen lokaal opgeslagen foto’s), accountgegevens, documenten en instellingen. iCloud maakt geen back-up van alle apps, muziek, boeken en films die je via iTunes hebt gekocht, maar onthoudt wel om welke items het gaat. Sinds iOS 9 is dit ook het geval bij een backup via iTunes. iCloud maakt ook geen backup van onderdelen die al in de cloud staan, zoals je contacten, agenda’s en notities. iTunes maakt van deze onderdelen wel een backup. Bij het terugzetten van een iCloud-back-up worden al die items opnieuw gedownload vanuit de iTunes Store.
  • Bij een back-up via iCloud ben je gebonden aan de (beperkte) opslagruimte van 5GB. Die 5GB is meestal voldoende om je toestel te kunnen back-uppen, maar als je meerdere iPhones en iPads hebt kun je tegen de grenzen aanlopen. Je kunt extra opslagruimte kopen, maar dat kost geld. Bij een iTunes-back-up heb je alleen te maken met de vrije schijfruimte op Mac of Windows.

Voordelen van iCloud-backups

  • Bij een back-up via iCloud hoeft je computer niet in de buurt te zijn. Je kunt het overal en altijd doen waar een internetverbinding is. En als je je iPhone op vakantie kwijtraakt heb je op korte termijn toegang tot de back-up in iCloud, zonder naar huis te moeten reizen.
  • Een back-up via iCloud gaat automatisch. Terwijl jij ‘s nachts slaapt wordt er een back-up van je toestel gemaakt, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Bij het maken van back-ups via iTunes kun je trouwens ook automatisch back-ups via Wi-Fi maken, zonder de iPhone of iPad te hoeven aansluiten, maar dan moet je wel in de buurt van je Mac of PC zijn.

Een back-up via iCloud is dus het handigst als je veel onderweg hebt en niet veel data hoeft te back-uppen. Voor mensen die niet vaak bij hun Mac of PC zijn, is de iCloud-backup de snelste en makkelijkste oplossing. Zit je vaak achter de computer, thuis of op het werk, dan kun je net zo goed een back-up maken via iTunes, zodat je zeker weet dat al je data veilig wordt bewaard. Ook als je veel grote bestanden hebt of backups via het netwerk wilt maken, ben je op een iTunes-backup aangewezen. Bij het maken van een backup via iTunes kun je bovendien encryptie inschakelen, zodat ook al je accountwachtwoorden die je op de iPhone of iPad gebruikt veilig worden bewaard. Dat voorkomt dat je later alle wachtwoorden handmatig weer moet invoeren op het moment dat je een back-up moet terugzetten. Encryptie is ook verstandig als je je iPhone of iPad gebruikt voor je werk en met gevoelige informatie te maken hebt.

Advies: gebruik ze allebei

Het voordeel is dat het maken van een iCloud-reservekopie kan bestaan naast het maken van een iTunes-reservekopie. Door de iCloud-back-up aan te zetten, wordt er elke keer als je toestel op het netstroom aangesloten is en met Wi-Fi verbonden is een back-up gemaakt. Het advies is dan ook om allebei de methoden te gebruiken. Maak af en toe handmatig een back-up via iTunes, om zo alle gegevens op een computer achter de hand te houden. De beste oplossing is om back-ups via iTunes te maken in periodes dat je voor langere tijd thuis bent of op kantoor werkt.

Zoals je ziet heb je helemaal geen dure, extra software nodig om goede back-ups te maken van al je iOS-apparaten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Devices iPad, iPhone
Software iOS