Apple Pay met toegangscode gebruiken.

Zo betaal je met Apple Pay in winkels, apps en op het web

Kaarten wisselen en meer
Apple Pay werkt op verschillende plekken, bijvoorbeeld in winkels, in apps en zelfs op het web. Maar hoe moet je precies Apple Pay gebruiken als je ermee wil betalen? Hoe kun je van Apple Pay kaarten wisselen als je er meerdere toegevoegd hebt? In deze tip leggen we je alles uit.

Betalen met Apple Pay

Als je na het instellen van Apple Pay je eerste betaling wil gaan doen, is het handig om te weten hoe je Apple Pay gebruikt. Betalen met Apple Pay is heel erg makkelijk en snel, want je hoeft maar een paar dingen te doen. En heb je meerdere kaarten toegevoegd? Dan gaat het wisselen van Apple Pay kaarten ook heel makkelijk. Zo kun je Apple Pay gebruiken op al je apparaten.


Om Apple Pay te gebruiken moet je dus eerst Apple Pay instellen met je eigen betaal- of creditkaarten. Doe dat dus thuis eerst voordat je naar de winkel gaat en met je iPhone wil betalen. Op dit moment kan dat alleen in landen waar Apple Pay wordt ondersteund, waaronder België (sinds november 2018) en Nederland (sinds juni 2019).

Bekijk ook

Apple Pay instellen op je iPhone, Apple Watch en meer: zo doe je dat

Je kan Apple Pay instellen, maar hoe voeg je je betaalpas toe aan Apple Pay? In deze tip laten we zien hoe je Apple Pay instelt op je iPhone, Apple Watch en meer.

Apple Pay gebruiken in winkels

Om Apple Pay te gebruiken in fysieke winkels, bij parkeergarages en -palen, frisdrankautomaten en meer, moet contactloos betalen geaccepteerd worden. Dat is in Nederland en België bij vrijwel elke winkel het geval.

Nagenoeg overal waar je contactloos kan betalen, kan je dus ook betalen met Apple Pay. Om dit te weten voordat je bij de kassa staat, zoek je naar de logo’s voor Apple Pay of contactloos betalen.

Logo's voor Apple Pay en contactloos betalen.

Zie je een Apple Pay-logo, dan weet je dat je goed zit. Maar ook als er geen logo voor Apple Pay te zien is, is de kans groot dat je er met je iPhone of Apple Watch kan afrekenen. Zolang je het logo voor contactloos betalen op de betaalterminal ziet, kun je ook je iPhone of Apple Watch gebruiken om te betalen.

Hou er ook rekening mee dat niet elke kaart overal geaccepteerd wordt. Je kan voor Apple Pay een Maestro, Mastercard, Visa en American Express-kaart instellen. In Nederland is de situatie als volgt:

 • Maestro: nagenoeg alle fysieke winkels, de meeste webshops met Apple Pay
 • Mastercard: sommige fysieke winkels, nagenoeg alle webshops met Apple Pay
 • Visa: sommige fysieke winkels, nagenoeg alle webshops met Apple Pay
 • American Express: sommige fysieke winkels, sommige webshops met Apple Pay

De manier hoe je Apple Pay gebruikt, verschilt per toestel:

iPhone met Face ID

 1. Druk twee keer achter elkaar snel op de zijknop.
 2. Richt je iPhone op je gezicht zodat Face ID je gezicht kan scannen.
 3. Hou je iPhone nu in de buurt van het contactpunt op de betaalterminal.

Apple Pay gebruiken en betalen met Face ID.

Als je een mondkapje draagt, is de kans groot dat Face ID je gezicht niet herkend. Je kan Apple Pay dan ook niet gebruiken met de gezichtsherkenning. In plaats daarvan verifieer je de betaling met je toegangscode van je iPhone. Tik dan op de blauwe knop Betaal met toegangscode en voer de code in.

iPhone met Touch ID

 1. Plaats je vinger op de Touch ID-sensor. Druk deze niet in.
 2. Hou je iPhone nu in de buurt van het contactpunt op de betaalterminal.

Apple Pay gebruiken en betalen met Touch ID.

Een alternatieve manier op een Touch ID-iPhone is door vanaf het toegangsscherm twee keer op de thuisknop te drukken en vervolgens je iPhone bij de betaalterminal te houden.

Met toegangscode betalen

Wil je om wat voor reden dan ook liever geen Touch ID of Face ID gebruiken voor Apple Pay? Dan kan dat ook. Je gebruikt dan je toegangscode om een betaling te kunnen doen:

 1. Ga naar Instellingen > Face ID/Touch ID en toegangscode.
 2. Zet de schakelaar bij Apple Pay uit.

Apple Pay betalen met toegangscode.

Betalen doe je vervolgens op dezelfde manier zoals in de stappen die hierboven omschreven zijn. Daarna druk je op de blauwe knop Betaal met toegangscode en voer je de code in. Overigens kan de iPhone ook om je toegangscode vragen als Face ID of Touch ID na meerdere poging niet herkend wordt.

Deze methode komt ook van pas als je door een mondkapje geen Face ID kan gebruiken.

Apple Watch

 1. Druk twee keer achter elkaar snel op de zijknop.
 2. Hou je Apple Watch in de buurt van het contactpunt op de betaalterminal.

Apple Pay gebruiken op de Apple Watch.

Kaart wisselen bij betalen in winkels

Op bovenstaande manieren gebruik je altijd de standaardkaart. Heb je maar één kaart ingesteld, dan is dat geen probleem. Heb je meerdere kaarten (bijvoorbeeld kaarten van meerdere rekeningen of een betaalpas en creditcard) en wil je wisselen? Wisselen van Apple Pay-kaart doe je zo:

iPhone

 1. Start Apple Pay zoals je altijd zou doen volgens de stappen hierboven.
 2. Tik nu op de kaart die in beeld verschijnt voordat je je toestel tegen de betaalterminal houdt.
 3. De kaarten worden in een stapel gezet. Kies dan de andere kaart die je wil gebruiken om mee te betalen door hem in de stapel aan te tikken.
 4. Bevestig je identiteit met Face ID, Touch ID of je toegangscode en hou je apparaat bij de terminal.

Apple Pay kaarten wisselen.

Hou er wel rekening mee dat het lastig kan zijn om Apple Pay kaarten te herkennen als ze van dezelfde bank zijn. In onze tip lees je daar meer over.

Bekijk ook

Zo kun je meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen

Heb je meerdere bankpassen van dezelfde bank bij Apple Pay? Dan kan het lastig zijn om de juiste Apple Pay kaart te herkennen. In dit artikel geven we tips hoe je je Apple Pay kaarten herkent.

Apple Watch

Op de Apple Watch veeg je simpelweg naar onderen of naar boven om tussen kaarten te wisselen. Je kan ook aan de Digital Crown draaien.

Apple Pay gebruiken in apps

Sommige apps bieden ook ondersteuning voor Apple Pay. Denk aan shopping-apps of apps van vliegtuigmaatschappijen. Afhankelijk van de winkel wordt zowel de pinpas als de creditcard geaccepteerd.

Je gebruikt het in apps als volgt:

 1. Kies bij het betalen voor Apple Pay als betaalmethode of tik op de Apple Pay-knop.
 2. Kies de juiste betaalkaart, vul je betaalinformatie, verzendgegevens en contactinformatie verder aan of controleer of dit correct is.
 3. Bevestig je betaling met Face ID door twee keer op de zijknop te drukken en je gezicht te scannen. Op een iPhone met Touch ID leg je je vinger op de thuisknop. Op de Apple Watch druk je twee keer op de zijknop.

Apple Pay op het web gebruiken

Een laatste plek waar je Apple Pay kan gebruiken is op het web via bijvoorbeeld webshops. Dit kan op plekken waar Apple Pay aangeboden wordt als geldige betaalmethode. Bij Apple Pay op het web kan je zowel de pinpas als creditcard gebruiken, al verschilt dit wel per webshop.

iPhone en iPad

 1. Kies bij het betalen voor Apple Pay als betaalmethode of tik op de Apple Pay-knop.
 2. Kies de juiste betaalkaart, vul je betaalinformatie, verzendgegevens en contactinformatie verder aan of controleer of dit correct is.
 3. Bevestig je betaling met Face ID door twee keer op de zijknop te drukken en je gezicht te scannen. Op een iPhone met Touch ID leg je je vinger op de thuisknop. Op de Apple Watch druk je twee keer op de zijknop.

Apple Pay op het web gebruiken.

Mac met Touch ID

 1. Kies bij het betalen voor Apple Pay als betaalmethode of tik op de Apple Pay-knop.
 2. Kies de juiste betaalkaart, vul je betaalinformatie, verzendgegevens en contactinformatie verder aan of controleer of dit correct is.
 3. Controleer het bedrag op de Touch Bar of het scherm en bevestig je betaling met de Touch ID-knop.

Overige Macs

Op een andere Mac zonder Touch ID heb je een iPhone of Apple Watch nodig om je betaling te kunnen bevestigen. Zorg ervoor dat je op alle apparaten ingelogd bent met hetzelfde Apple ID. Zorg er ook voor dat Bluetooth ingeschakeld is.

 1. Kies bij het betalen voor Apple Pay als betaalmethode of tik op de Apple Pay-knop.
 2. Kies de juiste betaalkaart, vul je betaalinformatie, verzendgegevens en contactinformatie verder aan of controleer of dit correct is.
 3. Gebruik nu je iPhone of Apple Watch om de betaling te bevestigen. Op de iPhone met Face ID druk je twee keer op de zijknop en bevestig je met je gezicht. Op een iPhone met Touch ID scan je je vingerafdruk. Gebruik je een Apple Watch, dan druk je twee keer op de zijknop.

Apple Pay transacties bekijken

Wil je een overzicht van je transacties inzien, dan kan dat ook. Je hebt hiervoor wel je iPhone nodig. Doe dan het volgende:

 1. Open de Wallet-app.
 2. Kies je kaart waarvan je de transacties wil bekijken.
 3. Voor de transacties met je Apple Watch, ga je naar de Watch-app en tik je op Wallet en Apple Pay. Kies daar ook de kaart om de transacties te bekijken.

Per kaart bekijk je de tien meest recente transacties. Op deze manier kan je dus ook checken of er vreemde betalingen gedaan zijn. Uiteraard vind je de betalingen ook terug in het betaaloverzicht in de app van je bank of in internetbankieren.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Loop je tegen problemen met Apple Pay aan? We hebben een artikel waarin we mogelijke oplossingen langslopen. Lees ook ons overzicht met Apple Pay tips om meer uit de betaaldienst te halen.

Bekijk ook

Overzicht: dit zijn de beste tips voor Apple Pay

Ben je nog niet bekend met Apple Pay of weet je niet waar je van start moet gaan? Of gebruik je het al maar wil je er meer uit halen? In deze gids zetten we de beste tips voor Apple Pay op een rijtje. Zo word je een echte Apple Pay-pro!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay