apple-watch-demo-kit

Apple Watch FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s smartwatch

Alle veelgestelde vragen over de Apple Watch: wat kun je met een Apple Watch, hoe zit het met horlogebandjes en wat zijn de verschillen tussen de verkrijgbare modellen? We beantwoorden al je vragen in deze Apple Watch FAQ!

Alle veelgestelde vragen over de Apple Watch vind je in dit overzicht. Lees ook onze algemene pagina’s over de Apple Watch en kijk waar de Apple Watch verkrijgbaar is in ons artikel Apple Watch kopen.
Hieronder lees je over:

Wat is een Apple Watch?

De Apple Watch is een smartwatch van Apple die je op de pols kan dragen. Het is niet alleen een horloge, maar er zitten ook andere handige functies in voor communiceren, gezondheid, sport en mobiel betalen. Lees er alles over in ons algemene artikel over de Apple Watch.

Is een Apple Watch iets voor mij?

Wij hebben een uitgebreide review van de Apple Watch Series 4 geschreven. Je leest daarin wat we vinden van de vierde generatie Apple Watch, welke functies we goed vinden en wat er tegenviel. Altijd eerlijk, zoals je van ons gewend bent. Daarnaast hebben we ook de eerdere generaties besproken, bijvoorbeeld in onze Apple Watch Series 3 review.

apple-watch-passen-apple-store

Hoe koop ik een Apple Watch?

De Apple Watch is online te bestellen via Apple, maar ook bij winkels als Media Markt, Bol.com en Coolblue. Je leest er alles over in ons artikel Apple Watch kopen. Je kunt ook naar een fysieke Apple Store gaan om in alle rust de verschillende modellen, kleuren en bandjes te passen. Let wel dat de Apple Watch Series 4 in Nederland alléén in aluminium uitvoering te koop is. Voor de roestvrijstalen variant en de Apple Watch Edition zul je naar het buitenland moeten reizen, bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk.

Draait de Apple Watch op iOS?

Niet helemaal. De Apple Watch werkt met een variant van iOS, die extra compact is. Dit besturingssysteem heet watchOS en is speciaal aangepast voor de Apple Watch. Er zitten functies in die je niet in iOS tegenkomt, zoals het instellen van wijzerplaten en nieuwe manieren om met vrienden te communiceren. Lees onze gids over watchOS.

Heb ik een iPhone nodig om de Apple Watch te gebruiken?

Ja, om een Apple Watch Series 4 te gebruiken heb je minimaal een iPhone 6 met iOS 12 nodig. Je hebt de iPhone nodig om apps te kunnen installeren en te kunnen internetten. Sommige Apple Watches hebben geen eigen internetverbinding. In dat geval zal de Apple Watch de dataverbinding van je iPhone gebruiken. Als je de iPhone niet bij de hand hebt, kun je nog wel allerlei functies gebruiken via een Wi-Fi-connectie. Lees ook ons artikel: Dit kan de Apple Watch zonder iPhone. Sinds watchOS 2 is de Apple Watch echter wel minder afhankelijk van de iPhone door de komst van zogeheten native apps. Dat houdt in dat de Apple Watch een app volledig zelf kan opstarten en gebruiken, mits de app ervoor is geoptimaliseerd.

Kan ik de Apple Watch gebruiken met een iPad of iPod touch?

Nee, het werkt voorlopig alleen met de iPhone. Op dit moment lukt het niet om een iPad of iPod touch te koppelen met de Apple Watch. Ook de vernieuwde iPod touch die op 15 juli 2015 onthuld werd is niet te koppelen met de Apple Watch.

Hoe koppel ik de Apple Watch met de iPhone?

Je hebt geen speciale software nodig om de Apple Watch te koppelen met de iPhone. Als je iOS 12 of hoger installeert op een iPhone 6 of nieuwer, is de benodigde app standaard aanwezig. De koppeling start automatisch als je een nieuwe Apple Watch naast je iPhone houdt. Start de Apple Watch op door de zijknop eventjes ingedrukt te houden. Op je iPhone zal een popup-scherm verschijnen met alle instructies. Het installeren van een Apple Watch duurt niet lang en is vrij gemakkelijk.

Apple Watch Series 3 Apple Store koppelen

Is de Apple Watch waterdicht?

Niet alle modellen van de Apple Watch zijn waterdicht. Vanaf de Series 2 kunnen ze tot 50 meter onder water overleven zonder dat dat schade op zou moeten leveren. Apple heeft een speciale functie ingebouwd waarmee je het scherm van de Apple Watch kan afsluiten van ongewenste invoer door water. Lees meer in onze tip: Hoe waterdicht is de Apple Watch?

Heeft de Apple Watch 4G?

Sommige Apple Watch-modellen hebben ondersteuning voor een 4G-verbinding. Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse providers die dit ondersteunen. Dat is ook de reden dat Apple geen roestvrijstalen modellen verkoopt in Nederland. Die maken ze namelijk alleen met 4G.

Wil je een roestvrijstalen Apple Watch, dan zul je deze in een buitenland moeten kopen waar het 4G-model wel wordt ondersteund door lokale providers. Je hoeft geen abonnement af te sluiten om er een te kopen. Als je een 4G-model met je iPhone met een Nederlands abonnement koppelt zal alles exact hetzelfde werken, behalve de ondersteuning voor 4G.

Kan ik de Apple Watch proberen voordat ik er eentje koop?

Ja, je kunt terecht bij alle Apple Stores en Media Markt-filialen. Je hoeft geen afspraak te maken bij de Apple Store. Een medewerker aanspreken is voldoende, en je krijgt alle tijd om te passen. De Apple Watch-modellen in winkels draaien op demo-software, net als de iPhones en iPads. Je kunt de Apple Watch wel gewoon gebruiken om de basisfuncties te testen, maar koppelen met je eigen iPhone is dus niet mogelijk.

apple-watch-demonstratie-tafel-apple-store

Kan ik mijn bestelde Apple Watch bij iemand anders laten bezorgen?

Ja, dat kan. Je kan bij het plaatsen van de bestelling meteen de naam en het adres opgeven van de persoon waar je de Apple Watch naartoe wilt sturen. Deze persoon moet het pakketje ook in ontvangst nemen. Dit is puur administratief. Als je later gebruik moet maken van de garantie, maakt het niet uit dat het pakketje ooit is aangenomen door iemand anders. Jij krijgt zelf de garantie, omdat je de eigenaar/koper van de Apple Watch bent.

apple-watch-arm

Kan ik mijn Apple Watch zelf repareren?

Zelf een Apple Watch repareren is praktisch onmogelijk. Het verkrijgen van onderdelen is niet te doen en daarbij vereist het ontzettend veel precisie en expertise om je Apple Watch weer in elkaar te zetten. Je bent voor een reparatie dus afhankelijk van een Apple Authorised Service Provider. Het loont om niet zelf aan de slag te gaan.

Welke maat horlogebandje en Apple Watch moet ik hebben?

Dat hangt af van jouw polsmaat, en wat jouw voorkeuren zijn. De kleinere 40mm variant heeft dezelfde functies als de grote 44mm Apple Watch. De batterijduur is wel korter of langer afhankelijk van je keuze, en uiteraard is er meer te zien op een groter scherm. Wij raden aan om zelf een Apple Watch te passen in een winkel, want het is een vrij persoonlijke voorkeur.

Je kunt in de Apple Store app de werkelijke kastformaten vergelijken. Ga hiervoor naar de app en selecteer een Apple Watch die je mooi vindt. Tik vervolgens op ‘Vergelijk kastformaten’.

Apple-Watch-Demo

Kan ik meteen andere horlogebandjes kopen?

Ja, je kunt meteen al een horlogebandje meebestellen. De extra horlogebandjes zijn bij Apple verkrijgbaar vanaf 59 euro. Je kunt ook Apple Watch-horlogebandjes van derde partijen kopen, maar hou er rekening mee dat ze van lagere kwaliteit kunnen zijn.

Bij elke Apple Watch krijg je standaard één horlogebandje. Bij de Apple Watch met een sportbandje wordt een verlengstuk voor het horlogebandje meegeleverd, voor mensen die een grotere maat nodig hebben. De bandjes zijn ook los verkrijgbaar in de Apple Store.

Kan ik elke combinatie van Apple Watch en horlogebandje kiezen?

Nee, dat is niet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een wit sportbandje, dan kun je alleen de lichtgekleurde aluminium behuizing erbij bestellen. Wil je een spacegrijze Apple Watch, dan kun je die alleen bestellen in combinatie met een zwart bandje. Wil je een afwijkende combinatie, dan zul je een los bandje erbij moeten kopen. Je hoeft bij het kopen van een horlogebandje alleen te letten op de maat: 40mm of 44mm.

Apple Watch bandjes voorjaar 2018

Past elk horlogebandje op elke horlogekast?

Nee, de 40mm-horlogebandjes passen alleen op een 40mm Apple Watch. En voor de 44mm Apple Watch heb je horlogebandjes nodig die zijn afgestemd op de 44mm-behuizing. Ook is het zo, dat je rekening moet houden met verschillen in materiaal. De duurdere lederen en metalen horlogebandjes hebben een bevestigingsmechanisme van staal. In combinatie met een aluminium Apple Watch krijg je dan twee verschillend uitziende materialen: het matte aluminium en het glimmende staal. Praktisch gezien past het wel, maar of het er mooi uitziet is nog maar de vraag en vooral een persoonlijke voorkeur.

Wat voor scherm zit er in de Apple Watch?

Alle modellen hebben een retinascherm. Het scherm van de aluminium Apple Watch is gemaakt van Ion-X glas; dit is een versterkte glassoort. Bij de stalen Apple Watch en de Apple Watch Edition is een glas van saffierkristal aanwezig, dat iets krasbestendiger is. De schermtechniek die Apple gebruikt is OLED. Met die technologie is het mogelijk om individuele pixels uit te schakelen waardoor zwart ook echt zwart is.

Verder kunnen de nieuwste Apple Watch-modellen een helderheid van 1000 nits, wat ze erg geschikt maakt voor gebruik in fel zonlicht.

De grootte van het scherm is afhankelijk van het formaat Apple Watch, maar ze zijn beiden even scherp.

  • 40mm: 392×324 pixels
  • 44mm: 448×368 pixels

Wat zijn goede apps om op de Apple Watch te installeren?

We hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van apps die al zijn aangepast voor de Apple Watch. In verschillende categorieën zie je welke apps echte aanraders zijn. Je leest het hier: Dit zijn de beste Apple Watch-apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!