apple-watch-demo-kit

Apple Watch FAQ: veelgestelde vragen over Apple’s smartwatch

Alle veelgestelde vragen over de Apple Watch: hoe zit het met bestellen, horlogebandjes passen en de verschillen tussen Sport en normaal model? We beantwoorden al je vragen in deze Apple Watch FAQ.

apple-watch-workoutAlle veelgestelde vragen over de Apple Watch vind je in dit overzicht. Lees ook ons Dossier Apple Watch met algemene informatie over de Apple Watch en kijk waar de Apple Watch te koop is in het artikel Apple Watch kopen.


Inhoudsopgave:

Wat is een Apple Watch?

De Apple Watch is een smartwatch die je op de pols kan dragen. Het is niet alleen een horloge, maar er zitten ook andere handige functies in voor communiceren, gezondheid, sport en mobiel betalen. Lees er alles over in ons Dossier Apple Watch.

Wat vindt iCulture van de Apple Watch?

iCulture heeft een uitgebreide review van de Apple Watch geschreven. Je leest daarin wat we vinden van de eerste generatie Apple Watch, welke functies we goed vinden en wat er tegenviel. Altijd eerlijk, zoals je van ons gewend bent.

apple-watch-passen-apple-store

Hoe koop ik een Apple Watch?

De Apple Watch is online te bestellen via Apple, maar alleen in een beperkt aantal landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en de VS. Sinds eind juni is de Apple Watch ook in de fysieke Apple Stores in deze landen te koop. Op 17 juli is Nederland aan de beurt. Je leest er alles over in ons artikel Apple Watch kopen.

Wanneer komt de Apple Watch in Nederland beschikbaar?

Apple Watch is vanaf 17 juli in Nederland verkrijgbaar. Je kunt hem op dat moment ook proberen en kopen in de Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag, en bij Apple Premium Resellers. Voorzover wij konden nagaan, hanteren ze geen afwijkende openingstijden, dus je zult om 9:00 of 10:00 uur pas terecht kunnen. Feit is ook, dat de Apple Watch in Nederland 20 euro duurder is dan in omringende landen, vanwege de thuiskopieheffing en de hogere BTW.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de Apple Watch online te bestellen. Dat kan vanaf vrijdagochtend 17 juli om 7:01 uur.

Wanneer komt de Apple Watch in België beschikbaar?

Apple heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de Apple Watch in België verkrijgbaar zal zijn. Je zult een exemplaar in Nederland of een van de andere landen moeten halen als je niet wilt wachten tot de verkoop in België van start gaat. Een datum is nog niet bekend.

Apple Store Dusseldorf Watch 10 april

Draait de Apple Watch op iOS?

Nee, de Apple Watch werkt met een variant van iOS, die extra compact is. Dit besturingssysteem heet watchOS en is speciaal aangepast voor de Apple Watch. Er zitten functies in die je niet in iOS tegenkomt, zoals het instellen van wijzerplaten en nieuwe manieren om met vrienden te communiceren (schetsen, tikken op de pols, hartslag doorgeven). Lees onze gids over watchOS.

Heb ik een iPhone nodig om de Apple Watch te gebruiken?

Ja, om een Apple Watch te gebruiken heb je minimaal een iPhone 5 met iOS 8.2 nodig. Je hebt de iPhone nodig om apps te kunnen installeren en te kunnen internetten. De Apple Watch heeft zelf geen rechtstreekse verbinding met internet, maar gebruikt de dataverbinding van de iPhone. Als je de iPhone niet bij de hand hebt, kun je nog wel allerlei functies gebruiken via een Wi-Fi-connectie. Lees ook ons artikel: Dit kan de Apple Watch zonder iPhone. In watchOS 2.0 zal de Apple Watch minder afhankelijk zijn van de iPhone, dankzij de mogelijkheid om native apps te installeren. Je hoeft daarvoor geen nieuwe Apple Watch te kopen; het werkt ook op de eerste generatie Apple Watch.

Kan ik de Apple Watch gebruiken met een iPad of iPod touch?

Nee, het werkt voorlopig alleen met de iPhone. Op dit moment lukt het niet om een iPad of iPod touch te koppelen met de Apple Watch. Ook de vernieuwde iPod touch die op 15 juli onthuld werd is niet te koppelen met de Apple Watch.

Hoe koppel ik de Apple Watch met de iPhone?

Je hebt geen speciale software nodig om de Apple Watch te koppelen met de iPhone. Als je iOS 8.2 of hoger installeert op een iPhone 5 of nieuwer model, is de benodigde app standaard aanwezig. Open de Apple Watch-app, ga naar het tabblad Mijn Watch en tik op de knop Start Pairing. Lees ook: Zo werkt de Apple Watch-app in iOS 8.2.

In welke landen kan ik een Apple Watch bestellen?

Je kunt de Apple Watch aanschaffen in Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Sinds 26 juni is de Apple Watch ook in Italië, Mexico, Singapore, Zuid-Korea, Spanje, Zwitserland en Taiwan te krijgen. Nederland hoort samen met Zweden en Thailand bij de derde groep landen en is vanaf 17 juli aan de beurt. Daarna volgt Nieuw Zeeland op 31 juli.

Kan ik de Apple Watch proberen voordat ik er eentje koop?

Ja, je kunt terecht bij honderden Apple Stores in de hierboven genoemde landen. Voor Nederlanders en Belgen zullen de Apple Stores in Oberhausen, Keulen, Lille en Parijs voorlopig het meest dichtbij zijn. Ook kon je de Apple Watch vroegtijdig bekijken in grote warenhuizen: Galeries Lafayette in Parijs, Isetan in Tokyo en Selfridges in Londen. De gouden Apple Watch Edition is alleen op een beperkt aantal locaties te proberen, voornamelijk grote Apple Stores. Zodra de Apple Watch in de Nederlandse winkels ligt op 17 juli kun je er ook in de Apple Store mee aan de slag. Wil je verschillende modellen passen, dan zul je een afspraak moeten maken. Hoe dit werkt kun je hier onder lezen. Daarnaast zijn er demo-modellen, waarmee je zelf hands-on bezig kunt gaan. Hierop draait demo-software, dus je kunt niet alles zelf proberen (maar wel voldoende om te weten hoe de bediening bevalt).

apple-watch-demonstratie-tafel-apple-store

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt een afspraak maken om de Apple Watch te proberen. Dit werkt op dezelfde manier als je gewend bent bij de Genius Bar: via de Apple Store-website of -app. Je kiest daarbij een tijdstip, bijvoorbeeld vrijdag 17 juli om 14:00 uur. Een afspraak duurt maximaal 15 minuten. Tijdens de afspraak kun je alle brandende vragen stellen. De medewerker heeft een doos met verschillende Apple Watch-modellen en -horlogebandjes klaarstaan, die je mag passen. Zo kun je goed testen of je het kleine model van 38mm of het grotere model van 42mm wilt hebben. Er staan vitrinetafels in de Apple Store, om de verschillende modellen te bekijken. Ook zijn er tafels waarop je de Apple Watch zelf kunt proberen, zonder dat er de hele tijd een medewerker over je schouder meekijkt. Bij de gouden Apple Watch Edition verloopt het aankoopproces anders.

apple-watch-demo-kit

Kan ik op elk moment binnenlopen om de Apple Watch te proberen?

Ja, je kunt sinds 10 april gewoon binnenlopen bij winkels die de Apple Watch al verkopen. Dit zijn dus de Apple Stores in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en dergelijke, en vanaf 17 juli ook in Nederland. De demomodellen staan uitgestald op een speciale tafel en je kunt op eigen houtje alles proberen. Op deze Apple Watches draait demosoftware, die ervoor zorgt dat allerlei functies zoals het uitwisselen van tekeningen, al werken. Wil je een Apple Watch passen om jouw pols, dan kan dat alleen via een medewerker.

Hoeveel Apple Watches kan ik kopen?

Het lijkt erop dat Apple geen limiet heeft gesteld aan het aantal Apple Watch-exemplaren dat je kunt bestellen. Je moet ze natuurlijk wel betalen, dus er moet voldoende tegoed op je betaalpas of creditcard zitten.

Apple-Watch-horlogebandjes

Welke maat horlogebandje en Apple Watch moet ik hebben?

Apple heeft een online tool waarmee je de juiste maat kunt kiezen. Sommige horlogebandjes zijn universeel, terwijl je bij andere precies moet weten of je maat S, M of L nodig hebt. Meet het aantal millimeters van je polsomvang (bijv. 150mm of 180mm) en kijk vervolgens welke maat het best past. In de Apple Store-app kun je de twee Apple Watch-modellen in werkelijk formaat zien. Zo kun je gemakkelijker beslissen of je de kleine Apple Watch van 38mm of de grote van 42mm moet hebben. We hebben in een apart artikel uitgelegd welke horlogebandjes speciaal geschikt zijn voor grote en kleine polsen.

Lees ook: Apple Watch-horlogebandjes voor grote en kleine polsen

apple-watch-muziek-luisteren

Kan ik meteen andere horlogebandjes kopen?

Ja, je kunt meteen al een horlogebandje meebestellen. Zo’n 17 procent van de Apple Watch-bezitters heeft dat gedaan, bleek onlangs uit een onderzoek. De extra horlogebandjes zijn bij Apple verkrijgbaar vanaf 59 euro. Je kunt ook Apple Watch-horlogebandjes van derde partijen kopen, maar hou er rekening mee dat ze van mindere kwaliteit kunnen zijn.

Bij elke Apple Watch krijg je standaard één horlogebandje. Bij de Apple Watch Sport wordt een extra verlengstuk voor het horlogebandje meegeleverd, voor mensen die een grotere maat nodig hebben. De bandjes zijn ook los verkrijgbaar in de Apple Store.

Kan ik elke combinatie van Apple Watch en horlogebandje kiezen?

Nee, dat is niet mogelijk. Bij de Apple Watch Sport heb je keuze uit 10 combinaties. Wil je bijvoorbeeld een wit sportbandje, dan kun je alleen de lichtgekleurde aluminium behuizing erbij bestellen. Wil je een spacegrijze Apple Watch Sport, dan kun je die alleen bestellen in combinatie met een zwart bandje. Wil je een afwijkende combinatie, dan zul je een los bandje erbij moeten bestellen. Je hoeft bij het kopen van een horlogebandje alleen te letten op de maat: 38mm of 42mm.

Meer weten: alles over Apple Watch-horlogebandjes

Apple Watch goud binnenkant

Past elk horlogebandje op elke horlogekast?

Nee, de 38mm-horlogebandjes passen alleen op een 38mm Apple Watch. En voor de 42mm Apple Watch heb je horlogebandjes nodig die zijn afgestemd op de 42mm-behuizing. Ook is het zo, dat je rekening moet houden met verschillen in materiaal. De duurdere lederen en metalen horlogebandjes hebben een bevestigingsmechanisme van staal. In combinatie met een aluminium Apple Watch Sport kan dat twee verschillend uitziende materialen: het matte aluminium en het glimmende staal. Praktisch gezien past het wel, maar het ziet er niet zo mooi uit.

Wat voor scherm zit er in de Apple Watch?

Alle modellen hebben een retinascherm. Het scherm van de Apple Watch Sport is gemaakt van Ion-X glas; dit is een versterkte glassoort. Bij de stalen Apple Watch en de gouden Apple Watch Edition is een glas van saffierkristal aanwezig, dat iets krasbestendiger is. Lees ook:

De schermresolutie is afhankelijk van het formaat Apple Watch:

  • 38mm: 340×272 pixels
  • 42mm: 390×312 pixels

Wat zijn goede apps om op de Apple Watch te installeren?

We hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van apps die al zijn aangepast voor de Apple Watch. In verschillende categorieën zie je welke apps echte aanraders zijn. Je leest het hier: Dit zijn de beste Apple Watch-apps.

Welke Nederlandse apps zijn er al?

Er zijn al heel wat Nederlandse bedrijven die hun apps hebben aangepast voor de Apple Watch. Je leest het in ons handige overzicht: Dit zijn de eerste Nederlandse Apple Watch-apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Devices
Onderwerp apple watch