Apple Pay vergelijken.

Apple Pay vergelijken: verschillen en overeenkomsten tussen de aanbieders

In Nederland zijn er meerdere aanbieders waarbij je Apple Pay kan gebruiken, maar wat zijn de verschillen? We vergelijken Apple Pay bij de in Nederland geschikte banken.

Verschillen tussen Apple Pay-aanbieders

Sinds dit voorjaar kun je Apple Pay in Nederland officieel gebruiken. ING had de primeur, maar onlangs zijn er meerdere Nederlandse en internationale banken bij gekomen die Apple’s betaaldienst ondersteunen. De betaaldienst werkt bij elke bank nagenoeg hetzelfde, maar toch zijn er kleine verschillen. Ondersteunt jouw bank de betaaldienst nog niet en twijfel je om over te stappen of een rekening erbij te nemen, dan kun je in dit artikel Apple Pay vergelijken bij de verschillende banken, zodat je weet waar je het beste af bent.

Om het overzichtelijk te houden kijken we voor dit artikel alleen naar banken die in Nederland actief zijn en de betaaldienst aanbieden. We lichten de verschillen uit die voor Apple Pay van belang zijn, zoals type kaarten en of zakelijk ondersteund wordt. Momenteel zijn er in Nederland zeven verschillende banken actief met Apple Pay:

Apple Pay vergelijken

Hoe je Apple Pay gebruikt in winkels en op het web is bij allemaal hetzelfde. Dat betekent dat het qua gebruikservaring nauwelijks verschil maakt of je nu bij ING, Rabobank of Monese zit. Ook worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor Apple Pay. Je betaalt ook niet per transactie.

Apple Pay vergelijken.

In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij gezet. Bij veel aanbieders heb je de optie om een bankrekening en pas erbij te nemen, maar je zit dan vaak wel vast aan een uitgebreider pakket aan functies waarvoor je moet betalen.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk de tabel via de directe link.

Mastercard of Maestro?
Mastercard en Maestro zijn type betaalpassen die door hetzelfde bedrijf gemaakt zijn. Maestro is de standaard pinpas die we in Nederland gebruiken. Mastercard is een creditcard, waarbij je dus op krediet aankopen kunt doen. Bij een aantal van onderstaande aanbieders krijg je een prepaid Mastercard. Dat is dus geen creditcard, maar een kaart waar je zelf geld op moet zetten voordat je ermee kan betalen. Omdat het een Mastercard is, kun je deze bij weinig winkels in Nederland gebruiken.

ABN AMRO
Apple Pay bij ABN AMRO is sinds 15 oktober 2019 beschikbaar. Iedereen met een particuliere rekening kan hier zijn of haar pinpas instellen voor Apple Pay. Een particuliere rekening kost bij ABN AMRO €1,55 per maand. Een gezamenlijke rekening met twee betaalpassen kost €3,13 per maand.

ABN AMRO biedt momenteel alleen nog de Maestro-betaalpas, die je overal in Nederland kan gebruiken. Een creditcard is nog niet beschikbaar. Zakelijk Apple Pay kan ook nog niet bij ABN AMRO. Bij de ABN geldt bovendien een limiet van €2.500 per dag wat je via Apple Pay kan betalen. Je kunt deze limiet overigens aanpassen: de limiet voor Apple Pay is gelijk aan je paslimiet. 16- en 17-jarigen met een jongerengroeirekening kunnen maximaal €150 per dag met Apple Pay afrekenen. Bekijk ook het prijsoverzicht.

Een nadeel bij ABN AMRO is dat passen lastig te herkennen zijn als je er meerdere ingesteld hebt. Bij veel banken zijn de vier cijfers op de pas gelijk aan de laatste vier cijfers van je rekeningnummer, maar bij ABN AMRO is dat niet het geval. Als je maar één rekening hebt, heb je hier geen last van.

bunq
Bij bunq kun je sinds kort kosteloos Apple Pay gebruiken met de Travel Card. Dit is een prepaid creditcard van Mastercard die je vooral internationaal goed kan gebruiken (vandaar de naam). Omdat creditcards in Nederland lang niet overal geaccepteerd worden, heb je er in Nederland minder aan. Om de Maestro-pinpas van bunq in te stellen voor Apple Pay, heb je bunq Premium nodig. Dit kost standaard €7,99 per maand. Je kan geld besparen door samen met iemand anders bunq Joint of met meerdere mensen bunq Pack af te sluiten. Betaal je voor bunq, dan kun je kosteloos extra rekeningen openen en dus ook Apple Pay bij meerdere rekeningen gebruiken. Gezamenlijke rekeningen zijn ook inbegrepen en je kunt bunq zakelijk voor Apple Pay gebruiken.

Een voordeel bij bunq is ook dat je je paslimiet kan aanpassen tot €50.000 per dag en dat geldt dus ook voor Apple Pay-betalingen. bunq is bovendien de enige bank die zowel Maestro als Mastercard voor Apple Pay aanbiedt. Ben je veel in het buitenland, dan ben je met bunq dus in één keer klaar. Een nadeel is wel dat bunq relatief duur is als je maar één of twee rekeningen wil gebruiken. Bekijk ook het complete prijsoverzicht.

ING
ING biedt alle gebruikers met een particuliere rekening toegang tot Apple Pay. Dat geldt ook voor gezamenlijke rekeningen. Een particuliere rekening kost €1,55 per maand en een en/of rekening kost €2,55 per maand. ING biedt momenteel alleen de Maestro-pinpas voor Apple Pay. Creditcards worden dus nog niet ondersteund. Ook kun je geen zakelijke rekening voor Apple Pay gebruiken.

Net als ABN AMRO hanteert ING een dagelijkse betaallimiet van maximaal €2.500 per rekening. Voor 16- en 17-jarigen is dit bij ING €250 per dag. Deze limiet is niet te wijzigen. Bekijk ook het complete prijsoverzicht.

Monese
Monese is één van de drie buitenlandse fintech-bedrijven. Monese heeft geen officiële banklicentie, maar je krijgt wel een Belgische IBAN als je er een rekening opent. Er is een gratis optie die je kan gebruiken voor Apple Pay. Je krijgt dan kosteloos een prepaid Mastercard thuisgestuurd. Daarmee kan je €200 per maand kosteloos geld opnemen en tot €2.000 zonder extra kosten geld uitgeven. Naast de gratis optie zijn er ook twee betaalde bundels van €4,95 per maand en €14,95 per maand. Het grootste verschil zit hem in de limieten. Bekijk hier het volledige prijsoverzicht. Een rekening openen doe je vanuit de app met je paspoort.

Het nadeel van Monese is dat je maar één rekening kan openen en daar een Mastercard bij krijgt. Je kan deze kaart dus maar op weinig plekken in Nederland gebruiken en het is vooral voor online betalingen en in het buitenland handig. Monese ondersteunt geen zakelijke accounts voor Nederlanders. Geld op je account zetten kan met een gewone overschrijving. Het duurt meestal een werkdag voordat het geld op je rekening staat. Je kan pas Apple Pay activeren zodra je de fysieke pas ontvangen hebt. Dit duurt ongeveer een week.

N26
Het Duitse N26 heeft een banklicentie, waardoor je geld tot €100.000 gewaarborgd is. Met de gratis versie kun je vijf keer kosteloos geld opnemen in euro’s en betalen in elke valuta. Net als Monese gebruikt N26 een prepaid Mastercard, dus je kan er niet overal in Nederland mee betalen. De kaart is daardoor het best geschikt voor op vakantie buiten de eurozone. Indien je meer dan €100,- hebt ontvangen of verstuurd kun je in de app ook een gratis Maestro-kaart aanvragen (alleen Nederland, Duitsland en Oostenrijk), maar die kun je vooralsnog niet gebruiken voor Apple Pay.
De betaalde pakketten van €9,90 per maand en €16,90 per maand bieden meer mogelijkheden, maar die heb je als Apple Pay-gebruiker niet per se nodig. Bekijk hier het volledige prijsoverzicht. Een rekening openen kan vanuit de app, met onder andere je paspoort.

Ook bij N26 gebruik je een overschrijving om geld op je rekening te zetten, zodat het er de volgende werkdag op staat. Apple Pay instellen kan zodra je je kaart ontvangen en geactiveerd hebt. De kaart ontvang je binnen ongeveer anderhalve week.

Rabobank
Net als bij de andere traditionele banken in dit artikel betaal je bij de Rabobank €1,55 per maand voor een betaalrekening. Een gezamenlijke rekening, die je allebei voor Apple Pay kan gebruiken, kost €2,95 per maand. Rabobank biedt voor Apple Pay momenteel alleen de Maestro-pas aan, dus je creditcard kan je nog niet toevoegen. Rabobank heeft laten weten dat ze dit in de toekomst wel willen aanbieden. De betaallimiet voor betalen met Apple Pay is bij de Rabobank bij een standaard rekening €5.000 per week. Bekijk hier een prijsoverzicht.

Wat de Rabobank voor Apple Pay uniek maakt ten opzichte van ING en ABN AMRO, is dat ze ook zakelijke accounts ondersteunen. Het maakt dus niet uit of de betaalpas gekoppeld is aan een particuliere of zakelijke rekening, want je kan ze allebei voor Apple Pay instellen. Wel hebben we van gebruikers enkele meldingen gekregen over de manier waarop Rabobank Apple Pay geïmplementeerd heeft. Zo werkt het bij zakelijke rekeningen alleen met de pas die is uitgegeven aan de eigenaar of bestuurder van een bedrijf. En bij sommige online diensten die Apple Pay ondersteunen, werkt Apple Pay niet via de Rabobank. We kregen bijvoorbeeld over Uber Eats hierover.

Revolut
Bij Revolut krijg je standaard een Europese IBAN-rekening en een prepaid Mastercard. Dat betekent dus dat je deze niet overal in Nederland kan gebruiken, maar wel grotendeels in het buitenland geaccepteerd wordt. De pas is gratis, maar je betaalt eenmalig €6 verzendkosten om de pas te laten bezorgen. Deze pas is nodig om hem te activeren en Apple Pay in te stellen, dus helemaal kosteloos is Revolut niet. In het verdere gebruik hoef je niets te betalen, want Revolut Standaard is gratis. Geld uitgeven kan in 150 valuta’s tegen interbancaire wisselkoers. Je betaalt dan dus geen extra percentages, wat normaal wel bij een creditcard het geval is. Wil je meer opties, dan zijn er bundels van €7,99 en €13,99 per maand. Bekijk hier een prijsoverzicht. Sinds enkele maanden kun je bij Revolut ook een fysieke Maestro-kaart aanvragen die ook met Apple Pay te gebruiken is.

Je moet dus bij Revolut ook geld op je rekening zetten voordat je ermee kan betalen. Dat doe je via een overschrijving. Hou er wel rekening mee dat Revolut geen banklicentie heeft, waardoor je mogelijk geld kwijt bent als de bank omvalt.

Heb je na het vergelijken van Apple Pay nog vragen over de betaaldienst? Check dan onze Apple Pay FAQ, waarin we antwoorden op veelgestelde vragen over de betaaldienst op een rij gezet hebben. Daar lees je ook meer over ING, Rabobank en ABN AMRO.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 06 november: In een eerdere versie van dit artikel was incorrect gemeld dat zowel N26 als Revolut geen Maestro passen aanbieden. Dit is nu gecorrigeerd in de tekst en in de vergelijkingstabel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay