Apple Music Lossless audio.

FAQ Apple Music met Lossless Audio en Dolby Atmos: 13 vragen en antwoorden

In deze FAQ over Apple Music Lossless Audio en Dolby Atmos lees je antwoorden op veelgestelde vragen. Wat heb je nodig, welke apparaten zijn geschikt en wat zijn de specs? Geniet van lossless audio en ruimtelijke audio in Apple Music, zonder dat het je een cent extra kost.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

FAQ Lossless Audio op Apple Music

Apple Music biedt ondersteuning voor Lossless Audio. Miljoenen nummers zijn in een hogere geluidskwaliteit te beluisteren, zonder compressie en vervorming. Het is gratis inbegrepen bij je Apple Music-abonnement, dus niets houdt je tegen om er gebruik van te maken. Ook ruimtelijke audio en Dolby Atmos zorgen voor een mooiere betere luisterervaring, waarbij het geluid van meerdere kanten lijkt te komen. Misschien zit je nog met allerlei vragen: welke hardware heb je nodig, hoeveel nummers zijn er in deze verbeterde weergave te beluisteren, welke geluidskwaliteit biedt Apple? In deze FAQ geven we antwoord op al je veelgestelde vragen over Lossless Audio en Dolby Atmos bij Apple Music en delen we interessante details.

Apple ondersteunt zowel Lossless Audio als Dolby Atmos/Spatial Audio voor Apple Music. Met beide functies klinkt de muziek een stuk mooier dan voorheen.

Lossless Audio streamt de muziek in veel hogere kwaliteit met een hogere bitrate. Daarbij blijft de geluidskwaliteit van het originele bestand behouden blijft. Dit hoeft dus geen ruimtelijk geluid te zijn, maar er treedt minder vervorming op.

Ruimtelijke audio is een soort opvolger van stereogeluid, waarbij de muziek niet alleen rijker klinkt maar waarbij het ook lijkt alsof je tussen de muziekinstrumenten staat. Bij stereokwaliteit heb je een linker en rechter kanaal, maar bij Dolby Atmos komt het van alle kanten. Dit is te realiseren door meerdere speakers te plaatsen, maar het is ook mogelijk dat er softwarematig de indruk wordt gewekt dat het geluid uit meerdere richtingen komst.

Apple Music Spatial Audio promo.
Bekijk ook

Wat is Dolby Atmos en wat is het verschil met Spatial Audio?

Met Dolby Atmos heb je een nog mooier ruimtelijk geluid. Op welke Apple-producten is Dolby Atmos beschikbaar en wat heb je eraan? Is de audiokwaliteit echt beter? En wat is het verschil met Spatial Audio, dat ook ruimtelijk geluid biedt? Alles over Dolby Atmos lees je hier.

Je hebt minimaal iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 voor nodig om Dolby Atmos en Lossless Audio te kunnen luisteren. Je kunt het dus nu al gebruiken op je geschikte apparaten. Welke hardware je nodig hebt lees je verderop in deze FAQ.

Om te luisteren in de betere geluidskwaliteit van Apple Music, hoef je niets te betalen bovenop de gewone abonnementskosten. Iedereen die abonnee is van Apple Music kan er gebruik van maken, ongeacht welk type abonnement je hebt. Het enige wat je nodig hebt naast je abonnement, is de juiste hardware en softwareversies. Dit geldt ook voor nummers die met Spatial Audio te beluisteren zijn.

Apple stelt veel nummers beschikbaar in Dolby Atmos/Spatial Audio en Lossless Audio. Voor Dolby Atmos/Spatial Audio spreekt Apple over “duizenden nummers” die hiermee te beluisteren zijn. Artiesten moeten specifieke versies uitbrengen die hier gebruik van maken.

Voor Lossless Audio is het aanbod een stuk groter. Sinds 2021 heeft Apple vrijwel de gehele bibliotheek van Apple Music beschikbaar gesteld in de hoogst beschikbare geluidskwaliteit. Het gaat dan om 90 miljoen nummers.

Je ziet bij de nummers en albums met logo’s staan of het nummer geschikt is voor Dobly Atmos/Spatial Audio en/of lossless audio.

In Apple Music Dolby Atmos muziek herkennen.

Apple is behoorlijk ruim wat betreft de vereisten om te kunnen luisteren in Lossless Audio en Dolby Atmos. Dit zijn de eisen:

Lossless Audio hardware-eisen

Voor Lossless Audio is deze hardware geschikt:

  • Alle iPhones, iPads, Macs en Apple TV met iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 en nieuwer.
  • Voor Hi-Res Lossless heb je externe apparatuur nodig, zoals een USB-adapter die het signaal omzet van digitaal naar analoog.

Dolby Atmos/Spatial Audio hardware-eisen

Om gebruik te maken van de functie heb je één van de volgende toestellen nodig:

  • Elke hoofdtelefoon met een iPhone, iPad, Mac en Apple TV (apart in te schakelen via instellingen)
  • Apple- en Beats-hoofdtelefoons (AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, BeatsX, Beats Solo 3 Wireless, Beats Studio3, Powerbeats3 Wireless, Beats Flex, Powerbeats Pro, Beats Solo Pro; automatisch zonder verdere instelling)
  • Ingebouwde speakers van geschikte iPhones, iPads, MacBook Pro’s en HomePod. Geschikte modellen zijn iPhone 7 en nieuwer, iPad Pro 2018 en nieuwer, iPad 2018 en nieuwer, iPad Air 2019 en nieuwer, iPad mini 2019, MacBook Pro 2018 en nieuwer.
  • Apple TV 4K met een geschikte tv of audio-receiver.

Ja. De HomePod is geschikt om muziek af te spelen met Dolby Atmos/Spatial Audio als de HomePod software-update 15.1 is geïnstalleerd. Het werkt op zowel de gewone HomePod als op de HomePod mini.

Ook voor lossless audio op de HomePod is versie 15.1 vereist. Zowel de HomePod als de HomePod mini kunnen dit formaat afspelen.

Bekijk ook

HomePod en HomePod mini ondersteunen lossless Apple Music vanaf versie 15.1

Hoewel het eerst niet aannemelijk leek voor sommigen, is het nu toch zover: vanaf software-update 15.1 kunnen zowel de HomePod als de HomePod mini lossless muziek afspelen via Apple Music.

Je vraagt je misschien af of de Sonos-speakers die in huis staan, geschikt zijn voor het luisteren van Apple Music in Spatial Audio en/of lossless audio. Dit was lange tijd niet het geval. Een woordvoerder van Sonos zei tegenover iCulture het volgende:

Spatial Audio en Lossless Audio van Apple Music zijn momenteel nog niet beschikbaar voor Sonos. We werken samen met onze muziekservicepartners, waaronder Apple, aan nieuwe functies en we zullen het laten weten als we nieuws hebben om te delen betreffende dit specifiek.

Het leek er aanvankelijk niet op dat Sonos ondersteuning voor ruimtelijke muziek of lossless audiokwaliteit zou gaan bieden. In maart 2023 veranderde dit: toen activeerde Sonos de Dolby Atmos-ondersteuning in Apple Music voor de volgende apparaten:

Als de functie is geactiveerd, is dit te zien aan het Dolby Atmos-logo in de Apple Music-app. Je hebt minimaal versie 15.2 van de Sonos-app nodig. Apple Music bleef lange tijd de enige muziekstreamingdienst die spatial audio ondersteunt op Sonos-apparaten. Later werd ook Amazon Music toegevoegd. Meer over ruimtelijke audio op Sonos-speakers lees je op de Sonos-website.

AirPlay 2 ondersteunt geen audiokwaliteit boven de 48 kHz. Je zult dus niet dezelfde kwaliteit ontvangen als je muziek op deze manier streamt.

De Android-app van Apple Music heeft ondersteuning voor Lossless Audio (en de Hi-Res Lossless Audio variant) en Dolby Atmos en Spatial Audio. Het is belangrijk dat jouw Android-toestel Dolby Atmos ondersteunt.

Om te luisteren in Dolby Atmos/Spatial Audio of Lossless Audio, moet je dit mogelijk nog activeren. Je hebt dus in ieder geval iOS 14.6 of nieuwer nodig. Voor uitleg over muziek streamen in hoge kwaliteit bekijk je onze tip.

Bekijk ook

Muziek lossless streamen op iPhone, iPad, HomePod en meer

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Je kunt zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

Dolby Atmos/Spatial Audio

Gebruik je AirPods of een Beats-geschikte hoofdtelefoon, dan wordt de muziek automatisch afgespeeld in Dolby Atmos/Spatial Audio indien het nummer daarvoor geschikt is. Dat geldt ook als je luistert via de speaker van de iPhone, iPad of Mac. Voor andere hoofdtelefoons moet je dit nog apart inschakelen:

  1. Ga op een toestel (iPhone, iPad etc.) met een geschikte software-versie naar de Instellingen-app.
  2. Kies voor Muziek > Audio en kies bij Dolby Atmos voor Altijd aan.
Bekijk ook

Spatial Audio: dit heb je aan ruimtelijke audio op je iPhone, AirPods Pro en AirPods Max

Ruimtelijke audio (Spatial audio) is een functie op recente iPhones en AirPods. Daarmee simuleert Apple een surround-sound uit de speakers van je iPhone en in de AirPods. Alles wat je wil weten over ruimtelijke audio lees je hier.

Lossless Audio

Voor het luisteren in Lossless Audio, kun je zelf enkele instellingen zoals de geluidskwaliteit kiezen. Dit doe je zo:

  1. Ga op een toestel met de nieuwste software-versie naar de Instellingen-app.
  2. Tik op Muziek > Audiokwaliteit.
  3. Kies voor Lossless Audio of Hi-Res Lossless. Je kan dit zowel kiezen voor mobiele data als wifi-verbindingen.

Apple maakt geen grappen als ze zeggen dat Lossless-audio meer data verbruikt dan lagere kwaliteit muziek. Hier vind je een indicatie van wat je kunt verwachten. Het is afhankelijk van verschillende omstandigheden, dus daadwerkelijk verbruik kan hoger of lager uitvallen.

NaamCodecVerbruik per 3 minuten
Hoge kwaliteitAAC 256 kbps6 MB
LosslessALAC 24-bit/48 kHz36 MB
Lossless met hoge resolutieALAC 24-bit/192 kHz145 MB

Bij de instellingen van Lossless Audio is er een aantal instellingen waar je uit kan kiezen. Dit zijn de opties:

  • 16-bit met 44.1kHz (cd-kwaliteit)
  • 24-bit met 48kHz (betere kwaliteit)
  • 24-bit met 192kHz (Hi-Resolution Lossless)

Kies je voor High Efficiency, dan wordt dezelfde codec gebruikt als voor ‘Hoge kwaliteit’, maar dan efficiënter.

Apple omschrijft Dolby Atmos als volgt:

Dolby Atmos is een audiostructuur waarin artiesten de muziek zo kunnen mixen dat het klinkt alsof de instrumenten zich overal om je heen bevinden.

Met Dolby Atmos zit je dus middenin de muziek, waarbij het niet alleen van links en rechts komt zoals bij stereo, maar ook om je heen, van boven en van achteren. Het is dus een soort 3D-audio.

In tegenstelling tot bij Spatial Audio voor films en series heb je bij Spatial Audio voor Apple Music geen specifieke set AirPods nodig.

Lossless Audio omschrijft Apple als volgt:

Lossless audio is een compressie­techniek die de originele bestandsgrootte van een nummer verkleint, terwijl alle data perfect behouden blijven.

Met Lossless audio klinkt de muziekkwaliteit dus beter. Bij de huidige muziek zorgt de gebruikte compressietechniek altijd voor wat kwaliteitsverlies, zeker bij streaming. Lossless wordt ook wel cd-kwaliteit genoemd, waarbij de muziek dus meer klinkt zoals bij de originele opname. Er is ook nog een hogere variant genaamd Hi-Res Lossless.

Hieronder zie je de officiële aankondiging van Apple Music met Spatial Audio en Dolby Atmos. De aankondiging werd over het algemeen goed ontvangen, vooral omdat je de betere audiokwaliteit bij je bestaande abonnement krijgt, dus zonder er extra voor te moeten betalen.

Bekijk ook

Nu officieel: Apple Music krijgt Spatial Audio en Dolby Atmos voor hoge geluidskwaliteit

Apple heeft een lossless versie van Apple Music aangekondigd. Alle abonnees kunnen zonder extra kosten naar Apple Music in de hoogste geluidskwaliteit luisteren.

Heb je nog meer vragen over Apple Music? Lees dan ook onze Apple Music uitleg en FAQ waarin we antwoord geven op veelgestelde vragen.

Bekijk ook

Apple Music: alles over Apple's eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De muziekcollectie van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je onbeperkt naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de plus- en minpunten van Apple Music in dit overzicht.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 30 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.