Apple Music Lossless audio.

FAQ Apple Music Lossless audio: 13 antwoorden op vragen over Dolby Atmos en meer

In deze FAQ over Apple Music Lossless Audio en Dolby Atmos lees je antwoorden op veelgestelde vragen. Wat heb je nodig, welke apparaten zijn geschikt en wat zijn de specificaties.

FAQ Lossless Audio Apple Music

Apple Music biedt ondersteuning voor Dolby Atmos en Lossless muziek. Miljoenen nummers zijn in de hogere geluidskwaliteit te beluisteren, op veel apparaten. Maar je zit misschien nog met vragen over Apple Music en Lossless Audio. In deze FAQ over Lossless Audio bij Apple Music geven we antwoorden op veelgestelde vragen en delen we de interessante details en ontdekkingen met je.


#1. Wat is Lossless Audio en Dolby Atmos?
Apple ondersteunt zowel Dolby Atmos/Spatial Audio als Lossless Audio voor Apple Music. Met beide functies klinkt de muziek een stuk mooier dan voorheen. Het is een soort opvolger van stereogeluid, waarbij de muziek niet alleen rijker klinkt maar waarbij het ook lijkt alsof je tussen de muziekinstrumenten staat. Bij stereokwaliteit heb je een linker en rechter kanaal, maar bij Dolby Atmos komt het van alle kanten. Lossless Audio streamt de muziek in veel hogere kwaliteit met een hogere bitrate. Het is een compressietechniek waarbij de geluidskwaliteit van het originele bestand behouden blijft.

Apple Music Spatial Audio promo.

#2. Wanneer kan ik luisteren met Dolby Atmos en Lossless Audio in Apple Music?
Je hebt iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 of nieuwer voor nodig om Dolby Atmos en Lossless Audio te kunnen luisteren. Je kunt het dus nu al gebruiken. Het is ook belangrijk dat je de juiste hardware hebt. Daarover lees je ook in deze FAQ.

#3. Wat kost Apple Lossless Audio extra?
Om te luisteren in de betere geluidskwaliteit van Apple Music, hoef je niets te betalen bovenop de gewone abonnementskosten. Iedereen die abonnee is van Apple Music kan er gebruik van maken, ongeacht welk type abonnement je hebt. Het enige wat je nodig hebt naast je abonnement, is de juiste spullen en softwareversies.

#4. Welke nummers zijn beschikbaar in de hoge geluidskwaliteit?
Apple stelt veel nummers beschikbaar in Dolby Atmos/Spatial Audio en Lossless Audio. Voor Dolby Atmos/Spatial Audio spreekt Apple over “duizenden nummers” die hiermee te beluisteren zijn. Artiesten moeten specifieke versies uitbrengen die hier gebruik van maken.

Voor Lossless Audio is het aanbod een stuk groter. In 2021 wil Apple nog de gehele bibliotheek van Apple Music beschikbaar maken in de hoogst beschikbare geluidskwaliteit. Het gaat dan om 90 miljoen nummers.

Je ziet bij de nummers en albums met logo’s staan of het nummer geschikt is voor Dobly Atmos/Spatial Audio en/of lossless audio.

In Apple Music Dolby Atmos muziek herkennen.

#5. Wat heb ik nodig om Apple Music in Lossless Audio en Dolby Atmos te luisteren?

Apple is behoorlijk ruim wat betreft de vereisten om te kunnen luisteren in Lossless Audio en Dolby Atmos. Apple heeft de volgende vereisten opgesteld:

Dolby Atmos/Spatial Audio

Om gebruik te maken van de functie heb, je in ieder geval iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 of nieuwer nodig. Daarnaast heb je één van de volgende toestellen nodig:

Bekijk ook

Wat is Dolby Atmos en wat is het verschil met Spatial Audio?

Met Dolby Atmos heb je een nog mooier ruimtelijk geluid. Op welke Apple-producten is Dolby Atmos beschikbaar en wat heb je eraan? Is de audiokwaliteit echt beter? En wat is het verschil met Spatial Audio, dat ook ruimtelijk geluid biedt? Alles over Dolby Atmos lees je hier.

Lossless Audio

Voor Lossless audio zijn deze modellen geschikt:

 • Alle iPhones, iPads, Macs en Apple TV met iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 en nieuwer.
 • Voor Hi-Res Lossless heb je externe apparatuur nodig, zoals een USB-adapter die het signaal omzet van digitaal naar analoog.

#6. Werkt de HomePod met Dolby Atmos en Lossless Audio?

Ja. De HomePod is geschikt om muziek af te spelen met Dolby Atmos/Spatial Audio. Dat zal mogelijk zijn na de benodigde HomePod software-update 15.1. Het werkt op zowel de gewone HomePod als de HomePod mini.

Ook voor lossless audio op de HomePod is versie 15.1 vereist. Zowel de HomePod als de HomePod mini kunnen dit formaat afspelen vanaf deze versie.

Bekijk ook

HomePod en HomePod mini ondersteunen lossless Apple Music vanaf versie 15.1

Hoewel het eerst niet aannemelijk leek voor sommigen, is het nu toch zover: vanaf software-update 15.1 kunnen zowel de HomePod als de HomePod mini lossless muziek afspelen via Apple Music.

#7. Werkt Sonos met Dolby Atmos en Lossless Audio in Apple Music?

Je vraagt je misschien af of de Sonos-speakers die in huis staan, geschikt zijn voor het luisteren van Apple Music in Spatial Audio en/of lossless audio. We hebben geïnformeerd bij Sonos of de speakers de hogere geluidskwaliteit van Apple Music ondersteunen. Een woordvoerder van Sonos zegt tegenover iCulture het volgende:

Spatial Audio en Lossless Audio van Apple Music zijn momenteel nog niet beschikbaar voor Sonos. We werken samen met onze muziekservicepartners, waaronder Apple, aan nieuwe functies en we zullen het laten weten als we nieuws hebben om te delen betreffende dit specifiek.

Het lijkt er dus op dat Sonos niet direct ondersteuning gaat bieden als je Apple Music luistert via het Sonos-systeem. Hoe dat zit als je bijvoorbeeld via de Sonos Arc (die Dolby Atmos heeft) Apple Music afspeelt via een Apple TV, is niet helemaal duidelijk.

#8. Werkt AirPlay voor het afspelen van Dolby Atmos en Lossless Audio kwaliteit?

AirPlay 2 ondersteunt geen audiokwaliteit boven de 48 kHz. Je zult dus niet dezelfde kwaliteit ontvangen als je muziek op deze manier streamt.

#9. Kan ik via de Android-app luisteren via Dolby Atmos en met Lossless Audio?

De Android-versie van Apple Music heeft ondersteuning voor Lossless Audio (en de Hi-Res Lossless Audio variant) en Dolby Atmos en Spatial Audio. Het is belangrijk dat jouw Android-toestel Dolby Atmos ondersteunt.

#10. Hoe kan ik Dolby Atmos en Lossless Audio in Apple Music instellen?

Om te luisteren in Dolby Atmos/Spatial Audio of Lossless Audio, moet je dit mogelijk nog activeren. Je hebt dus in ieder geval iOS 14.6 of nieuwer nodig. Voor uitleg over muziek streamen in hoge kwaliteit bekijk je onze tip.

Bekijk ook

Apple Music en muziek lossless streamen op iPhone, iPad, HomePod en meer

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Je kunt zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

Dolby Atmos/Spatial Audio

Gebruik je AirPods of een Beats-geschikte hoofdtelefoon, dan wordt de muziek automatisch afgespeeld in Dolby Atmos/Spatial Audio indien het nummer daarvoor geschikt is. Dat geldt ook als je luistert via de speaker van de iPhone, iPad of Mac. Voor andere hoofdtelefoons moet je dit nog apart inschakelen:

 1. Ga op een toestel (iPhone, iPad etc.) met een geschikte software-versie naar de Instellingen-app.
 2. Kies voor Muziek > Audio en kies bij Dolby Atmos voor Altijd aan.

Bekijk ook

Spatial Audio: dit heb je aan ruimtelijke audio op je iPhone, AirPods Pro en AirPods Max

Ruimtelijke audio (Spatial audio) is een functie op recente iPhones en AirPods. Daarmee simuleert Apple een surround-sound uit de speakers van je iPhone en in de AirPods. Alles wat je wil weten over ruimtelijke audio lees je hier.

Lossless Audio

Voor het luisteren in Lossless Audio, kun je zelf enkele instellingen zoals de geluidskwaliteit kiezen. Dit doe je zo:

 1. Ga op een toestel met de nieuwste software-versie naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Muziek > Audiokwaliteit.
 3. Kies voor Lossless Audio of Hi-Res Lossless. Je kan dit zowel kiezen voor mobiele data als wifi-verbindingen.

#11. Hoeveel data verbruikt Lossless Audio?

Apple maakt geen grappen als ze zeggen dat Lossless-audio meer data verbruikt dan lagere kwaliteit muziek. Hier vind je een indicatie van wat je kunt verwachten. Het is afhankelijk van verschillende omstandigheden, dus daadwerkelijk verbruik kan hoger of lager uitvallen.

Naam Codec Verbruik per 3 minuten
High Efficiency HE-AAC 1,5 MB
Hoge kwaliteit AAC 256 kbps 6 MB
Lossless ALAC 24-bit/48 kHz 36 MB
Lossless met hoge resolutie ALAC 24-bit/192 kHz 145 MB

#12. Wat zijn de specificaties van Lossless Audio bij Apple Music?

Bij de instellingen van Lossless Audio is er een aantal instellingen waar je uit kan kiezen. Dit zijn de opties:

 • 16-bit met 44.1kHz (cd-kwaliteit)
 • 24-bit met 48kHz (betere kwaliteit)
 • 24-bit met 192kHz (Hi-Resolution Lossless)

Kies je voor High Efficiency, dan wordt dezelfde codec gebruikt als voor ‘Hoge kwaliteit’, maar dan efficiënter.

#13. Wat is het verschil tussen Dolby Atmos en Lossless Audio bij Apple Music?

Apple omschrijft Dolby Atmos als volgt:

Dolby Atmos is een audiostructuur waarin artiesten de muziek zo kunnen mixen dat het klinkt alsof de instrumenten zich overal om je heen bevinden.

Met Dolby Atmos zit je dus middenin de muziek, waarbij het niet alleen van links en rechts komt zoals bij stereo, maar ook om je heen, van boven en van achteren. Het is dus een soort 3D-audio.

In tegenstelling tot bij Spatial Audio voor films en series heb je bij Spatial Audio voor Apple Music geen specifieke set AirPods nodig.

Lossless Audio omschrijft Apple als volgt:

Lossless audio is een compressie­techniek die de originele bestandsgrootte van een nummer verkleint, terwijl alle data perfect behouden blijven.

Met Lossless audio klinkt de muziekkwaliteit dus beter. Bij de huidige muziek zorgt de gebruikte compressietechniek altijd voor wat kwaliteitsverlies, zeker bij streaming. Lossless wordt ook wel cd-kwaliteit genoemd, waarbij de muziek dus meer klinkt zoals bij de originele opname. Er is ook nog een hogere variant genaamd Hi-Res Lossless.

Bekijk ook

Nu officieel: Apple Music krijgt Spatial Audio en Dolby Atmos voor hoge geluidskwaliteit

Apple heeft een lossless versie van Apple Music aangekondigd. Alle abonnees kunnen zonder extra kosten naar Apple Music in de hoogste geluidskwaliteit luisteren.

Heb je nog meer vragen over Apple Music? Lees dan ook onze Apple Music FAQ waarin we antwoord geven op veelgestelde vragen.

Bekijk ook

Apple Music FAQ: alle veelgestelde vragen over Apple's muziekdienst

Wat is Apple Music, wat het het verschil met iTunes Match en waarom zou je een betaald abonnement nemen? Lees het in onze Apple Music FAQ!

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 18 mei: FAQ bijgewerkt met Sonos en meer.

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 oktober 2021 om 23:30
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek.

Apple Music

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.