OVpay in openbaar vervoer met iPhone en pinpas.

OVpay: betalen met bankpas en smartphone loopt vertraging op

Apple Pay komt dichterbij…
In de zomer van 2022 had in- en uitchecken in het openbaar vervoer ingevoerd moeten zijn. OVPay wordt nu uitgesteld naar 2023.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 3 augustus 2022: Het gaat langer duren voordat reizigers in het openbaar vervoer kunnen inchecken met hun smartphone. De invoering van OVPay is vertraagd, zegt programmadirecteur OV Betalen Bas van Weele tegenover het AD. OVPay zou deze zomer worden geïntroduceerd, gevolgd door een nieuwe OV-chipkaart aan het einde van 2022. Maar dat gaat niet lukken. Er wordt nu gemikt op een invoering in 2023.


De organisatie wil eerst zeker weten dat alles werkt. Het plan is om een landelijk inchecksysysteem in te voeren dat werkt met bankpassen, ongeacht of ze fysiek zijn of op een smartphone staan. Hiervoor moeten landelijk 60.000 poortjes en kaartlezers aangepast worden.

Update 21 december 2021: De organisatie van OVpay heeft bekendgemaakt dat het in de zomer van 2022 in heel Nederland mogelijk moet zijn om met je bankpas te betalen voor het openbaar vervoer. In Amsterdam moet dit al aan het begin van 2022 beschikbaar zijn. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een abonnement zoals studentenreisproduct of trajectkaart toe te voegen. Bas van Weele, programmadirecteur OV Betalen, geeft aan dat de bancaire sector hieraan zou moeten meewerken om dat mogelijk te maken. Dat vertelt hij in een interview met OVPro.

Hieronder lees je ons artikel van 10 maart 2021.

De belofte dat het betalen voor het openbaar vervoer in Nederland op de schop gaat, staat al jaren. Een paar jaar geleden heeft de NS al op een traject een proef gedaan voor reizen via je pinpas. Onder de noemer OVpay is vandaag gestart met de volgende fase. OVpay is het initiatief voor meer keuze om te betalen voor het openbaar vervoer. Behalve met je pinpas en creditcard, werkt het ook met je iPhone of Apple Watch dankzij Apple Pay. Apple Pay in het openbaar vervoer komt daardoor steeds dichterbij en is nu al mogelijk in Lelystad in de bussen van Arriva.

OVpay: openbaar vervoer betalen met pinpas of iPhone

Vervoersbedrijf Arriva heeft nu de primeur, in de stadsbussen van Lelystad. Daar kan je nu met je iPhone of Apple Watch via Apple Pay in- en uitchecken, bij poortjes die zijn te herkennen aan het OVpay-logo.

Het in- en uitchecken doe je zoals met een gewone Apple Pay-betaling. Zorg er wel voor dat je bij het uitchecken dezelfde kaart gebruikt als bij het inchecken. De passen van ABN AMRO, ING en Rabobank zijn geschikt. Ook de pas van de banken van de Volksbank (SNS, ASN en RegioBank) zijn geschikt maar die werken niet met Apple Pay. De status van Apple Pay bij de Volksbank is ook nog onduidelijk en werken ook met Apple Pay (update augustus 2022).

Ruim een jaar geleden liet een woordvoerder van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven al aan iCulture weten dat er tussen 2020 en 2023 proeven gedaan worden met verschillende manieren van betalen in het ov, onder andere via je iPhone en Apple Watch. In 2023 wordt de huidige techniek van de OV-Chipkaart uitgezet, waarna overgegaan wordt naar een cloudsysteem. Uiteindelijk komt de OV-Chipkaart ook beschikbaar op je mobiel.

Bekijk ook

Londense ov werkt nu sneller met Apple Pay: wanneer volgt Nederland?

In Londen kun je nu gebruikmaken van de Express-ov-functie van Apple Pay. In Nederland maken we nog steeds gebruik van de OV-Chipkaart, maar er wordt achter de schermen aan flink wat veranderingen gewerkt. Wanneer is Nederland aan de beurt? iCulture zocht het uit.

Om het reizen met je pinpas en creditcard (en dus via je iPhone of Apple Watch met Apple Pay) mogelijk te maken, moeten veel toegangspoortjes en scanners vernieuwd worden. In december 2020 heeft het GVB in Amsterdam al 4.000 nieuwe kaartlezers besteld en ook HTM in omgeving Den Haag is in januari gestart met het vervangen van de OV-chipkaartlezers in bussen en trams door nieuwe versies die geschikt zijn voor de pinpas en mobiel.

Nog geen plannen voor express-ov
De afgelopen tijd is iCulture in contact geweest met het GVB en HTM over de uitrol van betalen met de pinpas. Het kan nog wel even duren voordat je er bij die vervoersbedrijven gebruik van kan maken. GVB zegt dat ze pas in 2022 beginnen met testen. Bij HTM is de functie om te betalen met je pinpas nog op de nieuwe poortjes uitgeschakeld.

Apple Pay in openbaar vervoer

We hebben ook gevraagd of de vervoersbedrijven van plan zijn om express-ov te gaan ondersteunen. Dat is een functie van de iPhone waarmee je zonder verificatie kunt in- en uitchecken met je iPhone. In de proef gebruik je bij het scannen nog Touch ID of Face ID of druk je twee keer op de zijknop van de Apple Watch. Het GVB zegt tegenover iCulture dat het ondersteunen van express-ov in de toekomst mogelijk is.

Belangrijk daarbij om te vermelden is dat momenteel niet alle passen geschikt zijn voor express-ov. Zo kun je wel de creditcard gebruiken, maar werken de meeste gewone pinpassen niet voor deze functie.

Bekijk ook

Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus en tram

Apple Pay werkt ook met het openbaar vervoer, maar wat zijn de mogelijkheden? In welke landen kun je het gebruiken en wat heb je nodig? Alles over Apple Pay in het ov lees je in dit artikel.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 03 augustus: Het project is uitgesteld naar 2023. We hebben het artikel daarom aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
40 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.