Nieuw in iOS 17

Deze iOS 17.4 functies komen binnenkort naar je iPhone

iOS 17.4 en iPadOS 17.4 komen eraan en zitten boordevol nieuwe functies. De meeste hebben te maken met nieuwe EU-regels, maar er zijn ook een paar verrassingen in code van de beta ontdekt. We lopen alles langs, van nieuwe emoji tot het voorlezen van Siri-berichten in meerdere talen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 17.4 wordt een behoorlijk grote update voor je iPhone. Apple moet niet alleen aanpassingen doen vanwege de aanstaande EU-wetgeving, maar heeft ook nog talloze andere verbeteringen doorgevoerd in iOS 17. In de beta’s kunnen we een deel van die vernieuwingen al aantreffen. Waar mogelijk hebben we onderstaande punten voorzien van screenshots, gemaakt op onze Nederlandstalige toestellen, zodat je een indruk krijgt hoe ze eruit komen te zien.

iOS 17.4 functies: niet alles komt naar de iPad

De meeste vernieuwingen die we hieronder bespreken komen ook in iOS 17.4 beschikbaar, maar niet alles. Dit heeft ermee te maken dat de iPad minder gebruikers heeft en Apple op dit platform niet als poortwachter wordt gezien.

Deze functies krijg je bijvoorbeeld niet:

 • Alternatieve App Stores
 • NFC opengesteld voor andere betaalaanbieders (simpelweg omdat de NFC op de iPad ook niet voor Apple Pay-betalingen in de winkel gebruikt kan worden)

Wat wél mogelijk is op de iPad, is het instellen van een andere standaardbrowser in plaats van Safari. Dat was altijd al mogelijk sinds iPadOS 14. Je krijgt alleen niet de pop-up die in iOS 17.4 verschijnt om je erop te attenderen.

#1 Nieuwe emoji

We beginnen met een makkelijke eerste functie: de nieuwe emoji van 2023-2024. Schuddende hoofden, een feniks, bruine paddenstoel en limoen zijn een paar van de nieuwkomers. Er zijn ook vier nieuwe gezinscombinaties, samen met updates voor bestaande emoji’s die nu specifiek naar links of rechts kijken.

Nieuwe emoji in iOS 17.4

Dit is bijvoorbeeld handig bij een lopende of rennende persoon: eerder rende het hardlopertje altijd naar links, maar als je ergens voor wegrent zou je het liefst naar rechts rennen. Dit geldt ook voor de geknielde persoon, de persoon met blindenstok en personen in rolstoelen. Dit is een relatief kleine update voor de emoji dan we gewoonlijk elk jaar krijgen. Dit komt omdat het om tussentijdse 15.1 gaat en nog niet om de grotere update 16.

Bekijk ook

Deze nieuwe emoji verschijnen binnenkort op je iPhone

De nieuwste emoji van de Emoji 15.1 set komen eraan en bevatten onder andere een limoen, bruine paddenstoel en gebroken ketting. Ze zullen worden toegevoegd in iOS 17.4, dat in maart 2024 verschijnt. Welke is jouw favoriet?

#2 Diverse aanpassingen voor de EU

iOS 17.4 zit vol met allerlei aanpassingen die in het kader van de Digital Markets Act (DMA) moeten worden gedaan. Sommige van die wijzigingen zullen al in de beta van iOS 17.4 te zien zijn. Er zijn ook andere, waarvan we de impact pas later gaan zien. Zo gaat Apple de NFC-chip van de iPhone openstellen voor andere betaalmethoden, maar het zal wel even duren voordat banken en betaalaanbieders hun systemen daarop hebben aangepast. Dit is in de Instellingen-app al terug te zien aan de nieuwe optie ‘Contactloos en NFC’ (die nog geen verdere functionaliteit bevat).

Contactloos en NFC

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen die in iOS 17.4 worden doorgevoerd:

Een andere wijziging is de commissiestructuur in de EU. Er gaan lagere percentages gelden voor appontwikkelaars en als ze gebruik willen maken van Apple’s betaalsysteem, kost dat 3%. Daarnaast wordt er 50 cent voor elke eerste download in rekening gebracht bij appontwikkelaars die meer dan 1 miljoen apps per jaar tellen. Het kan hier dus ook gaan om gratis apps zoals TikTok: zij hoefden voortaan alleen geld af te dragen als ze in-app aankopen boden, maar vanaf iOS 17.4 gaan ze ook betalen voor downloads van de gratis app.

#3 Alternatieve browser kiezen

Behalve het toestaan van andere browser engines gaat er nog iets veranderen: Apple gaat je actief informeren over het gebruik van een andere browser op de iPhone. Het was sinds iOS 14 al mogelijk om Safari als standaardbrowser te vervangen door Chrome, Firefox of iets anders, maar in iOS 17.4 krijg je bij het voor de eerste keer opstarten van de Safari-browser een schermvullende pop-up. Daarin krijg je de mogelijkheid om een andere standaardbrowser te kiezen.

Als je vervolgens op een linkje in een e-mail of chatbericht klikt, zal de zelfgekozen standaardbrowser worden geopend. In de eerste beta van iOS 17.4 troffen we deze pop-up overigens nog niet aan.

Bekijk ook

Zelf de standaardbrowser kiezen op iPhone en iPad: dit zijn je opties in iOS 17.4

Gebruik je liever een andere browser dan Safari? Geen probleem! Je kunt op de iPhone en iPad zelf een standaardbrowser kiezen. Kies voor Chrome, Edge of een andere browser. Ze openen automatisch als je op een linkje klikt.

#4 Cloudgaming-diensten toegestaan

Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone. In 2020 leverde het verbod op streaming gamediensten nogal wat ophef op, omdat Google Stadia niet was toegestaan als native iOS-app. De redenering vanuit Apple was dat ze geen controle konden uitoefenen op alle losse games die in Stadia zouden verschijnen. Daardoor waren ook apps van Xbox Game Pass en Nvidia GeForce Now niet toegestaan. In iOS 17.4 gaat dat veranderen – en niet alleen in de EU. Apple gaat wereldwijd toestaan dat cloudgaming-diensten hun eigen iPhone-app uitbrengen.

Bekijk ook

Apple staat voor het eerst cloudgaming-diensten toe op de iPhone

Apple heeft vandaag aangekondigd dat het wereldwijd is toegestaan om een streaming game-app in de App Store te zetten. Diensten zoals Xbox Cloud Gaming kunnen los.

#5 Siri leest berichten in meerdere talen voor

In iOS 17.4 wordt het mogelijk om meerdere talen te kiezen voor Siri, bedoeld voor het voorlezen van berichten. Siri kan dan niet alleen in je primaire taal voorlezen, maar ook in het Engels, Frans of wat je maar wilt. Dit is handig als je je iPhone op het Nederlands hebt ingesteld, maar regelmatig berichten in het engels binnen krijgt.

Zo werkt het:

 1. Ga naar Instellingen > Siri en zoeken > Stuur berichten met Siri.
 2. Tik op Voeg taal toe…
 3. Tik op een taal en selecteer daarna eventueel nog enkele andere talen.
Siri meerdere stemmen instellen

Dit verandert niet de primaire taal waarin Siri luistert en reageert. Wat er wel gebeurt is dat Siri bij het oplezen van binnengekomen berichten dit in de juiste taal doet. Je kunt zoveel talen toevoegen als je wilt.

#6 Altijd vertraging bij Stolen Device Protection

Apple heeft de functie Stolen Device Protection in iOS 17.4 een extra optie geven, namelijk door altijd een beveiligingsvertraging in te stellen. Je moet dan een tijdje wachten voordat je de instellingen kunt wijzigen. Eerder gold de vertraging alleen op onbekende locaties. De gebruikersinterface voor Stolen Device Protection is ook iets aangepast, met een eigen schakelaar in Instellingen > Face ID en toegangscode.

Stolen Device Protection in iOS 17.4

Stolen Device Protection is een functie die voorkomt dat een dief bepaalde instellingen en accountgegevens kan wijzigen. Als de persoon over je schouder heeft meegekeken naar de toegangscode, dan voorkomt het dat bijvoorbeeld wachtwoorden en toegangscodes zomaar gewijzigd kunnen worden. In het Nederlands heet de functie ‘Bescherming voor gestolen apparaat’.

Bekijk ook

iPhone krijgt nieuwe Stolen Device Protection-functie in iOS 17.3: dit betekent het

De iPhone krijgt in iOS 17.3 een nieuwe functie genaamd Stolen Device Protection (in het Nederlands: Bescherming voor gestolen apparaat). Daarmee kunnen bepaalde functies alleen gebruikt worden met behulp van Face ID of Touch ID.

#7 Transcriptie voor podcasts

Apple Podcasts biedt vanaf iOS 17.4 transcripties voor (Engelstalige?) podcasts. De belofte is dat “vrijwel elke gesproken show” zal worden voorzien van een machinale vertaling. We zagen de transcriptie inderdaad opduiken bij podcasts van bijvoorbeeld de New York Times, maar nog niet bij Nederlandse shows zoals de iCulture-podcast. Het lijkt erop dat momenteel alleen Engels, Frans, Duits en Spaans worden ondersteund.

Podcasts transcriptie

De transcripties maken het voor dove mensen gemakkelijk om te achterhalen waar een podcast over gaat. Apple kan hiervoor gebruik maken van de kennis op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie, dat het de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

Als er Nederlandstalige podcasts zijn gevonden met transcriptie, dan horen we dat natuurlijk graag!

#8 Apple Music: nieuwe homeknop

In de Apple Music-app is de Luister nu-knop aan de linkerkant vervangen door de tekst ‘Home’. Bovendien is het icoontje gewijzigd: in plaats van een cirkel met pijl is het nu een huisje geworden. De inhoud is echter verder hetzelfde.

Apple Music Home

#9 Zoek mijn-functie voor Apple Pencil 3

In de code van de iOS 17.4 beta zijn aanwijzingen gevonden dat de Apple Pencil 3 de beschikking krijgt over een Zoek mijn-functie. Daarmee kun je je schrijfpen gemakkelijker terugvinden. Apple bracht vorig jaar al een nieuwe Apple Pencil met usb-c uit, maar die kreeg niet de naam ‘Apple Pencil 3’. De vernieuwde tekenpen zou er nog steeds aan zitten te komen, mogelijk op hetzelfde moment als de compleet vernieuwde iPad Pro met OLED-scherm. Die wordt in maart/april 2024 verwacht en dat verwachten we dus ook van deze nieuwe Apple Pencil 3. We hebben alle geruchten over de Apple Pencil 3 (waaronder magnetische schrijfpunten) voor je verzameld in een round-up.

Bekijk ook

'Apple Pencil 3 krijgt Zoek mijn-functie voor gemakkelijker terugvinden'

In dit artikel verzamelen we alle geruchten over de Apple Pencil 3, een mogelijke toekomstige tekenpen van Apple. Er wordt gesproken over een Zoek mijn-functie en magnetische punten, zodat je gemakkelijker de schrijfpunt kunt wisselen voor verschillende tekentaken.

#10 Stopwatch op je toegangsscherm

In iOS 17.4 vind je een kleine maar nuttige verbetering voor de stopwatch-functie van de Klok-app. De timer is nu te zien in de Live Activiteiten van de iPhone. Als je de stopwatch activeert in de Klok-app is deze nu op twee plaatsen te zien: rondom het Dynamic Island en op het toegangsscherm. Met timers werkte dit eerder al, maar de stopwatch was alleen te bekijken in de Klok-app zelf. Het handige hieraan is dat je nooit meer vergeet dat er een timer of stopwatch loopt. Ook handig als je een restaurant binnenkomt en benieuwd bent of het echt een halfuur duurt voordat je een drankje voor je neus hebt staan, zoals de reviewers zeggen.

In het Dynamic Island kun je de stopwatch pauzeren of een nieuwe ronde starten. Na het pauzeren kun je de stopwatch wissen door erover te vegen op het toegangsscherm of door op de X in het Dynamic Island te tikken.

Bekijk ook

Stop de tijd! Alles over de stopwatch op je iPhone, iPad, Mac én Apple Watch

De stopwatch op de iPhone, iPad en Apple Watch is handig tijdens het sporten en allerlei andere activiteiten. In deze tip lees je hoe je de stopwatch gebruikt.

#11 Vernieuwde CarPlay komt eraan

In de code van de iOS 17.4 beta zijn aanwijzingen gevonden voor het vernieuwde CarPlay, dat in 2024 voor het eerst in auto’s te vinden zal zijn. Er zijn icoontjes ontdekt voor de volgende CarPlay 2.0 apps en -instellingen.

Het gaat in totaal om 8 apps:

 • CarCamera
 • AutoSettings
 • Closures (deur open/dicht)
 • Charge
 • Climate
 • Trip
 • Media
 • Tire Pressure (niet afgebeeld)
CarPlay 2.0 icoontjes van apps
Appiconen van de CarPlay 2.0 apps, ontdekt in de code van iOS 17.4

Overigens heeft Apple de tekst op de website inmiddels aangepast van “Vehicle announcements coming in late 2023” naar: “First models arrive in 2024”.

Een afbeelding in de code van iOS 17.4 wekt de indruk dat je voortaan een ‘goodbye’-tekst te zien krijgt als je CarPlay afsluit.

Nieuwe CarPlay Goodbye

Daarnaast is er een gerucht van ShrimpApplePro dat de vernieuwde CarPlay een speciale Apple Silicon-chip vereist voor het verwerken van alle sensordata en het streamen vanaf de iPhone. Apple zou ook een percentage van de omzet willen hebben. Dit is echter nog niet bevestigd.

Bekijk ook

Vernieuwde CarPlay 2.0: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een tijdje duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie CarPlay allemaal te bieden heeft. En nu de release steeds dichterbij komt, zijn er steeds meer hints en aanwijzingen wat we kunnen verwachten.

#12 SharePlay-muziekbediening ook op HomePod en Apple TV (update)

Update 14 februari 2024: Sinds de derde beta van iOS 17.4 en tvOS 17.4 is deze functie weer weggehaald uit de beta.

Vanaf iOS 17.4 en tvOS 17.4 kun je de muziekbediening van SharePlay ook gebruiken op de HomePod en Apple TV. De functie werd door meerdere ontwikkelaars ontdekt. Met deze functie kunnen familie en vrienden (na toestemming) meebeslissen welke muziek er op de HomePod of Apple TV wordt afgespeeld. Dit werkt alleen in de Muziek-app in combinatie met Apple Music. De anderen hoeven echter niet zelf over een Apple Music-abonnement te beschikken. Deze nieuwe functie is handig voor feestjes thuis, zoadat iedereen kan meebeslissen welke muziek er wordt gedraaid.

Zo werkt SharePlay op de HomePod:

Tijdens het afspelen van een muzieknummer in de Muziek-app op je iPhone, tik je op het SharePlay-pictogram onderaan het scherm om een QR-code te laten verschijnen. Iemand anders kan deze code scannen met de camera van een iPhone of Android-smartphone. Vervolgens krijgt deze persoon toegang tot de muziekbediening. Een screenshot van de QR-code is ook toegestaan, zodat je mensen van over de hele wereld kunt laten meedoen.

Zo werkt SharePlay op de Apple TV:

Als je tvOS 17.4 op de Apple TV hebt geïnstalleerd open je de Muziek-app. Ook hier verschijnt een code op het scherm, die de gasten kunnen scannen. Vervolgens vragen ze toestemming om de muziek te mogen bedienen.

Een soortgelijke functie verscheen in 2023 al voor CarPlay. Sindsdien kan iedereen in de auto bepalen welke muziek er wordt afgespeeld via SharePlay. De primaire gebruiker kan elk verzoek goedkeuren of weigeren.

Bekijk ook

SharePlay in de auto: laat passagiers de muziek bepalen met hun eigen iPhone

Met Apple Music kan iedereen in de auto vanaf zijn of haar eigen toestel bepalen welke muziek er wordt afgespeeld. Dit werkt zowel in CarPlay als met een Bluetooth-verbinding met je autoradio. Dit is mogelijk dankzij SharePlay voor Apple Music in de auto.

#13 Apple gebruikt ChatGPT om AI-taalmodellen te testen

iOS 17.4 bevat hints dat Apple gebruik maakt van OpenAI’s ChatGPT om de eigen AI-taalmodellen intern te kunnen testen. De code van iOS 17.4 bevat een nieuw SiriSummarization-raamwerk dat de ChatGPT API aanroept. Het gaat hier om een private framework, dat niet bedoeld is voor externe ontwikkelaars. De AI-functies worden gebruikt voor Siri en de Berichten-app.

In iOS 17.4 zijn ook meerdere voorbeelden van opdrachten gevonden, waaronder “please summarize,” “please answer this question,” en “please summarize the given text”. Het samenvatten van teksten is een taak waar ChatGPT erg goed in is. Apple lijkt vier verschillende AI-gebaseerde large language-modellen te testen, waaronder het eigen AjaxGPT.

Het betekent dan ook niet dat Apple gebruik gaat maken van ChatGPT, maar eerder dat alternatieven zoals ChatGPT worden gebruikt om de resultaten van de eigen AI-taalmodellen mee te vergelijken.

#14 Aangepast menu in App Store

In de App Store-instellingen heeft Apple het menu enigszins aangepast. Dit bestaat nu uit het lijstje Apps, Abonnementen, Aankoopgeschiedenis en Meldingen. Bovendien kun je je aankopen gemakkelijk terugvinden door ze te filteren (die mogelijkheid zat er overigens al in). Ben je onderdeel van een gezin, dan kan het menu er iets anders uitzien.

App Store aankopen met filters

#15 Handgebaren uitschakelen

In iOS 17.4 kun je herkenning van handgebaren uitschakelen in apps voor videogesprekken. In FaceTime kun je sinds iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma handgebaren maken om het scherm te vullen met confetti of vuurwerk. Dit staat standaard ingeschakeld en kan soms tot ongemakkelijke momenten leiden… maar vanaf nu niet meer. De reactiegebaren kunnen standaard worden uitgeschakeld in FaceTime en in apps van derden. Ontwikkelaars moeten hun app er wel voor aanpassen. Zelf handmatig uitschakelen voordat je aan een serieuze meeting begint, kan natuurlijk ook.

FaceTime 3D vuurwerk
FaceTime 3D vuurwerk

Andere kleine wijzigingen in iOS 17.4

Natuurlijk zitten er in de iOS 17.4 beta ook nog allerlei kleine aanpassingen. Hier noemen we een paar:

 • In Duitsland kun je nu ook ‘Siri’ in plaats van ‘Hey Siri’ gebruiken. Tot nu toe werkte het alleen in het Engels.
 • In Safari is de adresbalk iets breder gemaakt.
 • iOS 17.4 bevat hints naar een horizontale camera, zodat je de iPad Pro gemakkelijker in landschapsmodus kunt gebruiken. Bij de standaard iPad 2022 was de camera al verplaatst naar de lange zijde.
 • Apple Cash, de prepaid debitcard die je krijgt als je een (Amerikaanse) Apple Card, kan vanaf iOS 17.4 worden gebruikt met virtuele kaartnummers. Dit maakt het makkelijker om verschillende potjes te maken om Apple Cash uit te geven. Apple Cash is een digitale kaart die je in de Apple Wallet bewaard en waarmee je geld kunt verzenden en ontvangen vanuit de Berichten-app. Je kunt Apple Cash ook gebruiken in winkels en online. Ook kun je Apple Cash instellen voor gezinsleden onder de 18 jaar, zodat ze een bepaalde hoeveelheid zakgeld hebben.
Bekijk ook

Derde publieke beta van iOS 17.4 en iPadOS 17.4 nu te downloaden

Apple heeft de nieuwste beta van iOS 17.4 en iPadOS 17.4 vrijgegeven. Deze update wordt dit voorjaar verwacht en de komende weken zal Apple regelmatig nieuwe beta's van iOS 17.4 vrijgeven. Maar wat zit erin?

iOS 17

iOS 17 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2023 uitgebracht is. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.