Apple Pay-betaling

‘EU keurt Apple’s plannen om iPhone NFC-chip open te stellen binnenkort goed’

Apple gaat NFC-betalingen met de iPhone openstellen voor andere aanbieders. Die beslissing is genomen nadat de EU een onderzoek instelde en met boetes dreigde. In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Apple gaat in 2024 de NFC-chip in de iPhone openstellen voor andere betaaldiensten. Je zit dan voor tap-and-pay niet meer aan Apple Pay vast, maar kunt bijvoorbeeld ook de betaaldienst van je bank of een andere betaalaanbieder gebruiken. De EU drong eerder aan op openstelling, waarna Apple in januari 2024 bekendmaakte dat de NFC-chip inderdaad opengesteld gaat worden in de Europese Economische Ruimte. Het gaat hier om alle EU-landen, plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Hoe het verder verloopt en wanneer het zover is, lees je in de updates hieronder.

Europese toezichthouders zullen binnenkort Apple’s plan goedkeuren om de NFC-chip in de iPhone open te stellen voor banken en betaalproviders. Het is onderdeel van de veranderingen die in iOS 17.4 zijn geïntroduceerd. Volgens Reuters zal de Europese Commissie het plan van Apple om mobiele tap-and-go-betalingen open te stellen “volgende maand” goedkeuren. Banken kunnen dan contactloze betalingen op de iPhone aanbieden, zonder dat ze Apple Pay hoeven te gebruiken.

De nieuwe functie zal beschikbaar zijn in de Europese Economische Ruimte. Voor klanten betekent het dat de NFC-geschikte apps van hun bank kunnen gebruiken zonder tussen tussenkomst van Apple. Dergelijke apps zijn er nog niet, dus het kan wel even duren voordat je er daadwerkelijk gebruik van kunt maken.

Apple heeft in een persbericht nu officieel bevestigd dat alternatieve betaalsystemen zijn toegestaan in de EU-landen, in lijn met de Digital Markets Act. De NFC-chip op de iPhone wordt op die manier voor het eerst opengesteld voor betaaldiensten van derden. Gebruikers kunnen bovendien een alternatieve betaalapp kiezen als standaardoptie. Deze verschijnt als je de iPhone dichtbij de betaalterminal houdt of als je op de zijknop dubbelklikt. Aanbieders van dergelijke betaaldiensten moeten wel een aanvraag bij Apple doen om toegang te krijgen tot de NFC-chip. Ze moeten vervolgens voldoen aan een aantal eisen. Verder vroegen diverse banken al toegang tot de NFC-chip in de iPhone, maar kregen nul op het rekest. Apple voerde daarbij aan dat de beveiliging in het geding was. In de EU is het vanaf iOS 17.4 gewoon mogelijk.

We verwachten iOS 17.4 in maart 2024.

Hieronder lees je ons eerdere bericht van 19 januari 2024.

Apple zal aanbieders van mobiele portemonnees en betalingen toegang geven tot de NFC-chip in de iPhone. Dit is gedaan in het kader van het antitrustonderzoek van de Europese Commissie, dat al vier jaar loopt. De toezichthouder maakte de plannen vandaag bekend en Apple heeft in een interview met de Wall Street Journal bevestigd dat de NFC-betaalfuncties van de iPhone inderdaad opengesteld gaan worden. Andere partijen kunnen dan ook Apple Pay-achtige betaalmethoden aanbieden.

Al langer onderzoek naar NFC-chip

De toezegging van Apple komt ruim anderhalf jaar nadat de Europese Commissie Apple formeel beschuldigde van machtsmisbruik, waardoor de concurrentie op de markt voor mobiele betalingen werd dwarsgezeten. Apple bood de EC vervolgnes aan om NFC open te stellen voor betaaldiensten, om onder een boete uit te komen. De EC ging vervolgens in beraad. De openstelling geldt alleen voor mensen die hun Apple ID in een land van de Europese Economische Ruimte geregistreerd hebben. De toezeggingen gelden voor tien jaar en kunnen worden bestraft met een boete van maximaal 10% van de wereldwijde jaaromzet, als Apple zich er niet aan houdt.

Betalen met NFC en Face ID

Er gingen al eerder geruchten dat Apple toezeggingen had gedaan aan de EU, maar de Europese Commissie heeft dit nu ook bevestigd. Apple gaat daarnaast nog wat extra functies aanbieden, waaronder het kunnen kiezen van een standaard betaalapp, net zoals je nu al zelf je standaard browser en standaard mailapp kunt kiezen. Betaalapps van derden kunnen onder voorwaarden ook gebruik maken van Face ID en Touch ID om de betaling goed te keuren.

Er gelden ook wat bepalingen. De betalingen via externe betaaldiensten kunnen alleen gedaan worden bij winkels in de EER. Ook geldt het alleen voor de NFC-chip in de iPhone, niet die in de iPad. In Australië probeerden de banken al eens eens toegang te krijgen tot de NFC-chip op iPhones, maar dat mislukte. In de EU gaat het een stuk vlotter. Vorige week had Eurocommissaris Margrethe Vestager nog een ontmoeting met Tim Cook. Ze zei daarbij dat Apple bereid is om mee te werken aan allerlei nieuwe regelgeving, ook wat de openstelling van de App Store voor andere aanbieders betreft.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 20 april, 10:19: De EU gaat "binnenkort" de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
  • 2024 - 20 april, 10:18: De EU gaat "binnenkort" de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
  • 2024 - 20 april, 10:11: De EU gaat "binnenkort" de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
  • 2024 - 20 april, 10:10: De EU gaat "binnenkort" de openstelling van de iPhone NFC-chip goedkeuren.
  • 2024 - 25 januari, 20:01: Apple heeft de NFC-openstelling in een persbericht bevestigd. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 19 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.