Standaardbrowser aanpassen

Zelf de standaardbrowser kiezen op iPhone en iPad: zo werkt het

Brave, Chrome, Edge of DuckDuckGo?
Zit je altijd vast aan Safari? Welnee! Je kunt op de iPhone en iPad zelf een standaardbrowser kiezen. Ga standaard internetten met Chrome, Edge of een andere browser. Ze openen automatisch als je op een linkje klikt.

Zelf de standaard browser kiezen

In plaats van Safari heb je meer opties, zoals Brave, Google Chrome, Microsoft Edge, DuckDuckGo of Mozilla Firefox. Als je op een linkje klikt vanuit een andere app, zoals een chatbericht of e-mail, dan zal niet langer Safari openen maar de browser die je als nieuwe standaard hebt ingesteld. In de stappen hieronder lees je hoe dit werkt. Daarnaast kun je de standaard mailapp wijzigen op de iPhone.

Welke standaard browser?

De mogelijkheid om een browserapp als standaard in te stellen, is beschikbaar sinds iOS 14 en iPadOS 14. De volgende browsers zijn in te stellen als standaard browser op je iPhone of iPad:

 • Aloha
 • Brave
 • Chrome
 • DuckDuckGo
 • Ecosia
 • Edge
 • Firefox/Firefox Focus
 • Opera/Opera GX
 • Yandex
 • …en meer

Standaardbrowser wijzigen op iPhone en iPad

Zo kun je de standaardbrowser aanpassen:

 1. Installeer de browser die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Chrome voor iOS.
 2. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 3. Blader naar de instellingen van Chrome (of een andere browser).
 4. Tik op Standaard browserapp.
 5. Kies een van de getoonde browsers

iPhone standaardbrowser kiezen in plaats van Safari: Chrome, Edge en meer

Als je eenmaal een andere standaardbrowser ingesteld hebt, kun je ook naar Instellingen > Safari om een andere browser te kiezen. Om Chrome, Edge of een van de andere opties te kunnen instellen moet je de betreffende app wel geïnstalleerd hebben. De afgelopen jaren is de lijst met geschikte browsers al flink uitgebreid, waardoor nagenoeg elke browserapp wel geschikt is.

Wil je overstappen naar een andere browser, dan wil je misschien je bladwijzers en andere voorkeuren meenemen. Dit kun je het beste op de desktop doen. Apple heeft hiervoor een instructie beschikbaar.

Overigens moeten alle browsers op de iPhone en iPad nog wel gebruikmaken van de WebKit-engine van Safari, waardoor ze vrijwel allemaal hetzelfde werken. Maar er kunnen wel bepaalde functies in zitten die ervoor zorgen dat je liever een andere gebruikt of omdat je bijvoorbeeld de gelijknamige versie op de desktop gebruikt en dus liever op beide apparaten dezelfde browser wil.

Voordelen standaardbrowser op iPhone en iPad

Het grootste voordeel van het kiezen van een standaardbrowser, is dat altijd meteen jouw favoriete gekozen browser geopend wordt zodra je op een link tikt. Bijvoorbeeld een link in een e-mailbericht of in een WhatsApp-berichtje. Je hoeft dan dus niet de link te kopiëren en in jouw favoriete browser handmatig te openen. Dit werkt dus hetzelfde als bij een standaardbrowser op de Mac.

Bekijk ook

Zo wijzig je de standaardbrowser op een Mac

Wil je overstappen van Safari naar Google Chrome of een andere browser? Of juist andersom? Lees hier hoe je van standaard browser wisselt. Het is erg makkelijk en werkt voor alle browsers hetzelfde.

Het geldt overigens niet voor apps die gebruikmaken van een zogenaamde in-app browser. De meeste apps gebruiken een in-app versie van Safari, die samenwerkt met functies als de leeslijst en bladwijzer. Maar er zijn ook apps die een eigen in-app browser hebben, zoals Facebook en Instagram. Bij het wijzigen van de standaardbrowser van bijvoorbeeld Safari naar Chrome, verander je dus niet de in-app browser die andere apps gebruiken.

Als je je eigen gekozen standaardbrowser van je iPhone of iPad verwijderd, wordt Safari weer automatisch als standaard gekozen. Verwijder je Safari, dan kiest je iPhone of iPad zelf één van de andere geïnstalleerd browserapps met ondersteuning voor deze functie. Heb je helemaal geen geschikte browser op je toestel staan, dan krijg je een melding zodra je op een link tikt.

Meer tips voor de Safari-browser
Hier vind je meer Safari-tips voor je iPhone en iPad: