Standaardbrowser aanpassen

Zelf de standaardbrowser kiezen op iPhone en iPad: zo werkt het

Brave, Chrome, Edge of DuckDuckGo?
Zit je altijd vast aan Safari? Welnee! Je kunt op de iPhone en iPad zelf een standaardbrowser kiezen. Ga voortaan internetten met Chrome, Edge of een andere browser. Ze openen automatisch als je op een linkje klikt.

Zelf de standaard browser kiezen

Sinds iOS 14 is het mogelijk om de standaardbrowser te wijzigen. In plaats van Safari heb je nu meer opties, zoals Brave, Google Chrome, Microsoft Edge, DuckDuckGo of Mozilla Firefox. Als je op een linkje klikt vanuit een andere app, zoals een chatbericht of e-mail, dan zal niet langer Safari openen maar de browser die je als nieuwe standaard hebt ingesteld. In de stappen hieronder lees je hoe dit werkt. Daarnaast kun je de standaard mailapp wijzigen op de iPhone.

Welke standaard browser?

De volgende browsers zijn in te stellen als standaard browser op je iPhone of iPad:

 • Aloha
 • Brave
 • Chrome
 • DuckDuckGo
 • Edge
 • Firefox
 • Opera Touch
 • Yandex

Standaardbrowser wijzigen op iPhone en iPad

Zo kun je de standaardbrowser aanpassen:

 1. Installeer de browser die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Chrome voor iOS.
 2. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 3. Blader naar de instellingen van Chrome (of een andere browser).
 4. Tik op Standaard browserapp.
 5. Kies een van de getoonde browsers

Als je eenmaal een andere standaardbrowser ingesteld hebt, kun je ook naar Instellingen > Safari om een andere browser te kiezen.

Standaardbrowser iPhone

Om Chrome, Edge of een van de andere opties te kunnen instellen moet je de betreffende app wel geïnstalleerd hebben. Gaandeweg zal de lijst zich verder uitbreiden, als meer ontwikkelaars hun browsers geschikt maken.

Let op, dat bij app-updates de standaardbrowser automatisch weer teruggezet kan worden naar Safari. Je zult bij een update van je favoriete browser dus even moeten controleren of nog steeds de juiste voorkeursbrowser is ingesteld.

Standaardbrowser aanpassen iPhone

Wil je overstappen naar een andere browser, dan wil je misschien je bladwijzers en andere voorkeuren meenemen. Dit kun je het beste op de desktop doen. Apple heeft hiervoor een instructie beschikbaar.

Overigens moeten alle browsers op de iPhone en iPad gebruik maken van de WebKit-engine van Safari, waardoor ze vrijwel allemaal hetzelfde werken. Maar er kunnen wel bepaalde functies in zitten die ervoor zorgen dat je liever een andere gebruikt.

Meer tips voor de Safari-browser
Hier vind je meer Safari-tips voor je iPhone en iPad:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!