Setapp Mobile appstore

Deze alternatieve appwinkels voor iOS komen eraan

Apple moet naast de App Store ook andere aanbieders van appwinkels toelaten. Welke alternatieve marktplaatsen voor apps komen eraan, nu Apple onder druk van de EU de deur heeft opengezet?

Vanaf maart 2024 is het toegestaan om alternatieve appmarktplaatsen te openen. Aanbieders die een eigen appwinkel voor iOS willen openen, kunnen hiervoor een aanvraag bij Apple doen. Ze moeten wel aan allerlei eisen voldoen, waaronder een kredietbrief van 1 miljoen euro. Welke marktplaatsen voor apps zijn al aangekondigd? In dit artikel houden we je op de hoogte van de plannen.

AltStore: verboden apps

Start: april 2024?

De AltStore bestaat al veel langer als oplossing voor sideloading. Deze alternatieve appwinkel maakt gebruik van een optie die Apple in 2015 heeft toegevoegd. Het is bedoeld voor studenten die apps ontwikkelen en ze op hun eigen toestel willen testen, zonder dat ze er een developeraccount van $99 voor nodig hebben. De functie kan echter ook worden misbruikt voor sideloading.

Om AltStore te kunnen gebruiken heb je een Apple ID en wachtwoord nodig, maar dit mag ook een wegwerpaccount zijn. Dit wordt gebruikt om de gewenste app digitaal te ondertekenen. Het lijkt dan alsof je de app zelf hebt ontwikkeld en voor eigen gebruik wilt testen. Het belangrijkste nadeel van AltStore is dat je maar drie apps kunt installeren (waarbij AltStore zelf ook meetelt, dus het zijn er in feite maar twee). Daarnaast moet de app elke 7 dagen verbinding maken met de AltServer-software, die op de desktop draait. Met de komst van de ‘officiële’ AltStore in de EU zijn die beperkingen voorbij.

Bekijk ook

AltStore PAL officieel van start: kost €1,50 per jaar

De roemruchte AltStore wordt een officiële marktplaats voor apps in de EU. Ontwikkelaar Riley Testut maakt gebruik van de mogelijkheid om appstores van derden te openen.

Setapp Mobile van MacPaw: productiviteit

Start: april 2024

Het Oekraïense bedrijf MacPaw gaat een eigen appwinkel voor iOS openen. Deze is alleen beschikbaar in de EU en gaat Setapp Mobile heten. De appwinkel staat los van de al langer bestaande appbundel Setapp, waarbij je voor €9,99 per maand gebruik kunt maken van een grote collectie apps. Sommige apps zijn ook op iOS te gebruiken, maar je moet daarbij een extra handeling verrichten om te bewijzen dat je Setapp-abonnee bent.

MacPaw is nog op zoek naar ontwikkelaars die willen meedoen met Setapp Mobile. Ook hier gaat het om een abonnement, waarbij je tegen een vast bedrag gebruik kunt maken van alle apps. MacPaw hoopt dat de speciale downloadwinkel ervoor gaat zorgen dat iOS-apps gemakkelijker te installeren zijn.

Bekijk ook

Alleen in de EU: MacPaw start in april met Setapp Mobile-appwinkel

Dankzij iOS 17.4 is het mogelijk om marktplaatsen voor apps te openen, buiten de App Store om. MacPaw is het eerste bedrijf dat concrete plannen bekendmaakt om een eigen alternatief voor de App Store op te tuigen.

Epic Games Store: Fortnite en meer games

Start: later in 2024

Epic Games is van plan om in 2024 een eigen appwinkel voor iOS uit te brengen. Het bedrijf had al eerder plannen daarvoor, ondanks een jarenlang conflict met Apple dat zelfs uitmondde in een publiekelijk uitgevochten rechtszaak. Epic wil de Epic Games Store vooral openen om de 30% afdracht aan Apple te omzeilen. Daarnaast wordt het mogelijk om Fortnite voor iOS weer uit te brengen. Epic is ook van plan om apps van derden toe te staan en vraagt daarvoor 12% commissie.

De nieuwe versie van Fortnite voor iOS en de Epic Games Store worden ontwikkeld door drie ontwikkelstudio’s van Epic in Zweden. Daar werken zestig mensen.

Even leek het erop dat de plannen niet door zouden gaan. Na een boze tweet van CEO Sweeney /Update 7 maart 2024: De eigen gameswinkel van Epic Games kan misschien toch niet ontwikkeld worden. Er is een nieuw conflict tussen Epic en Apple ontstaan.

Los daarvan gaat Apple gamestreamingdiensten toestaan in de App Store, waardoor Xbox Game Pass en Nvidia GeForce Now vanaf maart 2024 wel zijn toegestaan. Maar Epic zal hier waarschijnlijk niet aan meedoen en zich concentreren op de eigen store.

Bekijk ook

Epic Games Store vraagt 12% vergoeding aan ontwikkelaars

Drie jaar nadat Apple het ontwikkelaarsaccount van Epic Games opschortte, is er goed nieuws voor fans van Fortnite. De game keert terug in de eigen Epic Games Store. Langzamerhand komen daarover meer details naar buiten.

Mobivention App Marketplace: voor consumenten en zakelijke gebruikers

Start: maart 2024

De digitale dienstverlener Mobivention zal waarschijnlijk de eerste aanbieder zijn van een alternatieve appwinkel in de EU. Dit komt omdat het van oorsprong Duitse bedrijf hulp van Apple heeft gekregen bij de ontwikkeling. De Mobivention App Marketplace gaat op al op 7 maart van start. Op dat moment is ook de Digital Markets Act in de EU in werking getreden.

Mobivention is een relatief onbekende partij en heeft niet dezelfde naamsbekendheid als MacPaw, dat al jarenlang software voor consumenten ontwikkeld. Ook in Duitsland is Mobivention geen bekende naam. Het bedrijf werd in 2003 opgericht in Keulen en heeft zo’n dertig medewerkers in dienst. Zij ontwikkelen voor al apps in opdracht van derden.

Met de App Marketplace belooft Mobivention “vereenvoudigde regels, alternatieve factureringsmodellen, een lager inkomstenaandeel voor in-app aankopen en de mogelijkheid om alternatieve betalingsoplossingen in te bouwen”.

MacPaw Setapp Mobile op iPhone

Meer over de App Store-aanpassingen in de EU lees je in ons algemene artikel. Behalve het openstellen van de App Store voor andere marktplaatsen moet Apple nog meer aanpassingen doen. Zo wordt het toegestaan om alternatieve betaalmethoden te gebruiken.

Bekijk ook

Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Apple verlaagt de tarieven voor appmakers in de EU als ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Vandaag heeft het bedrijf een pakket maatregelen bekendgemaakt die te maken hebben met een aanstaande EU-wetgeving (DMA). Er komen alternatieve marktplaatsen voor apps en ontwikkelaars mogen alternatieve betaalmethoden gebruiken.

Wil je weten wat de EU-maatregelen voor jou betekenen, dan lees je dat in een apart artikel. Door alternatieve appmarktplaatsen, het openstellen van de NFC-chip in de iPhone en het toestaan van gamestreamingdiensten lijkt het misschien alsof alles anders wordt als iOS 17.4 uit komt. Maar wie niet wil meedoen, hoeft er niet zo heel veel impact van te merken.

Bekijk ook

Dit ga jij merken van de nieuwe EU-maatregelen

Inmiddels is iOS 17.4 uit en dat betekent dat de nieuwe EU-maatregelen in iOS van kracht gegaan zijn. Wat ga jij ervan merken? Misschien wel helemaal niets. We leggen puntsgewijs uit wat de impact is en of je verplicht bent om mee te doen.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.