AirPods gebruiker tijdens boodschappen doen

Deze zes functies komen naar de AirPods in iOS 15

AirPods krijgen in iOS 15 zes nieuwe functies: met Conversation boost kun je mensen beter verstaan en je kunt ook allerlei notificaties laten voorlezen. Daarnaast is het zoeken van AirPods verbeterd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

WWDC draait vooral om iPhone, iPad en Mac, maar ook voor bezitters van AirPods is er nieuws te melden. Apple gaat dit najaar diverse verbeteringen doorvoeren in iOS 15 en tvOS 15. Dit zijn de belangrijkste punten:

Niet alle functies werken op alle AirPods-modellen en ook worden niet alle Siri-talen ondersteund. De benodigde update voor de AirPods is nog niet beschikbaar, dus je kunt de genoemde functies nog niet proberen.

#1 Conversatie boost voor AirPods

Geldt voor: AirPods Pro en AirPods Max

Conversation boost is een nieuwe functie voor mensen met gehoorproblemen. Zo kunnen zij beter deelnemen aan een gesprek. Het gebruikt computational audio om spraak te versterken. Bovendien zorgt beamforming van de microfoon ervoor dat gesprekken beter worden opgevangen door de oortjes. Het lijkt misschien gek om een gesprek te voeren met AirPods in, maar zoals je bij de Transparantiemodus gemerkt hebt kunnen de oortjes stemmen ook helderder en goed verstaanbaar maken. Het werkt ook als je geen muziek luistert en het zal vooral handig zijn een drukke omgeving zoals op een terras of in het openbaar vervoer.

Conversation Boost voor AirPods

#2 Notificaties en Herinneringen aankondigen via AirPods

Geldt voor: AirPods 2, AirPods Pro, AirPods Max, werkt alleen in Amerikaans Engels

In iOS 14 is het nog zo dat je meldingen van iMessage, Telegram en andere berichtenapps in je oor kunt laten fluisteren. Je hoeft dan niet op het scherm te kijken om te weten wie een bericht heeft gestuurd. Vaak leest Siri het bericht ook nog compleet voor (tenzij er heel veel berichten zijn of wanneer ze heel lang zijn). Dit kan handig zijn als je met iemand aan het chatten bent en tussendoor naar de supermarkt moet. Je krijgt dan tijdig te horen dat je knoflook moet meenemen, zonder dat je steeds de chat op het scherm in de gaten moet houden.

In iOS 15 kan Siri veel meer meldingen voorlezen als je je oortjes in hebt. Het is echter afhankelijk van de taal. Herinneringen voorlezen kan in alle ondersteunde Siri-talen, zowel op AirPods als op geschikte Beats-oortjes. Maar het voorlezen van al je notificaties is beperkt tot Amerikaans Engels, dus niet in het Nederlands en andere talen. Deze functie heeft te maken met de verbeterde notificaties in iOS 15.

AirPods gebruiker tijdens boodschappen doen

#3 Verbeterd zoeken van AirPods

Geldt voor: AirPods Pro en AirPods Max

AirPods zijn voortaan gemakkelijker terug te vinden. Er is een nieuwe interface om de oortjes te zoeken en de locatie bepalen met Bluetooth werkt ook een stuk beter. De AirPods geven hun locatie door aan het Find My-netwerk, waarna ze in de gelijknamige app te zien zijn op de kaart. Dit is veel nauwkeuriger dan voorheen.

Ook krijg je een nabijheidsweergave om nauwkeuriger te zoeken. Je kunt de AirPods laten ‘tjsirpen’, ongeacht of ze in het doosje zitten of niet. Voorheen was het zoeken van AirPods een stuk moeilijker, omdat ze maar weinig geluid maken en alleen te traceren waren als ze uit het doosje lagen.

AirPods Zoek Mijn

Het gaat in iOS 15 meer lijken op een AirTag, qua zoekmogelijkheden. Al is het wel iets minder gedetailleerd. Je krijgt een Nearby-aanduiding, geen pijlen om er naartoe te navigeren. Andere mensen kunnen je helpen om via Bluetooth de locatie van je zoekgeraakte AirPods door te geven, simpelweg door er langs te lopen.

AirPods zoeken

#4 Waarschuwing bij vergeten AirPods

Geldt voor: nog niet bekend

Een fijne toevoeging in iOS 15 is dat je een waarschuwing krijgt als je spullen vergeet. Laat je je AirPods op een tafeltje liggen en loop je weg, dan krijg je een melding als je een bepaald aantal meters verwijderd bent. Je hebt dan (hopelijk) nog tijd om snel terug te lopen en je AirPods mee te pakken. Het werkt ook voor iPhones, AirTags en andere spullen die je gemakkelijk ergens laat slingeren. Via de instellingen kun je dit uitschakelen voor locaties waar je vaak bent, bijvoorbeeld thuis.

Het is een van de nieuwe Zoek mijn-functies die in iOS 15 te vinden zijn.

#5 Ruimtelijke audio voor Apple TV en Mac

Geldt voor: AirPods Pro en AirPods Max

We hebben er lang op moeten wachten en het is een functie waar we echt blij mee zijn: Spatial Audio in tvOS komt eraan! Dit houdt in dat je ook bij het kijken van tv-series op de Apple TV kunt genieten van ruimtelijk geluid. Voorheen werkte het wel bij het kijken van films op de iPhone en iPad, maar gek genoeg nog niet op de Apple TV en Mac.

Met Spatial Audio krijg je een Dolby Atmos-ervaring met geluid dat van alle kanten lijkt te komen, zonder dat je een reeks speakers nodig hebt. Apple Music heeft ook Dolby Atmos-ondersteuning gekregen, dus dat is mooi meegenomen. Je hebt er AirPods Max of AirPods Pro voor nodig.

AirPods Max gebruiker

#6 Ruimtelijke audio voor FaceTime

Geldt voor: AirPods Pro en AirPods Max

Apple gaat Spatial Audio nog verder uitbreiden. Het is ook een van de vernieuwingen die naar FaceTime komt. Apple opende de keynote van WWDC met een reeks functies voor videobellen en ruimtelijke audio is daar één van. Daarnaast kun je in iOS 15 je achtergrond vervagen met de portretfunctie en je kunt meer gespreksdeelnemers tegelijk zien dankzij de rasterweergave.

Samenvatting: AirPods-functies in iOS 15

We hebben hierboven de belangrijkste functies voor de AirPods in iOS 15 besproken. In onderstaande afbeelding komen ze nog een keertje allemaal langs. Misschien ontdek je nog iets nieuws ertussen.

AirPods features

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting!] of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 08 juni: Nu aangevuld met info welke functie op welke AirPods beschikbaar komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2021, 16:01
Categorie Accessoires
Onderwerpen airpods, airpods max, airpods pro, ios 15, tvOS 15
Devices AirPods, AirPods Max, AirPods Pro

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken.

AirPods Pro
12 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.