vliegtuigen-schiphol

De 7 beste flighttrackers voor de iPhone

Met vluchttrackers voor iPhone kun je vliegreizen volgen, kijken waar familie en vrienden zijn en checken of een vlucht vertraging heeft. Dit zijn de handigste flighttrackers voor iOS.

vliegtuigen-schiphol
Of je nu zelf met het vliegtuig gaat, de vlucht van iemand anders wilt volgen of gek bent op vliegtuigen: er zijn genoeg redenen om een flighttracker op je iPhone te hebben staan. In deze gids zetten we de vijf beste voor je op een rijtje, en blikken we vooruit naar het alternatief uit de keuken van Apple.

iCulture adviseert: Flightradar24 – Flight Tracker

Flightradar24-kaartFlightradar24 is ongetwijfeld de populairste vluchtenvolger van allemaal. De app is steevast in de top 5 populairste betaalde apps te vinden in de App Store en dat is niet voor niets. De app krijgt regelmatig updates met nieuwe functies (zoals Apple Watch-ondersteuning) en heeft alle basisfuncties in zich en nog veel meer.

Zo kun je niet alleen een vlucht volgen door het vluchtnummer in te vullen, maar kun je ook de camera van je iPhone naar boven richten om te zien welk vliegtuig er op dat moment over komt gevlogen. Heb je eenmaal een vlucht gevonden, dan is het zelfs mogelijk om via een Google Street View-achtige manier te zien wat de piloot op dat moment ziet. Daarnaast bevat de app informatie over vliegvelden, inclusief vertrektijden en mogelijke vertragingen. Op de Apple Watch-app krijg je snel info over de vluchten bij jou in de buurt.


FlightTrack 5

FlightTrack-5Als we puur naar het ontwerp kijken, zou FlightTrack 5 er vandoor gaan met de eerste prijs. De app kiest voor een minimalistisch design, maar laat ondertussen wel veel informatie zien. Bekijk bijvoorbeeld de temperatuur op de plaats van bestemming, of volg een vliegtuig via radarbeelden van bovenaf terwijl je onderin beeld gedetailleerde info krijgt. Ook op de Apple Watch is de app de moeite waard, met felle kleuren die voorkomen dat de app een brei aan cijfers en letters wordt. Kijk bijvoorbeeld snel naar welke gate je moet lopen, of zie hoe ver de vlucht van het vliegveld verwijderd is. Handig als je zelf onderweg bent, of de vlucht van iemand anders op de voet wilt volgen. Als je een Tripdeck-account hebt, kun je deze aan FlightTrack 5 koppelen, zodat je vluchten automatisch kunt laten importeren. Dit maakt het handmatig invullen van je informatie overbodig. Wel melden verschillende gebruikers dat de app soms onnauwkeurige routes laat zien, en de synchronisatie regelmatig niet goed werkt.


FlightAware Flight Tracker

FlightAware-kaartAls je op zoek bent naar een gratis alternatief, dan kun je FlightAware eens proberen. De app is namelijk helemaal gratis en je betaalt alleen €2,99 om de advertenties te verwijderen. Om FlightAware Flight Tracker te gebruiken dien je het vluchtnummer, staartnummer of de vluchtroute te weten van het vliegtuig dat je wilt volgen. Via pushberichten blijf je op de hoogte van vertrektijden, annuleringen en als de gate verandert. Ook kun je ‘Dichtbij Mij’ gebruiken om een kaart te zien met vluchten bij jou in de buurt. De vliegtuigen bewegen echter niet in real time en moet je handmatig verversen. FlightAware is alleen wel wat traag, al zijn de mogelijkheden wel uitgebreid voor een app waar je niet voor hoeft te betalen.


Plane Finder

Plane-Finder-kaartPlane Finder doet precies wat je van een app met een dergelijke naam verwacht: vliegtuigen vinden. Op een kaart zie je talloze vliegtuigen vliegen, en als je er een selecteert krijg je er uitgebreide info over te zien. Net zoals Flightradar kun je ook je camera gebruiken om overvliegende vliegtuigen te spotten. Via meldingen kun je een vliegtuig selecteren en houdt de app je op de hoogte als een vliegtuig in de buurt of in de lucht is.

Stel dat je vrienden hebt die naar Rome vliegen en vanmiddag om 16:25 uur aankomen. Via de app kun je dan het vliegverkeer op de route Amsterdam-Rome in de gaten houden en steeds volgen waar de vlucht zich bevindt. Je kunt zelfs bijna realtime zien wanneer de landing wordt ingezet, zodra het vliegtuig hoogte begint te minderen. Plane Finder toont op een kaart welke vliegtuigen in een bepaalde regio boven het luchtruim cirkelen. Tik je erop, dan krijg je vluchtnummer, vertrekplaats en bestemming, vluchtstatus, snelheid, hoogte, richting, vliegtuigtype en -fabrikant en nog veel meer gegevens te zien. Je kunt bij elk vliegtuig aanvullende informatie opvragen, zoals de datum van registratie, model- en serienummer, eerste vlucht en een technische tekening.

Plane Finder is handig voor mensen die familie en vrienden op vakantie willen volgen, afhalers en mensen die gewoon benieuwd zijn naar het vliegverkeer. De echt professionele vliegtuigspotters kunnen extra kaarten kopen, bijvoorbeeld van de Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA (€12,99 per stuk via in-app aankoop). Maar die heb je als gewone gebruiker niet nodig.

Plane Finder laat 95% van alle Europese vluchten in real time zien en volgt meer dan 12.000 vluchten tegelijk. De app-reviews louter positief, wat het iets hogere prijskaartje meer dan goedmaakt.


App in the Air

App-in-the-air-kaartApp in the Air is een relatief nieuwe vlieg-app die meerdere zaken tegelijk aanpakt. Zo kun je er vluchten mee volgen, maar is de app vooral bedoeld als je zelf ook daadwerkelijk gaat vliegen. Na het invoeren van je vlucht doet App in the Air namelijk hard zijn best om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Via een slim info-scherm krijg je bijvoorbeeld eerst je gate te zien en als je ingecheckt bent zie je hoe lang het nog duurt totdat je weer gaat landen. Dit infoscherm kun je naar eigen smaak instellen met widgets zoals een checklist voor je bagage en een kaart waarop je het vliegtuig van punt A naar B ziet gaan. In de review van App in the Air zeiden we er het volgende over:

“App in the Air scoort goed dus op het gebied van informatie verschaffen over je vlucht en het vliegveld, maar op praktisch vlak schiet de app tekort vergeleken met de officiële apps van vliegtuigmaatschappijen. Zo is er geen mogelijkheid om een boarding pass in de app op te slaan, zodat je dus alsnog een andere app (of een papiertje) nodig hebt voordat je het vliegtuig in kunt.”


Flight+

Flight+ vliegtrackerFlight+ is een vluchttracker voor vliegreizen, maar heeft meer te bieden. Flight+ kan vluchten tonen, maar ook de vluchtinformatieborden van aankomende en vertrekkende vluchten per luchthaven en plattegronden van de luchthavens zelf. De app houdt je met pushberichten op de hoogte van wijzigingen in de geplande en werkelijke vertrek- en aankomsttijden, gate- en terminalwijzigingen en andere vluchtstatusveranderingen. Bij elke luchthaven krijg je een beknopte weersverwachting te zien. De app is handig voor reizigers, maar ook voor afhalers, die een seintje krijgen wanneer een specifieke vlucht is vertraagd. Minpunt is dat je de gegevens niet tussen iPhone en iPad kunt synchroniseren en dat je de iPad-versie (link) apart moet aanschaffen. Deze app heeft een Nederlandse oorsprong en heeft gekozen voor een origineel design met luchtpostpapier.


FlightHero Pro

FlightHero ProEen Russische app die vertaald is naar het Nederlands en met een ietwat lange en knullige naam in de App Store staat. Toont informatie van 16.500 luchthavens, waarvan 4.200 met uitgebreide informatie over vluchtstatus en weer. Deze app is vooral handig als je de vluchten op een bepaalde luchthaven wilt volgen. Je ziet de gekozen vlucht de luchthaven naderen op de kaart, waarbij je bij veel toestellen meteen snelheid en hoogte te zien krijgt. Ook laat de app zien hoe recent de informatie is. Je kunt de kaart in normale, satelliet- of hybride weergave bekijken. FlightHero is vooral geschikt voor mensen die een specifieke vlucht (of een serie vluchten) willen tracken, niet voor mensen die willen zien welke vliegtuigen er momenteel boven Schiphol cirkelen. Je kunt steeds per vlucht een kaartje opvragen van de huidige vluchtroute, met een aanduiding bovenin het scherm hoeveel vluchtduur al is verstreken. De app bevat allerlei filters, een kleurschema voor dag en nacht en een favorietenlijst met de 5 recent bekeken luchthavens. Voor synchronisatie met TripIt betaal je via een in-app aankoop €0,99. Maar die heb je niet nodig als je alleen maar reizigers wilt afhalen.


Ook handig voor vluchttracken

  • LiveATC Air Radio (€4,49, iPhone/iPad, iOS 10.3+) - Luister mee met berichten van de verkeerstoren. Handig als er vertraging is en je wilt weten wat er aan de hand is.
  • Zoek mijn vrienden (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 10.0+) - Apple’s officiële app voor het opzoeken van vrienden. Gericht op huidige locatie, niet zozeer op vluchten. Je kunt in ieder geval zien of vrienden al zijn geland op de bestemming.

Extra: vluchtinformatie in iOS 9 en OS X El Capitan

Tot slot kijken we naar Apple’s eigen vluchtentracker die standaard in iOS 9 en OS X El Capitan aanwezig is. Je kunt standaard vluchtinformatie raadplegen zodra je een vluchtnummer intikt. Je ziet de actuele vluchtstatus, de geplande vluchtroute en hoe laat de vlucht aankomt. De vluchtstatus kan On Time, Early, Delayed of Landed zijn. Wil je nauwkeuriger weten hoe laat het vliegtuig opstijgt en landt, dan vind je onderin het scherm de exacte tijden. Deze functie is nog niet officieel bevestigd, maar werd per toeval ontdekt in de beta van de besturingssystemen.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 13 mei 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaand formulier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2016
Categorie Apps
Onderwerpen vakantiespecial, vliegtuig