Website vertalen met Safari op de iPhone.

Websites vertalen vanuit Safari op iPhone, iPad en Mac: zo doe je dat

‘您好’ wordt ‘Hello’
Je kunt websites eenvoudig vertalen vanuit Safari op je iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe het werkt en met welke talen.

Als je in Safari websites vertaalt, wordt de webpagina opnieuw geladen. Je ziet dan de ‘juiste’ taal in dezelfde opmaak als de oorspronkelijke pagina. Het werkt vanaf iOS 16 ook naar Nederlands, maar het kan al langer met Engels en andere wereldtalen. Omdat de lay-out behouden blijft, kun je de pagina bekijken zoals de makers het bedoelen. We leggen in deze tip uit hoe het vertalen van websites in Safari werkt.

Nieuw in iOS 16: websites vertalen naar Nederlands

Vanaf iOS 16 is het eindelijk zover. Je kunt dan websites vertalen naar het Nederlands via Safari. De werking is verder gelijk gebleven aan de reeds bestaande functie, maar je hoeft nu niet per se Engels nog toe te voegen aan je taal-instellingen. Heb je je iPhone op Nederlands ingesteld, dan is dat voldoende.

Websites naar Nederlands vertalen in Safari

Je kunt Engels nog steeds als tweede taal instellen. Indien beschikbaar, kun je bij het vertalen van websites kiezen tussen een Nederlandse en Engelse vertaling. In dit artikel leggen we ook uit hoe je Engels toevoegt als taal.

Bekijk ook

iOS 16 nu voor iedereen te downloaden: zo ga je van start

Hij is er: iOS 16 is de nieuwe grote update voor de iPhone en staat nu voor je klaar. Wat staat je te wachten? Welke nieuwe functies heeft iOS 16? En voor welke iPhones is de update geschikt? Je leest het in ons complete iOS 16 overzicht!

Van en naar welke talen kun je vertalen in Safari?

De functie om websites te vertalen bestaat sinds iOS 14 en macOS Big Sur. De vertaalfunctie in Safari werkt met steeds meer talen. Nederlands zit daar vanaf iOS 16 ook bij.

De vertaalfunctie in Safari is beschikbaar voor de volgende talen:

 • Nederlands (vanaf iOS 16)
 • Chinees (vereenvoudigd en traditioneel)
 • Duits
 • Engels
 • Frans
 • Indonesisch (vanaf iOS 16)
 • Italiaans
 • Japans
 • Pools (vanaf iOS 16)
 • Portugees (Brazilië)
 • Russisch
 • Spaans
 • Thai (vanaf iOS 16)
 • Turks (vanaf iOS 16)
 • Vietnamees (vanaf iOS 16)

Wil je een website vertalen, dan is het dus belangrijk dat de website geschreven is in één van deze talen (“brontaal”). De ‘nieuwe’ taal moet ook in deze lijst staan (“doeltaal”). Een Franstalige pagina naar het Engels vertalen kan bijvoorbeeld, maar Frans naar Nederlands niet.

Websites vertalen met Safari op iPhone en iPad

Om een website te vertalen is het belangrijk dat één of meer van de talen die jij spreekt als voorkeurstaal is ingevoerd in de instellingen van je iPhone, iPad en Mac. Dat betekent niet dat je hele toestel meteen op Engels moet zijn ingesteld. Ga hieronder snel naar het onderdeel dat je wil bekijken:

Voorkeurstaal instellen

De voorkeurstaal moet voorkomen in de eerder genoemde lijst van ondersteunende talen. Het gaat om de doeltaal waar je naartoe wil vertalen en niet waarvan je wil vertalen. Om een Franstalige website naar het Engels te vertalen hoeft alleen Engels in je voorkeurstalen te staan.

Volg deze stappen om een voorkeurstaal toe te voegen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Algemeen en tik op Taal en regio.
 3. Tik op Andere talen of Voeg taal toe en zoek de taal.
 4. Kies voor Behoud Nederlands en je toestel start opnieuw op.

Voorkeurstaal wijzigen iPhone

Met de laatste stap heb je gezorgd dat je toestel nog op Nederlands blijft staan inclusief alle apps die onze taal ondersteunen. Automatisch staat de taal die je toevoegt dan op de tweede plek.

Websites vertalen

Heb je alle taalvoorkeuren goed ingesteld, dan kun je aan de slag met het vertalen van websites in Safari. Pak je iPhone of iPad erbij en volg deze stappen:

 1. Open de website die je wil vertalen. Je herkent een ondersteunde website aan de Vertaling beschikbaar-tekst bovenin.
 2. Tik in de adresbalk op het Aa-symbool en kies voor Vertaal in het Engels of Vertaal website als je meerdere taalopties hebt.
 3. Bevestig eventueel dat je de functie in wil schakelen via de pop-up.
 4. De website wordt opnieuw geladen en is nu met behoud van de opmaak vertaald.
 5. Wil je het origineel bekijken? Tik via het Vertaal-symbool op Toon origineel.

Websites naar het Nederlands vertalen in Safari
Vertalingen naar Nederlands zijn beschikbaar vanaf iOS 16.

Het gave van de vertaalfunctie in Safari is dat je ook op links kunt tikken waarna de nieuw geopende pagina óók vertaald wordt. In onze ervaringen zijn de vertalingen vrij accuraat, maar er zullen vast en zeker foutjes in zitten. Let op dat teksten in afbeeldingen niet vertaald kunnen worden.

Websites vertalen in Safari op de Mac

Werk je op de Mac en wil je graag een website vertalen, dan kan dat sinds macOS Big Sur. Vanaf macOS Ventura werkt het ook met Nederlands. Net als op de iPhone en iPad moet je Engels eerst toevoegen als voorkeurstaal zolang macOS Ventura nog niet officieel beschikbaar is. Daarna kun je in Safari websites vertalen. Ga snel naar het onderdeel waarover je wil leren:

Voorkeurstaal instellen

Een voorkeurstaal wijzigen op de Mac is eenvoudig. Het betekent niet dat je je hele Mac in een andere taal hoeft te gebruiken. Je voegt als het ware een taal toe die je spreekt zodat je Mac hier rekening mee kan houden. Omdat Nederlands nog niet ondersteund wordt zul je één of meer van de eerder genoemde talen moeten toevoegen. Volg deze stappen:

 1. Open Systeemvoorkeuren (-menu > Systeemvoorkeuren).
 2. Ga naar Taal en regio.
 3. Klik linksonder op het plusje en voeg een ondersteunde taal toe die jij spreekt.
 4. Selecteer Gebruik Nederlands.

Voorkeurstaal instellen Mac

Je kunt nu de Systeemvoorkeuren afsluiten. Het is niet nodig om je Mac opnieuw op te starten.

Websites vertalen

Heb je alles ingesteld en ben je klaar om te vertalen? Volg dan deze stappen:

 1. Open de website die je wil vertalen. Je herkent een ondersteunde website aan de Vertaling beschikbaar-tekst bovenin.
 2. Klik bovenin op het Vertaal-symbool en kies voor Vertaal in het Engels (of andere taal).
 3. Klaar met vertalen? Klik via het Vertaal-symbool op Toon origineel.

Websites vertalen in Safari voor Mac

Net als op de iPhone kun je doorklikken naar andere pagina’s. Deze worden dan ook automatisch vertaald. Ook handig: de titel in je tabblad-balk wordt ook vertaald. Let wel op dat tekst in afbeeldingen niet vertaald wordt.

Wil je ook onderweg kunnen vertalen? Daarvoor kun je de ingebouwde Vertaal-app op de iPhone gebruiken. Deze app bevat ook nog eens meer talen dan de vertaalfunctie in Safari. Weten hoe het werkt? Bekijk dan onze aparte tip. Check ook onze lijst met de beste vertaal-apps op iPhone en iPad.

Bekijk ook

Apple's Vertaal-app werkt vanaf iOS 16 ook met Nederlands: zo gebruik je de app

Met de Vertaal-app kun je teksten vertalen naar allerlei talen onderling. En goed nieuws: want vanaf iOS 16 werkt deze ook met de Nederlandse taal! Hoe werkt deze app en wat zijn de verschillen met Google Translate? In deze tip stellen we de mogelijkheden aan je voor.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!