AirPods in oor

De beste AirPods-tips: 20 manieren om meer uit je AirPods te halen

Er zitten meer handigheidjes in de oordopjes van Apple dan je denkt en met deze 20 AirPods tips haal je het maximale eruit. Bespaar batterijduur, luister samen, wijzig de naam van je AirPods en nog veel meer!

De beste AirPods-tips

Met de Apple AirPods luister je draadloos naar muziek. Maar er is veel meer mogelijk en met deze 20 AirPods-tips haal je het maximale eruit.

AirPods tips voor meer luisterplezier

Wist je bijvoorbeeld dat je de AirPods ook met niet-Apple-producten kunt koppelen? En dat je de naam van de AirPods kunt aanpassen? Apple heeft nog veel meer handige functies in de oordopjes gestopt en met deze AirPods-tips stellen we de meest interessante aan je voor. Twijfel je of de AirPods iets voor jou zijn, lees dan ook ons AirPods review voor meer informatie over onze ervaringen.

We beginnen met 5 tips voor beginners, maar er zijn nog veel meer handige tips en tricks voor AirPods-bezitters:

Tip! Bekijk ons overzicht AirPods kopen voor de beste AirPods aanbiedingen en voorraadinformatie.

#1 AirPods koppelen met andere producten

Het koppelen van de AirPods duurt maar 3 seconden: open de oplaadcase, wacht tot de pop-up verschijnt en je kunt luisteren. Het werkt bij alle Apple-toestellen die met hetzelfde Apple ID zijn aangemeld.

Je kunt de AirPods ook koppelen met niet-Apple-producten. Daarvoor is het kleine knopje aan de achterkant bedoeld. Het werkt bijvoorbeeld met Android-smartphones en mp3-spelers die voorzien zijn van Bluetooth. Gebruik je de koppelingsknop aan de achterkant van het doosje, dan werken de AirPods zoals elk setje draadloze Bluetooth-oordopjes. Je kunt alleen audio luisteren, maar de AirPods pauzeren niet automatisch als je er eentje uit je oor haalt.

 1. Stop de AirPods in het doosje, klap het deksel open.
 2. Houd de witte knop aan de achterkant van het doosje ingedrukt, totdat het ledlampje binnenin begint te knipperen.
 3. Koppel nu je AirPods via Bluetooth met je Android-smartphone, computer of tv.

#2 Bespaar batterijduur met één AirPod

Je kunt in totaal 24 uur naar de AirPods luisteren, maar er is een manier om nog langer te luisteren. Gebruik één AirPod tegelijkertijd en laat de andere in het doosje zitten om op te laden. Wissel om zodra dat nodig is. Zo hoef je geen moment zonder muziek te zitten. Als je één AirPod gebruikt krijg je beide stereokanalen binnen via één oor.

AirPods batterijstatus via de iPhone opvragen.

#3 Check de AirPods batterijstatus op je iPhone

Je kunt op meerdere manieren checken wat de batterijstatus van je AirPods is. Open het oplaaddoosje vlakbij je iPhone en er verschijnt een pop-up onderin het scherm met de actuele batterijduur van zowel het opbergdoosje als de AirPods zelf. Ook kun je in de batterijwidget van het Berichtencentrum zien hoe het met de batterijduur van de AirPods gesteld is. De batterijduur van de oortjes zelf worden alleen getoond als je ze daadwerkelijk gebruikt.

#4 Check de AirPods batterijstatus op je Apple Watch

Heb je een Apple Watch, dan kun je ook daarop de batterijstatus van de AirPods bekijken. Open het Bedieningspaneel op de Apple Watch en tik op het batterij-icoon. Je ziet nu niet alleen de batterijstatus van de Apple Watch, maar ook van de gekoppelde AirPods.

AirPods batterijstatus op de Apple Watch bekijken.

#5 Naam wijzigen van je AirPods

Je kunt gemakkelijk de naam wijzigen van je AirPods, maar je moet dit wel doen via de Bluetooth-instellingen.

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone en ga naar Bluetooth.
 2. Tik op het i-symbool achter de naam van jouw AirPods.
 3. Tik op de naam en je komt op een apart scherm waar je dit kunt aanpassen.

Zoek mijn AirPods in iOS 10.3.

#6 AirPods zoeken met Zoek mijn AirPods

Grote kans dat je ooit met je AirPods in slaap valt en daarna vergeten bent waar je ze hebt gelaten. In dat geval komt de functie Zoek mijn AirPods van pas. Met Zoek mijn AirPods kun je je oortjes een piepgeluid laten afspelen en op de kaart kijken waar ze zich bevinden. Ook kun je op de kaart kijken of ze misschien thuis of op je werk liggen.

#7 Luister met z’n tweeën naar AirPods

Je kunt samen met iemand anders naar de AirPods luisteren. Het voordeel daarvan is dat ze draadloos zijn, dus je hoeft niet meer dicht tegen elkaar aan te kruipen vanwege het korte kabeltje. Het werkt trouwens alleen voor muziek, niet voor telefoongesprekken. Slechts één van de AirPods heeft een actieve microfoon om telefoongesprekken mee te voeren, dus dan moet je nog steeds vlak bij elkaar zitten.

#8 AirPods updaten naar nieuwste firmware

De AirPods krijgen gaandeweg steeds nieuwe functies. Dat kan op twee manieren gebeuren: via een update van iOS of met een firmware-update voor de AirPods zelf. Een update van iOS zorgde ervoor dat je voortaan Zoek mijn AirPods kunt gebruiken. Kleinere (beveiligings)updates zal Apple beschikbaar stellen via de AirPods zelf. Hoe dit werkt lees je in onderstaand artikel.

#9 AirPods serienummer opzoeken

Misschien loop je ooit tegen problemen aan met je AirPods en moet je het serienummer doorgeven om de garantie te kunnen checken. Geen punt, want elk setje AirPods heeft een serienummer. Deze staat afgedrukt aan de binnenkant van het oplaaddoosje. Je kunt daarom beter het doosje niet verwisselen met die van een vriend of familielid.

#10 AirPods gebruiken op de Mac

Apple’s AirPods werken met de volgende Apple-producten:

Wil je de AirPods met een Mac gebruiken en maken ze niet automatisch verbinding, dan tik je op het Bluetooth-symbool in de menubalk rechtsboven. Selecteer de AirPods en kies Verbind. Je hoeft niet via de audio-instellingen de AirPods als audiobron te selecteren.

#11 AirPods door vrienden laten gebruiken

Als iemand probeert om jouw oortjes te gebruiken, zal er een boodschap verschijnen: ‘Niet jouw AirPods’. Dat komt omdat deze persoon niet hetzelfde Apple ID of iCloud-account gebruikt. Daardoor worden de oortjes niet automatisch gekoppeld als je een ‘vreemde’ iPhone in de buurt houdt. Door op de link Verbind te tikken kun je toch luisteren. Het gaat daarbij om een tijdelijke verbinding.

AirPods tip: wisselen

#12 Makkelijk wisselen tussen Apple-producten

Omdat iCloud automatisch al je Apple-producten koppelt, kun je makkelijk wisselen tussen de iPhone, iPad en andere apparaten. Open op de iPhone en iPad het Bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen. Veeg naar het scherm waarmee je de audio aanstuurt, tik op het linkje onderin het scherm en vervolgens op AirPods.

Op de Mac werkt het zoals hierboven aangegeven: tik op het Bluetooth-icoontje en kies daarna je AirPods uit de lijst. Voor het koppelen met een Apple TV zul je de stappen moeten volgen voor het koppelen van niet-Apple-apparaten (zie tip #1).

#13 Tikken op AirPods instellen

Dubbeltikken op de AirPods activeert Siri, maar je kunt het ook op een andere manier instellen. Helaas heb je daarbij weinig keuze: je kunt kiezen of dubbeltikken Siri activeert of de muziekbediening. In onderstaande tip lees je er meer over. Om de instellingen van je AirPods te wijzigen moeten deze wel een actieve verbinding met je iPhone hebben.

#14 Bedien je AirPods met commando’s

Gebruik je de Siri-functie van de AirPods, dan heb je meerdere mogelijkheden. De meeste mensen weten wel dat je het geluidsvolume kunt aanpassen, maar er is nog veel meer mogelijk. Alle opdrachten kun je in gewone spreektaal geven.

 • Een telefoongesprek starten (en voeren via de AirPods)
 • Vooruit springen naar het volgende nummer (of het vorige nummer)
 • Vooruit/achteruit springen binnen een bepaald nummer, bijvoorbeeld 15 seconden
 • Het volume omhoog of omlaag brengen (je kunt ook een percentage noemen)
 • Een bepaald muzieknummer of een bepaalde podcast afspelen.
 • Een bepaalde afspeellijst afspelen

#15 Telefoongesprek aannemen op de AirPods

Komt er een telefoongesprek binnen via je AirPods, dan dubbeltik je erop om het gesprek op te nemen. Op dezelfde manier beëindig je het gesprek. Wil je van tevoren weten wie er belt, dan kun je zorgen dat de AirPods dit aankondigen. Dit schakel je als volgt in:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar Telefoon > Kondig beller aan.
 3. Kies een van de opties, bijvoorbeeld Altijd of Alleen koptelefoon.

#16 AirPods loskoppelen van je iPhone

Je kunt op elk moment de AirPods loskoppelen. Dit werkt het makkelijkst via het Bluetooth-menu:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone en kies Bluetooth.
 2. Tik op het i-icoon achter je AirPods.
 3. Tik op de optie Verbreek om eenmalig los te koppelen of Vergeet dit apparaat om te zorgen dat de iPhone de AirPods niet meer automatisch koppelt.

#17 Dit betekenen de kleuren van het LED-lampje

Binnenin het opbergdoosje van de AirPods vind je een klein led-lampje. De kleur heeft de volgende betekenis:

 • Groen: volledig opgeladen
 • Oranje: niet volledig opgeladen, of bezig met opladen van de AirPods
 • Geel: accu bijna leeg
 • Wit: AirPods zijn klaar om te worden gekoppeld

#18 Snel muziek pauzeren met AirPods

Elke AirPod is voorzien van een oorsensor, die weet wanneer jij de AirPod in je oor stopt en er weer uit haalt. Dit zorgt voor het snel stoppen en weer hervatten van de muziek. Moet je dus even snel de muziek op pauze zetten, dan is er een simpele truc voor: haal de AirPod even snel uit je oor en de muziek stopt. Zodra je de AirPod terugplaatst gaat de muziek weer verder waar je was gebleven. Je kunt dit automatisch pauzeren trouwens uitschakelen via Instellingen > Bluetooth > [jouw AirPods] > Automatische oordetectie. Je ziet deze instelling alleen als je AirPods actief met de iPhone zijn verbonden.

AirPods en iPhone gebruiker

#19 Microfoon altijd op dezelfde AirPod

In beide AirPods zit een microfoon, waarvan er altijd maar eentje actief is. Doe je de linker AirPod in je oor, dan zal de microfoon in de linker AirPod actief worden. Andersom geldt dat ook voor de rechter AirPod. De AirPods regelen onderling welke van de twee de ‘regelneef’ is en de microfoon inschakelt. Dit is ook de reden waarom je wel met z’n tweeën naar AirPods kunt luisteren, maar niet met z’n tweeën kunt telefoneren (zie tip #7). Je kunt via Instellingen > Bluetooth > [jouw AirPods] > Microfoon aangeven welke AirPod de microfoonfunctie moet hebben. Standaard is dit automatisch, maar je kunt ook nadrukkelijk kiezen voor links of rechts.

#20 AirPods terugzetten naar fabrieksinstellingen

Stel dat je ooit je AirPods wilt verkopen of weggeven aan iemand anders. Dan is het mogelijk om je AirPods te resetten naar fabrieksinstellingen, zodat alle eerder gemaakte verbindingen met iPhones, iPads en andere apparaten uit het geheugen worden gewist.

Zijn je AirPods defect, check dan in onderstaande tip hoe het zit met reparaties. Of kijk wat je doen als je AirPods problemen geven, zoals haperende audio, weinig volume, korte batterijduur en meer:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Accessoires
Onderwerp airpods
Device AirPods