AirPods Pro 2022

Review: AirPods Pro eerste generatie, de upgrade waard?

Onze ervaringen met audio en draagcomfort

In onze AirPods Pro review vertellen we na uitgebreid testen wat onze ervaringen zijn met Apple's eerste oordopjes met ruisonderdrukking. Hoe is het draagcomfort, zitten ze nog steeds lekker en kun je echt niets horen als de ruisonderdrukking aan staat? Wij vertellen het in deze review van de AirPods Pro!

AirPods Pro review Prijs (vanaf €279,-)

AirPods Pro: niet alleen voor professionals

We hebben ervoor gekozen om voor dit artikel de ervaringen van twee reviewers te combineren. Er zijn namelijk weinig producten die zoveel verhitte discussies oproepen als oordopjes en dat kan leiden tot heel extreme meningen. Sommige mensen zweren bij een superduur merk voor audiofielen, terwijl anderen een setje nep-AirPods van de kermis eigenlijk prima vindt. Voor deze twee uitersten zijn de AirPods niet bedoeld, wel voor al die mensen die er tussenin zitten en die best wat geld over hebben voor functies als ruisonderdrukking, een betere gebruikerservaring en een product waar goed over is nagedacht. Uiteindeljk gaat het erom wat jij prettig vindt zitten en klinken. Wil je reageren op deze review, dan kan dat onder onze eerste indruk.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny) en Daniel Vischjager (@d_vischjager), fotografie: Daniel Vischjager. De AirPods Pro zijn zelf aangeschaft. Deze review is uitgevoerd in november 2019 en beschrijft de situatie op dat moment.


Inmiddels zijn de AirPods Pro 2022 verkrijgbaar, waar we ook een uitgebreid ervaringenartikel over hebben geschreven. Lees daarom ook onze AirPods Pro 2022 review!

Bekijk ook

AirPods Pro 2022 review: niet alleen voor muziek

In onze AirPods Pro 2022 review vertellen we na uitgebreid testen wat onze ervaringen zijn met Apple's tweede generatie oordopjes met ruisonderdrukking. Hoe is het draagcomfort, zitten ze nog steeds lekker en kun je echt niets horen als de ruisonderdrukking aan staat? Wij vertellen het in deze review van de AirPods Pro 2022!

Review-update zomer 2021: Nog steeds een goede aankoop?

De AirPods Pro bestaan nu al geruime tijd en misschien vraag je je af of het nog steeds een goede aankoop is. Qua techniek zijn de huidige AirPods Pro nog steeds top en de opvolger wordt pas in 2022 verwacht, dus mocht je nu nieuwe oortjes nodig hebben dan kunnen we nog steeds de AirPods Pro aanraden. Omdat ze alweer wat langer op de markt zijn kun je vaak goede deals vinden: in plaats van €279 bij Apple betaal je rond de €200 bij andere winkels. Heb je wat minder haast en zijn je huidige oordopjes nog goed, dan zou je ook kunnen wachten op de opvolger, AirPods Pro 2. Deze kun je vanaf het voorjaar 2022 verwachten.

AirPods Pro in opbergcase 2

Apple heeft ervoor gekozen om deze nieuwe AirPods de toevoeging ‘Pro’ te geven. Dat wekt de indruk dat het vooral op professionals is gericht, maar dat is niet zo. Bij de AirPods is het net als bij de iPhone 11 zo dat je ‘Pro’ vooral betekent dat je iets extra’s krijgt.

Deze oortjes zijn simpelweg gericht op een andere doelgroep: mensen die op ruisonderdrukking zaten te wachten, meer functies wilden of moeite hadden met de pasvorm van het eerdere model. Dit zijn ook meteen de drie grootste verbeteringen.

AirPods Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

 • Alleen verkrijgbaar in glimmend wit
 • Nieuw in-ear design met rubberen oortips
 • Drie formaten oortips meegeleverd: S, M en L
 • Zweet- en waterbestendig (IPX4)
 • Gewicht 5,4 gram
 • Bluetooth 5.0
 • Afmetingen oortjes: 30,9 x 21,8 x 24 mm
 • Afmetingen doosje: 45,2 x 60,6 x 21,7 mm
 • Tot 4,5 uur luistertijd met ruisonderdrukking bij één keer opladen
 • Meer dan 24 uur luistertijd dankzij doosje
 • Verkrijgbaar voor €279 (elders vaak goedkoper)

De AirPods Pro zijn ook verkrijgbaar bij Apple voor de standaard adviesprijs van €279.

Design van de AirPods Pro

 • Kortere steeltjes en grotere kop
 • Rubberen oortips in 3 formaten
 • Oplaaddoosje is groter en breder
 • Uitgevoerd in hoogglans wit

AirPods Pro naast gewone AirPods

Het design van de oortjes en het opbergdoosje is vernieuwd bij de AirPods Pro. Je ziet het verschil meteen: de oortjes hebben een korter steeltje en ze hebben siliconen rubbertjes die in je gehoorgang gaan. Voor mensen die vonden dat de originele AirPods een ‘belachelijk’ uiterlijk hadden oogt dit compactere model wat prettiger. Het betekent overigens ook dat je ze wat minder makkelijk uit je oor haalt. De stokjes zijn korter en de oortjes zitten vaster in je oor. We kwamen na een tijdje achter een trucje: door de oortjes van achter naar voren toe te bewegen gaan ze gemakkelijker uit je oor.

AirPods Pro opbergcase naast gewone AirPods opbergcase 1

Het oplaaddoosje ziet er ook anders uit: het is breder en minder hoog, alsof het een kwartslag gedraaid is ten opzichte van het originele model. Het doosje lijkt groter, maar past nog net zo goed in je broekzak. Het is dan ook een heel verschil met het veel grotere doosje van de Powerbeats Pro (zie vergelijking).

We merkten wel dat de oortjes moeilijker uit het doosje te halen zijn, omdat je er minder makkelijk grip op krijgt. Bij de originele AirPods kun je met twee vingers één oortje pakken, maar door de rubberen oortips is dat bij het nieuwe model lastiger. Je vinger glijdt namelijk van het rubberen deel af.

AirPods Pro in opbergcase 1

Ook is het lastiger om ze weer op de juiste manier terug in het doosje te doen. Na een paar dagen ging het eenvoudiger door wat beter op te letten. Als je het rechter oortje uit doet, weet je dat deze rechts in het doosje moet.

Wat hetzelfde is gebleven bij deze AirPods Pro is de afwerking en kleurkeuze: alles is glimmend wit, er zijn geen andere kleuren, ook al waren daar geruchten over. Ook kun je nog steeds het opengeklapte doosje gebruiken als iPhone-houder om films te kijken.

Koppelen en dragen van de AirPods Pro

 • Koppelen door doosje te openen
 • Drie formaten oortips: Small, Medium en Large
 • Ventilatiesysteem voor minder druk

Het koppelen van de oortjes verloopt nog net zo simpel als voorheen: je houdt het doosje bij je iPhone en opent het klepje. Je krijgt dan meteen een melding te zien met de vraag of je wilt koppelen. Daarna gaat het koppelen automatisch op al je apparaten.

Voordat je de AirPods Pro kunt gaan gebruiken moet je een aantal stappen doorlopen. Die zijn bij deze AirPods iets anders dan je gewend bent. Ten eerste moet je het juiste formaat oortips bepalen en met de speciale Pasvormtest controleren welke maat bij jouw oor past.

AirPods Pro oortips

iOS 13.2 bevat een functie om het geluid te analyseren en het profiel aan te passen aan de anatomie van jouw gehoorgang, zodat je de best mogelijke luisterervaring hebt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de interne en externe microfoons. Het duurde zo’n vijf seconden en je krijgt meteen te zien of je beter voor Small, Medium of Large kunt kiezen. Bij ons was het Medium-formaat prima. Het is overigens niet zo dat er maar één formaat juist is. Daarom kan het zijn dat de Pasvormtest een positieve uitslag geeft bij meerdere formaten.

Voor het loshalen van de rubbertjes moet je behoorlijk stevig trekken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de dopjes snel kwijtraakt. Mocht dat toch gebeuren, dan kost het ca. 4 euro om een nieuw setje aan te schaffen bij Apple.

AirPods Pro zonder oortip

De aansluiting van de rubberen dopjes is ovaal, dus je kunt geen oorkussentjes van andere merken gebruiken als je ze kwijtraakt. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat er allerlei namaak-oortips te krijgen zijn. Bij het terugplaatsen van het dopje moet je even goed opletten je het wel goed gepositioneerd hebt.

Qua draagcomfort is het wel even wennen, zo’n rubber dopje in je oor. Je merkt beter dat er iets in je oor zit dan bij de gewone AirPods, maar storend vinden we het niet. Wel merkten we na een paar uur dat het wat kan gaan kriebelen. Had je altijd al moeite met in-ear oortjes, dan zullen deze AirPods je niet op andere gedachten brengen. Er zit nog steeds een ding in je oor, die na verloop van tijd kan gaan irriteren. Vooral na meerdere uren luisteren was het prettig om ze weer even uit het oor te halen. Mede door het nieuwe ventilatiesysteem is er bij ons ook geen sprake van een benauwd gevoel door druk.

Gewone AirPods in oor
Gewone AirPods in oor.

AirPods Pro in oor
AirPods Pro in oor.

Een veelgehoorde angst van mensen die nog geen AirPods hebben, is dat ze bang zijn dat ze snel uit je oor vallen. Bij ons bleven de gewone AirPods altijd prima zitten, maar mocht je een dergelijke angst hebben, dan ben je beter af met deze AirPods Pro, die klemvast in je gehoorgang zitten. Wel kost het iets meer moeite om ze in je oor te steken, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar.

Wat de druksensor betreft: daarover hebben beide iCulture-reviewers verschillende ervaringen. Bij de ene persoon werkte het goed, bij de andere was het even zoeken en reageerde de knop niet altijd. Bovendien kan het oortje wat gaan verschuiven als je te veel met het stokje friemelt, waardoor de afsluiting niet meer goed is. Dit kan een kwestie van gewenning zijn.

Het is handig dat je even snel de ruisonderdrukking kunt uitschakelen, zonder dat aan Siri te hoeven vragen. Maar we hadden ook graag gezien dat Apple meerdere niveau’s van ruisonderdrukking had toegevoegd, zodat je ook op een ‘half standje’ kunt werken in een omgeving waar je niet alle rumoer wilt horen, maar toch iemand wilt kunnen verstaan. Het is nu alles of niets.

Actieve Ruisonderdrukking op de AirPods Pro

 • Bevat H1-chip voor geavanceerde functies
 • Interne en externe microfoons luisteren naar omgevingsgeluid
 • Neutralisatie van ongewenste rumoer met antigeluid

De grootste vernieuwing bij de AirPods Pro is niet zozeer het nieuwe design, maar de toevoeging van actieve ruisonderdrukking. Dit gaat een stap verder dan de Powerbeats Pro, die alleen het geluid van buitenaf isoleren, maar verder niet actief ingrijpen op het geluid.

Bij de AirPods Pro is dat anders: daar zijn de microfoons continu actief om het omgevingsgeluid te meten, zodat ongewenste rumoer vervolgens door de ingebouwde chip kan worden tegengegaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van antigeluid. Dit houdt in dat geluidsgolven worden geneutraliseerd met een precies tegengestelde geluidsgolf, waardoor het effect in feite nul is. Je kunt ze ook dragen zonder muziek aan te zetten, want ook dan wordt het geroezemoes van buitenaf flink gefilterd.

Ruisonderdrukking
Het Nederlandse woord ‘ruisonderdrukking’ is algemeen gangbaar, maar is eigenlijk een vreemde term. Het gaat in feite om veel meer dan het filteren van ruis. Ook omgevingsgeluiden wordt gefilterd. Het Engelse woord ‘noise cancelling’ is eigenlijk beter. Je mag dit woord overigens met één of twee l’en schrijven, afhankelijk van je voorkeur voor de Amerikaanse of Britse spelling. Verder is het zo dat er twee varianten van ruisonderdrukking zijn: actieve (door antigeluid) en passieve (door afscherming). Actieve ruisonderdrukking wordt vaak afgekort tot ANC.

Je moet overigens niet te overdreven verwachtingen hebben van de ruisonderdrukking. Wil je echt niets meer horen, dan moet je in een geluiddichte kamer gaan zitten. De ruisonderdrukking op de Beats Studio3 werkt ook een stuk beter dan op deze AirPods en dat komt waarschijnlijk omdat er bij deze hoofdtelefoon nog een extra barricade aanwezig is. Je oren zitten in een eigen ‘kamertje’ terwijl ze bij de AirPods Pro nog blootstaan aan geluid van buitenaf. Toch vinden we het indrukwekkend hoe goed de AirPods Pro op het gebied van ruisonderdrukking presteren.

AirPods Pro los 3

Zet je de Beats Studio3 op zonder muziek, dan hoor je helemaal niets. Bij de AirPods Pro lijken de geluiden van heel er weg te komen. Zelfs je eigen stem klinkt van ver weg. De microfoons checken 200 keer per seconde het omgevingsgeluid en passen de audio op basis daarvan aan. Hiervoor is een H1-cip aanwezig die ook nog allerlei andere geavanceerde functies regelt, zoals het makkelijk koppelen en de draadloze prestaties.

De actieve ruisonderdrukking blijkt erg goed te werken: geroezemoes en het geluid van bouwactiviteiten zijn opeens een stuk minder storend en lijken veel verder weg. Je hebt veel meer oor voor de muziek. Zodra je de oortjes indoet zakt het omgevingsgeluid direct vrijwel helemaal weg.

AirPods Pro los 2

Een andere fijne toevoeging vinden we de Transparantie-modus. Je schakelt dit in door kort in het steeltje te knijpen. We hadden eerder van andere gebruikers gehoord dat dit nogal een gedoe is om het de eerste paar keer voor elkaar te krijgen, maar bij ons leverde het eigenlijk geen problemen op. We vinden het zelfs makkelijker dan het tikken tegen de oortjes, zoals bij de normale AirPods. Je krijgt namelijk ook in één keer feedback of je goed gedrukt hebt. Je hoort een zacht klikje, terwijl je bij de gewone AirPods geen directe feedback krijgt.

Bij Transparantie-modus hoor je de stemmen van de mensen om je eens opeens heel helder. Ook kun je je eigen stem opeens weer natuurlijk verstaan, alsof je geen oortjes in hebt. Het is alsof je in een microfoon praat en via een koptelefoon meeluistert, zoals bij het opnemen van een podcast.

AirPods Pro geluidsonderdrukking

Uiteraard komt de ruisonderdrukking alleen tot zijn recht als je beide oortjes in hebt. Wat we als toevoeging nog wel graag hadden gezien is een stapsgewijze optie voor de ruisonderdrukking. Op hoofdtelefoons van andere merken heb je soms de mogelijkheid om de ruisonderdrukking in 2 of 3 stappen te verminderen.

Tijdens het bellen werkt de ruisonderdrukking ook goed. Het voelt alleen wat onwennig, want mensen zijn geneigd zachter te praten als het stil is. Daarom moet je jezelf ietwat forceren om luider te praten. Je moet ook niet té hard praten om geen vreemde blikken te krijgen van anderen.

AirPods Pro naast opbergcase

Audio van de AirPods Pro

 • Dynamische equalizer past audio aan je gehoorgang aan
 • Versterker met een groot dynamisch bereik
 • High-excursion Apple-driver

De AirPods Pro beloven een beter geluid dan de normale AirPods. Maar is dat ook zo? Dit is meteen ook het meest lastige om te beoordelen, omdat mensen, smaken en voorkeuren zo verschillend zijn. Jouw ervaring kan dan ook totaal verschillend zijn. Zo ontvingen we een mailtje van een lezer die behoefte heeft aan XXL-oortips en de geluidskwaliteit minder vindt, omdat het niet goed afsluit.

AirPods Pro los 5

We beperken ons daarom vooral tot de feiten. En dat is, dat Apple alle moeite heeft gedaan om deze oortjes beter te laten klinken dan het standaardmodel. Ten eerste door geluidsisolatie toe te passen: de rubbertjes sluiten je oren af, waardoor het luisteren naar muziek minder wordt gestoord door ronkende vliegtuigmotoren en het geroezemoes van collega’s. De drie formaten oortips zorgen dat de meeste mensen hun gehoorgang goed kunnen afsluiten. Je hoort meer muziek en minder omgevingsgeluid, waardoor je meer van de muziek geniet dan bij de AirPods 2.

Daarnaast zit er een dynamische equalizer in, die de muziek afstemt op jouw anatomie. Of dit goed werkt is ook weer heel persoonlijk, maar onze ervaring is dat het geluid voller klinkt, al geldt dat niet bij alle genres muziek. Wil je meer bas, dan zul je toch echt de Beats-producten moeten hebben, bijvoorbeeld de Powerbeats Pro of een over-ear hoofdtelefoon van Beats. Hou er wel rekening mee dat de Powerbeats Pro geen actieve ruisonderdrukking heeft.

Bij SoundGuys maakten ze een frequentierespons-grafiek, waaruit blijkt dat de AirPods Pro neutraal zijn voor de middentonen. De tonen zullen in dit gebied steeds hetzelfde klinken. Bij de hoge tonen is dat niet het geval: daar kunnen sommige tonen boven de 2 kHz wat luider klinken.

AirPods Pro frequency respons
Grafiek via SoundGuys

Accuduur van de AirPods Pro

Tijdens het testen lukte het om bijna 5 uur te luisteren met de oortjes in en de ANC-functie aan. Apple belooft 4,5 uur bij 50% geluidsvolume, dus dat zit wel goed. Wel is het zo dat de accuduur na verloop van tijd wat achteruit gaat, dus het is mooi om wat extra speelruimte te hebben.

Tijdens een andere luistersessie hadden we na 3,5 uur nog 20% batterij over. Net als bij de eerdere AirPods krijg je een waarschuwingssignaal te horen als de batterij bijna leeg is. Daarna kun je nog ongeveer een kwartier doorgaan met luisteren. Maar het is slimmer om op zo’n moment je oortjes even in het oplaaddoosje te doen, want daarmee verleng je de gebruiksduur aanzienlijk. Met 15 minuten opladen kun je weer 3 uur luisteren. Net als bij de vorige oortjes kun je met het oplaaddoosje meer dan 24 uur luisteren.

Opladen doe je met de meegeleverde Lightning-naar-USB-C-lader, dus het kan nu ook via de nieuwste MacBooks. Heb je die niet, dan zijn er genoeg andere alternatieven: een gewone Lighting-naar-USB-A-kabel werkt ook en daarnaast kun je deze AirPods opladen op een geschikte Qi-lader.

AirPods Pro op draadloze oplader

Voor wie zijn de AirPods Pro bedoeld?

De AirPods Pro zijn vooral ideaal voor mensen die wat verbeteringen zoeken ten opzichte van de vorige AirPods. Dat geldt dan met name op drie gebieden: een betere audiobelevenis, een betere pasvorm of extra functies zoals ruisonderdrukking. Dat zal gelden voor veel mensen die voorheen de normale AirPods gebruikten: er valt aan zo’n product altijd nog wel iets te verbeteren en op alle drie de genoemde punten heeft Apple stappen gemaakt.

Het wil overigens niet zeggen dat iedereen die nu AirPods gebruikt het beste maar kan upgraden. Voor al die extra’s betaal je namelijk wel €50 meer en dat heb je er misschien niet voor over. Ben je tevreden over je huidige AirPods, dan moet je die gewoon blijven gebruiken.

Ook is het niet zo, dat deze AirPods opeens dé oplossing zijn voor alle denkbare oorproblemen, zoals anatomische variaties en medische aandoeningen aan het gehoor. Apple probeert met de AirPods Pro de meerderheid van het publiek te bedienen, maar heb je een afwijkende gehoorgang, last van oorsuizen of andere gehoorproblemen, dan is dat hiermee niet opgelost. Wél kun je deze oortjes nog steeds gebruiken voor Live Luisteren, zodat je ze als een soort gehoorapparaat kunt gebruiken. Wat ons daarbij positief is opgevallen, is dat bij de ingeschakelde Transparatie-modus je eigen stem ook nog wat wordt versterkt.

Score

8.5

AirPods Pro

AirPods Pro

€279

Voordelen +

 • Goede actieve ruisonderdrukking
 • Goede pasvorm met drie eartips
 • Beter geluid dankzij geluidsisolatie en dynamische EQ
 • Transparantie-modus laat je natuurlijk praten
 • Kortere stokjes, oogt wat normaler
 • Uitstekende batterijduur met ANC voor zulke kleine oordopjes

Nadelen -

 • Oortjes zijn lastig uit het doosje te halen
 • ANC niet stapsgewijs aan te passen
 • Begint na een paar uur te kriebelen
 • In en uit je oren halen is lastiger dan bij normale AirPods
 • Druksensor is even wennen

Conclusie AirPods Pro review

Zoek je oortjes waarmee je comfortabel kunt reizen, zonder dat je een grote hoofdtelefoon hoeft mee te nemen, dan zullen deze AirPods Pro in de smaak vallen. De oortjes zijn weliswaar wat duurder dan de standaard AirPods, maar er zitten drie belangrijke verbeteringen in die je meer laten genieten van de muziek. Ben je bovendien van plan om regelmatig ermee te gaan sporten, dan zijn dit de oortjes die je moet hebben.

Tenminste als je voor Apple-producten kiest, want op hetzelfde prijsniveau vind je veel meer high-end aanbieders. Is Bose, Sony of B&O jouw favoriete merk, dan raden we aan om te kiezen voor het merk dat het beste bij jouw voorkeuren aansluit qua audio-afstellingen.

Wij zijn in ieder geval positief over de AirPods Pro. We zijn ook positief over het draagcomfort, al zijn er wel wat kleine dingetjes die nét iets handiger hadden gekund, zoals het uit de case halen van de oortjes. En van de betere drukregulatie merken we ook niet zoveel.

AirPods Pro los 4

De actieve ruisonderdrukking maakt een groot verschil en zorgt ervoor dat je echt van de muziek kunt genieten en minder wordt gestoord door de geluiden van bouwactiviteiten of roezemoezende collega’s. Ben je vaak in de trein of andere drukke plekken, dan kan het de investering zeker waard zijn. Maar heb je al een goede over-ear hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking, die je af en toe gebruikt tijdens vliegreizen, dan zal het wat minder nodig zijn om te upgraden. Ook als je nu gewone AirPods hebt die het nog helemaal goed doen is een upgrade geen must.

De AirPods Pro zijn ook verkrijgbaar bij Apple voor de standaard adviesprijs van €279. Alle andere winkels hanteren momenteel ook nog deze adviesprijs, maar we verwachten dat er in de loop van de tijd wel wat meer prijsverschil gaat optreden.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2022
Device
AirPods Pro