Apple producten: iPhone, iPad, Mac en Apple Watch

Deze 8 Apple-producten moeten nog op usb-c overstappen

Apple is met de iPhone 15 weliswaar overgestapt naar usb-c, maar dat geldt lang niet voor alle producten. Er zijn nog genoeg producten in de Apple Store verkrijgbaar die voorzien zijn van een Lightning-aansluiting. Jouw Lighting-kabels hoeven voorlopig niet de deur uit, maar Apple heeft nog wel wat werk te verzetten om helemaal klaar te zijn voor usb-c!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Producten die nog usb-c moeten krijgen

Zoals verwacht zijn alle vier de iPhone 15-modellen voorzien van een usb-c-poort in plaats van Lightning. Ook heeft Apple AirPods Pro met usb-c oplaaddoosje uitgebracht en zijn de bedrade EarPods met usb-c kabel verkrijgbaar. Maar daarmee is de overstap nog niet afgerond. Er zijn in de Apple Store nog genoeg Apple-devices en accessoires te vinden die voorzien zijn van een Lightning-aansluiting. We zetten ze voor je op een rijtje.

Producten die usb-c moeten krijgen

Apple stapte in 2012 over op de Lightning-aansluiten en topman Phil Schiller beloofde destijds dat deze aansluiting minstens tien jaar gebruikt zou worden. Dat is gelukt: we zijn inmiddels elf jaar verder en we hebben veel plezier gehad van de Lightning-poort, die op vrijwel elk Apple-device en -accessoire te vinden is. Maar inmiddels is het 2023 en is het tijd voor usb-c.

De onderstaande producten moeten nog een update krijgen naar usb-c.

MagSafe Duo Charger

Producten die geen update naar usb-c krijgen

Apple heeft ook nog een aantal producten in het assortiment die nog wel verkocht worden, maar geen update meer krijgen naar usb-c:

Apple-devices in zomer 2023

Bij de iPhone 13- en iPhone 14-modellen zal Apple waarschijnlijk geen update meer uitbrengen. Ze zullen de komende jaren geruisloos uit het assortiment verdwijnen. Bij de iPhone SE kan de ‘oude’ Lightning-aansluiting ook nog wel een tijdje mee. Dit toestel staat erom bekend dat het niet de nieuwste features bevat en het laatste waarop gebruikers zitten te wachten is dat ze allemaal nieuwe kabels moeten aanschaffen. Hetzelfde geldt voor de iPad 2021: die koop je vanwege de lage prijs en een redesign met aanpassingen voor usb-c levert alleen maar onnodige kosten op.

De eis om naar usb-c over te stappen geldt waarschijnlijk alleen voor nieuw geïntroduceerde producten. Als dat zo is, kan Apple de iPhone 13/14 en de SE zo lang ze dat willen in het assortiment houden.

Mac Studio Display met toetsenbord muis trackpad

Wanneer overstap naar usb-c?

Volgens de nieuwste informatie van Mark Gurman zullen de vernieuwde keyboard, muis en trackpad gelijktijdig met de volgende iMac verschijnen. Dat zou al najaar 2023 kunnen gebeuren. De standaard AirPods zijn in 2024 aan de beurt en ook voor de AirPods Max heeft Apple een nieuwe variant met usb-c-poort gepland. Wanneer die aan de beurt zijn, kan Gurman nog niet zeggen. Wel beweerde hij eerder dat de AirPods Max op z’n vroegst in 2024 vernieuwd worden.

Ook verwacht Gurman dat het MagSafe Battery Pack en de MagSafe Duo op termijn terugkomen met usb-c-poort. Dit zijn de enige twee Lightning-accessoires waarmee Apple in september abrupt is gestopt. Met de oudere iPhones en iPads zal Apple waarschijnlijk ook op termijn stoppen, waarbij ze geruisloos uit het assortiment verdwijnen. En dat geldt ook voor de Apple Pencil 1. Hoe dan ook, het Lighting-tijdperk nog lang niet voorbij, want we zullen de komende vijf jaar nog steeds veel mensen zien met een iPhone met Lightning-aansluiting – en dat is prima. De aansluiting is nog lang niet verouderd.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.