Vrouw met AirPods 3

Welke AirPods zijn waterbestendig en wat betekent IPX4?

De AirPods zijn niet waterdicht, maar ze zijn wel bestand tegen spatten en zweet. Met sommige AirPods gaat Apple nog een stapje verder en belooft een rating van IPX4. Wat betekent dat voor de waterbestendigheid en kun je er dan ook mee zwemmen?

Waterbestendige AirPods

Apple brengt verschillende varianten van de AirPods uit, elk met hun eigen voor- en nadelen. Je vraagt je misschien af of de AirPods waterbestendig zijn en of ze tegen een plens water kunnen. Wat als je AirPods in een glas drinken vallen? Moet je nieuwe AirPods kopen als ze uit je oren floepen en in een diepe plas water vallen? We vertellen je welke AirPods waterdicht zijn en wat je kunt doen als ze nat worden.

Waterbestendig vs waterdicht

Allereerst is het goed om te weten dat er twee termen zijn die je in dit artikel tegenkomt: waterdicht en waterbestendig. Waterdicht betekent vaak dat je iets kan onderdompelen, zonder dat er enige kans op schade is. Er zijn maar weinig producten die echt waterdicht zijn. Waterbestendigheid wil zeggen dat een product tegen een spat water kan, zonder dat er direct schade optreedt. Waterdicht biedt dus betere bescherming dan waterbestendigheid.

Bij de AirPods is alleen sprake van waterbestendigheid. Om precies te zijn zijn sommige AirPods zweet- en waterbestendig.

AirPods waterdicht.

Welke AirPods zijn waterdicht?

Niet alle modellen van de AirPods zijn waterbestendig. Apple heeft in totaal zes verschillende modellen van de AirPods uitgebracht, maar alleen deze zijn waterbestendig:

Apple heeft deze drie modellen de classificatie IPX4 gegeven. Naast de AirPods zelf geldt de waterbestendigheid ook voor sommige oplaadcases:

 • MagSafe-oplaadcase voor AirPods (3e generatie, 2021)
 • Lightning-oplaadcase voor AirPods (3e generatie, 2021)
 • MagSafe-oplaadcase voor AirPods Pro (2e generatie, 2022)

Deze oplaadcases hebben dezelfde dezelfde IPX4-classificatie voor waterbestendigheid. Dit geldt dus niet voor de oplaadcase van de eerste generatie AirPods Pro. Onthoud ook dat de waterbestendigheid in de loop van de tijd minder kan worden als gevolg van normale slijtage.

Dat betekent automatisch dat deze AirPods en cases niet zweet- en waterbestendig zijn:

 • AirPods (1e generatie, 2016), inclusief oplaadcase
 • AirPods (2e generatie, 2019), inclusief oplaadcase
 • Oplaadcase voor AirPods Pro (1e generatie, 2019)
 • AirPods Max (1e generatie, 2020)

Dat betekent overigens niet dat deze AirPods meteen vervangen moeten worden als er een regendruppel in komt of als je een oortje meteen in een glas koffie laat vallen. Als je snel handelt, zijn de oortjes vaak ook te redden. Een beetje regen hoeft ook geen probleem te zijn. Maar het verschil is dat de AirPods 3 en AirPods Pro officieel geclassificeerd zijn als waterbestendig.

Wat betekent IPX4?

Officieel zijn dus alleen de AirPods Pro en AirPods 3 water- en zweetbestendig en dus bij uitstek geschikt om mee te sporten. Ideaal dus om mee in het zwembad te springen? Nou nee. Het gaat meer om waterspetters en zweet. Apple benadrukt dat het daarbij alleen gaat om niet-watersporten en andersoortige trainingen die niet in het water plaatsvinden. Bij de AirPods 1 en 2 deed Apple geen enkele belofte dat ze waterproof zouden zijn, ook al bleek uit YouTube-filmpjes wel dat ze prima tegen een beetje water kunnen. Onderdompeling is echter een ander verhaal.

De IP-rating geeft aan hoe goed een product bestand is tegen stof en vocht. Het eerste karakter geeft de stofbestendigheid aan en het tweede karakter de waterbestendigheid. De recente iPhones hebben een rating van IP68 en is dus behoorlijk stofbestendig en kan bij onderdompeling minutenlang op een diepte tot 6 meter in het water liggen.

Bekijk ook

Dit betekent IP67 en IP68: zo stof- en waterdicht is de iPhone

Wat betekent de rating IP67 en IP68 van de iPhone? Kun je ermee zwemmen, door het zand rollen en in de stromende regen laten liggen? In dit artikel praten we je bij over IP67 en IP68 en wat je wel en beter niet met de iPhone kunt doen.

Bij de IPX4-rating op de AirPods 3 en AirPods Pro geeft Apple aan dat er geen speciale maatregelen zijn genomen om ze stofbestendig te maken. De 4 houdt in dat ze tegen spatwater kunnen. Dit wordt als volgt beschreven: “Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek”. Je zou er dus ook mee kunnen douchen, mocht je daar behoefte aan hebben, als de waterstraal niet te agressief staat afgesteld. Maar daar zijn ze niet voor bedoeld, benadrukt Apple.

De normale AirPods (1 en 2) hebben geen IP-rating gekregen en Apple belooft op dat gebied dan ook niets. Samengevat zijn de AirPods 3 en AirPods Pro iets beter beschermd tegen ongelukjes in het water en geschikter om mee te sporten. Helemaal waterdicht zijn ze niet.

AirPods waterproof
De gewone AirPods (1 en 2) zijn officieel niet waterbestendig, maar ze gaan ook niet meteen kapot.

AirPods nat geworden? Dan moet je dit doen

Als je AirPods om wat voor reden dan ook nat zijn geworden, bijvoorbeeld door de regen of tijdens een actieve workout met veel zweet, adviseert Apple om de AirPods af te nemen met een zachte, droge, pluisvrije doek. Laat ze ook rustig drogen voordat je ze in de oplaadcase doet. Gebruik absoluut geen kachel, föhn of andere warmtebron om ze sneller te laten drogen. Ook perslucht wordt afgeraden, omdat je daarmee schade kan veroorzaken.

Om schade binnenin aan de AirPods 3 en AirPods Pro te voorkomen, moet je hiermee rekening houden:

 • Hou de AirPods niet onder stromend water
 • Dompel de AirPods niet onder en ga er dus ook niet mee zwemmen
 • Stop de AirPods niet in de wasmachine
 • Draag geen AirPods in sauna’s of stoomcabines
 • Gebruik geen AirPods bij hoge watersnelheden, zoals waterskiën of duiken

Bekijk ook

Zo kun je je AirPods schoonmaken (ook AirPods Max)

Hoe kun je AirPods schoonmaken en vuil verwijderen? Welke middelen heb je daarvoor nodig? Alles over vuil verwijderen uit de AirPods, het oplaaddoosje en het reinigen van de AirPods Max lees je hier.

Zijn je AirPods per ongeluk in aanraking gekomen met zeep, shampoo, zonnebrandcrème, olie, parfum of andere soortgelijke vloeistoffen anders dan water? Dan moet je het volgende doen:

 1. Maak de AirPods schoon met een doek die licht is bevochtigd met schoon water.
 2. Maak ze daarna droog met een andere zachte, droge en pluisvrije doek.
 3. Laat de AirPods volledig drogen voordat je ze gebruikt of in de oplaadcase doet.

De oplaadcase zelf kun je laten drogen door deze op z’n kop met het klepje open ergens rustig te laten drogen. Hierdoor heeft het water de kans om eruit te lopen. Gaat er na contact met water toch iets mis? Lees dan ons artikel over AirPods reparatie, waarin je ook de reparatieprijzen bij Apple vindt.

Bekijk ook

Zijn je AirPods kapot? Zo zit het met reparaties

Zijn je AirPods kapot gegaan en is een reparatie nodig? Of ben je een AirPod kwijtgeraakt? Op deze pagina lees je alles over AirPods reparaties, waar je terecht kunt bij een defect en wat je moet doen als je een oortje of het opbergdoosje kwijt bent.

Heb je nog geen AirPods? Je kunt de AirPods kopen via de Apple Store en diverse winkels, waarbij je keuze hebt uit verschillende modellen, allemaal in de kleur wit.

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. In 2023 werd de tweede generatie AirPods Pro vernieuwd met een usb-c-poort in de oplaadcase en ondersteuning voor lossless audio in combinatie met de Vision Pro. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro