AirPods Pro waterbestendig

Zijn de AirPods Pro waterbestendig en wat betekent IPX4?

Ook belangrijk: kun je ermee zwemmen?

De AirPods zijn niet waterproof, maar ze zijn wel bestand tegen spatten en zweet. Met de AirPods Pro gaat Apple nog een stapje verder en belooft een rating van IPX4. Wat betekent dat voor de waterbestendigheid en kun je er dan ook mee zwemmen?

Waterbestendige AirPods Pro

Apple brengt verschillende varianten van de AirPods uit. De AirPods Pro zijn door hun rubberen eartips het meest geschikt om mee te sporten, omdat ze klemvast zitten in je oor. Ze zullen dus ook niet tijdens wilde bewegen uit je oor vliegen. Bovendien zijn ze volgens Apple zweet- en waterbestendig.

Ideaal dus om mee in het zwembad te springen? Nou nee. Het gaat meer om waterspetters en zweet. Bij de AirPods 1 en 2 deed Apple geen enkele belofte dat ze waterproof zouden zijn, ook al bleek uit YouTube-filmpjes wel dat ze prima tegen een beetje water kunnen. Onderdompeling is echter een ander verhaal.

Wat betekent IPX4?

Officieel zijn dus alleen de AirPods Pro water en zweetbestendig en dus bij uitstek geschikt om mee te sporten. Toch benadrukt Apple dat het daarbij alleen gaat om niet-watersporten en andersoortige trainingen die niet in het water plaatsvinden.

De IP-rating geeft aan hoe goed een product bestand is tegen stof en vocht. Het eerste karakter geeft de stofbestendigheid aan en het tweede karakter de waterbestendigheid. De iPhone 11 heeft een rating van IP68 en is dus behoorlijk stofbestendig en kan bij onderdompeling 30 minuten op een diepte van twee meter in het water liggen.

Bij de IPX4-rating op de AirPods Pro geeft Apple aan dat er geen speciale maatregelen zijn genomen om ze stofbestendig te maken. De 4 houdt in dat ze tegen spatwater kunnen. Dit wordt als volgt beschreven: “Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek”. Je zou er dus ook mee kunnen douchen, mocht je daar behoefte aan hebben, als de waterstraal niet te agressief staat afgesteld.

De normale AirPods (1 en 2) hebben geen IP-rating gekregen en Apple belooft op dat gebied dan ook niets.

AirPods waterproof
De gewone AirPods (1 en 2) zijn officieel niet waterbestendig, maar ze gaan ook niet meteen kapot.

Samengevat zijn de AirPods Pro iets beter beschermd tegen ongelukjes in het water en geschikter om mee te sporten. Helemaal waterdicht zijn ze niet. De actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je je even helemaal op je oefeningen kunt concentreren. En moet je de aanwijzingen van een trainer horen, dan kan dat ook via de Transparantie-modus.

Heb je nog geen AirPods? Je kunt de AirPods kopen via de Apple Store en diverse winkels, waarbij je keuze hebt uit verschillende modellen, allemaal in de kleur wit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2020
Categorie Muziek
Onderwerpen airpods, airpods pro, waterdicht, waterproof
Devices AirPods, AirPods Pro

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken.

AirPods Pro