Vrouw met AirPods 3

Welke AirPods zijn waterbestendig en wat betekent IPX4?

De AirPods zijn niet waterdicht, maar ze zijn wel bestand tegen spatten en zweet. Met sommige AirPods gaat Apple nog een stapje verder en belooft een rating van IPX4. Wat betekent dat voor de waterbestendigheid en kun je er dan ook mee zwemmen?

Waterbestendige AirPods

Apple brengt verschillende varianten van de AirPods uit, elk met hun eigen voor- en nadelen. Je vraagt je misschien af of de AirPods waterbestendig zijn en of ze tegen een plens water kunnen. Wat als je AirPods in een glas drinken vallen? Moet je nieuwe AirPods kopen als ze uit je oren floepen en in een diepe plas water vallen? We vertellen je welke AirPods waterdicht zijn en wat je kunt doen als ze nat worden.

Waterbestendig vs waterdicht

Allereerst is het goed om te weten dat er twee termen zijn die je in dit artikel tegenkomt: waterdicht en waterbestendig. Waterdicht betekent vaak dat je iets kan onderdompelen, zonder dat er enige kans op schade is. Er zijn maar weinig producten die echt waterdicht zijn. Waterbestendigheid wil zeggen dat een product tegen een spat water kan, zonder dat er direct schade optreedt. Waterdicht biedt dus betere bescherming dan waterbestendigheid.

Bij de AirPods is alleen sprake van waterbestendigheid. Om precies te zijn zijn sommige AirPods zweet- en waterbestendig.

AirPods waterdicht.

Welke AirPods zijn waterdicht?

Niet alle modellen van de AirPods zijn waterbestendig. Apple heeft in totaal vijf verschillende modellen van de AirPods uitgebracht, maar alleen deze zijn waterbestendig:

 • AirPods (3e generatie, 2021)
 • AirPods Pro (1e generatie, 2019)

Apple heeft deze twee modellen de classificatie IPX4 gegeven. Bovendien is ook de MagSafe-oplaadcase van de AirPods 3 waterbestendig met dezelfde IPX4-classificatie. Onthoud ook dat de waterbestendigheid in de loop van de tijd minder kan worden als gevolg van normale slijtage.

Dat betekent automatisch dat deze AirPods niet zweet- en waterbestendig zijn:

 • AirPods (1e generatie, 2016)
 • AirPods (2e generatie, 2019)
 • AirPods Max (1e generatie, 2020)

Dat betekent overigens niet dat deze AirPods meteen vervangen moeten worden als er een regendruppel in komt of als je een oortje meteen in een glas koffie laat vallen. Als je snel handelt, zijn de oortjes vaak ook te redden. Een beetje regen hoeft ook geen probleem te zijn. Maar het verschil is dat de AirPods 3 en AirPods Pro officieel geclassificeerd zijn als waterbestendig.

Wat betekent IPX4?

Officieel zijn dus alleen de AirPods Pro en AirPods 3 water- en zweetbestendig en dus bij uitstek geschikt om mee te sporten. Ideaal dus om mee in het zwembad te springen? Nou nee. Het gaat meer om waterspetters en zweet. Apple benadrukt dat het daarbij alleen gaat om niet-watersporten en andersoortige trainingen die niet in het water plaatsvinden. Bij de AirPods 1 en 2 deed Apple geen enkele belofte dat ze waterproof zouden zijn, ook al bleek uit YouTube-filmpjes wel dat ze prima tegen een beetje water kunnen. Onderdompeling is echter een ander verhaal.

De IP-rating geeft aan hoe goed een product bestand is tegen stof en vocht. Het eerste karakter geeft de stofbestendigheid aan en het tweede karakter de waterbestendigheid. De recente iPhones hebben een rating van IP68 en is dus behoorlijk stofbestendig en kan bij onderdompeling 30 minuten op een diepte van twee meter in het water liggen.

Bij de IPX4-rating op de AirPods 3 en AirPods Pro geeft Apple aan dat er geen speciale maatregelen zijn genomen om ze stofbestendig te maken. De 4 houdt in dat ze tegen spatwater kunnen. Dit wordt als volgt beschreven: “Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek”. Je zou er dus ook mee kunnen douchen, mocht je daar behoefte aan hebben, als de waterstraal niet te agressief staat afgesteld.

De normale AirPods (1 en 2) hebben geen IP-rating gekregen en Apple belooft op dat gebied dan ook niets. Samengevat zijn de AirPods 3 en AirPods Pro iets beter beschermd tegen ongelukjes in het water en geschikter om mee te sporten. Helemaal waterdicht zijn ze niet.

AirPods waterproof
De gewone AirPods (1 en 2) zijn officieel niet waterbestendig, maar ze gaan ook niet meteen kapot.

AirPods nat geworden? Dan moet je dit doen

Als je AirPods om wat voor reden dan ook nat zijn geworden, bijvoorbeeld door de regen of tijdens een actieve workout met veel zweet, adviseert Apple om de AirPods af te nemen met een zachte, droge, pluisvrije doek. Laat ze ook rustig drogen voordat je ze in de oplaadcase doet. Gebruik absoluut geen kachel, föhn of andere warmtebron om ze sneller te laten drogen. Ook perslucht wordt afgeraden, omdat je daarmee schade kan veroorzaken.

Om schade binnenin aan de AirPods 3 en AirPods Pro te voorkomen, moet je hiermee rekening houden:

 • Hou de AirPods niet onder stromend water
 • Dompel de AirPods niet onder en ga er dus ook niet mee zwemmen
 • Stop de AirPods niet in de wasmachine
 • Draag geen AirPods in sauna’s of stoomcabines
 • Gebruik geen AirPods bij hoge watersnelheden, zoals waterskiën of duiken

Zijn je AirPods per ongeluk in aanraking gekomen met zeep, shampoo, zonnebrandcrème, olie, parfum of andere soortgelijke vloeistoffen anders dan water? Dan moet je het volgende doen:

 1. Maak de AirPods schoon met een met schoon water licht bevochtigde doek.
 2. Maak ze daarna droog met een andere zachte, droge en pluisvrije doek.
 3. Laat de AirPods volledig drogen voordat je ze gebruikt of in de oplaadcase doet.

De oplaadcase zelf kun je laten drogen door deze op z’n kop met het klepje open ergens rustig te laten drogen. Hierdoor heeft het water de kans om eruit te lopen. Gaat er na contact met water toch iets mis? Lees dan ons artikel over AirPods reparatie, waarin je ook de reparatieprijzen bij Apple vindt.

Heb je nog geen AirPods? Je kunt de AirPods kopen via de Apple Store en diverse winkels, waarbij je keuze hebt uit verschillende modellen, allemaal in de kleur wit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken.

AirPods Pro