Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
AirPods Max review: in gebruik

Zo werkt Live Luisteren: AirPods gebruiken als gehoorapparaat [video]

Dankzij Live Luisteren worden geluiden door je iPhone opgepakt en doorgestuurd naar een geschikt gehoorapparaat. Dat kan ook een setje AirPods zijn! In deze tip leggen we uit hoe je je AirPods als gehoorapparaat kunt gebruiken.

Live Luisteren: AirPods als gehoorapparaat

Heb je gehoorproblemen, dan raden we je uiteraard aan om naar een audicien of KNO-arts te gaan. Maar gaat het om een mild gehoorprobleem, waarbij je soms iemand in het geroezemoes niet kunt verstaan, dan zou Live Luisteren (Live Listen) uitkomst kunnen bieden. Deze functie bestaat al jarenlang en werkt met Made for iPhone-gehoorapparaten. Dit zijn gehoorapparaten die in verbinding staan met je iPhone en speciale iPhone-functies hebben. Beschik je niet over zo’n gehoorapparaat, dan kun je Live Luisteren ook gebruiken met de AirPods. Hoe stel je dit in en hoe werkt het precies?

Wat is Live Luisteren?

Live Luisteren is zoals de naam al zegt een manier waarop je live mee kan luisteren met gesprekken, maar dan via je iPhone en een aangesloten gehoorapparaat. Live Luisteren maakt gebruik van de microfoon van je iPhone. Je iPhone pikt het geluid op en verstuurt het draadloos naar een verbonden gehoorapparaat. Dat kan een ‘echt’ gehoorapparaat zijn, maar ook een setje AirPods.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het is dus een soort verlenging van een gewoon gehoorapparaat. Deze luisterfunctie komt vooral van pas in luidruchtige omgevingen of als je wil horen wat iemand aan de andere kant van de kamer zegt. Je kunt het echter ook gebruiken om iemand af te luisteren.

AirPods Live Luisteren

Wat heb ik nodig voor Live Luisteren?

Om Live Luisteren te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

 • Een iPhone, iPad of iPod touch (vanaf iOS 12)
 • Een geschikt Made for iPhone-gehoorapparaat of AirPods

Er zijn allerlei merken gehoorapparaten die geschikt zijn om samen te werken met je iPhone. De bekendste zijn de apparaten van ReSound en Cochlear. Om de AirPods in combinatie met de Live Luisteren-functie te gebruiken, heb je minimaal iOS 12 nodig.

Hoe kan ik Live Luisteren instellen?

Wil je Live Luisteren gebruiken, dan verschillen de stappen bij het gebruik van een gehoorapparaat of AirPods. Instellen voor een gehoorapparaat doe je via de instellingen, maar voor de AirPods gebruik je een knop in het Bedieningspaneel.

Live Luisteren instellen met gehoorapparaat

Zo stel je Live Luisteren in met een gehoorapparaat:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Toegankelijkheid > Hoortoestellen.
 2. Kies het aangesloten gehoorapparaat.
 3. Tik op Start live luisteren om de functie te starten.

Live luisteren hoortoestel

Vervolgens hou je je iPhone in de buurt van de persoon die je beter wil horen. Hierdoor komt zijn of haar stem direct bij je binnen dankzij het aangesloten gehoorapparaat, zonder dat je gestoord wordt door omgevingsgeluiden.

Live Luisteren instellen met AirPods

Je gebruikt Live Luisteren met de AirPods als volgt:

 1. Zorg ervoor dat je AirPods gekoppeld en ingeschakeld zijn.
 2. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel.
 3. Tik op het groene plusje bij Horen.
 4. Sluit de Instellingen-app af en veeg omhoog om het Bedieningspaneel te openen.
 5. Tik op de toegevoegde Horen-knop.
 6. Je ziet nu de naam van de AirPods die verbonden zijn. Tik op Live luisteren om het aan te zetten.

Live Luisteren met AirPods

De bolletjes geven aan hoeveel geluid er waargenomen wordt. Op dezelfde manier kun je op ieder moment de functie uitschakelen. Al het geluid dat je iPhone opvangt, wordt afgespeeld via je AirPods. Als je met iemand aan het praten bent, klinkt diegene alsof je met hem of haar een telefoongesprek aan het voeren bent. Wel is de geluidskwaliteit veel beter en klinkt de andere persoon kraakhelder.

We hebben nog meer tips over AirPods:

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels meerdere generaties van de AirPods uitgebracht en speciale modellen, zoals de AirPods Pro en de AirPods Max. Hoe kun je de AirPods koppelen, hoe zit het met draagcomfort en hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips en je weet het! Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods