Mascotte Olympische Spelen 2018

Olympische Winterspelen 2018 live kijken en volgen op iPhone, iPad en Apple TV

De Olympische Winterspelen 2018 volgen en live kijken? Dat doe je met deze apps voor iPhone, iPad en Apple TV. Met video's, nieuws, standen en info over alle sporters en evenementen. Kijk via Eurosport, NOS en blijf op de hoogte met de samenvattingen, standen en nieuws.

Hoe kijk ik Olympische Spelen 2018 op iPhone, iPad en meer?

De Olympische Winterspelen 2018 van Pyeongchang komen eraan. Er staan in Pyeongchang in 15 sporten 102 olympische titels op het spel. Ook leuk om te weten: het is de tweede keer dat de Spelen in Zuid-Korea worden gehouden, want in 1988 vonden de Zomerspelen plaats in Seoel. De Belgische delegatie in Pyeongchang is met 19 atleten de grootste sinds 1936. Vanuit Nederland doen 33 atleten mee.

Mascotte Olympische Spelen 2018

Deze keer is het iets ingewikkelder om de uitzendingen op je iPhone en andere apparaten te volgen, omdat de uitzendrechten zijn verdeeld. Een deel van de wedstrijden is op Eurosport te zien, een ander deel bij de NOS. Ook bij de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio zal dat het geval zijn. Hoe zit het precies en waar moet je zijn? Dat lees je in dit overzicht!

Je leest hieronder over:

Waar kan ik de Olympische Spelen 2018 kijken?

Eurosport heeft het recht om alle sporten van de Olympische Spelen uit te zenden op Eurosport 1, Eurosport 2 en via de Eurosport Player. Dit geldt voor de periode 2018-2024 en voor heel Europa, dus zowel voor Nederland als België. De NOS krijgt een sub-licentieovereenkomst voor de audiovisuele rechten en radiorechten. De winterse sportwedstrijden zijn behoorlijk populair. De vorige winterspelen in Sotsji werden door 14 miljoen Nederlanders bekeken en dat is 91 procent van de bevolking. Misschien gaan de winterspelen dit jaar nog wel meer kijkers trekken, omdat je via veel meer kanalen en apparaten kunt kijken.

Eurosport 2018

Wanneer is de openingsceremonie?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen 2018 is om 12:00 uur ‘s middags op vrijdag 9 februari. Je kunt dit live volgen, online of via de hieronder genoemde apps.

Olympische Spelen in je agenda zetten

Wil je geen enkele wedstrijd missen, dan kun je alle wedstrijden in je agenda zetten. Gebruik hiervoor de app SchedJoules of zet de wedstrijden met deze link in je agenda. Let op: maak hiervoor eerst een aparte agenda aan in de Agenda-app, anders staan de wedstrijden tussen al je belangrijke afspraken. Een aparte agenda kun je gemakkelijk in- en uitschakelen. In de genoemde agenda-link zijn de finales te herkennen aan een medaille-emoji. Een handige app voor de iPhone is SchedJoules, die speelschema’s en sportkalenders van diverse sporttoernooien en -competities bevat:

Check ook even onderstaande tip over sportevenementen in je iPhone-agenda zetten, waarin we onder andere de app

Olympische Spelen 2018 live kijken op iPhone, iPad en Apple TV

Vanaf de openingsceremonie op vrijdag 9 februari tot de sluiting, twee weken later op zondag 25 februari, je mist geen moment met deze apps. Hou wel rekening met het tijdsverschil van 8 uur, waardoor veel sportevenementen al in de vroege ochtend zullen plaatsvinden. Op het moment dat jij ‘s avonds thuiskomt van je werk en om 19:00 uur op de bank ploft is het in PyeaongChang al 3:00 uur ‘s nachts. Dat wordt dus vooral samenvattingen kijken en je wekker heel vroeg zetten!

De meeste wedstrijden vinden plaats tussen 1:00 uur ’s nachts en 14:00 uur ’s middags Nederlandse tijd. Daarna zie je herhalingen en samenvattingen.

Eurosport

Eurosport heeft de Europese televisierechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 gekregen, dus ook voor deze Winterspelen. Elke seconde is live en on-demand in de Eurosport Player te bekijken. Meer dan 860 uur live-sport, herhalingen en highlights houden je op de hoogte, voorzien van Nederlandstalig commentaar. Eurosport gaat meer dan 100 evenementen live en on demand aanbieden via de Eurosport Player. Wil je niet hiervoor betalen dan kun je beter naar Eurosport via je tv-aanbieder kijken (zie verderop) want Eurosport 1 zit bij veel aanbieders in het basispakket. Het gehele ijshockeytoernooi en de ski- en snowboard-cross zijn in Nederland exclusief bij Eurosport te zien. Daarnaast heeft Eurosport tijdens de Spelen voor het eerst een eigen studioprogramma: Winterspelen Vandaag, een schakelprogramma met een gevarieerd aanbod van fragmenten. Het programma is tussen 07:00 en 16:30 uur op Eurosport 1 te zien. De presentatoren zijn Neal Petersen (onder andere bekend van FC Afkicken) en Herbert Cool. In het programma wordt ook gebruikgemaakt van augmented reality.

Voor de Eurosport Player betaal je €0,99 voor de hele Olympische Winterspelen met speciale promocode NL99, maar om van deze aanbieding gebruik te kunnen maken dien je eerst een account via de Eurosport.com website aan te maken en de promocode daar te activeren. Vervolgens kun je in de app je account koppelen en via het abonnement verder kijken.

NOS

In 33 landen is Eurosport een samenwerking aangegaan met de publieke omroep, ook in Nederland. De NOS heeft een sub-licentieovereenkomst en zal voornamelijk aandacht besteden aan schaatsen en shorttrack. Naast livesport heeft de NOS dagelijks twee programma’s waarin de hoogtepunten van de dag te zien zijn. Iedere ochtend vanaf 7:00 uur kijk je Pyeongchang Vandaag, met een round-up te zien van alle belangrijke sportgebeurtenissen van de afgelopen nacht. Elke dag tussen 18:00 en 18:50 uur neemt Herman van der Zandt de Olympische dag door, samen met voormalig schaatser Bart Veldkamp. Henry Schut en Erben Wennemars sluiten de dag af met NOS Studio Sportwinter, een dagelijkse talkshow met gasten. De NOS zal elke dag 10 uur uitzenden en daarbij de nadruk leggen op Nederlandse sportprestaties. Ook via de NOS-app op de Apple TV kun je sport kijken.

NPO

Heb je iets gemist? Via de NPO-app kun je alle belangrijke momenten van de Olympische Spelen terugzien. De app is helaas nog niet beschikbaar op de Apple TV, maar in de loop van 2018 zou dat wel moeten gebeuren, dus misschien kunnen we de Olympische Zomerspelen van 2020 wel op de Apple TV zien.

Ziggo

Er is goed nieuws voor kijkers van Ziggo. Van 9 tot 25 februari kun je elke seconde van de Winterspelen bij Eurosport volgen. Dat kan de hele maand live via 5 gratis kanalen en via de Ziggo Go-app. Ziggo zet namelijk de hele maand februari alle kanalen van Eurosport open voor klanten met een digitaal televisie-abonnement. Live en zonder reclame-onderbrekingen op vijf kanalen, maar alleen als je in Nederland bent. De app vereist namelijk dat je je locatie deelt zodat kan worden gecheckt dat je niet in het buitenland zit.


Olympische Spelen via je tv-aanbieder

Bij de meeste tv-aanbieders kun je de Olympische Spelen live volgen via de normale tv-zenders. De Ziggo GO-app hebben we hierboven al genoemd, maar als je de tv-diensten van KPN of T-Mobile gebruikt kun je ook daarmee live tv-beelden kijken. KNIPPR heeft daarbij het voordeel dat er ook een Apple TV-app is. Net als bij de andere aanbieders kun je je zenderpakket zelf samenstellen. Eurosport 1 zit in het basispakket, voor Eurosport 2 betaal je €0,99 per maand.


Olympische Spelen 2018 nieuws en standen volgen

Lukt het niet om de Olympische Spelen live te volgen, heb je behoefte aan een tweede scherm tijdens de uitzending of wil je informatie en nieuws erop naslaan? Deze apps raden we je aan.

PyeongChang 2018 Official App

Waaaat?!?! Een door Samsung gesponsorde app op je iPhone? Als grootste en rijkste Zuid-Koreaanse bedrijf is het niet zo gek dat Samsung deze officiële app sponsort. De app helpt je om meer uit de Spelen te halen en is in samenwerking met het Internationale Olympische Comitee (IOC) en de PyeongChang Organizing Committee for the 2018 Olympic & Paralympic Winter Games (POCOG) gemaakt.

Je vindt er van alles in: het programmaboekje, realtime nieuws-updates en sociale mediaberichten van alteten. Ook is er een sectie Sports waarmee je meer te weten komt over allerlei sporten, inclusief de spelregels. Zelfs als je geen idee hebt hoe de puntentelling bij curling werkt kun je er toch in de dweilpauze over meepraten. De inhoud van de app is aangepast op je locatie, zodat je niet zelf over de tijdsverschillen hoeft na te denken.

TeamNL

TeamNL is de officiële app van NOC*NSF. Als je de omschrijving in de App Store bekijkt lijken de Olympische Spelen 2016 van Rio nog in volle gang, maar gelukkig is de inhoud van de app wel aangepast. Je ziet wat nieuwtjes van Telesport, NUSport, KNHS, Nederlandse Skivereniging en andere bronnen, maar interessanter zijn de tabbladen Programma en Resultaten. Daar zie je namelijk precies welke medailles de Nederlandse sporters hebben gewonnen. Helaas is de app (nog?) niet echt aangepast voor de Olympische Winterspelen en konden we geen achtergrondinformatie over de deelnemende sporters meer vinden. Het is nu meer een algemene sportnieuws- en standen-app geworden, maar wie wil weten hoe het de Nederlandse deelnemers vergaat krijgt wel een goed overzicht.

Telegraaf

De Telegraaf is officieel mediapartner van NOC*NSF. Online en in de app krijg je allerlei korte video’s met actueel sportnieuws vanuit Zuid-Korea te zien, gepresenteerd door Jaap de Groot en Pim Sedee. Ook maakt De Telegraaf de programma’s Telesport Korea, Pim in Pyeongchang en Achter de schermen met Naomi & Ellen, een programma met hockeysterren Naomi van As en Ellen Hoog.

NU.nl

De app van NU.nl heeft de optie gekregen om notificaties voor sportnieuws aan of uit te zetten. Voorheen stuurde NU.nl alleen een bericht bij groot nieuws. Het kwam in het verleden wel eens voor dat er notificatie bij belangrijke sportprestaties werden gestuurd en dat kan niet iedereen waarderen. Met de Olympische Spelen op komst heeft NU.nl zich aangepast. Als je de app bijwerkt naar de nieuwste versie krijg je een pop-up met een scherm waarop je kunt aangeven of je meldingen over belangrijk sportnieuws wilt ontvangen. Of niet.

YouTube-app

Op het YouTube-kanaal van het IOC kun je tijdens de Winterspelen allerlei leuke video’s zien. Kijk naar herhalingen van wedstrijden, korte documentaires, uitleg en vooruitblikken.


Curling Winter Games app.

Gewoon voor de lol: Curling Winter Games

We schreven eerder al over de Curling Winter Games-app van de Nederlandse Curling Bond. Daarmee bereid je je alvast voor op de Olympische Winterspelen. Helaas doet het Nederlandse curlingteam niet mee, maar dat mag de pret niet drukken. Met deze grappige app kun je zelf een potje curling spelen. De regels worden duidelijk in de app uitgelegd.

Probeer zo dicht mogelijk bij de roos te komen, waarbij je de kracht en de hoek waarmee je gooit zelf kunt bepalen. Kies uit een van de zestien landen, waaronder Nederland. Je speelt tegen de computer of om beurten tegen een vriend of vriendin.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Apps
Onderwerpen olympische spelen, sport
Devices Apple TV, iPad, iPhone
Software iOS, tvOS