Man met AirPods 3

Dit is de nieuwste firmware voor je AirPods (en zo gaat het updaten)

Een paar keer per jaar verschijnt er nieuwe AirPods-firmware. In deze tip leggen we uit waarom er updates voor de AirPods verschijnen en hoe je weet of de nieuwste update op jouw AirPods zijn geïnstalleerd.

De AirPods krijgen regelmatig een software-update van Apple, zodat eventuele foutjes eruit worden gehaald. Maar hoe kun je zo’n AirPods update (handmatig) installeren en hoe kun je controleren of de update al op jouw AirPods staat? In dit artikel laten we zien hoe het werkt.

Nieuwste AirPods firmware

Dit zijn de nieuwste firmware-versies voor de AirPods:

AirPods beta-firmware

Voor de AirPods, AirPods Pro en AirPods Max brengt Apple ook beta-firmware uit:

 • Versie 5.0 build 5B5040c: 8 oktober 2022, verbeteringen nog niet bekend.
 • Versie 5.0 build 5A5304a: 6 juli 2022, bugfixes en stabiliteitsverbeteringen
 • Versie 5.0 build 5A5282d: 9 juni 2022, zie hieronder

De beta-firmware die in juni 2022 beschikbaar werd gesteld verbetert het automatisch wisselen. Je kunt deze beta-firmware installeren op de tweede en derde generatie AirPods, dus niet op de allereerste. Voorheen waren betaversies alleen beschikbaar voor de AirPods Pro.

Om de beta-firmware voor de AirPods te installeren doe je het volgende:

 1. Koppel de AirPods met een iPhone.
 2. Sluit de iPhone met een Lightning-kabel aan op een Mac.
 3. Start Xcode 14 op de Mac.
 4. Ga naar Settings > Developer en kies ‘Pre-Release Beta Firmware’ onder het kopje AirPods Testing.
 5. Vanaf nu zullen de beta’s automatisch worden geïnstalleerd, zodra er nieuwe zijn.

Met een software-update voor de AirPods kan Apple allerlei kleine problemen oplossen of nieuwe functies toevoegen. In de afgelopen jaren heeft Apple een aantal keer een update uitgebracht. Je hoeft hier eigenlijk niets van te merken, omdat het ongemerkt op de achtergrond gebeurt. Mocht er toch iets fout gaan, dan kun je handmatig kijken of de juiste AirPods update is geïnstalleerd en eventueel handmatig de firmware bijwerken.

AirPods: update controleren

Het is handig om eerst te checken of je de nieuwste firmwareversie al op je AirPods hebt staan. Hiervoor heb je de gekoppelde iPhone nodig, omdat de AirPods zelf geen eigen scherm of internetverbinding hebben.

 1. Zorg dat de AirPods verbonden zijn met je iPhone, door ze bijvoorbeeld in je oren te doen.
 2. Open de Instellingen-app op de gekoppelde iPhone.
 3. Ga naar Algemeen > Info > AirPods. De optie voor de AirPods vind je halverwege de pagina, onder de info over Wifi-adres, Bluetooth en Modemfirmware. Let op: je AirPods moeten verbonden zijn.
 4. Controleer het versienummer dat achter de AirPods staat.

AirPods firmware versie controleren via Instellingen.

Je kan de informatie ook op een andere plek vinden. Zorg dat de AirPods verbonden zijn en ga naar Instellingen > Bluetooth en tik op het i’tje. Scroll naar onderen en kijk bij het kopje Info.

AirPods: update installeren

Het updaten van de AirPods naar de nieuwste firmware gebeurt automatisch, terwijl je ze gebruikt. Dit kan enkele dagen tot weken duren, aangezien Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Wees dus niet ongerust als jij nog niet de nieuwste firmware hebt, want de installatie zal vanzelf en ongemerkt plaatsvinden. Je krijgt geen melding als de update voor je klaarstaat of wanneer het installeren is gelukt.

Dit automatische installeren gebeurt als je je AirPods actief gebruikt en verbonden hebt met één van deze apparaten:

 • iPhone
 • iPad
 • Mac vanaf macOS 12.3

Voorheen moest je je AirPods altijd verbinden met een iPhone of iPad om de firmware-update te installeren. Sinds macOS 12.3 kan het ook via de Mac. Na verloop van tijd zal de nieuwe firmware op je AirPods geïnstalleerd worden, terwijl je zit te luisteren. Hoe het handmatig updaten werkt, lees je verderop in deze tip.

AirPods: handmatig firmware bijwerken

Zoals gezegd is er geen updateknop om het installeren van de firmware te starten, maar je kunt het update-proces wel in gang zetten door het volgende te doen:

 1. Stop de AirPods in de oplaadcase.
 2. Sluit de oplaadcase aan op het stroomnet.
 3. Open de oplaadcase.
 4. Ga op je iPhone naar Instellingen > Bluetooth.
 5. Tik op de AirPods en maak verbinding.
 6. Sluit de oplaadcase weer.
 7. Ga naar Instellingen > Algemeen > Info > AirPods om te zien of de juiste firmware is geïnstalleerd.

Gaat het je niet snel genoeg? Dan kun je ook dit stappenplan proberen, dat door Apple Support wordt aanbevolen:

 1. Koppel de AirPods aan je iPhone.
 2. Luister 30 seconden naar muziek.
 3. Stop de AirPods terug in het doosje en sluit deze aan op de lader.
 4. Wacht een halfuur.

Hierna zou de update gelukt moeten zijn. Is dat niet het geval, dan kun je nog een paar keer proberen om de case te openen en te sluiten en door je AirPods actief te gebruiken. Lukt het nog steeds niet? Controleer via Instellingen > Bluetooth of de AirPods nog wel verbonden zijn. Maak opnieuw verbinding en herhaal de stappen.

Mocht het nog steeds niet lukken, dan is er een aantal dingen om te proberen:

 • Controleer of de iPhone een internetverbinding heeft (dit kan bijvoorbeeld ontbreken als je in het buitenland bent en roaming hebt uitgeschakeld).
 • Zorg dat de iPhone en de AirPods bij elkaar in de buurt blijven.
 • Wacht een paar minuten en ga ondertussen even iets anders doen.

Na een paar minuten kun je via Instellingen > Algemeen > Info > AirPods zien of de update inmiddels geïnstalleerd is. Het is aan te raden om altijd de nieuwste AirPods firmware te gebruiken, omdat daarmee bugs worden opgelost die bijvoorbeeld de batterijduur of de verbinding verbeteren.

We hebben nog meer tips over de AirPods, bijvoorbeeld over het gebruik van Zoek mijn AirPods en over de AirPods resetten naar de fabrieksinstellingen. Of check hoe je het AirPods serienummer opzoekt.

Bekijk ook

Zo kun je het serienummer van de AirPods opzoeken

Het AirPods serienummer staat aan de binnenkant van het doosje, maar is nauwelijks leesbaar. Gelukkig is er een slimmere manier om het serienummer en modelnummer van je AirPods te achterhalen. Wij leggen het uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro