Pier met oceaan

Ik ga offline op vakantie en neem mee…

Offline op vakantie gaan met de iPhone kan prima. We zetten handige vakantie-apps op rij voor navigeren, de reisgids, eerste hulp en meer!

Pier met oceaan

Heerlijk, vakantie! Even weg van de werkvloer, de collegezalen, van de dagelijkse beslommeringen, van alledag. En… even weg van de sociale netwerken, de stapels onbeantwoorde e-mails en die dekselse pushberichten op je telefoon. Op je vakantie kom je natuurlijk pas echt tot rust zonder internetverbinding die constant om je aandacht vraagt. Maar we nemen de iPhone natuurlijk wél mee! Daarom zetten we nu eens álle handige offline apps voor op je vakantie op rij.


De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven door Bart Breij.

Offline navigatie

HERE MapsNatuurlijk vertrek je niet zonder navigatieapp. Of je nou een caravanvakantie hebt geboekt of ter plekke een auto wilt huren: het is altijd handig om een navigatiesysteem bij de hand te hebben. Met HERE Maps (link) navigeer je volledig gratis offline, als je vooraf de reis plant en de kaarten opslaat op je iPhone. De app bevat kaarten voor meer dan 100 landen wereldwijd – zo raak je nooit de weg kwijt, zelfs als je offline bent. Ook geschikt om mee te wandelen. Een alternatief is GPS Navigatie by Skout (link, voorheen Skobbler) met turn-by-turn navigatie en een Nederlandse stem. Je betaalt twee euro voor de aanschaf van de app en online omgevingsinformatie. Offline kaartgebruik voor één land is inbegrepen. Wil je heel Europa (€4,99) of de hele wereld (€10,99) dan betaal je daar apart voor. Misschien zijn deze apps niet altijd zo slim als TomTom, maar hee, de apps zijn gratis of kosten minder dan een cocktail. We weten uit kilometerslange ervaring dat het een topdeal is.

Overigens kun je in Google Maps ook offline kaarten opslaan. Je leest er meer over in onderstaande, uitgebreide tip.

Bekijk ook

Zo kun je kaarten van Google Maps offline bewaren

Google Maps heeft de mogelijkheid om kaarten offline te bewaren. Handig als je ergens heen moet en geen internet hebt. Dit is hoe je kaarten offline bewaard.

Offline vertalen

Google TranslateNiet zo thuis in de taal van het land? Geen probleem, want met Google Translate (link) vertaal je moeiteloos tussen 52 talen. Kijk wat opschriften op bordjes betekenen of voer bijvoorbeeld begrippen van de menukaart in. Je kunt met Google Translate de camera richten op allerlei teksten die je op verkeersborden en opschriften vindt. De app toont vervolgens de realtime vertaling. Ook kun je zelf teksten invoeren, die vervolgens worden vertaald. Het vertaalbestand voor Nederlands-Engels is slechts 32,5 MB groot.

Bekijk ook

Google Translate kan nu offline vertalen in 52 talen

Google Translate kan nu in 52 talen offline vertalen, zodat je geen internetverbinding nodig hebt op vakantie en op reis. Ook is Chinees vertalen via de camera toegevoegd.

Offline een camping zoeken

CampingApp Nederlands offline vakantieHandig, die navigatieapp, maar hoe kom ik bij een camping? Dwaal niet uren door Franse langweggetjes! Zonde van de tijd en de brandstof. Er zijn verschillende campingapps die je zonder internetverbinding op weg kunnen helpen. In ANWB Camping (link), CamperContact (link) en ACSI Campings Europa (link) kan je voor je vertrek kaarten downloaden met campinginformatie, die je tijdens de reis kan raadplegen.

Je betaalt echter wel per land en omdat je daarom van tevoren maar enkele kaarten downloadt, word je tijdens de vakantie misschien geremd uit te wijken naar een bepaalde plek. Zonde! Gelukkig is er ook één campingapp die helemaal gratis en offline te gebruiken is: CampingApp (link). Daar zit er wel één tussen toch? Mag het wel wat kosten, wijk dan vooral uit naar het voortreffelijke ACSI Campings Europa met 8.500 campings en actuelere tarieven en voorzieningen.

Bekijk ook

Beste camping- en kampeerapps voor iPhone en iPad

Ga je kamperen met tent, camper, caravan of vouwwagen? Met deze apps voor iPhone en iPad haal je het maximale eruit. Campings zoeken, voorzieningen bekijken en beoordelingen lezen: zo kom je nooit meer op een ongezellige camping terecht.

Liever een offline hotel

hotelkamerAls je liever luxe hebt dan olijke Belgische ochtendgroeten van je campingbuurman, kan je offline terecht bij TripAdvisor (link). De app waarmee je (lastminute) hotels, vluchten en restaurants kan boeken, werkt ook zonder internet. Van ruim 300 steden kan je kaarten en beoordelingen van hotels downloaden, zodat je ze op reis verbindingsloos kan raadplegen en op prijs kan vergelijken. Daar is TripAdvisor gelukkig goed in: de dienst is al jaren een betrouwbare en geldbesparende manier om hotels te boeken. Reservering gelukt? De route naar het hotel kan je natuurlijk weer invoeren in de navigatieapp.

Offline activiteiten op vakantie

Travel Guide by Stay.com iPhone offlineOngeacht waar je bent: een papieren Capitool-reisgids (veel leuker dan de verwaarloosde Capitool-apps) is altijd aan te bevelen. Maar als je nou nog méér uit een gebied of stad wilt halen, dan moet je zeker eens kijken naar de Stay.com Stedentrip Reisgids (link). Die zijn door de gebruikersgemeenschap van de app Stay.com samengesteld en hebben vaak de leukste insteken. De mooiste architectuur in Napels, de leukste broodjeszaken in Helsinki, de meest louche nachtclubs aan het Bulgaarse zonnestrand. Oké, die misschien niet – maar je kan het zo gek niet bedenken of je hebt er tips voor. Kies je regio, download de gidsen en betaal geen cent voor de app. Iets minder origineel maar net zo gaaf voor sightseeing is Triposo (link), vol historische informatie en handige tips over elke regio. Briljante apps.

Offline fietsen en wandelen

ForeverMap 2 iPhone offline kaartenMet zoveel apps die allemaal offline kaarten hebben, heb je toch zeker geen aparte kaartenapp meer nodig? Wel dus. Dat weggetje aan de rand van het centrum, die fietsroute door de bergen? Met ForeverMap 2 (link) zie je altijd waar je zelf bent in het gebied en kan je routes uitstippelen naar straten, pinautomaten, restaurants en allerlei andere diensten en bezienswaardigheden. Zonder de turn-by-turn navigatie van GPS Navigatie by Skout (van dezelfde maker!), maar met handige uitgestippelde route op een duidelijke kaart. Vergeet niet de benodigde landen of steden van tevoren te downloaden.

Wil je helemaal gratis, dan hebben we twee alternatieven. Zoals je hierboven al kon lezen, kun je ook in Google Maps offline kaarten opslaan. Daarnaast is Maps.Me (link) een aanrader, want daarmee heb je wereldwijd offline kaarten met 2,4 miljoen kilometer wandelroutes.

Offline valuta omrekenen

Euro's contant geldMet een piepende pinpas staan op vakantie, dat wil je niet. Om ervoor te zorgen dat je niet teveel geld uitgeeft, loont het soms om valuta om te rekenen naar de vertrouwde euro. Daarvoor kan je wat ons betreft het best Measures (link) downloaden. Oké, dat is met €1,99 niet de goedkoopste in zijn soort, maar je haalt er meteen ook een omrekenaar voor 1000 andere eenheden mee binnen. De Britse kledingmaat omrekenen naar de Nederlandse of de Amerikaanse maximumsnelheid vergelijken met je normale: het kan allemaal zonder internetverbinding.

Bekijk ook

De beste valuta-omrekenapps voor op vakantie

Als je buiten Europa op vakantie gaat heb je vaak te maken met vreemd geld. Gelukkig kun je met valuta-apps heel gemakkelijk bedragen omrekenen naar euro's. In deze gids zetten we de beste valuta-omrekenapps voor je op een rijtje. We noemen meteen een paar handige andere apps om bijvoorbeeld kledingmaten te vergelijken, fooien te berekenen en kosten te delen. Kortom: allerlei omrekenhulpjes voor de vakantie.

Offline hulp zoeken

EHBO-verbandVan splinter tot schouder uit de kom: als er iets gebeurt op vakantie, wil je zo snel mogelijk hulp. Raadpleeg zeker personen uit de buurt en overweeg het nummer van je zorgverzekering, maar zorg ook dat je een beetje zelfredzaam bent. De EHBO-app (link) van het Rode Kruis biedt allerlei makkelijke stappenplannen die je helpen rustig te blijven en adequaat te handelen bij gezondheidsproblemen. Eigenlijk een verplicht nummer.

Bekijk ook

De beste EHBO-apps bij medische problemen thuis of op vakantie

Medische problemen tijdens je vakantie? Met deze EHBO-apps weet je wat je moet doen bij medische problemen. We hebben de beste voor je op een rij gezet, zodat je met een gerust gevoel op vakantie kan.

HELP, ik wil toch online!

WifiMapper kaartjeKan je echt niet om internet heen? Met de gratis iPhone-app WifiMapper van OpenSignal (link) kan je zonder internet allerlei gratis Wi-Fi-hotspots vinden. Natuurlijk doe je dat veilig, dus je installeert de Cloak VPN-app (link) of gebruikt de Opera VPN-app (link).

Offline op vakantie: wat kost dat?

Tijd om de balans op te maken: wat kost internetloos en voorbereid op vakantie gaan met de iPhone in Europa? Daar gaan we.

  • €0,00 voor navigatie wereldwijd dankzij HERE Maps.
  • €0,00 voor vertalen met Google Translate.
  • €0,00 voor campings vinden met CampingApp Nederland.
  • €0,00 voor hotels vinden met TripAdvisor.
  • €0,00 voor de reisgidsen van Stay.com én Triposo.
  • €0,00 voor offline kaarten met points of interests en routes in Maps.Me.
  • €1,99 voor valuta (en andere handigheidjes) omrekenen in Measures.
  • €0,00 voor eerste hulp met de EHBO-app van het Rode Kruis.
  • €0,00 voor internetten met WifiMapper en Opera VPN.

Totaal: €4,98 voor volledig voorbereid en offline op vakantie gaan met de iPhone.

Goede reis!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!