Google WIfi in boekenkast

Welk mesh-systeem past bij jou? Dit zijn je opties voor beter Wi-Fi-bereik in huis

Ben je op zoek naar betere dekking voor je Wi-Fi-netwerk in huis? Dan is een mesh-netwerk misschien iets voor jou. In deze gids leggen we uit wat het doet en welke mesh-systemen er zoal verkrijgbaar zijn.

Beter bereik met mesh-systemen

Het is een ergernis in veel huishoudens: het Wi-Fi-netwerk dekt niet het hele huis. Je zou kunnen werken met een Wi-Fi-repeater of zelfs een powerline, maar tegenwoordig is er een heel handige techniek beschikbaar: een mesh-netwerk. Je plaatst daarmee meerdere Wi-Fi-punten in je huis die samen één netwerk vormen. Jouw apparaten maken automatisch verbinding met het dichtstbijzijnde toegangspunt om altijd goed bereik te garanderen. In deze gids leggen we uit welke systemen te koop zijn en wat de sterke en zwakke punten ervan zijn. Gebruikte je eerder de AirPort-routers van Apple en zoek je een goed alternatief voor de toekomst, dan kan een mesh-systeem geschikt zijn als volgende stap.

Het is overigens belangrijk om te vermelden dat er een verschil is tussen de snelheid van je netwerk en de betrouwbaarheid. Een netwerk kan wel betrouwbaar zijn, maar als je via je provider geen snel internetpakket hebt afgesloten zal je snelheid beperkt zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je betaalt voor een snel internetpakket zonder dat je een betrouwbaar netwerk hebt, kan de verbinding er nog steeds om de haverklap uitvliegen.

Hoe werkt een mesh-systeem?

Bij een mesh-systeem komt het erop neer dat je meerdere Wi-Fi-punten met elkaar kunt verbinden om één groot netwerk te maken. Eén Wi-Fi-punt verbind je met de router of het modem van jouw internetprovider, waarna een dekkend netwerk in je hele huis ontstaat als je de toegangspunten verspreid over je huis neerzet. De iPhone, iPad en andere apparaten verbinden automatisch met het beste Wi-Fi-punt op basis van het sterkste signaal en de locatie. Je hoeft dus niet zoals bij een Wi-Fi-repeater steeds naar een ander netwerk te wisselen als je bijvoorbeeld van de keuken naar de zolder gaat. Hoe meer Wi-Fi-punten je hebt, hoe sterker de dekking. Afhankelijk van het type systeem hebben de meeste huizen er niet meer dan drie nodig.

Welke mesh-systemen zijn te koop?
De ontwikkeling van mesh-systemen gaat hard. Er zijn grote spelers zoals Google, Asus, Netgear en Linksys die hun eigen systemen hebben ontwikkeld. Daarnaast zijn er aanbieders zoals Ubiquiti, die zich volledig gespecialiseerd hebben in mesh-systemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Helaas zijn er nog geen écht goedkope oplossingen op de markt, dus je zult voor de meeste systemen wel een paar honderd euro moeten neertellen.

Veel fabrikanten van mesh-systemen bieden ook een bijbehorende app waar je de instellingen kunt wijzigen en het internetgebruik kunt monitoren.

Google WiFi

We beginnen met een grote speler in de techwereld. Het Google WiFi-mesh-systeem is ontzettend makkelijk in gebruik. Met de bijbehorende app hoef je alleen maar je Wi-Fi-punten te koppelen en ze verschijnen vanzelf in de lijst. Je kunt de punten een naam geven om ze gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, maar dit zul je niet terugvinden in het gebruik van het netwerk. Ook heeft de app allerlei handige tools ingebouwd om jouw internetsnelheid (per verbonden apparaat) te meten.

Google Wifi 3-pak

Een heel handige functie van dit mesh-systeem is dat je een apparaat tijdelijk prioriteit kunt geven. Ben je bijvoorbeeld een game aan het downloaden op je spelcomputer, dan geef je dat apparaat een uur of twee voorrang op je netwerk. Dat betekent niet dat je op andere apparaten niet meer kunt internetten, maar ze zullen wel een lagere snelheid krijgen. Uitschakelen hoeft niet, want dat gaat automatisch. Een apparaat permanent voorrang geven is nog niet mogelijk.

Een onzichtbare maar belangrijke functie is dat Google WiFi zowel 2,4GHz als 5GHz tegelijkertijd ondersteunt, op één netwerk. Dat kan handig zijn als je (slimme) accessoires hebt zoals slimme lampen of draadloze printers. Deze ondersteunen soms alleen 2,4GHz-netwerken.

Google WiFi snelheidstest

Google WiFi is te koop voor €350 voor een set van drie toegangspunten. Het is ook mogelijk om een enkel punt te kopen, maar dan heb je niet de mesh-ervaring. Een losse router is vooral bedoeld om je bestaande netwerk uit te breiden.

TP-Link Deco

TP-Link staat bij velen bekend als een bedrijf met betrouwbare en degelijke producten voor netwerkvoorzieningen. Ook deze mesh-oplossing van het merk voldoet aan dat beeld. De TP-Link Deco M5 is een elegante oplossing en past in elk interieur.

TP-Link Deco M5 drie punten

Met de bijbehorende app kun je eenvoudig het systeem instellen door ze met je telefoon via Bluetooth te verbinden. Eenmaal verbonden vind je in de app verschillende instellingen en extra’s, zoals ouderlijk toezicht. Zo kun je per dag van de week een tijdslimiet instellen voor specifieke apparaten. Daar valt niet omheen te werken door de kinderen, want hun toegang tot het internet wordt simpelweg afgesloten.

Ook de beveiliging zit snor bij de Deco M5. Met ingebouwde snufjes beveiligt het systeem al jouw apparaten tegen kwaadwillenden, nog voordat ze je apparaten bereiken. Zo zijn al je apparaten beveiligd, ook als ze geen antivirussoftware hebben.

De TP-Link Deco M5 is te koop voor €230 voor een set van drie toegangspunten.

Ubiquiti AmpliFi

Dit systeem lijkt alsof het uit een sci-fi film komt, maar presteert goed. Er is ook een goedkopere uitvoering met de naam Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System, die wat compacter is. Dit mesh-systeem heeft een theoretische snelheid van 1750 Mbit/s, namelijk 450 Mbit/s op 2,4 GHz en 1300 Mbit/s op 5 GHz. Verer is er ondersteuning voor mu-mimo. Voor het AmpliFi-systeem, bestaande uit een basisstation en twee satellieten betaal je ongeveer 350 euro.

Amplify HD Wifi Mesh Router

Opvallend is het design: een vierkante doos met rond schermpje aan de voorzijde voor het basisstation en twee grote antenne-achtige satellieten. Aan de achterkant van de router zitten vier Ethernet-poorten en een wan-poort. Installeren doe je via een webinterface en daarna gebruik je de app, die uitgebreide mogelijkheden heeft om alles in te stellen. Dit werkt ook in de Nederlandse taal.

De Ubiquity AmpliFi is te koop voor €350 voor een set met basisstation en twee toegangspunten.

Asus Lyra

Je kent ze misschien van hun laptops en desktops, maar Asus maakt ook Wi-Fi-systemen. Ook dit mesh-systeem werkt met een app, maar die is op dit moment nog niet echt om over naar huis te schrijven. Ben je dus niet zo technisch onderlegd, dan kun je beter iemand erbij halen om je even te helpen.

Asus Lyra 3 set

Een voordeel van de Asus Lyra-punten is dat je ze aan de muur kunt bevestigen. Hierdoor heb je meer opties en kun je beter de optimale locatie van de Wi-Fi-punten kiezen. Vind je de grote blauwe LED-verlichting aan de bovenkant van de Wi-Fi-punten storend? Dan kun je dat gelukkig uitschakelen via de app, na de installatie.

De Asus Lyra heeft slimme antennes ingebouwd. Dat zorgt ervoor dat de Wi-Fi-punten het signaal direct op jouw apparaat kunnen richten, zodat er geen signalen verloren gaan in de lucht.

De Asus Lyra is te koop voor €280 voor een set van twee toegangspunten.

Linksys Velop

Deze optie van Linksys is wat minder compact dan de eerdergenoemde systemen, maar dat betekent absoluut niet dat het ook slechte prestaties levert. Met de 6 ingebouwde antennes per WiFi-punt weet je zeker dat je bereik overal in huis sterk is, ook als je een groot huis hebt.

Linksys Velop

Zoals alle bovengenoemde systemen is ook het Velop systeem in te stellen met een bijbehorende app. Net zoals bij Google WiFi heb je uitgebreide mogelijkheden om de snelheid van je netwerk te testen. Ook is ouderlijk toezicht ingebouwd, om specifieke tijdslimieten per apparaat in te stellen. Dit systeem is een van de duurdere opties, maar biedt wel veel mogelijkheden voor uitbreiding, veiligheid en snelheid.

De Linksys Velop is te koop voor €375 voor een set van drie wifi-punten.

Meer opties voor een mesh-systeem
Hierboven hebben we een aantal noemenswaardige systemen genoemd voor verschillende prijzen en behoeftes. Hieronder vind je nog een aantal systemen.

  • Netgear Orbi: Een relatief dure optie, maar dit mesh-systeem doet voor niets onder en presteert in de lastigste huizen qua murenstructuur. Te koop voor €495.
  • Asus AiMesh: Met Asus AiMesh werken je routers samen om voor een betere Wi-Fi-dekking in elke ruimte. AiMesh is een techniek waardoor deze routers met elkaar kunnen communiceren. Ideaal voor mensen die al een oudere router van Asus hebben en hier een mesh-systeem van willen maken. Te koop voor diverse prijsniveau’s.
  • EnGenius EnMesh: Simpel design in wit met diverse mogelijkheden om het netwerk naar eigen inzicht in te stellen. Nederlandstalige app met simpele interface. De testresultaten laten echter wel vaak te wensen over; dit is niet de snelste aanbieder. Te koop voor €139 voor een losse unit.
  • Zyxel Multi X: Een systeem dat niet meer goed leverbaar is. Werkt met Alexa, biedt 4 Gigabit Ethernet-poorten op elk knooppunt, maar heeft wel een vrij trage app.

Op iCulture hebben we nog meer tips over internet, zoals deze tip die laat zien hoe je veilig kunt internetten op je iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!