google-maps-nachtmodus

Dit zijn de beste offline kaartenapps voor je iPhone

Altijd je weg terugvinden

Zoek je offline kaarten om in het buitenland te navigeren, zodat je overal je weg vindt, ook buiten het bereik van de mobiele netwerken en zonder dat het geld kost? We helpen je op weg met de beste offline navigatie-apps voor iPhone en iPad.

Dit zijn de beste apps voor offline kaarten:

Offline kaarten op vakantie

Als je onderweg bent heb je twee dingen nodig: navigatie en een goede internetverbinding. Zonder goede 3G- of 4G-dekking wordt het lastig om je hotel te vinden of om tijdens een dagje uit te navigeren. Offline navigatie-apps bieden de oplossing: daarmee vind je altijd de weg, ook als je in een tunnel zit of als je in een gebied met weinig GSM-masten. Heb je maar een beperkte databundel dan zijn offline kaarten ook handig, om te voorkomen dat je in het buitenland te veel data gebruikt. In de apps die we hieronder bespreken moet je meestal vooraf aangeven in welke regio je wilt navigeren of moet je een kaartuitsnede maken van een beperkt gebied.


Ook al is het gemakkelijker geworden om in Europa je databundel te gebruiken zonder met roamingkosten te worden opgescheept, er zijn nog steeds momenten dat je last hebt van slechte dekking en offline kaarten nodig hebt om op je bestemming te komen. Zo weet je altijd hoe je moet rijden.

Hieronder bespreken we onze favorieten.

google-maps-nachtmodus

iCulture adviseert: Google Maps

Om offline te navigeren hoef je misschien niet eens een speiciale app te installeren. Grote kans dat je Google Maps al op je toestel hebt staan, al zit er wel één groot nadeel aan. Als je van de route afwijkt of een afslag mist, zal Google Maps niet automatisch gaan herplannen. Je zult dus zelf op de kaart moeten kijken hoe je weer op de berekende route terugkomt, of handmatig opnieuw gaan plannen.

Deze app biedt al jarenlang de mogelijkheid om kaarten te kiezen die je offline kunt opslaan. Je hoeft niet een heel land te downloaden, maar slaat een rechthoekig gebied op dat je zelf kiest. Dit doe je door in te zoomen. De kaarten blijven een maand lang op je toestel staan, lang genoeg voor de meeste vakanties. En anders heb je vast wel de mogelijkheid om gedurende de maand een nieuwe kaart op te halen, voor het geval je écht langere tijd offline wilt gaan. Het handige hiervan is dat de kaarten geen onnodige ruimte innemen op je iPhone. Ook als je niet van plan was om offline vakantie te vieren: sla een kaartje op van de regio waar je naartoe gaat, dan kom je altijd weer goed terug bij je hotel.

Google Maps is wat ons betreft de beste keuze, ook omdat het geen cent kost. Alles werkt zoals je gewend bent, inclusief routes plannen en details opvragen. Meer over Google Maps offline gebruiken lees je hieronder.

#2 Magic Earth Navigatie

Een favoriet onder iCulture-lezers: Magic Earth. Deze app biedt turn-by-turn navigatie met de kaarten van OpenStreetMap. Het werkt ook met Safety Lens, een geavanceerd systeem voor bestuurdersassistentie. De app belooft je niet te volgen en ook geen profiel van je aan te maken. Ook wordt er niet gehandeld in persoonlijke data. Toch is de app op ‘magische’ wijze volledig gratis. Je kunt routes plannen voor auto, wandelen, fietsen en openbaar vervoer. Je kunt kiezen uit 2D, 3D en satellietkaarten. De app laat je ook navigeren met CarPlay. Het werkt in 233 landen en regio’s, die je naar wens offline kunt downloaden om vervolgens zonder internetverbinding te navigeren. Er zit nog veel meer in, zoals een linkje naar Wikipedia-artikelen over interessante bezienswaardigheden, parkeerplaatsen in de buurt en een Head-up Display (HUD), die de belangrijkste informatie projecteert op de voorruit van je auto.

#3 Maps.ME

MAPS.ME is een gratis app zonder bijkomende kosten en hoort zeker thuis in dit lijstje met offline kaartenapps. De makers kunnen de app gratis aanbieden door gebruik te maken van de kaarten van OpenStreetMaps. Dit zijn kaarten die door gebruikers worden onderhouden en als je nu afvraagt: “Dan zullen er wel veel fouten in zitten?”, dan valt dat eigenlijk wel mee. De kaarten worden regelmatig bijgewerkt door een betrokken groep gebruikers, waardoor ze misschien nog wel actueler zijn dan de kaarten van sommige commerciële aanbieders.

De app is simpel in gebruik en bevat wereldwijde kaarten, die je gratis kunt downloaden op je toestel. Je kunt op de kaart zien waar je bent, wat er in de buurt is en hoe je van A naar B komt. Met de nachtmodus voorkom je dat het scherm ‘s nachts tijdens het autorijden te fel verlicht is. Alle plaatsen in 345 landen zitten erin en innovatieve kaartcompressie zorgt ervoor dat de app relatief klein blijft, terwijl je wel een rijkdom aan informatie hebt. Met miljoenen nuttige plaatsen zoals skiliften en geldautomaten hoef je je nooit meer radeloos te voelen in een vreemde stad.

#4 Waze

Waze is jaren geleden overgenomen door Google, maar er zijn weinig overeenkomst met Google Maps bij het offline navigeren. Terwijl je bij Google Maps kaarten opslaat om ze daarna een maand lang offline te gebruiken, is dat bij Waze eenmalig. Bij deze app moet je de route plannen terwijl je een internetverbinding hebt. Pas als de route berekend is kun je wegrijden. Wel onhandig is dat je tijdens het offline navigeren een paar handige functies misloopt, namelijk de waarschuwingen voor snelheidscontroles en files. Ook de andere sociale functies heb je niet als offline kaartengebruiker. Daarom vinden we deze app iets minder geschikt, maar het kan wél. We hebben Waze toch opgenomen in onze lijst met offline kaarten-apps, omdat veel mensen er gebruik van maken.

#5 Galileo Offline Kaarten

Galileo is misschien een wat minder bekende speler, maar de app ziet er wel prima uit. De offline kaarten kun je onbeperkt downloaden. Ook hier zijn ze gebaseerd op OpenStreetMap, zodat ze regelmatig worden geactualiseerd door de community. De makers van Galileo beloven maandelijkse updates. Tijdens het navigeren zie je labels van nuttige plekken, waarvan je de grootte zelf kunt instellen. Synchroniseren doe je via iCloud of Dropbox, maar daar heb je uiteraard wel een internetverbinding voor nodig. Een handige functie van Galileo is dat je GPS-tracks kunt vastleggen. Je kunt dus bijhouden welke route je hebt gereden en dit vervolgens exporteren als KML- of GPX-bestand. Daarbij wordt meteen ook de snelheid, afstand en reisduur vastgelegd. Je kunt favoriete plekken opslaan, zodat je snel kunt navigeren naar huis of hotel. Het is zelfs mogelijk om eerder gemaakte, eigen offline kaarten te importeren als ze in .sqlitedb- of .mbtiles-formaat zijn. Handig als je vooraf al een route met mooie panorama’s hebt uitgestippeld. De gratis versie is een paar dagen te gebruiken, daarna kost het geld. Je kunt daarom beter meteen de betaalde versie aanschaffen, want die bevat alle functies.

#6 Scout (voorheen Skobbler)

We bespreken deze app vooral omdat het een oudgediende is op het gebied van offline navigeren. Het wordt gemaakt door Telenav, een van de oudste makers van navigatiesoftware. Voor de kaarten wordt gebruik gemaakt van OpenStreetMap. Inmiddels is de app wat ingehaald door gratis aanbieders zoals Google Maps, maar het werkt nog steeds goed. Scout belooft premium navigatie-ervaring, waarbij je één land offline kunt gebruiken. Alle belangrijke navigatiefuncties zijn offline beschikbaar, inclusief gesproken aanwijzingen en alternatieve routes, weergave van snelheidslimieten en voetgangersnavigatie. Voor losse landen zul je echter wel moeten betalen. Het is een stuk goedkoper dan de navigatie-apps van vroeger, zoals TomTom en Navigon, waar je meerdere tientjes voor moest betalen. Maar toch kan het afrekenen-per-land sommige mensen afschrikken. Heel Europa kost €5,99, Europa inclusief verkeerswaarschuwingen kost €13,99. Voor dat laatste heb je uiteraard wel internet nodig. De bediening laat wat ons betreft iets te wensen over, maar de beoordeling in de App Store is gewoon goed.

#7 Sygic Travel

Sygic ken je van de navigatie-app (zie verderop), maar ze hebben ook een uitstekende Sygic Travel-app om je vakantie te plannen. Tegen betaling kun je deze app ook offline gebruiken en routes plannen naar bezienswaardigheden. De app is vooral bedoeld voor het ontdekken van leuke plekjes, dus niet om het snelst van A naar B te komen. Om op je vakantiebestemming te komen kun je het beste een normale navigatie-app gebruiken en daarna overstappen op een bezienswaardigheden-app zoals Sygic Travel of Google Trips. De normale navigatie-app van Sygic is offline te gebruiken en dat geldt ook voor deze Travel-app. Kijk wat er te doen is in jouw vakantieplaats, vink favorieten aan en plan een route zodat je een dagtrip langs allerlei leuke plekjes kunt maken.

#8 HERE WeGo

HERE is ontstaan uit de kaartendiensten van het voormalige Navteq en Nokia Maps. Tegenwoordig is het in handen van Volkswagen, BMW en Daimler, die de software ook in hun ingebouwde navigatiesystemen gebruiken. Je zou het misschien niet verwachten van autofabrikanten, maar met HERE WeGo kun je ook heel goed routes plannen met andere vervoermiddelen, zoals wandelen of OV. Stel je hotel in als favoriet en je rijdt er na een dagje sightseeing weer moeiteloos naartoe.

Bij HERE WeGo download je kaarten per land, wat misschien wat te veel van het goed eis bij een citytrip. Net als bij Google Maps kun je vanaf dat moment de kaarten naar hartelust offline gebruiken, nieuwe routes plannen en op een kaartje kijken waar je bent. Je mist tijdens offline navigatie helaas wel de file- en andere verkeersmeldingen. De goed verstaanbare Nederlandse navigatiestem moet je voor vertrek nog wel even downloaden. HERE WeGo heeft als grootste pluspunt dat het bijna overal ter wereld werkt, dus niet alleen in Europa. Erg handig dus in landen waar roaming nog steeds duur is, bijvoorbeeld in de VS, Afrika of Azië.

Meer offline navigatie-apps

We hebben nog een aantal andere tips voor offline navigatie-apps, die wat minder bekend zijn of wat meer gericht zijn op een specifieke doelgroep. Deze zijn ook het overwegen waard:

  • Pocket Earth PRO (€5,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Een offline kaarten-app met topografische kaarten, handig voor wandelaars. Voor die topografische kaarten moet je wel apart betalen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Navmii heeft een reeks offline navigatie-apps in de App Store staan. Voor een paar euro koop je een offline kaart van een land. Zit ook Google Steetview in.
  • CityMaps2Go – Offline Maps (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.0+) - Deze is wat meer gericht op mensen die een citytrip gaan doen. Je kunt er ook een trip mee plannen en vastleggen welke bezienswaardigheden je wilt zien. Offline natuurlijk.
  • Maps 3D - Outdoor GPS (gratis, iPhone + IAP, iOS 11.0+) - Ga je de bergen of de wildernis in? Deze app heeft offline kaarten voor wandelroutes en meer voor activiteiten buitenshuis. De bergen worden ook nog in 3D weergegeven.

Schiphol in Apple Kaarten in iOS 11.

Hoe goed werkt Apple Kaarten offline?

Apple Kaarten biedt nog niet de mogelijkheid om een stuk van de kaart offline op te slaan, maar als je eenmaal route hebt uitgestippeld kun je dit wel gebruiken om bijvoorbeeld naar je bestemming te reizen. Het blauwe stipje beweegt dan op de kaart. Voor elke nieuwe route zul je wel weer een internetverbinding nodig hebben. Helemaal onbruikbaar is het niet, want als je bijvoorbeeld van Nederland naar Zuid-Frankrijk rijdt kun je een groot gedeelte van de rit je internetverbinding gewoon uitzetten. Heb je weer een route nodig, dan zet je roaming weer even aan. Het kost je daardoor maar een paar kB’s in plaats van meerdere MB’s.

We hebben een apart artikel waarin we uitleggen hoe je Apple Kaarten op vakantie kunt gebruiken.

Met TomTom, Sygic en soortgelijke apps kun je ook routes plannen en offline gebruiken. Deze apps bestaan al heel wat jaren en kostten voorheen vele tientjes. Ondertussen is er wel wat veranderd, vooral door het feit dat Google Maps en Apple Kaarten ook navigatie gingen aanbieden en de gratis app Waze steeds beter werd. Daardoor heb je eigenlijk geen betaalde apps meer nodig.

Deze navigatie-apps zijn bijna allemaal offline te gebruiken, al mis je dan wel de extra’s zoals file- en verkeersinformatie. TomTom is de eerste 75 kilometer gratis, daarna betaal je rond de €20 per jaar om te navigeren.

Sygic is een andere populaire navigatie-app voor de iPhone. Van de betaalde navigatie-apps is deze misschien wel het beste voor offline navigatie. Je kunt de app gratis gebruiken en per land losse (TomTom-gebaseerde) kaarten downloaden. Deze zijn beschikbaar voor alle werelddelen, inclusief Afrika, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De eerste 7 dagen mag je ook de Premium- en Traffic-functies zoals snelheidswaarschuwingen en file-informatie gebruiken, maar daarna moet je ervoor betalen. Ben je van plan offline te navigeren en heb je alleen de basisfuncties nodig zonder gesproken stemgeleiding, dan volstaat de gratis versie van Sygic (zie deze tabel voor de verschillen tussen Basic en Premium). Er zitten wat leuke extra’s in zoals een dashcam en projectie van de GPS-naviatie op je voorruit. Sygic heeft zelfs een navigatie-app speciaal voor truckers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!