shutterstock_241682110

Dit zijn de beste apps om een reisdagboek bij te houden

Een reisdagboek bijhouden op je iPhone en iPad doe je met deze handige dagboekapps, zoals Polarsteps, Journi en Esplorio. Of je nu lange reisverslagen wilt schrijven of vooral foto's op een kaart wil zetten: er zit altijd iets voor jou bij.

Reisdagboeken-apps

Reizend naar het buitenland zijn er vaak speciale momenten, waar je later altijd weer aan terugdenkt. Of het nou om een verregend campingverblijf gaat, een zakenreis naar een bijzonder land of de lekkerste vissoep op een Frans strandje. Het os zonde om alleen op het geheugen te vertrouwen, zeker als de jaren gaan tellen. Daarom in dit artikel speciale aandacht voor de apps waarin je de dagelijkse gebeurtenissen kunt archiveren, of dat nou met tekst, foto’s of met stickers en kreten gebeurt. Het dagboek met slotje is echt verleden tijd: de activiteiten en gedachten in je leven vertrouw je toe aan deze apps voor je iPhone en iPad.


shutterstock_241682110

iCulture adviseert: Esplorio

Zoek je vooral een app waarmee je je reisbelevenissen kunt vastleggen, dan is Esplorio eigenlijk een betere keuze. Deze app legt automatisch de plaatsen vast waar je geweest bent, zet de route op de kaart en voegt de foto’s daaraan toe. Zo ontstaat een privé reisverslag, ongeacht of je lopend, op de fiets of op een jetski hebt gereisd.

Esplorio voor iPhone

De functie ‘My Places’ helpt je om plekken te vinden waar je bent geweest. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Facebook, Instagram, Foursquare/Swarm, Flickr, TripIt, Picasa, Twitter en andere sociale netwerken. Esplorio werkt je reisverslag automatisch bij en werkt ook offline, zodat je op vakantie niet tegen onverwachte roamingkosten aanloopt. Je kunt het reisverslag delen met anderen, maar dat hoeft niet. Leuk is ook dat de app Siri ondersteunt: vraag Siri om je favoriete trip naar een bepaalde plaats te openen en Esplorio laat meteen je foto’s zien.

Polarsteps

Polarsteps is een Nederlandse app die het heel makkelijk maakt om een reisdagboek bij te houden. Op basis van je locatie en stappen wordt er namelijk een reisdagboek gemaakt. Je kunt hier zelf foto’s aan toevoegen of dit automatisch door de app laten doen. Eigenlijk hoef je bijna niets te doen om de app te gebruiken. Als je wil, kun je er nog een leuk verhaal bij schrijven voor het thuisfront. Je kunt verschillende mensen volgen en zij kunnen jou ook volgen, tenzij je een privé-account hebt. Wanneer je de app voor het eerst installeert, vraagt Polarsteps toegang tot je foto’s om te kijken of je al eerder reizen hebt gemaakt. Deze voegt de app meteen toe aan de lijst. Het enige nadeel is dan dat het aantal kilometers en de locaties vaak niet helemaal correct zijn, maar je hebt wel een overzicht van alle reizen die je de afgelopen tijd hebt gedaan.

De app is gratis te gebruiken en je hoeft ook geen premium-versie aan te schaffen om alle functies te kunnen gebruiken, alles is gratis. Je hebt ook de mogelijkheid om van je reis een fotoalbum te maken. Deze prijzen beginnen bij €30 voor 24 pagina’s. In het boek komen dan bijvoorbeeld ook je gelopen kilometers of de temperatuur van dat moment te staan.

Day One

Day One was meteen vanaf het begin al populair, maar sinds het moment dat je foto’s kan toevoegen is het echt uitgegroeid tot een van de beste dagboekapps in de App Store. Het rustige design van het hoofdmenu spreekt erg aan: via de grote plus kom je meteen in een nieuw bericht terecht. Tik de tekst, voeg een tag toe, eventueel een locatie, de temperatuur en het weerbeeld. In de timeline staan alle berichten onder elkaar, die je vergroot met een tik, waarna je met navigatiepijlen door de korte verhaaltjes bladert. Met een klein knopje kun je de berichten zelfs op een volledig scherm bekijken. Tik je op het camera-icoon, dan neem je meteen een foto of kies je er een uit de collectie op je iPhone.

Day One bulkt van de mogelijkheden, maar houdt het overzichtelijk en simpel. De dagboeken kun je inmiddels ook exporteren als PDF’s en uitprinten. Er zijn reminders in te stellen en als de inhoud van het dagboek te intiem is, kun je alles achter een digitaal slot opbergen. De app kan ook gekoppeld worden aan FourSquare. Day One kun je makkelijk in het dagelijks leven gebruiken, zelfs als app om dingen mee te onthouden. Toch is het juist leuk om er op vakantie of tijdens de reis een dagboek bij te houden en deze desnoods van een speciale tag te voorzien. Met de geëxporteerde PDF heb je een mooi verslag van je reis. De informatie in de app wordt bewaard via iCloud en eventueel Dropbox. Day One heeft ook een erg fraaie macOS-app. De app is echter wel prijzig in gebruik: je betaalt namelijk €24,99 per jaar.

Lees ook ons algemene overzicht van de beste dagboeken-apps voor iPhone en iPad:

Journi

Journi heeft een strak design waarbij foto’s centraal staan. In deze rustige app kun je verschillende ‘borden’ maken die staan voor een bepaalde reis of andere gebeurtenis. Aan dit bord kun je verschillende foto’s toevoegen, maar bijvoorbeeld ook vluchtinformatie, het weer en grappige stickers. Je kunt ervoor kiezen om de borden te delen met andere mensen of om ze voor jezelf te houden. Ook kun je een verhaal schrijven bij elke foto of over de reis in het algemeen. Een groot pluspunt van Journi is dat je met verschillende mensen samen aan één bord kunt werken. Wanneer je met je familie of vrienden op reis gaat, kun je een bord maken waar iedereen zijn eigen verhaal en foto’s kan delen.

Journi biedt ook de mogelijkheid om van je bord een fotoboek te laten maken. Zo heb je je favoriete vakantie herinneringen altijd in de kast staan. De prijzen beginnen vanaf €25. Deze app biedt dus allerlei leuke mogelijkheden om je vakantiefoto’s te gebruiken.

Journey – Diary, Journal

Journey is een vrij jonge dagboek-app. Die niet alleen als gewone dagboek-app gebruikt kan worden, maar ook als reisdagboek. De app kan namelijk bijhouden waar je bent geweest en op welke plek je alles hebt gedeeld. De app biedt een aantal gratis mogelijkheden en voor een deel moet je betalen. Je koppelt de app aan je Google-account en je bent klaar om te gaan. De app synchroniseert tussen al je apparaten wanneer je het Cloud-abbonement aanschaft. Voor een eenmalig bedrag koop je de premium versie van de app. Deze maakt het bijvoorbeeld mogelijk om dagboeken te exporteren naar pfd of docx. Ook biedt de app dan Markdown-ondersteuning.

Het leuke van de Journey-app is dat deze bijhoudt hoeveel je beweegt op een dag en wat voor sport je hebt gedaan. Ook kun je een locatie toevoegen aan het dagboek-item waardoor deze op een kaart komen te staan. Zo kun je heel makkelijk zien waar je bent geweest en wat je hier hebt gedeeld.

Andere reisdagboeken-apps

  • Trips by Lonely Planet (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Leg je reisbelevenissen vast bij Lonely Planet.
  • PicYourMoment (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.4+) - Elke dag krijg je een bericht van de app om een foto te nemen voor je visuele dagboek.
  • STEP - Journal for Life (€0,99, iPhone, iOS 10.0+) - Kies elke dag aan de hand van pictogrammen wat je hebt gedaan.
  • TrackMyTour (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.1+) - Met deze fraaie app maak je waypoints aan. Bij elk waypoint kun je een tekst of foto’s achterlaten, zodat je later precies kunt zien waar je bent geweest en wat je hebt meegemaakt.
  • Journo - Reis Journaal (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Het sterke punt van dit reisdagboek is de samenwerking. Je kunt met anderen een gezamenlijke reis vastleggen met tekst, foto’s en GPS-coördinaten. De app tekent je trip op de kaart en je kunt precies zien wie wat heeft bijgedragen. De 14-daagse proefperiode moet genoeg zijn voor het vastleggen van je eerste trip.
  • Tripcast (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Dit is een soort privé Instagram-feed voor thuisblijvers. Terwijl je volgers op Instagram misschien gek worden van al je foto’s kun je met Tripcast helemaal losgaan. Vrienden krijgen notificaties over waar je uithangt en kunnen reageren op je foto’s, die automatisch op een kaart worden getoond.
  • FindPenguins (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Een leuke naam voor deze app waarmee je een reisverslag kunt maken. Houdt ook je locatie bij en geeft je de mogelijkheid een dagboek te maken, die je later kunt laten uitprinten.
  • Driftr: Social travel platform (gratis, iPhone, iOS 10.2+) - Driftr is een sociaal reisplatform waarmee je je belevenissen kunt vastleggen. Chat met vrienden en plan je trips.

Zoek je een dagboekenapp voor dagelijks gebruik? Ook dan hebben we een passend lijstje!

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2019. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Eugenio Marongiu via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!