Netgear Nighthawk RS700

Wat is wifi 7 en wat zijn de voordelen voor Apple-gebruikers?

Wifi 7 belooft meer snelheid en meer stabiliteit voor je draadloze netwerk thuis. Heb je dit nu al nodig? En waar zijn de eerste wifi 7 routers? We lopen de mogelijkheden langs!

Veel mensen zijn nog maar net overgestapt naar wifi 6 en wifi 6E, en de opvolger dient zich alweer aan. Deze nieuwste standaard belooft snellere en stabielere verbindingen, maar als je vandaag al je draadloze netwerk thuis wil verbeteren heb je er nog niet zoveel aan. Er is nog niet voldoende apparatuur beschikbaar met ondersteuning voor wifi 7. Toch is het goed om te weten wat je kunt verwachten en of het zin heeft om nog even te wachten met de aanschaf van je volgende router. Heb je nu meteen een router nodig, dan raden we aan om naar wifi 6E te kijken en bijvoorbeeld een meshsysteem te overwegen voor dekking in je hele huis.

Nieuw! Wifi 7 officieel van start

De specificatie van wifi 7 is nu definitief gemaakt door de Wi-Fi Alliance en dat betekent dat de eerste hardware gecertificeerd kan worden. Er is jaren aan voorbereidingen aan vooraf gegaan. Wifi 7 gebruikt 320MHz kanalen op de 6GHz-frequentiebanden voor hogere doorvoerniveau’s en multi-gigabit verbindingssnelheden. Dankzij Multi-Link Operation kunnen apparaten tegelijk gegevens verzenden en ontvangen. De Wi-Fi Alliance denkt dat het gaat leiden tot nieuwe toepassingen, zoals AR en VR voor meerdere gebruikers tegelijk, 3D-trainingen, industriële IoT en auto’s. In 2024 zullen er naar verwachting al meer dan 233 miljoen apparaten zijn die wifi 7 ondersteunen en in 2028 zullen dat er 2,1 miljard zijn.

Apple behoort niet bij de groep hardwareproducenten die als eerste aan de slag gaan met wifi 7, maar we kunnen erop rekenen dat de snellere netwerktechnologie op termijn in iPhones, iPads en Macs zal worden opgenomen. Voorlopig is er minder noodzaak voor Apple om het te gebruiken. De huidige iPhones ondersteunen wifi 6E (802.11ax) met 2×2 MIMO.

Welke Apple-producten werken met wifi 7?

Er zijn nog géén Apple-producten die wifi 7-support bieden. Ook de nieuwste iPhone 15 (Pro) moet het doen met wifi 6E en daar is voorlopig nog helemaal niets mis mee. Wel is het zo dat de standaard terugwaarts compatibel is, dus als je later dit jaar een router met wifi 7 aanschaft, werkt deze probleemloos met MacBooks en andere Apple-producten die nog op wifi 5 en 6(E) zijn gebaseerd.

Wat is wifi 7?

Wifi 7 is de zevende generatie voor draadloze netwerken en belooft meerdere verbeteringen ten opzichte van de huidige standaard wifi i 6. Om van alle mogelijkheden te kunnen profiteren heb je een router én devices zoals smartphones, tablets, tv’s en dergelijke nodig die het ondersteunen.

Deze naamgeving kun je tegenkomen:

 • Wifi 7: IEEE 802.11be
 • Wifi 6: IEEE 802.11ax
 • Wifi 5: IEEE 802.11ac

Opvallend is dat wifi 7 net als wifi 6E gebruik maakt van dezelfde frequentiebanden op 2,4GHz, 5GHz en 6GHz. En toch zijn er voordelen omdat wifi 7 deze frequentiebanden efficiënter gebruikt.

Dit zijn de voordelen van wifi 7

Wifi 7 is sneller, ondersteunt meer verbindingen en biedt lagere latency. Dit komt van pas bij het kijken van video in hoge kwaliteit (8K), cloud gaming, AR- en VR-toepassingen en meer. Ook heb je minder last van drukte op de lijn en interferentie op plekken waar veel devices tegelijk zijn of op plekken waar netwerken van de buren elkaar overlappen. Denk hierbij aan evenementen waar veel mensen dicht op elkaar zitten, of flatgebouwen waar veel mensen op een klein oppervlak wonen. Wifi 7 biedt op deze plekken een hogere netwerkcapaciteit voor gebruikers.

Wifi 7 biedt ook verbeteringen voor bestaande technologieën zoals OFDMA, MU-MIMO en TWT, die al in eerdere wifi-varianten werden gebruikt.

Wat zijn de verschillen tussen wifi 7 en wifi 6E?

Een opsomming van de belangrijkste verschillen met voorganger wifi 6E maakt nog wat meer duidelijk wat nu eigenlijk de verbeteringen en voordelen zijn van wifi 7. Het komt neer op een vijftal punten:

 1. Hogere theoretische snelheden
 2. Bredere kanalen
 3. Hogere QAM
 4. Multi-Link Operation
 5. Preamble puncturing

Met de komst van wifi 5 kregen we Multi-User, Multiple Input, Multiple Output (MU-MIMO). Dit zorgt ervoor dat meerdere mensen gelijktijdig probleemloos gebruik kunnen maken van hetzelfde draadloze netwerk. Wifi 6/6E voegde daar MU-MIMO uplink support aan toe.

Bij wifi 7 wordt het aantal MU-MIMO-streams verhoogd van 8 naar 16 en komt er Multi-Link Operation (MLO) bij. Dit zorgt ervoor dat niet langer één band wordt gekozen voor de data, maar dat er automatisch wordt gewisseld naar de meest geschikte band (dus 2,4, 5 of 6GHz). Er kan zelfs gelijktijdig gebruik worden gemaakt van meerdere frequentiebanden en kanalen, terwijl het voor de gebruiker aanvoelt als één verbinding.

WiFi 7 standaarden

Pluspunt 1: Hogere theoretische snelheden

Met de komst van wifi 6 ging de maximale snelheid van 6,9 Gbps naar 9,6 Gbps. Een flinke sprong, maar wifi 7 doet daar nog een schepje bovenop. De maximale snelheid wordt namelijk 46 Gbps. Het gaat hierbij echter om een theoretische maximumsnelheid. Over het algemeen zal de werkelijke snelheid een stuk lager liggen. De snelheid is afhankelijk van de router die je gebruikt en het apparaat waarmee je verbinding maakt, maar ook van bijvoorbeeld je afstand tot de router.

Pluspunt 2: Bredere kanalen

Elke frequentieband is verdeeld in meerdere kanalen. Hoe breder het kanaal, hoe meer data er doorheen kan. Dit is te vergelijken met een snelweg: bij een driebaansweg kan er drie keer zoveel verkeer door, in vergelijking met een snelweg die maar uit één baan bestaat.

 • 2,4GHz band: 11 kanalen van elk 20MHz
 • 5GHz band: 45 kanalen van 20, 40 of 80MHz
 • 6GHz band: 60 kanalen (tot maximaal 160MHz per kanaal bij WiFi 6E en 320MHz bij WiFi 7)

Wifi 7 verdubbelt dus de bandbreedte op de 6GHz-band. Er kan meer data doorheen, als zowel de router als het device geschikt zijn.

Pluspunt 3: Hogere QAM

QAM staat voor Quadrature Amplitude Modulation. Het is een methode om datapakketten te vertalen naar analoge signalen, waarna ze draadloos worden verstuurd. Hoe hoger het QAM-getal, hoe hoger de efficiency, capaciteit en datasnelheid.

 • Wifi 5: 256-QAM
 • Wifi 6: 1024-QAM (+25% vergeleken met voorganger)
 • Wifi 7: 4K-QAM (+20% vergeleken met voorganger)

Hoe hoger de QAM, hoe korter het bereik. Je hebt dan een sterker signaal nodig om dezelfde prestatie te kunnen leveren. Een tweemaal zo hoog QAM-getal betekent dus niet dat de data tweemaal zo snel gaat. Bij WiFi 6 is de datasnelheid zo’n 25% beter dan bij wifi 5.

Pluspunt 4: Multi-link Operation

Multi-Link Operation (MLO) zorgt voor de grootste verbetering. Voorheen werd de verbinding tussen twee apparaten gelegd op een enkele band en op een vast kanaal. De router besluit daarbij of er gebruik zal worden gemaakt van 2,4GHz, 5GHz of 6GHz. Ook bij een tri-band wifi 6E-route wordt altijd maar een enkele frequentieband en een vast kanaal gebruikt.

Bij wifi 7 is dat niet zo. Dankzij MLO kan er gebruik worden gemaakt van meerdere frequenties op meerdere banden. Er kan dus sprake zijn van twee of meer gelijktijdige kanalen op verschillende frequentiebanden, terwijl er voor de gebruiker sprake lijkt van één verbinding. Een WiFi 7-router kan rekening houden met drukte en interferentie op bepaalde kanalen en daartussen wisselen, door steeds het beste kanaal te kiezen. Zo houd je een stabiele verbinding met een lage latency.

Pluspunt 5: Preamble puncturing

Naast de hierboven genoemde punten ondersteunt wifi 7 ook preamble puncturing. Dit houdt in dat een client spectrum kan gebruiken, dat een andere client normaal gesproken bezet zou houden. Is er 320MHz aan totale bandbreedte op het kanaal en wordt hiervan 40MHz al gebruikt, dan zijn de overige 280MHz beschikbaar voor iemand anders.

De belangrijkste verschillen op een rij

 Wifi 7Wifi 6EWifi 6
Band2,4GHz, 5GHz, 6GHz2,4GHz, 5GHz, 6GHz2,4GHz, 5GHz
Max. bandbreedte320MHz160MHz160MHz
Max. snelheid46Gbps9,6Gbps9,6Gbps

Wanneer komt wifi 7 beschikbaar?

De eerste routers en devices met wifi 7 zijn inmiddels verschenen. Het aanbod is echter nog niet bepaald groot. Overweeg je op termijn een wifi 6E-router aan te schaffen, maar heb je geen haast, dan zou je je aankoop eventueel kunnen uitstellen totdat er wifi 7-routers zijn. Het is de verwachting dat wifi 7 in 2024 breder beschikbaar wordt. Je huidige devices met wifi 5, 6 of 6E worden ook ondersteund door wifi 7-routers, dus je hoeft niet meteen een nieuwe iPhone aan te schaffen. De iPhone 15-serie van 2023 heeft trouwens geen ondersteuning voor wifi 7, maar wel voor wifi 6E.

Ook als wifi 7 wel lang en breed beschikbaar is, zal wifi 6 niet meteen verdwijnen. Beide varianten zullen de komende jaren nog naast elkaar bestaan, omdat mensen nu eenmaal niet elk jaar hun router vernieuwen.

Welke wifi 7-routers zijn er?

Ben je op zoek naar de snelste draadloze internetervaring, dan is wifi 7 zonder twijfel de juiste keuze. De nieuwe wifi-standaard wordt naar verwachting pas in 2024 officieel geïntroduceerd. Toch kan je al enkele routers kopen die wifi 7 ondersteunen. Zo ben je goed voorbereid. Het aanbod is momenteel nog schaars, al hebben onder andere TP-Link, Netgear, ASUS en MSI al wel enkele wifi 7-producten aangekondigd.

TP-Link heeft een complete lijn wifi 7-routers aangekondigd, waaronder het topmodel Archer BE900 van 600 euro. Dit is een quad-band-model met een 6GHz-band met snelheden tot 11,5 Gbps, twee 5GHz-banden en een 2,4GHz-band. Deze heeft een opvallend X-vormig design en een aanpasbaar LED-raster met aanraakgevoelig scherm. De gecombineerde snelheid is 24 Gbps. Dit is trouwens niet de hoogst haalbare snelheid, want Qualcomm heeft een quad-band wifi 7-chipset die tot 33 Gbps kan leveren over 16 streams. TP-Link brengt ‘binnenkort’ ook de Archer BE800- en BE550-routers uit. Dit zijn geen quad-band- maar tri-band-modellen.

Bekijken: TP-LINK Archer BE900 bij Amazon

TP-Link Archer BE900

TP-Link voegt daarnaast twee wifi 7-meshsystemen toe aan zijn assortiment. De Deco BE85 is al verkrijgbaar. Het is een tri-band-model met snelheden tot 18 Gbps over 12 streams. Eén los model kost €599. Voor een set van twee stuks ben je €1099 kwijt. Daarnaast verschijnt er ‘binnenkort’ ook een Deco BE65, die snelheden van 11 Gbps biedt. Ook kan je straks kiezen voor een wifi 7-access point van TP-Link, zoals de Omada EAP780 of EAP770.

Bekijk ook

Welk mesh-systeem past bij jou? Dit zijn je opties voor beter WiFi-bereik in huis

Ben je op zoek naar betere dekking voor je WiFi-netwerk in huis? Dan is een mesh-systeem misschien iets voor jou. In deze gids leggen we uit hoe een mesh-netwerk werkt en welke mesh-systemen er zoal verkrijgbaar zijn.

Wifi 7-routers van Netgear

Een van de eerste producten is de Netgear Nighthawk RS700, een torenvormige router in een matzwarte kleur. Het design wijkt af van de ruimteschip-achtige routers die Netgear sinds 2018 uitbracht en lijkt nu meer op dat van concurrenten zoals de AmpliFi Alien of de Linksys Velop. Het is Netgear’s eerste wifi 7-router.

Netgear Nighthawik RS700 tafel

Er zitten acht interne antennes in de Netgear Nighthawk RS700, vier voor zenden en vier voor ontvangen van data. Je hebt in je hele huis dekking met ondersteuning tot maar liefst 200 devices. Met een toekomstige software-update wordt het mogelijk om meerdere zuiltjes te plaatsen om er een mesh-netwerk van te maken, voor als je een erg groot huis hebt.

WiFi 7-routers van ASUS

ASUS kondigde tijdens CES 2023 de ASUS ROG Rapture GT-BE98 en RT-BE96U. Deze zien eruit als een gigantische plastic spin. De BE98 heeft een enkele 2,4GHz-band, twee 5GHz-banden en een 6GHz-band. Je halat er tot 25.000 Mbps bandbreedte mee. De RT-BE96U is vergelijkbaar, maar heeft slechts één 5GHz-band.

ASUS ROG Rapture GT BE98

Wifi 7-routers van MSI

Tot slot MSI, die de RadiX BE22200 Turbo heeft aangekondigd. Ook dit is een opvallende router met vier antennebladen, die uit de basis steken. Deze kunnen fysiek bewegen, om de best mogelijke verbinding te leggen. Zit iedereen in dezelfde hoek van het huis, dan zullen de antennebladen dus ook in die richting staan. De MSI RadiX BE22000 Turbo ondersteunt, zoals de naam al doet vermoeden, snelheden tot 22.000 Mbps over drie frequentiebanden. Er zitten ook twee 10 GbE-poorten en vier 2,5 GbE-poorten op. De andere routers die MSI voor dit jaar heeft aangekondigd werken op wifi 6/6E.

MSI-routers voor WiFi 6 en WiFi 7

Linksys heeft aangegeven “excited” te zijn om de wifi 7-chips van Qualcomm te gebruiken, maar heeft voorzover wij weten nog geen concrete routers aangekondigd. Hetzelfde geldt voor D-Link.

Nog niet toe aan wifi 7? Bekijk dan ons overzicht van wifi 6-routers en alle informatie over WiFi 6E.

Bekijk ook

Met deze wifi 6-routers blijft jouw huishouden op snelheid

Wifi 6, ook wel Wireless AX genoemd, verbetert je draadloze netwerk. Je hebt er hiervoor een wifi 6-router nodig, zodat je kunt profiteren van alle voordelen. Dit zijn de wifi 6-routers van dit moment!