Reisgidsen op iPhone

De beste apps met reisgidsen voor je iPhone en iPad

Ga je op vakantie? Neem een digitale reisgids mee op je iPhone of iPad! Geen gesjouw met boeken, maar toch weet je precies waar de leukste plekjes in jouw vakantiegebied zijn. We bespreken in deze gids de beste en meest handige reisgidsen-apps voor onderweg!

Reisgidsen op iPhone en iPad

Waar zijn we ook alweer? Wat zijn de bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben? Is er nog wat te doen? Die vragen zijn tegenwoordig ook te beantwoorden zonder geblader in de reisgids. Er zijn genoeg reisgidsen-apps die je vertellen waar je moet zijn en die ook offline te gebruiken zijn. We hebben de leukste en meest handige reisgidsen-apps voor je uitgelicht, zodat je altijd alle nuttige informatie bij de hand hebt. Even downloaden voor vertrek en daarna heb je alle informatie altijd en overal bij de hand. Het kost je geen ruimte in je koffer en je hoeft niet tijdens uitstapjes een zware gids mee te zeulen.


Het aanbod loopt ver uiteen van gidsen die door professionele redacties worden geschreven tot gidsen met tips van locals, van gevestigde namen tot start-ups met een unieke insteek. Ben je op zoek naar apps voor een stedentrip? Ook daarmee helpen we je op weg.

Helaas brengen ANWB, Capitool en andere uitgevers van reisgidsen geen digitale gidsen meer uit. Een paar jaar geleden waren er meerdere Nederlandstalige apps op dit gebied, maar die zijn sindsdien niet meer bijgewerkt en zijn daarna gaandeweg uit de . Je bent daarom het beste af bij internationale aanbieders of bij apps die met hulp van gebruikers regelmatig worden bijgewerkt.

Guides by Lonely Planet

Een bekende naam: iedereen heeft wel eens gehoord van de Lonely Planet-gidsen. Ze worden sinds 1973 gedrukt op flinterdun papier zodat je héél veel informatie op zak hebt. Maar het kan nog compacter: door een digitale gids te downloaden. Ook die staan boordevol met bezienswaardigheden, eetplekken en andere nuttige info. Voor elke stad of regio is er een andere reisgids. Je hebt aan één app voldoende. De digitale app biedt ook gesproken audiowandelingen, stadsgidsen en een optie om valuta om te rekenen. Alles is uiteraard wel Engelstalig.

Atlas Obscura

Geen app, maar een digitale reisgids die je in de Boeken-app op je iPhone of iPad kunt lezen. Atlas Obscura is een website waar je vooral bijzondere ervaringen en bezienswaardigheden vindt. Zo ontdek je je bestemming op een heel andere manier, of ontdek je lokale specialiteiten waar je nog nooit van gehoord had. Zelfs in populaire steden als Parijs en Londen valt nog altijd genoeg nieuws te ontdekken. Het handige van een digitaal boek is dat je het altijd bij de hand hebt, dat het geen gram weegt en dat je het op elk moment weer kunt downloaden uit de iBooks Store. In oktober 2019 verschijnt de nieuwste editie.

Reisreport

Nederlandse reisgidsen voor bijzondere bestemmingen. Kijk Nederlandstalige video’s, documentaires, informatieve artikelen en 360 graden-video’s. In de app vind je interactieve kaarten met hotspots en achtergrondinformatie, podcasts, voorbereidingstips en een overzicht van het aanbod van allerlei reisorganisaties. Ook zitten er tips in van andere reizigers. Bij de bestemmingen moet je denken aan onder andere Iran, Jordanië, Kroatië, Montenegro, Sri Lanka en Costa Rica.

Triposo

De van oorsprong Nederlandse ontwikkelaars van Triposo hebben informatie van sites als Wikitravel, Wikipedia, World66 en OpenStreetMap op een slimme manier in een overzichtelijke en complete reisgidsapp gegoten. De gratis reisgidsen zijn beschikbaar voor een oneindige hoeveelheid landen en steden. Binnen de app moet je de gewenste reisgidsen eenmalig downloaden, daarna kun je ze ter plekke offline raadplegen. Je krijgt vrij veel betaalde toeristische tours te zien, die te herkennen zijn aan groene prijslabels. Als je de app vaak gebruikt en geen zin hebt in deze toeristische uitjes, dan leer je vrij snel om langs de betaalde trips te kijken. Triposo heeft dan ook een dubbel verdienmodel: je betaalt voor de gidsen én ze verdienen aan de uitjes die je boekt via de app.

Triposo heeft handige kaarten, een reisdagboek, de mogelijkheid om hotels te boeken en bevat een behoorlijk aantal standaardzinnen om je verstaanbaar te maken in een vreemde stad. Maar de meest aantrekkelijke functie is de GPS-functie van de app, die ziet waar je bent en leuke resultaten in jouw kijkrichting geeft. Wat bevindt zich eigenlijk achter dat grote gebouw in Praag? Je hoeft het niet langer op een kaart op te zoeken.

Bij het weergeven van resultaten geeft Triposo een aantal suggesties voor activiteiten en stemt deze af op het tijdstip. Als je net een museum hebt bezocht, ben je waarschijnlijk wel te porren voor een kop koffie. Maar om acht uur ‘s avonds heb je misschien meer zin in theater of een kroeg. Ook handig: bij het geven van de tips houdt de app rekening met de openingstijden van alle bezienswaardigheden. Triposo maakt ook de app Walter, waarmee je op een soort kleurenrad kunt zien wat er in de buurt is.

Wil je liever tips van gevestigde namen? Dat kan ook, want je kunt binnen de app bijvoorbeeld de Fodor’s reisgidsen aanschaffen.

Spotted by Locals

De veelgeprezen gidsapps van Spotted by Locals zijn eigenlijk miniblogs met tips van lokale bewoners. Er zijn genoeg reisgidsapps die verborgen parels buiten de gebaande paden beloven, maar Spotted by Locals weet deze belofte ook in te lossen. Alle ‘Spotters’ die over hun favoriete plekken in de stad schrijven worden handmatig geselecteerd en bezocht voordat ze mogen meedoen. Daardoor zijn de bezienswaardigheden die worden aangeraden vaak origineel en authentiek voor die stad, zonder drommen toeristen.

Highlights als de Eiffeltoren of het Louvre zul je hier niet vinden, dus bij je eerste bezoek aan een stad is deze app misschien wat minder geschikt. Als je vaker terugkomt in een stad en alle toeristische bezienswaardigheden al hebt gezien heb je vast wat meer behoefte aan plekjes die wat minder bekend zijn. Spotted by Locals begon als een blog over Amsterdam, maar is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal netwerk met tientallen steden. De voertaal is Engels en iedere stad is via een losse in-app aankoop te krijgen. Je kunt de reisgidsen voor vertrek downloaden, daarna zijn ze offline beschikbaar.

Trover

Trover is een soort Instagram voor reizigers. Andere gebruikers uploaden hun foto’s met een kort berichtje, die je op Trover kunt ordenen op locatie en populariteit. Zo kun je meteen zien waar anderen lekkere maaltijden hebben gegeten of waar je leuke marktjes vindt. Op basis van de foto’s krijg je meteen een indruk hoe leuk het is. Natuurlijk kun je ook Instagram zelf als reisgids gebruiken.

Bekijk ook

Gebruik Instagram als reisgids voor je volgende vakantiebestemming

Je hebt geen reisgidsen nodig om iets te weten te komen over je volgende vakantiebestemming. Ook op Instagram kun je allerlei informatie vinden en het is vaak recenter. Het hippe restaurant dat een week geleden open ging, staat wel op Instagram, maar niet in je reisgids. Deze tip legt uit hoe je het gebruikt.

Sygic Travel reisplanner

Ontdek dingen om te doen, overal ter wereld. Met deze app kun je je persoonlijke reisgids maken, met offline kaarten, tips van een eigen redactie en andere bronnen. Informatie over 20 miljoen plekken wereldwijd, van bezienswaardigheden, musea, parken, cafés, restaurants, hotels, stranden en watervallen tot grotten en zelfs vogelobservatiepunten. Toepasbaar in allerlei situaties: voor natuurliefhebbers, mensen die houden van shoppen of mensen die een romantisch weekendje weg willen. Bij alle populaire plekken zie je beschrijvingen, foto’s, openingsuren, toegangsprijzen en dergelijke.

Google Trips

Google Trips stopt ermee; tot 5 augustus 2019 kun je er nog heel even gebruik van maken. Google neemt je al het werk uit handen, ook het plannen van je vakantie. De app geeft tips wat je tijdens je vakantie kunt doen, maar verzamelt ook meteen alle reserveringen uit je e-mail. Zo weet je precies welke autohuur en welk hotel je hebt geboekt. Op basis van de ’things to do’ kun je een dagplanning maken en kijken waar je gaat eten en slapen.

shutterstock_109127966

Meer reisgidsen voor iPhone en iPad

Er is nog veel meer keuze als je een digitale reisgids zoekt:

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Serie reisgidsen van popularize steden, die je ook offline kunt bekijken.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De bekende Time Out-gidsen met actuele evenementen, concerten en clubavonden zijn voor bekende steden als New York of Parijs beschikbaar, maar ook voor exotischere bestemmingen als Zagreb of Kuala Lumpur.
  • Viator: tours en activiteiten (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.2+) - Tours en activiteiten ontdekken op basis van je locatie. Onderdeel van TripAdvisor, maar bevat vooral commerciële tours op toeristische locaties. Voor als je bijvoorbeeld niet wilt wachten bij de Eiffeltoren.
  • Foursquare City Guide (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) -
  • Begonnen als een spelletje waarbij je moest inchecken op locaties, maar uitgegroeid tot een handig hulpmiddel om de beste locaties te vinden. Je krijgt tips van eerdere bezoekers, bekijkt foto’s en meer.

  • AroundMe (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Laat zien wat er rondom jou te doen is.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Reisgids op basis van reviews, maar heeft een aantal leuke extra’s, zoals een digitaal paspoort met reisstempels en veel opties om te delen en andere gebruikers te volgen.
  • SmartGuide travel guide & map (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Elke Tripwolf-reisgids bevat kaarten, bezienswaardigheden en uitgaanstips, afkomstig uit de Marco Polo- en Footprint-reisgidsen. Daarnaast hebben de apps een augmented reality-functie waarmee je in de omgeving kunt rondkijken.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2019. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link!

Afbeelding: Goodluz via Shutterstock.com