Wandelen met apps

Raak de weg niet kwijt met deze wandelapps voor iPhone en iPad

Wandelen tijdens de vakantie? Met deze 5 iPhone- en iPad-apps vind je mooie wandelroutes voor een vakantie in Nederland, België of het buitenland.

Wandelapps voor je iPhone

Heb je geen zin in een fietsvakantie dan zijn er genoeg andere mogelijkheden voor een sportieve vakantie. Wandelen bijvoorbeeld! Met de vijf apps uit deze iCulture Vakantiespecial wandel je in Nederland en ver daarbuiten, zowel lange als korte wandeltochten. We bespreken apps waarmee je de route verkent, de route vastlegt of apps die gewoon dichtbij huis een route uitstippelen.

Wandelen met apps

In dit lijstje vind je niet de apps waarmee je je wandelprestaties kunt vastleggen en ook niet de stappenteller-apps waarmee je kunt zien of je wel genoeg hebt gelopen. Wandelaars halen op vakantie makkelijk de 10.000 stappen op een dag. Bij onderstaande apps gaat het er vooral om: hoe vind ik een goede wandelroute en vind ik de weg terug? Prestatie- en stappenteller-apps vind je in een apart lijstje:

iCulture adviseert: Topo GPS Nederland

Topo GPS geeft het al weg in de naam: hier vind je GPS-navigatie op een topografische kaart van Nederland. Op een schaal van 1:25.000 ligt de nadruk in deze app nu eens niet op autowegen of fietspaden, maar juist op de natuur. Je ziet kavels, landbouw en bosranden duidelijk aangegeven in deze applicatie, net als begroeiing, hoogtelijnen en de kleinste paadjes. De kaarttegels die je voor je wandeling bekijkt worden handig opgeslagen zodat je ze later zonder internetverbinding kan bekijken.

Wandelen met apps

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan je met Topo GPS Nederland ook in het buitenland terecht. Je kan nationale geografische kaarten kopen van België, Frankrijk, Denemarken en Nieuw-Zeeland en daarnaast is er een minder gedetailleerde wereldkaart van OpenStreetMap. De prijzen zijn niet echt transparant: zo betaal je één keer 24,99 euro een stuk van 64 bij 64 kilometer Frankrijk, maar sluit je voor heel België een jaarabonnement af van 11,99 euro. Dat is hetzelfde als in de gratis te downloaden Topo GPS België variant, want de prijzen liggen volgens Topo GPS bij de kaartleverancier. Toch zijn het beide apps die je zeker moet overwegen als fervent wandelaar.


Maps 3D

Maps 3D is zeer geschikt om te wandelen op vakantie. Je drukt enkele seconden op een locatie op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. Daarnaast heb je ook in allerlei delen van de wereld beschikking over gemarkeerde wandelpaden die andere lopers al hebben afgelegd. Het is de enige app die hoogteverschillen in de route aangeeft en een 3D-weergave biedt. De kaarten zijn wat rommelig door alle informatie erop en je kan soms net niet ver genoeg in- of uitzoomen, maar je kan grote gebieden downloaden voor offline gebruik zodat je in het buitenland geen internet hoeft te gebruiken.

Je kan routes opnemen, exporteren en openen in andere kaarten-apps. Daarnaast heeft de app een kilometerteller aan boord. De volledige versie laat je ten opzichte van de gratis versie routes plannen, oneindige en grotere kaarten downloaden voor gebruik in het buitenland en meer waypoints aanleggen. Dat is de variant die we van harte aanbevelen.
Lees meer over Maps 3D voor iPhone.


Natuurroutes van Natuurmonumenten

Voor een vakantie in eigen land heeft Natuurmonumenten een zeer handige app met wandelingen, fietstochten en vaarroutes uitgebracht. De Natuurroutes heeft routes en kaarten die je kan downloaden om later ongestoord offline mee te kunnen wandelen. Er staan nu 21 wandelroutes in, maar dat aantal wordt nog veel groter. Je sorteert de routes standaard op afstand van je huidige locatie, die je rechts in beeld vermeld ziet staan. De informatievoorziening per route is keurig. Onder de foto en een duidelijke naam zie je de gemiddelde gebruikersbeoordeling, een uitgebreide beschrijving van het natuurgebied en de tocht, het vertrekpunt met adres en vervoersmogelijkheden naar de locatie toe. De in het midden van de pagina staande navigatieknop opent helaas Google Maps in de browser, niet de op de iPhone geïnstalleerde Google Maps-app. De navigatiefunctie is alleen voor het rijden naar een route, ter plekke kan je dus een offline kaart in de app raadplegen.

Met een knop bovenin een routepagina, download je een route en verzeker je jezelf van offline informatie en een kaart met daarop de routepunten. Die worden bovendien toegelicht door boswachters. Zo werk je tijdens je tocht niet alleen naar een punt op de kaart toe, maar ook naar een checkpoint met informatie. Een goed alternatief is de Wandelen-app, die we op iPhoneclub al uitvoerig hebben besproken. Die bevat ook routes door Nederlandse natuurgebieden.


Walkmeter

Ontwikkelaar Abvio heeft voor elke sport een aparte app gemaakt: Runmeter voor hardlopers, Cyclemeter voor fietsers en uiteraard: Walkmeter om te wandelen. De Walkmeter-app legt tijd, locatie, afstand, hoogteverschillen en snelheden vast. Je kunt ze daarna bekijken in een grafiek of als route op een kaart. Bovendien kun je je activiteiten op meerdere tijdstippen vergelijken en zijn er trainingsschema’s die je synchroniseren met je iPhone-agenda kunt synchroniseren.

Via de History-pagina kun je je recente trainingen en prestaties zien, gesorteerd op tijd, route, schema en dergelijke. Alle gegevens zijn via iCloud te back-uppen, zodat je ze op meerdere apparaten beschikbaar hebt. Je kunt instellen wanneer deze back-up automatisch moet worden gemaakt. Hiervoor heb je wel iOS 5 of hoger nodig. Met de nieuwe Stopwatch-pagina’s krijg je toegang tot je workout-gegevens, de ingebouwde muziekspeler en grafieken die met kleurcodes makkelijk af te lezen zijn. Een alternatief zijn natuurlijk de bekende hardloop- en sportapps zoals RunKeeper.


Andere apps om te wandelen

  • OsmAnd Maps (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.2+) - Een wandelapp met wereldwijde kaarten, die gebruik maakt van OpenStreetMap.
  • Pocket Earth PRO (€5,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Meer gericht op offroad-wegen dan andere offline kaartenapps en na eenmalige aanschaf met kaarten van over de hele wereld.
  • Wandelen (gratis, iPhone + IAP, iOS 9.0+) - De meest uitgebreide wandelapp voor Nederland. Bevat meer dan 2.000 wandelingen in heel Nederland. Per provincie betaal je €2,69 en het complete pakket kost €8,99.
  • SityTrail België (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 7.0+) - Wandelroutes in België. Een jaarabonnement kost €14,99 en een maandabonnement €5,49. Bovendien kun je de Nederlandse stem Femke voor €1,79 erbij kopen. De app geeft toegang tot de 1/10.000 kaarten van IGN België, die ook offline te raadplegen zijn.
  • AbelLife Routes die je raken! (gratis, iPhone + IAP, iOS 7.0+) - Een collectie wandel-, fiets- en vaarroutes. Bij elke route staat de afstand, begin- en eindpunt en andere nuttige informatie. Routes zijn vanaf €1,99 te koop en voor topografische kaarten ben je iets meer kwijt.
  • Wandelroutes - Vitens (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Een app voor de budgetwandelaars: deze gesponsorde app van waterbedrijf Vitens laat je kennismaken met prachtige natuur en waterwingebieden in Nederland. De routes bevinden zich in het hele land.
  • Wandelen, door Frédéric Gros (€12,99 in de iBookstore) – Wandelen is een filosofische gids waarin het tot rust komen, één worden met de natuur en andere zegeningen aan bod komen. Digitaal boek en geschikt leesvoer als je na een lange wandeltocht weer bij het haardvuur zit.
  • Wandelknooppunten: Nederland (€5,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.1+) - Deze app brengt verschillende wandelknooppuntnetwerken in Nederland in kaart. De app laat je een begin- en eindpunt instellen en berekent vervolgens de afstanden tussen verschillende wandelnetwerken. Je kunt ook zoeken door routes van collega wandelaars en kaarten offline zetten.
  • ViewRanger (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 9.0+) - Uitgebreide app met duizenden routes voor wandelen en mountainbiken. Bevat officiële Kadaster-kaarten voor Nederland en wereldwijde kaarten van OpenStreetMap en OpenCycleMap. Afgelegde routes kunnen gedeeld worden met vrienden.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial, waar je nog veel meer applijsten vindt om een leuke vakantie mee te maken.

Dit artikel is geactualiseerd op 18 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaand formulier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerpen vakantie, vakantiespecial, wandelen
Device iPhone
Software iOS