Restaurant eten.

De beste restaurantapps voor lekker eten

In eigen land of in het buitenland
Zin om uit eten te gaan of zoek je een leuk restaurant op vakantie? iCulture zet de beste apps om restaurants met je iPhone of iPad te vinden op een rij. Van sterrenrestaurants tot menu's met flinke korting.

Beste restaurantapps voor iPhone en iPad

Als je op vakantie bent kan het altijd lastig zijn om een goed restaurant te vinden. Je wilt gewoon een lekkere maaltijd met een goed glas wijn. Hoe zorg je dat je in een leuk restaurantje belandt en hoe vermijd je de tourist traps met ongeïnspireerde gerechten en veel te hoge prijzen? In deze gids vind je de beste apps om leuke eettentjes en bijzondere restaurants te ontdekken. Ben je onderweg en heb je meer zin in een ongecompliceerde snack? Lees dan onze applijst om fastfood te vinden. Dit zijn de beste restaurantapps voor iPhone en iPad.


Je kunt ook met Siri restaurant-info opzoeken en meteen een tafeltje reserveren! Daarnaast kun je in Spotlight en in Apple Kaarten restaurants in de buurt zoeken.

Bekijk ook

Zo kun je restaurants reserveren met Apple Kaarten en Siri

Met Apple Kaarten en Siri is het mogelijk in Nederland restaurants te reserveren. Je geeft een zoekopdracht en je kunt meteen doorgaan met het boeken van je tafeltje. Deze tip legt uit hoe het werkt.

The Michelin Guide

We beginnen maar meteen met kwalitatief goed eten. In de Michelin-gids vind je de beste restaurants over de hele wereld, geselecteerd door experts. Je kunt de hele inhoud van de Michelin-gids bekijken, van sterrenrestaurants met 1, 2 of 3 sterren tot heerlijke gourmet bistro’s en gastronomische restaurants, voor elk budget. Zo bevat deze app ook de Bib Gourmands, waar je voor een redelijke prijs goed kunt eten. Je ziet foto’s van de restaurants en de gerechten, zodat je vooraf kunt inschatten of het iets voor jou is. Via TheFork kun je ook meteen bij restaurants in Europa reserveren. Daarnaast zitten er artikelen en video’s in om achter de schermen te kijken bij bekende chefs, sommeliers en meer. Zoek je een meer Nederlandse insteek, kijk dan eens bij de app Alliance Gastronomique.

Gault&Millau Benelux

Hoeft het geen sterrenrestaurant te zijn, maar wil je wel lekker eten? Dan is Gault&Millau de lijst die je moet hebben. Op de kaart kun je snel zien welke gastronomische adressen bij jou in de buurt zijn. Er staan meer dan 5.000 restaurants en fast casual concepten, cocktailbars en chocolatiers in, voorzien van beoordeling en praktische informatie zoals openingstijden, menukaart, type keuken en meer. Je kunt vanuit de app ook meteen reserveren.

De Buik

De Buik-app is ontstaan vanuit de website De Buik van Rotterdam, dat ondertussen is uitgebreid naar Amsterdam en Utrecht. De app geeft je een snel overzicht van de beste restaurants in de buurt, geselecteerd door de experts van de Buik. Er staan meer dan 1.500 horecazaken in, verspreid over Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daarnaast heeft de Buik meer dan 4.000 verhalen over leuke restaurants, bistro’s, brasseries, pizzeria’s, bakkerijen, ontbijtzaken, lunchrooms, koffietentjes, cocktailbars, wijnbars, cafés, kroegen, strandtenten en terrassen. Op basis van je GPS-locatie krijg je te zien waar je het beste naartoe kunt gaan, inclusief redenen waarom je juist dáár zou moeten eten. Dit alles is voorzien van mooie foto’s van de zaak. Daarnaast kun je sorteren op meer dan 70 criteria, zoals type keuken.

Resto (België)

Ontdek per stad de meest populaire restaurants van België, of laat je inspireren door suggesties en aanbiedingen in deze app. Zoek je sushi in Leuven, topgastronomie in Antwerpen of een Italiaans restaurant in Brussel? Met deze app heb je keuze uit meer dan 14.000 restaurants op basis van nabijheid, plaats of naam. Door te filteren kun je inzoomen op type keuken, prijs, regio, promoties en beoordelingen. Ook zie je in de Resto-app foto’s, menu’s, contactgegevens en openingsuren. Favoriete restaurants kun je delen met vrienden. Daarnaast kun je meteen een tafel reserveren via Tablebooker. Resto.be is in 15 jaar uitgegroeid tot de grootste Belgische restaurantsite, dus als je het hier niet kunt vinden, dan bestaat het niet. Online reserveren kan bij meer dan 2000 restaurants.

TheFork

In Nederland heb je van alle restaurantapps het meeste aan de bekende app van TheFork (voorheen IENS). De app heeft een zeer compleet aanbod van Nederlandse restaurants en oneindig veel beoordelingen. Via de app kun je zoeken op restaurant, keuken of plaats. Je kunt ook direct zoeken naar restaurants die op dat moment nog een tafel voor je vrij hebben. Als je jouw wensen hebt ingevuld worden de restaurants gerangschikt op basis van het gemiddelde cijfer. In het overzicht zie je dan meteen de gemiddelde prijs van een driegangenmenu en het type keuken. Als je een restaurant aantikt kun je de openingstijden, het adres en de aparte cijfers voor eten, service en decor bekijken. Daaronder vind je de eindeloze en enigszins verslavende stroom van recensies, variërend van nuttige opmerkingen tot lappen tekst met daarin de belevingen van minuut tot minuut van ontevreden bezoekers. Je kunt vanuit de app ook meteen reserveren. TheFork werkt ook samen met Apple Kaarten.

Spontaan: goedkoop uit eten

Met de Spontaan-app van Social Deal vind je aanbiedingen van restaurants die korting geven op menu’s. Vaak betekent het wel dat je vastzit aan een paar gerechten van de menukaart en voor extra’s zoals wijn en andere dranken moet je bijbetalen. In de app kun je een tafeltje reserveren en afrekenen met iDeal of PayPal.

Het Laatste Tafeltje

In Nederland kun je ook gebruikmaken van de app Het Laatste Tafeltje. Met deze app kun je bij honderden restaurants in heel Nederland extra voordelig uit eten. De app maakt gebruik van bijvoorbeeld afzeggers van reserveringen, waardoor je op het laatste moment uit eten kunt gaan met een aantrekkelijke korting. Het reserveren en betalen doe je meteen in de app van Het Laatste Tafeltje. De kortingen variëren tussen complete 3-gangenmenu’s tot aan een korting op de totale rekening. De app biedt tot slot ook nog bioscoopdeals, bijvoorbeeld van restaurants die in de buurt van een bioscoop gevestigd zijn. Zo pak je na het eten ook nog een filmpje mee.

Belangrijk om te weten bij Het Laatste Tafeltje is dat je (net als bij Spontaan en Groupon) van tevoren al betaalt. De rest van de rekening, bijvoorbeeld voor de drank, betaal je vervolgens in het restaurant zelf.

Osterie d’Italia 2022

We eten graag Italiaans en als we in Italië op vakantie zijn willen we natuurlijk authentiek eten. Dat kan met Osterie d’Italia, de meest complete gids voor de beste horeca voor het vinden van een eenvoudig en gezellig restaurant, waar je goed kunt eten zonder meteen blut te zijn. De Slow Food-beweging heeft ruim 1700 restaurants geselecteerd waar je goed kunt eten. Ze zijn gekozen door anoniem bezoek door de experts. Je kunt filteren op vegetarische gerechten, plekken waar je ambachtelijk bier of een fijne selectie aan kazen vindt, of waar je gemakkelijk kunt parkeren. Je krijgt ook aanwijzingen over stations in de buurt en de juiste afrit van de snelweg die je moet nemen.

TripAdvisor

In deze lijst van restaurantapps lijkt TripAdviser misschien niet zo voor de hand liggend. Maar zet TripAdvisor niet weg als een app om alleen hotels of bezienswaardigheden mee te vinden, want de app is misschien nog wel beter voor het vinden van de leukste eettentjes in de buurt. Als je over een internetverbinding beschikt, kan je overal ter wereld opvragen waar andere reizigers het lekkerst en leukst hebben gegeten. Hoewel allerlei restaurants 4 en 4,5 sterren gemiddeld krijgen, heeft TripAdvisor slimme algoritmes waardoor je toch ziet welk restaurant in de buurt of in een plaats het leukst is. Overal wordt gewerkt met een toplijst en dus zie je meteen of je bij de nummer 1 of 23 zit.

De kracht van TripAdvisor is dat plekken die in trek zijn bij toeristen, al snel veel recensies hebben. Zo zie je meteen of een locatie iets voor jou is. Wil je alleen de kritische noten lezen, dan selecteer je gewoon op de strenge beoordelingen. Het overzicht met uitsluitend restaurants zit wel iets weggestopt, maar als je het eenmaal gevonden hebt zal je dit heel veel nuttige suggesties opleveren. Je kan in het restaurantoverzicht (bijvoorbeeld per stad of op basis van je locatie), ook filteren op soort keuken. Maar het type keuken je niet uit, dan kun je in het volledige overzicht nog meer filteren op bijvoorbeeld prijs. Reserveren kan soms ook via de app, maar TripAdvisor stuurt je ook door naar een andere reserveringssite of -app als reserveren via TripAdviser zelf niet mogelijk.

Yelp

Het populaire Yelp wordt internationaal veel gebruikt voor het zoeken naar restaurants, maar het bevat ook informatie over tankstations, supermarkten en andere bedrijven. Om een lekker restaurant te vinden kun je zoeken op naam, gerecht of trefwoord, maar ook bekijken wat er in de nabije omgeving te doen is. Verder kun je beoordelingen lezen, foto’s bekijken en inchecken via Foursquare, waarbij er soms leuke check-in aanbiedingen te vinden zijn. Bijvoorbeeld een gratis glas wijn bij je gerecht of 15% korting op de toegangsprijs van een museum. Daarnaast kun je in de app met augmented reality in de omgeving rondkijken.

Hoewel Yelp oorspronkelijk uit de VS komt, kun je in veel Nederlandse en Belgische steden behoorlijk wat restaurants met beoordelingen vinden. Yelp is dus nuttig voor een vakantie in eigen land, maar ook goed te gebruiken in Engeland, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk, enzovoorts. Apple maakt zelf ook gebruik van Yelp, onder andere in Apple Kaarten en Siri. Wie zoekt op restaurants in de buurt ziet in het overzicht wie van zijn vrienden er al eens heeft ingecheckt. Zo kun je jouw beslissing laten afhangen van de expertise van je vrienden. Yelp heeft ook een reserveringsextensie voor Apple Kaarten, zodat je via Apple’s eigen app een reservering kunt maken.

OpenTable

OpenTable is een bekende internationale speler op het gebied van restaurants reserveren. Je kunt er echter ook terecht voor een overzicht van Nederlandse en Belgische restaurants. Je kunt eenvoudig op allerlei soorten keukens selecteren. Dus of je nou trek hebt in sushi, Italiaans of een lekkere steak, bij OpenTable kun je meteen het juiste restaurant vinden.

OpenTable biedt in totaal ruim 40.000 restaurants wereldwijd en is daardoor uitermate geschikt als je vaak de grens over gaat. Voor het grootste overzicht van Nederlandse restaurants kun je het beste terecht bij TheFork. Het voordeel van OpenTable is dat deze op veel apparaten beschikbaar is. Er is bijvoorbeeld een extensie voor iMessage.

Quandoo

Quandoo is vergelijkbaar met Yelp en biedt ook restaurantgidsen voor grote wereldsteden en Europese landen. Quandoo werkt in totaal 12 landen, waaronder Nederland, het Vereningd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland. Het is daarmee niet de meest uitgebreide app, want zoals je ziet ontbreken populaire vakantiebestemmingen zoals Frankrijk en Spanje. Desalniettemin vinden we de app de moeite waard om eens te proberen, mede doordat de app redelijk overzichtelijk is. Omdat er niet al te veel in staat, word je ook niet overspoeld met functies die je misschien toch niet gebruikt. En als een restaurant gebruikmaakt van Quandoo, dan kan je de reservering ook via Apple Kaarten doen dankzij de extensie voor de app.

Andere restaurantapps voor Nederland en België

Er zijn nog meer restaurantapps waarmee je in Nederland en België een restaurant kunt zoeken (en soms ook reserveren):

  • Alliance Gastronomique (Gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Samenwerkingsverband van gastronomische restaurants. Voor mensen met smaak.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Met deze app kun je een tafeltje boeken bij een restaurant.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Ook met deze app kun je restaurants reserveren.
  • RegioDeals (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Korting klikken bij restaurants in de regio.
  • Hey Nosh (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Nosh belooft 30%, 40% of zelfs 50% korting op maaltijden bij geweldige restaurants.
  • Google Maps (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Google Maps heeft een eigen sectie Eten, Drinken en Slapen, met verwijzingen naar locaties in de buurt. Op de restaurantpagina’s kun je zien wat andere gasten van het restaurant vinden en je bekijkt de openingstijden en op welke tijden het het drukst is.

We hebben een apart artikel over restaurantinformatie zoeken in Google Maps. Ook kun je in Instagram restaurantinformatie vinden door foto’s van bezoekers en van realistische gerechten te bekijken.

Bekijk ook

Restaurants zoeken met Google Maps

Eet je vaak buiten de deur? Dan kun je Google Maps gebruiken om goede restaurants te vinden. Google Maps weet welke restaurants trending zijn, hoeveel ze kosten en wat er op het menu staat. Aan de hand van foto's kun je zien of het restaurant bij je past.

Andere restaurantapps vinden in het buitenland

Voor in het buitenland komen deze restaurantapps ook goed van pas:

  • Foursquare City Guide (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) - Wil je weten waar de (tech)foodies uithangen? Met Foursquare zie je beoordelingen en foto’s van allerlei plekken, waaronder veel restaurants, koffiezaakjes en ijssalons. De smaak van de Foursquare-gebruikers is vaak wel iets kritischer dan wat de doorsnee pizzeria-bezoeker leuk vindt. Veel eetsuggesties en zelfs tips hoe je gebruik kunt maken van de gratis wifi. Werkt het beste in grote steden.
  • Zomato: Food Delivery & Dining (Gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Vind restaurants bij jou in de buurt of laat eten thuisbezorgen. Je bekijkt ook menu’s of je zoekt op type restaurant.
  • Urban Journalist (Gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Ontdek steden en restaurants en sla ze op in je eigen lijst. Je kan ook vrienden volgen om extra inspiratie op te doen.
  • Food Lover’s Guide to Paris (€5,99, iPhone, iOS 9.0+) - Vind de beste restaurants in Parijs.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.