Motorrijder-apps

Apps voor motorrijders: navigatie op de motor, mooie routes en meer

Als motorrijder heb je behoefte aan speciale apps, die tijdens het navigeren rekening houden met jouw motor, mooie routes laten zien, verkeersinformatie tonen en nog veel meer. Met deze apps voor motorrijders ga je veilig op weg!

Motor-apps voor iPhone en iPad

Op de motor heb je heel andere behoeften dan wanneer je automobilist bent. Je hebt dan ook niet zoveel aan gewone navigatie-apps voor de auto en al helemaal niets aan fietsnavigatie-apps. Gelukkig wordt er steeds meer rekening gehouden met motorrijders en zijn er diverse apps voor mooie routes (ook over slingerweggetjes met mooie panorama’s) en apps die je op de hoogte houden van de verkeerssituatie. Wij maakten een selectie.

Scenic

Als motorrijder wil je lang niet altijd zo snel mogelijk van A naar B, maar wil je ook van het rijden zelf kunnen genieten. Scenic is een navigatie-app voor motorrijders die je langs de mooiste routes met weinig verkeer en veel strakke bochten voert. De app laat je offline kaarten downloaden en heeft ook gesproken instructies om zonder op het scherm te kijken je route te kunnen rijden. Scenic is speciaal ontwikkeld met de motorrijder in het achterhoofd en maakt het zoeken naar een mooie route heel eenvoudig. Zoek een mooie route in de buurt of importeer zelf routes met een GPX-bestand. Sinds versie 3.5 van Scenic heb je nog meer functies tot je beschikking, zoals flitscamera’s, verkeersinformatie, wegwerkzaamheden, onverharde wegen, batterijbesparing, kaartlagen, Navigatie+ en allerlei kleine verbeteringen. Lees ook ons artikel over Scenic.

Calimoto

Zoek je toertochten voor de motor, dan moet je de de Calimoto-app hebben. Hierin vind je motorroutes met veel bochten en krijg je informatie voor onderweg, zodat je weet waar het volgende tankstation, café of hotel te vinden is. Je vindt via de app ook motorwinkels, voor als je plotseling onderdelen nodig hebt of je motor even wilt laten nakijken. Ook kun je zelf routes maken.

Een pluspuntje is dat je deze app offline kunt gebruiken. Je kunt adressen zoeken, maar ook tankstations, bergpassen en plekken waar je andere motorrijders kunt treffen. Verder kun je offline tussenstops toevoegen of het routeprofiel aanpassen, bijvoorbeeld zoeken naar een bochtige route. Aanvankelijk waren deze functies gratis te gebruiken en kreeg je als betalende klant wat extra opties. Maar tegenwoordig is de app nog maar zeer beperkt gratis te gebruiken en ben je wel gedwongen om de Premium-bundel van ca. 60 euro per jaar af te sluiten. Nog een minpunt: je kunt de app pas bekijken na het aanmaken van een account.

Calimoto routes
Een route in de Calimoto-app.

MyRoute (Nederlands)

Deze van oorsprong Nederlandse app noemt zich het grootste gecontroleerde route-archief ter wereld. Je kunt routes van anderen inzien en toegang krijgen tot een wereldwijde collectie routes van meer dan 100.000 gebruikers. Er is zelfs een app voor Vision Pro gemaakt, al raden we niet aan om met zo’n headset op de motor te gaan zitten.

De app werkt ook met CarPlay, geeft je de mogelijkheid om een waypoint over te slaan en hervat de navigatie als je even bent gestopt. Ook laat de app weten als je te hard rijdt.

iPhone-houders voor motorrijders

Lifeproof bike mount

Natuurlijk moet je je iPhone goed vastmaken tijdens het navigeren op de motor. Lifeproof maakt speciale houders om de iPhone-houder aan het stuur vast te maken, waarbij de hoesjes ook nog weer- en waterbestendig zijn. Een andere bekendere naam is Quad Lock: hier vind je speciale houders voor de motor, die in combinatie met een speciaal iPhone-hoesje kunnen worden gebruikt. Quad Lock heeft vibratiedempers, die zorgen dat je iPhone niet te veel wordt blootgesteld aan trillingen. Er zijn ook telefoonhouders voor de motor van diverse huismerken (zoals BlueBuilt van Coolblue) die je het beste in combinatie met een anti-vibratiemodule kunt gebruiken. Vooral sinds de iPhone 11-serie zijn smartphones extra gevoelig voor trillingen, omdat daardoor de optische beeldstabilisatie kapot kan gaan.

Rever Motorcycle Routes & GPS

Zoek je een app met een grote community, dan moet je bij Rever zijn. Je kunt met de app zelf routes maken of uploaden in GPX-formaat. Ook zie je meteen waar al je motorvrienden uithangen, voor het geval je met een groep reist. Heb je meerdere motoren, dan kun je die toevoegen in de app zodat je per stuk kunt zien hoeveel kilometers je hebt gereden. Hoe meer je rijdt, hoe meer punten je verzamelt zodat je stijgt in de ranglijst.

TomTom Go Ride

TomTom-navigatie speciaal voor motorrijders, zonder dat je een speciaal navigatiekastje hoeft te kopen. Deze app geeft je drie route-suggesties: snel, avontuurlijk of super avontuurlijk. Dat laatste biedt maximaal plezier met bochten en heuvels. Je kunt tot 150 tussenpunten instellen voor eenvoudige routeplanning en krijgt met 3D-weergave een goede indruk van kronkelroutes. Ook kun je ritten opslaan en ze delen met andere motorrijders. GPX-bestanden importeren kan ook en via plan.tomtom.com kan je route plannen en syncen met je telefoon.

Kurviger

Een app om in de gaten te houden. Deze app is al langere tijd beschikbaar op Android en komt in 2024 ook naar de iPhone. Er loopt momenteel een beta-traject voor deze app. Hiermee ontdek je de bochtigste motorroutes en beleef prachtige ritten. Je krijgt spraakgestuurde navigatie en vindt motorvriendelijke bestemmingen zoals hotels, ontmoetingspunten voor motorrijders en benzinestations.

Kurviger-app
Beta van de Kurviger-app (in ontwikkeling voor iOS).

BMW Motorrad Connected

Met BMW Motorrad Connectivity verbind je je smartphone met je motorfiets en andere accessoires. De verbinding wordt daarbij gelegd via Bluetooth. Navigatie, telefonie en muziek stuur je aan via de multicontroller, zonder je handen van het stuur te hoeven nemen. Afhankelijk van de motor heb je de beschikking over een compact 6,5-inch display of een groter 10,25-inch display.

De BMW Motorrad Connected-app biedt routeplanning, met onder andere de opties ‘Bochtige route’ voor een afwisselende rit of ‘Efficiënte route’ om zo snel mogelijk op je bestemming te komen. Je kunt ook ritten zonder routebegeleiding maken, waarvan je de data later kunt analyseren. Heb je een 6,5-inch display, dan krijg je pijlen op het scherm te zien, zodat je weet waar je moet afslaan. Je krijgt ook rijstrookaanbeveling. En op een 10,25-inch kleurenscherm krijg je een interactieve kaart te zien, die duidelijker afleesbaar is.

In combinatie met een helm met BMW-communicatiesysteem bel je tijdens de rit zoals je gewend bent. Op het TFT-display zie je contacten uit het adresboek van je iPhone en inkomende oproepen, die je kunt aannemen zonder de handen van het stuur te nemen. Je kunt ook muziek afspelen via je helm, zelfs met z’n tweeën.

Kawasaki Rideology

Bij het downloaden van de Kawasaki-app schrik je waarschijnlijk even: de omschrijving in de App Store is volledig in het Japans! Gelukkig kun je de app ook in het Engels gebruiken. Met deze app kun je je motor via Bluetooth verbinden met de iPhone. Je kunt met de app ook telefoneren en krijgt optioneel notificaties als er e-mail binnenkomt. Verder staan de volgende functies tot je beschikking:

  • Voertuigstatus: kilometerstand, tripstanden, rijtijd, tankinhoud, resterende actieradius en het verbruik. Ook zie je de gemiddelde snelheid, de maximaal behaalde hellingshoek en tevens de datum en het aantal kilometers tot de volgende servicebeurt.
  • Rittenlogboek: tripgegevens in detail zoals route, afgelegde afstand en tijd, gemiddelde verbruik, gemiddelde snelheid en hellingshoek. Je kunt zelfs van elk gewenst moment de snelheid, het toerental en de ingeschakelde versnelling aflezen, alsmede de watertemperatuur.
  • Tuning: instellingen van de motor aanpassen op je iPhone, bijvoorbeeld het toerental waarbij de schakellamp aangaat en de afstelling van de elektronische vering, de quick shifter en engine braking aan- of uitzetten. Ook kun je een eigen afstelling van de rijmodi maken, waarbij je zelf een combinatie kiest van vermogen, stand tractiecontrole en vering.

Yamaha MyRide

De MyRide-app is ontwikkeld door Yamaha en gratis beschikbaar voor elke motorrijder, ongeacht motor- of scootermerk. Met deze app kun je gedetailleerde informatie over elke rit verzamelen en opslaan. Je kunt informatie opvragen over hellingshoek, acceleratie, snelheid, hoogte en remkracht, waardoor elke trip nog interessanter wordt. Je kunt je eigen rijervaring bekijken en analyseren, maar ook in GPX-formaat bestanden delen met andere MyRide-gebruikers. Ook kun je bestanden van andere gebruikers downloaden om hun ritten met die van jou te vergelijken. Je voegt foto’s toe aan je favoriete ritten en deelt je avonturen op sociale media. Door gedetailleerde informatie over rijstijl en bestemming op te slaan, kun je als gebruiker van de MyRide-app je rijvaardigheid verfijnen.

My Triumph

De My Triumph-app levert navigatie, routeplanner en miljoenen nuttige plaatsen. Je kunt de route registreren, samenvattingen van de rit bekijken aan het einde van elke reis, inclusief kaartweergave, afstand, tijd en gereden motor en deze direct vanuit de app met vrienden delen. De My Garage-fucntie geeft informatie over de motorfiets wanneer deze is gekoppeld met Bluetooth. Je kunt dan de kilometerteller, het gemiddelde brandstofverbruik en de tijd/afstand tot de onderhoudsbeurt opzoeken.

HERE WeGo

Een andere app die een toeristische route voor motorrijders kan weergeven is de HERE WeGo-app. Deze app geeft je ook de mogelijkheid om via de route-instellingen snelwegen uit te sluiten en een vrij te kiezen maximumsnelheid in te stellen. Verder kan je in de app rij-instructies opnieuw laten aankondigen. En er zijn parkeerlocaties te vinden, al heb je als motorrijder natuurlijk niet altijd een parkeervak nodig. De HERE WeGo-app is gratis te downloaden in de App Store.

Waze

Bij apps voor motorrijders denk je misschien niet meteen aan Waze, de navigatie-app van Google. Maar het mooie is: deze app kan sinds 2017 de routes ook optimaliseren voor de motor. Bij het plannen van je route geef je aan dat je gebruik maakt van een ‘Motorcycle’ als voertuig. De route wordt dan geoptimaliseerd voor het rijden met de motor. Het betekent dat wegen die voor de auto niet toegankelijk zijn, zoals krappe weggetjes of smalle bruggen, opeens wel genomen kunnen worden.

Waze’s grote tegenhanger Google Maps heeft op het eerste gezicht ook motorroutes, maar als je een route zoekt wordt er geen reisafstand berekend. Dat komt omdat deze functie alleen in Oost-Azië werkt.

Flitsmeister

Ook motorrijders willen graag op de hoogte blijven van trajectcontroles, mobiele flitsers en andere verkeersinformatie. Flitsmeister wordt veel gebruikt door automobilisten, maar is ook prima te gebruiken als motorrijder. Je krijgt hoorbare aanwijzingen als er bijvoorbeeld een ambulance op komst is, zodat je niet steeds op het scherm hoeft te kijken. Daardoor hoef je de iPhone niet eens in het zicht te hebben om toch op de hoogte te blijven van verkeerswaarschuwingen. Flitsmeister werkt in verschillende Europese landen.

Meer apps voor motorrijders

Er zijn nog veel meer apps voor motorrijders, zoals deze:

  • Tread® (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.4+) – Een app om groepsritten te maken. Je kunt maximaal 20 vrienden volgen op de kaart van je smartphone of Tread-apparaat. Importeer of exporteer GPX-bestanden om nieuwe routes te proberen of om je favoriete ritten opnieuw te bezoeken.
  • KTMconnect (Gratis + IAP, iPhone, iOS 16.0+) – Diverse extra functies voor rijders van een KTM-motorfiets. Krijgt echter slechte beoordelingen in de App Store.
  • Harley-Davidson (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) – Bewaar je routes en leg ritten vast, gebruik navigatie met de Harley Davidson Ride Planner of leg waypoints vast. Ook kun je evenementen en dealers zoeken.
  • Garmin Motorize (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.0+) – Een navigatie-app die speciaal bedoeld is voor enkele Yamaha-motoren, waaronder de Tracer 9+. De navigatie is tijdens het rijden te bedienen op het stuur van de motorfiets.
  • Best Biking Roads (€3,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) – De mooiste routes direct op je iPhone, bevat een uitgebreide collectie met mooie motorroutes. Wordt helaas niet meer bijgewerkt.
  • EatSleepRIDE Motorcycle GPS (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 14.0+) – Eten, slapen en op je motor rijden, meer heb je niet nodig. Deze van oorsprong Canadese app bevat ook crashdetectie, dat je gratis kunt proberen. Daarna betaal je 60 euro per jaar (maar crashdetectie zit ook al standaard in recente iPhones en Apple Watches).
  • RISER – Motorcycles and Routes (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.0+) – Voor het plannen van een spontaan ritje. Je geeft in de app aan hoe lang de rit moet duren en in welke richting je gaat en de app plant automatisch een rondje.
  • OsmAnd Kaarten en Navigatie (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Voor het plannen van je routes met GPX-bestanden. Werkt met OpenStreetMap.
  • GPX viewer (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Een andere app voor GPX-routes.
  • Detecht – Motorcycle App & GPS (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.4+) – Een app om kronkelige routes te vinden met meerdere tussenpunten. Ook kan de app een rondje berekenen, om weer terug te komen bij het startpunt.
  • Detecht – Motorcycle App & GPS (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.4+) – Een alles-in-een motorrijdersapp waarmee je routes kunt bplannen en veilig blijft. In de betaalde versie zit ook import/export van GPX en livetracking voor het thuisfront. Als de iPhone een noodgeval detecteert krijgt je noodcontact een bericht en de coördinaten.
  • Beeline Bike Navigation (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Deze app hoort bij de Beeline Moto, een rond digitaal klokje dat op een kompas lijkt en dat je aan het stuur bevestigd. Met een pijltje geeft het scherm aan in welke richting je moet rijden. De batterij van het apparaatje gaat 30 uur mee. Je kunt GPX-routes importeren via de smartphone-app. Hij kost rond 150 euro. Er is ook een Beeline Moto II die een klein routekaartje laat zien.
Beeline Moto II
Beeline Moto II op een motorfiets.

Alternatief: Garmin Zümo en TomTom Rider

Heb je toch liever een los navigatiesysteem op de motor? Kijk dan eens naar TomTom Rider en de Garmin Zumo-systemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Kies je bijvoorbeeld de Zümo XT2, dan is het scherm 15% groter en 5% helderder dan z’n voorganger. Het 6-inch scherm is met handschoenen en ook bij regen te bedienen. Via de Garmin Tread-app kun je locatie van meerijders volgen. Dit is handig als je in een groep op toertocht gaat.

Garmin Zumo motornavigatie

Verder kunnen er via de app berichten naar de headset worden gestuurd en is het mogelijk Bluetooth-telefoongesprekken te voeren en muziek te luisteren. Je kunt GPX-bestanden synchroniseren met de Tread-app, zodat ze op de Zümo beschikbaar zijn. Al dit moois kost je rond de 600 euro. De voorganger Zümo XT is voor rond de 400 euro verkrijgbaar.

Kies je voor de TomTom Rider 500 dan krijg je kaarten van Europa meegeleverd voor ongeveer 300 euro. De variant TomTom Rider 550 heeft wereldwijde kaarten en kost een tientje meer. Je kunt ook eerst de hierboven genoemde gratis app van TomTom GO Rider gebruiken om te kijken of het kaartmateriaal je aanspreekt.

CarPlay op de motor

Voorzover wij konden nagaan biedt alleen Honda de mogelijkheid om CarPlay op de motor te gebruiken. Hiervoor is een 6,5-inch TFT-scherm aanwezig. Je moet de iPhone met een kabel met de motor verbinden; de usb-a-aansluiting daarvoor bevindt zich rechts op het dahboard. Vervolgens krijg je de navigatie van de iPhone op het scherm, maar je kunt ook muziek luisteren en oproepen beantwoorden. Via het touchscreen of de controller op de linker stuurhelft kun je het systeem bedienen.

Honda met CarPlay
Een Honda-motor met CarPlay.

Heb je geen Honda-motor die hiervoor geschikt is dan kun je ook diverse third party-navigatiesystemen met CarPlay aanschaffen die je op het dashboard vastmaakt. Nadeel hiervan is dat dit in feite alleen een weergaveschermpje is; alle computertaken worden door de iPhone gedaan en dit kan een behoorlijke aanslag op de batterijduur betekenen. Je kunt daarom het beste je iPhone aansluiten op een powerbank terwijl je op de motor aan het rijden bent. Deze systemen kosten meestal rond de 150 tot 250 euro.

Als je over CarPlay beschikt kun je uiteraard de Apple Kaarten-app gebruiken, maar dit heeft als nadeel dat je geen specifieke motorroutes kunt plannen. Je zit dus vast aan routes die voor de auto zijn bedoeld. In Google Maps vind je wel een optie om motorroutes te plannen, maar dit werkt voorlopig alleen in Oost-Azië, waar de motor een belangrijk vervoermiddel is. Bij de hierboven besproken apps zitten ook een paar die voor CarPlay geschikt zijn, zoals Calimoto en MyRoute.