shutterstock_218808697

De beste strandapps voor iPhone en iPad

Welke iPhone- en iPad-apps zijn handig voor en op het strand? In deze lijst zetten we ze op een rij: apps voor surfen, zonkracht, Zandvoort, vermaak en meer. Dit zijn de beste strand-apps voor iPhone en iPad.

Een dagje strand. Heerlijk! Maar je weet dat je een uur in de file staat voordat je er bent, dus kan je maar beter goed voorbereid te werk gaan. Waar kan je het best naartoe voor de beste watertemperatuur? Waar vind je de leukste strandtentjes? Welk strand heeft de beste windkracht als je gaat surfen? En hoe goed moet je je insmeren met welke factor? Het zijn allemaal vragen die we beantwoorden in dit iPhone-appoverzicht voor het strand.

Buienalarm

Hoewel je meestal wel goed in kan schatten of het mooi weer is of niet, kan het toch de moeite waard zijn om even te checken hoe lang het mooi weer blijft voordat je al je spullen in gaat pakken. Buienalarm geeft per uur weer hoe het wat betreft regen gesteld is voor de komende paar uur, dus je weet dan meteen of het een dagje strand wel zo’n slim idee is. Natuurlijk zijn er ook allerlei andere weer-apps op je iPhone en iPad die nuttige informatie geven en die vind je dan ook in onze aparte lijst.

Windfinder

Wil je naar het strand om te surfen, zeilen of misschien wel blokarten. Dan heb je veel aan de iPhone-app Windfinder, waarmee je de juiste weersomstandigheden van stranden over de hele wereld kan opzoeken. Of je nou naar Schiermonnikoog, Scheveningen of La Tranche Sur Mer wil: Windfinder biedt een uitgebreid overzicht van de windrichting, snelheid (in knopen), temperatuur en neerslag bij elke strandomgeving. Dat doet de app niet alleen voor de hele week, maar ook per drie uur op de huidige dag. Je kan om je heen zoeken per afstand of per windkracht, slaat favoriete locaties op om snel te raadplegen of zoekt meteen gericht op een plaatsnaam. De betaalde versie heeft geen reclame en laat ook grafieken en kaarten met voorspellingen zien. De app kan wat onoverzichtelijk zijn, maar laat wel heel mooi op de kaart zien hoe de wind waait.

UVLens

Blootstelling aan ultraviolette straling (UV) kan je huid beschadigen en vergroot je risico op huidkanker. De app UVLens laat zien of het veilig is om buiten te gaan zitten en waarschuwt wanneer het tijd is om weer naar binnen te gaan. De UV-indexvoorspeller laat zien op welke momenten je het beste van de zon kunt genieten, gebaseerd op jouw huidtype. Ook krijg je herinneringen om zonnebrand te gebruiken. Met de widget hou je snel zicht op de situatie.

My Tide Times

Voor een actief dagje strand wil je ook graag weten wanneer het precies eb en vloed is, zodat je op het juiste moment het water op kan om bijvoorbeeld te gaan surfen. My Tide Times biedt deze functie, al staan lang niet alle stranden erop. Je ziet ook wat de stand van de maan is en wanneer de zon opkomt en ondergaat. De app is helaas alleen in het Engels, maar dat is niet zo’n groot probleem als je vooral geïnteresseerd bent in water. Er is een gratis versie met basisfuncties, maar er is ook een betaalde versie zonder advertenties, een handige widget en een Apple Watch-versie.

Zandvoort app

Stranden hebben soms meerdere apps, maar deze iPhone-app van strand Zandvoort lichten we graag in het bijzonder uit. Ontwikkelaar Ronald Koning stelde zichzelf de vraag: ‘Welke informatie kan er allemaal handig zijn in zo’n app?’ en leverde vervolgens een app waaraan het je als strandbezoeker aan niets ontbreekt. Of je nou een middag naar Zandvoort gaat of er een weekend viert: met deze app zie je alles wat er te doen is en waar je eventueel behoefte aan kan hebben. Het weer, een buienradar en de hooikoortsmeter, maar ook: restaurants, clubs, gokpaleizen, parkeergelegenheden, toeristische trekpleisters, huisartsenposten en openbaar vervoer. In de zomerperiode is de agenda bovendien leuk. Je ziet per dag welke speciale evenementen worden georganiseerd op het strand – hoe anders krijg je mee dat je aan zomeryoga op een badlaken kan doen?

ScheveningenLive

Was je van plan om naar het strand van Scheveningen te gaan? De ScheveningenLive-app heeft tien verschillende livestreams, zodat je precies kan zien hoe het weer is en hoe druk het op het strand is. Dat scheelt je weer een onnodig ritje, als blijkt dat het zwart ziet van de mensen of dat er een donkere wolk aan komt waaien. Daarnaast biedt de app nog allerlei statistieken, zoals de buitentemperatuur, de gevoelstemperatuur, maar ook de temperatuur van het zeewater. Het is niet de allermooiste app, maar bevat informatie die je nodig hebt voordat je naar het strand gaat.

Storytel en Vakantiebieb

Als je naar het strand gaat, hoef je niet meer stapels boeken of tijdschriften mee te nemen. Aan alleen je iPhone of iPad heb je meer dan genoeg, want er zijn allerlei apps voor audioboeken en tijdschriften. In onze aparte tips en gidsen lees je meer over audioboeken luisteren en tijdschriften lezen op de iPhone en iPad, maar hier lichten we er graag twee uit. Storytel bevat een groot aantal boeken die voorgelezen worden. Je kan zelfs offline luisteren, wat goed van pas komt als je bereik langs de kust wat beperkt is.

Wil je liever lezen in plaats van luisteren, dan kan dat ook. Met de Vakantiebieb 2018 lees je zestig boeken helemaal gratis op je iPhone of iPad. Je vindt er zowel boeken voor volwassenen als kinderen, met bekende namen zoals Marion Pauw en Hugo Borst. Om de Vakantiebieb te kunnen gebruiken hoef je geen lid te zijn van een bibliotheek. Het enige wat nodig is, is om je eenmalig te registeren, waarna je tot en met 31 augustus onbeperkt kan lezen.

Denksport

Liever geen boekje lezen maar je hersenen laten kraken? Er zijn allerlei puzzelboekjes en puzzelapps met kruiswoordpuzzels, cryptogrammen, sudoku’s en nog veel meer. Denksport is een bekende en is ideaal voor een dagje op het strand, helemaal omdat deze app grotendeels wit is en daardoor goed te gebruiken is in de zon. Je hoeft dan dus niet bang te zijn dat je het scherm niet goed kan lezen. Meer puzzelboekjes en puzzelapps voor iPhone en iPad vind je in onze aparte lijst.

Mocht je echt een hele dag naar het strand gaan, vergeet dan ook niet om een powerbank mee te nemen. Op het strand heb je ten slotte geen stopcontact waar je even je oplader in kan steken. Met warm weer gaat je batterij bovendien iets minder lang mee, dus wees goed voorbereid met een sterke powerbank voor je iPhone en iPad.

We hebben ook handige tips voor je verzamelt als je je iPad in fel zonlicht wil gebruiken. Met deze tips voorkom je een spiegelend scherm, zodat je je iPad prima op het strand kan gebruiken.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via de link onder dit artikel.

Foto: Ammentorp Photography via Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen strand, surfen, vakantie, vakantiespecial