Valuta omrekenen en andere vakantie berekeningen apps iPhone iPad

Beste apps voor valuta omrekenen en andere vakantieberekeningen

iCulture zet de handigste omreken-apps voor de vakantie en 't buitenland op een rij. Valuta omrekenen, maten vergelijken en kosten splitsen!

Eigenlijk heb je twee problemen als je op vakantie een leuk kledingstuk ziet hangen: wat is de Europese maat en… hoeveel kost ‘ie eigenlijk in euro’s? In deze iCulture Vakantiespecial zetten we 5 iPhone-apps op rij die je helpen met valuta en andere eenheden omrekenen. Van liter liter per kilometer naar miles per gallon, van Euro naar Hongaarse Florint en natuurlijk: kosten splitsen!

Tip: je kunt ook zonder speciale apps valuta en eenheden omrekenen. Daarvoor maak je sinds iOS 9 gebruik van valuta omrekenen via Spotlight:

iCulture adviseert: Measures

Measures is een uitzonderlijk volledige iPhone-app. Je zou bijna denken dat je er echt voor álle eenheden in terecht kan. Het gaat daarbij om de volledige versie; de gratis variant is nog een flard van de volledige en is niet eens geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5. De volledige versie heeft echter 40 (!) categorieën waarin je meer dan 1000 (!) eenheden kan vergelijken. De applicatie werkt bijvoorbeeld dagelijkse de wisselkoersen van 170 landen bij die je in een tandwiel naar elkaar kan omrekenen. Bovenin prijkt een numeriek toetsenbord en daarnaast vind je snelknoppen voor valuta, temperatuur, lengte, gewicht en afmetingen, maar je kan onderin het tandwiel kiezen tussen de eenheden en daarna twee eenheden selecteren. De snelknoppen bepaal je zelf. De applicatie is ontzettend veelzijdig.

Measures valuta omrekenen iPhone Measures categorieën om te rekenen

Of je nou verschillende snelheden wilt omrekenen, volume, acceleratie, een hoek of brandstofhoeveelheden. Je kan zelfs schoenmaten, vrouwen- en mannenkleding omrekenen. Measures is niet de mooiste app in zijn soort en een simpele terugreken-knop mist, maar je kan wel verschillende thema’s kiezen en je hebt zelfs een uitgebreide calculatorfunctie zodat je de standaard rekenmachine van Apple kan passeren. Eenheden kunnen gekopieerd en geplakt worden, je kan de iPhone kantelen om makkelijk op munteenheden te zoeken en ondanks al die functies is Measures toch overzichtelijk. Niet alleen een app die je voor op vakantie koopt.

Valuta!

Valuta nieuwste tarieven ladenWil je alleen geld omrekenen? Dan kan je op de aankoop van Measures misschien besparen. Welke munteenheden heb je nodig tijdens je doortocht door Europa, Azië of Zuid-Amerika? Je zet ze eenvoudig en kosteloos op rij met de iPhone-app Valuta Gratis. Letterlijk: als je de app binnenkomt, zie je al vier balken met de dollar, euro, Britse pond en Australische dollar onder elkaar staan. Je hoeft echter maar op het oranje sterretje in het numerieke toetsenbord te drukken en je ziet de gigantische lijst van landen die je eraan kan toevoegen. De applicatie biedt de wisselkoersen van 150 soorten valuta en je bepaalt zelf welke je wilt zien en welke niet. Zelfs de volgorde van de valuta is instelbaar, nog allemaal in één overzicht. Vervolgens kan je een van de waarden veranderen (bijvoorbeeld één euro) en zie je wat die prijs is in alle andere munteenheden die je hebt geselecteerd. Tik op een andere munt en je kan vanuit die berekenen. De laatste koersen worden opgehaald als je online bent, maar de applicatie is prima zonder internetverbinding te gebruiken. Dan toont hij gewoon de laatst opgehaalde wisselkoers. Bonus is dat het app-pictogram prima naast die van Apple’s standaardcalculator past. Als je geen reclames wilt zien, kan je ook de Premium-versie kopen voor 89 cent. Maar ja, dat scheelt toch al snel 266 Hongaarse Forint of 3,7 Poolse Zloty.

Douane reizen

Douane reizen bereken imkomstenbelastingJe kan je aan de voorschriften houden en geen spullen van het buitenland meenemen naar Nederland. Maar wat ben je kwijt als je dat wel doet? De iPhone-app Douane reizen is afkomstig van niemand minder dan de Belastingdienst. De applicatie is zo ingericht dat je wordt uitgenodigd aankopen buiten de landsgrenzen in te voeren in de toepassing. Als je dat hebt gedaan, zie je hoeveel je kwijt bent aan importheffing. Áls daar sprake van is, want dat geldt niet altijd. Douane reizen heeft een voorlichtigsgedeelte waarin je ziet wat je wel en niet mag meenemen, maar je leert nog meer naar aanleiding van je boodschappenlijst. Als je die hebt ingevoerd, zie je de maximumhoeveelheid die je van iets (bijvoorbeeld sigaretten) mag meenemen naar Nederland voordat er een flinke som importbelasting overheen komt. Onder het kopje ‘leuker kunnen ze het wél maken’, ziet de applicatie er verrassend goed uit met zelfs een meebewegende achtergrond.

Splittr

Omreken-apps valuta Splittr kosten splitsenWie betaalt wat? Splittr is een handige iPhone-app om daar het antwoord op te geven. Één iemand houdt de financiën bij in deze applicatie. Je geeft je kostensplitserij een naam (‘Vakantie Italië 2013’), vult de namen van de verschillende groepsleden in en bepaalt wat de standaardmunt is waar je bedragen in verrekend wilt hebben. Vervolgens kan je een subevenement maken voor alle betalingen die zijn gedaan binnen de groep. Je geeft een naam mee en selecteert de munteenheid waarin is betaald, die door de app meteen wordt verrekend naar euro. Dan geef je aan wie er meebetaalde aan de kosten en wie ervan profiteerden. Één optie mist helaas: handmatig invoeren wie wat betaalde waarvoor. Als je aangeeft dat twee personen het etentje betaalden, gaat Splittr er standaard vanuit dat je beide evenveel betaalde. De workaround is dus de kosten apart neer te pennen in de app. Geen probleem, maar wel iets dat je van tevoren moet weten. De applicatie doet vervolgens de rest. In het overzicht zie je wie hoeveel heeft betaald ten opzichte van het gemiddelde en onder het kopje Reports zie je de schulden van personen tegenover andere personen zien. Je kan alle gegevens zelfs uitdraaien als PDF, die je eveneens bij een mailtje kan voegen. Handig!

Andere valuta- en omrekenapps

  • XE Currency (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 10.0+) - Met deze app kan je niet alleen uitgebreid en betrouwbaar valuta omrekenen, maar zie je ook de muntkoersen. Andere omrekeningen blijven achterwege.
  • Reken valuta in honderd soorten in elkaar om. Minder dan Valuta Gratis, maar wel met zoekfunctie voor de muntsoort.
  • Spent! (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Als je niet te maken hebt met verschillende soorten valuta, is deze app de handigste kostensplitser die er is. Eenvoudiger kan niet.
  • Splitwise (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Genoemd als het Engelstalige alternatief voor de website Wie Betaalt Wat, maar met rare invoermethodes en vaagheden in verrekeningen. Test liever een alternatief.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 18 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Foto bovenaan: quinn.anya via Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerpen geld, rekenen, vakantiespecial, valuta
Devices iPad, iPhone
Software iOS