Valuta omrekenen en andere vakantie berekeningen apps iPhone iPad

De beste valuta-omrekenapps voor op vakantie

Als je buiten Europa op vakantie gaat heb je vaak te maken met vreemd geld. Gelukkig kun je met valuta-apps heel gemakkelijk bedragen omrekenen naar euro's. In deze gids zetten we de beste valuta-omrekenapps voor je op een rijtje. We noemen meteen een paar handige andere apps om bijvoorbeeld kledingmaten te vergelijken, fooien te berekenen en kosten te delen. Kortom: allerlei omrekenhulpjes voor de vakantie.

Valuta omrekenen met apps op je iPhone en iPad

Als je op vakantie in het verre buitenland een mooi kledingstuk ziet hangen, zit je met twee vragen: wat is de Europese maat en… hoeveel kost het eigenlijk in euro’s? In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial kijken we naar iPhone-apps voor het omrekenen van valuta en andree eenheden. Van Euro naar Hongaarse Florint en van liter per kilometer naar miles per gallon. Je kunt daarvoor gebruik maken van onderstaande apps. Maar wist je dat je ook zonder apps valuta en eenheden kunt omrekenen? Je kunt eenheden omrekenen via Spotlight… of vraag je berekeningen aan Siri!

iCulture adviseert: Stacks 2

Met Stacks kun je valuta omrekenen in de Safari-browser. Daardoor zie je de prijzen op een webpagina meteen in de gewenste valuta, bijvoorbeeld euro’s. Je krijgt er ook twee widgets bij waarmee je snel valuta kunt omrekenen. De app is simpel in gebruik en werkt de valutakoersen bij zodra je de app opstart. Je kunt dit later ook nog handmatig doen. Wil je roamingkosten voorkomen, dan kun je de app ook offline gebruiken, waarbij de laatst bekende koers wordt gebruikt. Je kunt je favoriete valuta bookmarken, zodat je het snel kunt terugvinden.

Spent-app

Verder bevat de app mogelijkheden om valuta af te ronden en rekening te houden met een transactievergoeding of wisselkoers. Ook voor mensen met zichtproblemen is de app goed te gebruiken, dankzij de ondersteuning van VoiceOver. Voor mensen die wél kunnen zien is er ondersteuning voor dynamische lettergrootte en de mogelijkheid om te wisselen tussen een licht en donker thema. Werkt met meer dan 160 muntsoorten wereldwijd.

Amount

Zoek je een lichtgewicht app die weinig ruimte inneemt? Dan is er een goede oplossing: Amount. Dit is een intuïtieve app die je in twee tikken het resultaat laat zien. Het biedt realtime omrekenen van meer dan 700 eenheden in 30 categorieën, ook valuta. je kunt een standaard eenheid instellen waarmee je altijd wil rekenen. Amount onthoudt ook wat je eerder hebt gezocht. Verder kun je persoonlijke lijsten aanmaken.

Measures

Measures is een zeer volledige iPhone-app om allerlei zaken om te rekenen. We hebben het hier over de betaalde versie, want er is ook een gratis variant van Measures die we afraden. Die is namelijk al jaren niet meer bijgewerkt en is niet meer op de hedendaagse iPhones te installeren. De betaalde versie heeft 40 categorieën waarmee je meer dan 1.000 eenheden kan omrekenen. Er zitten wisselkoersen in van bijna 200 landen, die dagelijks worden bijgewerkt. Je vindt ook snelknoppen voor valuta, temperatuur, lengte, gewicht en afmetingen in de app. Via het tandwiel kun je je eigen favoriete eenheden instellen. Dit maakt het erg veelzijdig. Of je nou verschillende snelheden wilt omrekenen, volume, versnelling, een hoek of brandstofhoeveelheden, je vindt het in deze app. Je kan zelfs schoenmaten, vrouwen- en mannenkleding omrekenen. Measures is niet de mooiste app in zijn soort en een simpele terugreken-knop mist, maar je kan wel verschillende thema’s kiezen en je hebt zelfs een uitgebreide calculatorfunctie zodat je de standaard rekenmachine van Apple niet meer nodig hebt. Je kunt eenheden kopiëren en plakken, je kan de iPhone kantelen om makkelijk op munteenheden te zoeken en meer. Ondanks al die functies is Measures toch overzichtelijk. Niet alleen een app die je op vakantie gebruikt.

XE Currency

XE Currency is een van de beste valuta-omrekenapps voor de iPhone. Er zitten allerlei nuttige functies in, die je niet altijd in andere apps vindt. XE Currency slaat de laatst bekende wisselkoers op, zodat je ook online kunt blijven doorgaan met rekenen. Ook kun je een alert zetten zodat je op de hoogte blijft van wisselkoersveranderingen. Naast vreemde munten vind je in de app ook de waarde van grondstoffen zoals goud. XE houdt elke minuut de koers van 10 valuta in de gaten. Je ziet ook trends in de loop van de tijd en kunt meerdere muntsoorten met elkaar vergelijken. Kan dus ook handig zijn als je in de valutahandel zit of zakelijk met valutaschommelingen te maken hebt.

Currency

Currency heeft een kleurrijke gebruikersinterface in een app die gemakkelijk in gebruik is. Je kunt meerdere valuta invoeren en snelle omrekeningen doen via een tool die eruit ziet als een gewone calculator. Ook zie je actuele valuta voor meer dan 150 muntsoorten en landen. Je kunt ook valuta aan je lijst toevoegen en op een later moment snel weer alles terugzien. De app neemt niet veel ruimte in en werkt lekker vlot.

My Currency Converter

Je kunt met deze app valuta en meer dan 700 eenheden realtime omrekenen. Daarbij kun je ook aangepaste lijstjes maken zodat je op een later moment nog eens alles rustig kunt nalezen. De app ziet er aantrekkeiljk uit en bevat ruim 150 eenheden, waaronder zelfs BitCoin, LitCoin en Dogecoin. De valutakoersen worden automatisch bijgewerkt en het resultaat is met drie decimalen te zien, zodat je precies weet hoe gorot het bedrag is. Ook kun je weer gemakkelijk terugrekenen. In vergelijkende grafieken kun je zien wat de trends zijn. Werkt ook als je offline bent, maar er wordt dan wel gebruik gemaakt van de geschatte koersen.

Douane Reizen

Je kan je aan de voorschriften houden en geen spullen vanuit het buitenland meenemen naar Nederland. Maar wat ben je kwijt als je wel iets duurs wilt importeren? De iPhone-app Douane reizen is gemaakt door de Belastingdienst. je kunt makkelijk invoeren wat je hebt gekocht en ziet meteen hoeveel je kwijt bent aan importheffing. Áls daar sprake van is, want dat geldt niet altijd. Douane Reizen heeft een voorlichtigsgedeelte waarin je ziet wat je wel en niet mag meenemen, maar je leert nog meer naar aanleiding van je boodschappenlijst. Als je die hebt ingevoerd, zie je de maximumhoeveelheid die je van iets (bijvoorbeeld sigaretten) mag meenemen naar Nederland voordat er een flinke som importbelasting overheen komt.

Splittr

Wie betaalt wat? Ook daar heb je op vakantie mee te maken. Splittr is een handige iPhone-app om daar het antwoord op te geven. Eén persoon houdt de financiën bij in deze app. Je geeft je kostensplitserij een naam (‘Vakantie Italië 2019’), vult de namen van de verschillende groepsleden in en bepaalt wat de standaardmunt is waar je bedragen in verrekend wilt hebben. Vervolgens kan je een subevenement maken voor alle betalingen die zijn gedaan binnen de groep. De app rekent alles meteen om naar euro. Dan geef je aan wie er meebetaalde aan de kosten en wie ervan profiteerden. In het overzicht zie je wie hoeveel heeft betaald ten opzichte van het gemiddelde en onder het kopje Reports zie je de schulden van personen tegenover andere personen zien. Je kan alle gegevens zelfs uitdraaien als PDF, die je eveneens bij een mailtje kan voegen. Handig! Vervolgens moet je nog wel even met een app als Tikkie betaalverzoeken rondsturen.

Meer valuta- en omrekenapps

  • Banca currency converter (€2,99, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Een valuta-omrekentool waarin je gemakkelijk je favoriete muntsoorten kunt regelen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Als je niet te maken hebt met verschillende soorten valuta, is deze app de handigste kostensplitser die er is. Eenvoudiger kan niet.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2019. Wil je reageren op dit artikel? Reageer dan via onderstaande link!

Openingsfoto: quinn.anya via Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!