Eerste Hulp iPhone iPad apps

Beste EHBO-apps bij medische problemen thuis of op vakantie

Medische problemen tijdens je vakantie? Met deze apps voor medische problemen tijdens je vakantie.

Eerste Hulp iPhone iPad apps
We richten ons in de iCulture Vakantiespecial vooral op leuke dingen die je op vakantie kunt doen, maar het kan helemaal geen kwaad om ook op vervelender situaties voorbereid te zijn. Daarom hebben we in dit overzicht de beste EHBO- en eerste hulp-apps voor iOS op een rij gezet die je uit de brand kunnen helpen op momenten dat je snel medische hulp nodig hebt, of wilt weten of een lokale dokter moet opzoeken. In de meest extreme gevallen bieden de in deze special besproken apps zelfs de noodnummers die je moet bellen om een ambulance te regelen op de camping. Een apart boekje met hulplijnen is niet langer nodig.

iCulture adviseert: Vakantiedokter

Met de Vakantiedokter-app heb je altijd medisch advies op zak. Vragen over gekke bultjes of een onbegrijpelijke bijsluiter? Met de Vakantiedokter-app heb je vanaf je vakantiebestemming direct contact met een medisch expert in Nederland. Je kunt chatten met een verpleegkundige, die zo nodig een arts inschakelt om jouw probleem te bespreken. Is er een medische behandeling nodig, dan krijg je het adres van een ziekenhuis of apotheek in de buurt. Vooral het directe contact met een Nederlands sprekende medisch expert kan erg prettig zijn, als je onzeker bent of je in het buitenland medische hulp moet inschakelen. Je kunt ook een foto meesturen van ‘het plekje’ of ‘de bult’, zodat de deskundige goed kan zien wat er aan de hand is. Deze app is gemaakt door Zilveren Kruis, maar je krijgt ook advies als je klant bij een andere zorgverzekeraar bent. Erg fijn!

Hulp op Zak

EHBO apps  iPhone medisch woordenboekHulp op Zak biedt niet alleen hulp als je zelf moet ingrijpen bij medische problemen: de iPhone-app bevat ook de nodige tools om met hulpdiensten te communiceren. Een medisch woordenboek laat je kwaaltjes, klachten en andere termen vertalen naar de taal van je vakantieland, terwijl je onder de optie ‘Alarmcentrale’ de Nederlandse telefoonnummers van verzekeringsmaatschappijen kunt vinden en direct vanuit het buitenland kunt bellen. Een algemene informatiepagina laat daarnaast zien wat voor ziekten je in een land kunt oplopen en welke vaccinaties er verplicht zijn.

De data in de app is misschien wat simpel in beeld gebracht met witte pagina’s vol met zwarte tekst, maar de app is geweldig uitgebreid. Wel is het handig om de app even te testen voordat je op reis gaat. Hoewel er voor nagenoeg ieder populair land wel algemene medische informatie is, biedt de vertaalfunctie slechts een paar talen.
Lees meer over Hulp op Zak op iCulture.

EHBO – Rode Kruis

EHBO apps iPhone  EHBO Rode KruisVoor het verlenen van eerste hulp kun je uiteraard het beste de officiële iPhone-app van het Nederlandse Rode Kruis erbij pakken. Hierin vind je wat je het beste kunt doen bij bijvoorbeeld een verkeersongeluk of alcoholvergiftiging, maar ook bij simpelere kwaaltjes zoals blaren of een bijensteek. Bij serieuze en gecompliceerde hulpacties krijg je stapsgewijs met afbeeldingen te zien wat je moet doen, met bovenin een knop om zonodig snel het (Nederlandse) alarmnummer te bellen en de mogelijkheid om alle stappen op te laten lezen. Ben je getraind genoeg, dan kun je ook de pushnotificaties van de app aanzetten. Je krijgt dan een bericht als iemand bij jou in de buurt hulp nodig heeft.
Lees meer over EHBO op iCulture.

Moet ik naar de dokter?

EHBO apps iPhone Moet ik naar de dokterGeen idee of je met je zere arm, rare blauw plek, aanhoudende hoest of een ander probleem naar de dokter moet? Moet ik naar de dokter? schotelt je een reeks vragen voor, waarmee de applicatie kan inschatten of een doktersbezoek wel of niet verstandig is. De app heeft een wat traditioneel uiterlijk, maar dat de gebruikte informatie zuiver in elkaar steekt is duidelijk: eerder dit jaar won hij nog de Health App Award. Dat haalt niet weg dat je de resultaten van de applicatie altijd met een beetje gezond verstand moet interpreteren. Vertrouw je de situatie echt niet, dan kan een bezoekje vaak geen kwaad. Moet ik naar de dokter? is daarom juist voor de vakantie handig, als je bij twijfelgevallen liever niet de camping verlaat om een buitenlandse dokter op te zoeken.
Meer over
Lees meer over Moet ik naar de dokter? op iCulture.

De Gifwijzer

EHBO apps iPhone De GifwijzerDe Gifwijzer is vooral handig voor ouders van jonge kinderen. In de app vind je een snel overzicht van alle giftige planten, beestjes en middelen die je kunt aantreffen, met bij ieder een beschrijving van wat je moet doen als je er mee in aanraking komt. Bij iedere gifstof staat ook aangegeven of je naar het ziekenhuis moet gaan voor behandeling, of dat je na een glas water, veel spoelen en wat rust wellicht al klaar bent. Het is een wat simpele app met vooral veel tekst, maar heel gek is dat ook niet: de getoonde informatie is namelijk rechtstreeks afkomstig uit het gelijknamige boekje. In totaal hebben de ontwikkelaars 252 stofjes en 72 planten in de Gifwijzer besproken.

Cardiograaf

EHBO apps iPhone CardiograafVrees je voor hartkloppingen of andere problemen, dan kun je de iPhone-app Cardiograaf gebruiken om een ruwe schatting te maken van je huidige hartslag. De app gebruikt hiervoor de camera en led-flitser van je iPhone. De flitser verlicht je vingertopje, waarna de camera de kleurveranderingen in je vinger kan zien om daarmee de hartslag te meten. Uiteraard moet je de metingen van Cardiograaf nooit compleet voor lief nemen: voor een exacte meting zul je nog altijd naar de dokter moeten. De app werkt ook op iOS-apparaten zonder flitser, maar dan moet je van de makers in een goed verlichte ruimte zitten. Uiteraard riskeer je dan wel dat de metingen nog wat minder precies zijn.
Lees meer over Cardiograaf op iCulture.

Andere medische apps voor onderweg

  • Slim alarm slaan met deze app: druk op het schuifje en de app maakt een alarmgeluid, geeft licht en (tegen een in-app aankoop) licht je vrienden en/ of sociale netwerken in.
  • bevat net als Hulp op Zak een overzicht van handige hulpnummers voor bij ongevallen.
  • Schrijf je meest naaste contactpersonen op, zodat iemand ze bij een noodgeval makkelijk kan bereiken. De App Store bevat een hoop apps met soortgelijke functie, maar de door ons genoemde app biedt gratis de meest verwachte functies. Wil je meer mogelijkheden, dan kun je ze via een in-app aankoop van €1,99 ontsluiten. Tip: in iOS 7 en hoger vind je standaard al de mogelijkheid om medische informatie op je homescreen te tonen.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 11 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsafbeelding: Brett Neilson/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2015
Categorie Apps
Onderwerpen eerste hulp, ehbo, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS